Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Pavel Mrkos byl nejen hajným, ale také vynikajícím mysliveckým kynologem. Se svými psy vyhrál spoustu cen.

Les byl hajného vizitkou, říká Pavel Mrkos z Kuklíku

Kuklík /ROZHOVOR/ – Mít povolání, v němž je člověk den co den v každodenním styku s přírodou, kdy před ním nemají lišky, srny, jezevci, zajíci a další lesní zvěř žádná tajemství a den co den se mu nabízí procházka na čerstvém vzduchu, to by si přál mnohý z nás. Pavel Mrkos z Kuklíku měl to štěstí, že se pro něj tento sen změnil ve skutečnost. I když ne vždy to byla taková idylka, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Psychiatrická nemocnice Písek.

Písečtí lékaři pomáhají více lidem s ADHD

Písek – Lékaři z Psychiatrické nemocnice v Písku evidují za tento rok díky modernější diagnostice větší množství dospělých pacientů se syndromem ADHD. Tím jim mohou i lépe pomoci.

Učitel. Ilustrační snímek

České školství? Chce to drastickou reformu

/TÉMA DENÍKU/ Připravovaná vzdělávací Strategie 2030+ má určit, kudy se bude ubírat české školství. Kvůli tvorbě tohoto klíčového dokumentu se pozastavily zásadní revize rámcových vzdělávacích programů, které stanovují základní parametry obsahu výuky. Co a jak učit v 21. století se stává tématem dne nejen na ministerstvu školství a v zákonodárných sborech, ale také ve velkých firmách a neziskových organizacích. Deník přináší dva pohledy lidí, kteří se vzdělávání věnují celá desetiletí, autora učebnic Martina Macháčka a vysokoškolského pedagoga Václava Hořejšího.

V Křížové chodbě brněnské Nové radnice začala výstava k výročí vzniku takzvaného Velkého Brna. Lidé uvidí historické mapy či dobové předměty.

Zákon o Velkém Brně podepsal i Masaryk, přesvědčí se lidé na nové výstavě

/FOTOGALERIE/ U Ivanovic je zobrazený bodlák, u Komárova stůl plný koláčů. Velká mapa lidem přibližuje, co bylo typické pro obce, které se před sto lety připojily k Brnu a díky kterým vzniklo takzvané Velké Brno. Nejen netradiční plán města spatří lidé na nové výstavě o vzniku Velkého Brna v roce 1919. Začala ve čtvrtek v Křížové chodbě Nové radnice na Dominikánském náměstí.

V Křížové chodbě brněnské Nové radnice začala výstava k výročí vzniku takzvaného Velkého Brna. Lidé uvidí historické mapy či dobové předměty.

Zákon o Velkém Brně podepsal i Masaryk, přesvědčí se lidé na nové výstavě

Brno /FOTOGALERIE/ - U Ivanovic je zobrazený bodlák, u Komárova stůl plný koláčů. Velká mapa lidem přibližuje, co bylo typické pro obce, které se před sto lety připojily k Brnu a díky kterým vzniklo takzvané Velké Brno. Nejen netradiční plán města spatří lidé na nové výstavě o vzniku Velkého Brna v roce 1919. Začala ve čtvrtek v Křížové chodbě Nové radnice na Dominikánském náměstí.

Den otevřených dveří na VŠPJ.

Vysokou školu opouští první ročník

Jihlava – Jihlavskou polytechnu opouští první absolventi nového studijního programu Aplikovaná technika pro průmyslovou praxi. Promoce je čekají příští týden. Všem se už podařilo najít práci.

Procházka bludištěm.

U sousedů je Mája v kukuřici

Pasov - Včelka Mája a její přítel Willi jsou motivem labyrintu v kukuřičném poli v Uttingu na Ammersee (okres Landsberg).

Znojemský boxer Vasil Ducár vybojoval titul mistra světa WBF.

Všude znají Vasila z České republiky, který boxoval s mistrem světa, říká Ducár

Brno /ROZHOVOR/ - Létající motýl, který bodá jako včela. Pořádně naštvaná s tím, že místo žihadla sází ocelové rány. To je Vasil Ducár, jenž se zapsal do české boxerské historie tím, že zápasil o světový titul IBO s Kevinem Lerenou. To se před tím povedlo jen dvěma českým boxerům. Svůj životní zápas bojovník brněnského klubu Muay Thai prohrál na body, ale zároveň si pozvedl reputaci.  

Tomáš Nýdrle z Jičína si vystřílel v Bělorusku stříbro.

Hrdina týdne v kraji: Nýdrle má historické zlato ze skeetu

Husarský kousek se povedl skeetaři Tomáši Nýdrlemu na mistrovství světa v brokových disciplínách v italském Lonatu. Střelec Dukly Hradec Králové nenašel přemožitele a stal se historicky prvním Čechem, který bral světovou individuální medaili v této disciplíně.

Tomáš Nýdrle z Jičína si vystřílel v Bělorusku stříbro.

Hrdina týdne v kraji: Nýdrle má historické zlato ze skeetu

Husarský kousek se povedl skeetaři Tomáši Nýdrlemu na mistrovství světa v brokových disciplínách v italském Lonatu. Střelec Dukly Hradec Králové nenašel přemožitele a stal se historicky prvním Čechem, který bral světovou individuální medaili v této disciplíně.

Tomáš Nýdrle z Jičína si vystřílel v Bělorusku stříbro.

Hrdina týdne v kraji: Nýdrle má historické zlato ze skeetu

Husarský kousek se povedl skeetaři Tomáši Nýdrlemu na mistrovství světa v brokových disciplínách v italském Lonatu. Střelec Dukly Hradec Králové nenašel přemožitele a stal se historicky prvním Čechem, který bral světovou individuální medaili v této disciplíně.

Celkem se závodů účastnilo 112 psů a psovodů.

Světová psí elita soupeřila na mistrovství v Kladně

/FOTOGALERIE/ Kladenský atletický stadion Sletiště hostil od čtvrtka 4. do neděle 7. července akci světového formátu. Konalo se zde totiž Mistrovství světa FCI v jednom z nejmladších kynologických sportů - obedienci. Jedná se o pětadvacátý ročník mistrovství, přičemž poprvé byla tato akce zorganizována v České republice.

Polská návštěva.

Žďár navštívila delegace ze spřáteleného polského Lešna

Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - Začátkem června si mohli žďárští občané, kteří procházeli náměstím Republiky, povšimnout jedné zajímavosti - na Staré radnici vlály dvě vlajky – česká a polská. Důvod k tomuto slavnostnímu aktu byl pochopitelný: naše město totiž navštívila polská delegace ze spřáteleného Lešna včetně místostarosty, vedoucího odboru kultury a sportu či ředitele lešenské knihovny.

Kroužky „tvůrčí kybernetiky" pořádá VŠB-TUO pro školáky v Užhorodu od roku 2017.

Ukrajinské děti si díky VŠB-TUO staví vlastní roboty

Po malé učebně na Masarykově škole v ukrajinském Užhorodu přejíždějí sem a tam roboti, auta i vozítko ve tvaru kobry. Přístroje ovládané „dálkově“ školáky, kteří stojí v rozích, se vzájemně „prohánějí“ a občas do sebe narazí.

Na jabloneckém Sportovním gymnaziu doktora Randy vyrůstají sportovní naděje. A patří k nim také Nikol Benešová.

Nikol Benešová odmaturovala v Jablonci. Lyže ji provázejí i v létě

Nikol Benešová, talentovaná mladá lyžařka, která před několika týdny ukončila svou čtyřletou působnost na sportovním gymnáziu Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou maturitou. Nikol by se chtěla věnovat závodnímu lyžování i po střední škole a za svými cíli si stojí.

Pavlína Springerová.

Hradecká univerzita hlásí změny ve svém vedení

S platností od prvního července jmenoval rektor Univerzity Hradec Králové (UHK) Kamil Kuča do funkce novou prorektorku pro strategii a rozvoj Pavlínu Springerovou. Ta ve funkci děkanky Filozofické fakulty (FF) UHK působila od roku 2012.

Zámek v Konici a Muzeum řemesel v Konici

Zacíleno na Konici: na co jsou lidé ve městě pyšní?

/SERIÁL, 4. DÍL/ V prvních třech dílech seriálu o tom, jak se žije lidem v Konici. jsme se věnovali investičně laděným tématům a zaznívaly i kritické ohlasy. Tentokrát se článek bude odehrávat v daleko pozitivnější rovině. Zaměříme se totiž na konické plusy. A že jich není málo.

Zleva Veronika Dobiášová a Veronika Brožkovcová jako zástupkyně Vysoké školy finanční a správní v Mostě.

Badmintonistka Veronika Dobiášová je Akademickou mistryní České republiky

České Akademické hry se konaly již po osmnácté, tentokrát bylo hostitelským městem Brno. Mezi dvaadvaceti sporty nechyběl badminton a mezi přihlášenými tři reprezentanti Super Stars Most. Veronika Dobiášová a Veronika Brožkovcová reprezentující Vysokou školu finanční a správní a Bedřich Valenta, který startoval pod hlavičkou Univerzity J. E. Purkyně v Ústí n. L.

Mluvčí krnovského basketbalu Jan Kovařík.

Mluvčí krnovského basketbalu Jan Kovařík: Na postup to nebude

Krnovský basketbal zažívá těžké časy. Ještě nedávno hrál místní klub o přední příčky ve druhé lize, letos ale přišel jasný sestup do oblastního přeboru. Výběr vedený trenérem Zdeňkem Čarneckým dokonce jen dvakrát vyhrál. „Bohužel, přišli jsme o Michala Čarneckého a Kubu Blažka, což je dohromady padesát bodů za zápas,“ říká tiskový mluvčí klubu Jan Kovařík.

Ilustrační foto.

Zachyťte stáří. Alespoň tedy hledáčkem

Fotosoutěž se zajímavým zaměřením vyhlásilo město Kolín. „V trochu jiném termínu a na jiné téma,“ říká místostarosta Michal Najbrt. Tématem soutěže je Kouzlo stáří.

Výstava Lego v Jihočeském muzeu

Je to droga, říká sběratel Lega

České Budějovice – V Jihočeském muzeu najdete až do 8. září výstavu postavenou ze 750 tisíc dílků stavebnice. Najdete tam i městečko s projíždějícím vlakem.

Studenti medicíny. Ilustrační snímek

Maturanti mají jasno. Nejvíc touží po lékařském plášti

Pedagogické fakulty na Karlově, Masarykově a Palackého univerzitě se letos dostaly v počtu přihlášek mezi tři nejžádanější. Vyplývá to z analýzy společnosti Tutor na základě dat ministerstva školství. Lze z toho vyvozovat, že se konečně ledy pohnuly a zájem maturantů o studium učitelství se i díky markantnímu zvedání platů zvyšuje? 

Ilustrační fotografie.

Uplatní se jako dětské sestry

České Budějovice – Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity otevře nový studijní program pro vzdělávání dětských sester.

Kamila Douděrová při fotografování pro Deník 7. května v Čelákovicích.

Architektka Kamila Douděrová: Pořád hledáme vzory, ne sami sebe

Její vlídnou tvář, stejně jako interiéry, jimž více než deset let dává novou podobu, znáte z televizních obrazovek. „Jsem vděčná osudu, že mně je přihrál, to je měřítko, které je pro mě jako ženu a mámu uchopitelné a blízké,“ říká architektka Kamila Douděrová.

Inderjit Khurana založila organizaci, která provozuje takzvané vlakové školy. Vzdělávání se odehrává především na nádražích.

Nejextrémnější školy: v Londýně kouřili už sedmiletí, v Číně se učí za mřížemi

Ač nás společenské změny zastihují rychlostí Apolla 10, vzdělávání si podle Týdeníku Květy drží svoji konvenční podobu. Mnozí tak reptají, že je škola stejná, jako bývala za Marie Terezie – že se biflujeme, co nebudeme nikdy potřebovat, a ignorujeme to, bez čeho se v životě neobejdeme. Zpitomělé děti odříkají letopočty punských válek i probuzené o půlnoci, ale o padesátých, neřkuli 80. letech 20. století vědí kulové. Dalo by se jmenovat dál. Ale s naší školou to stejně nehne.

Na jabloneckém Sportovním gymnaziu doktora Randy vyrůstají sportovní naděje. A patří k nim také Nikol Benešová.

Nikol Benešová odmaturovala v Jablonci. Lyže ji provázejí i v létě

Nikol Benešová, talentovaná mladá lyžařka, která před několika týdny ukončila svou čtyřletou působnost na sportovním gymnáziu Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou maturitou. Nikol by se chtěla věnovat závodnímu lyžování i po střední škole a za svými cíli si stojí.