Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Ilustrační foto

Rozhodnutí hygieniků je nepřezkoumatelné. Studenti na přednášky mohou. Ale...

Pražský městský soud dnes zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, které v září zakázalo osobní přítomnost vysokoškolských studentů na výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě. Uvedl, že rozhodnutí hygieniků je nepřezkoumatelné, protože v něm chybí dostatečné zdůvodnění. Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová médiím řekla, že rozsudek nebude mít žádné praktické důsledky. Na verdikt upozornil server Česká justice.

Studentské koleje. Ilustrační foto.

Koleje se nevyprázdnily. Tisíce studentů s výjimkami z opatření zůstávají

Vysokoškolské koleje v Praze již opustili téměř všichni studenti, kteří se z nich podle opatření vlády proti epidemii koronaviru měli minulý týden vystěhovat. Díky povoleným výjimkám přesto na kolejích zůstalo několik tisíc studentů. Většina z nich, a to kolem 11.800, je z Univerzity Karlovy (UK) a Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Vyplývá to z odpovědí zástupců vysokých škol na dotaz médií. Na kolejích UK je celková kapacita 10.564 studentů, na koleji ČVUT 7500 studentů.

Zástupci České konference rektorů položili společně 28. října 2019 květiny u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí v Praze.

Covid přerušil tradici. Vznik republiky rektoři letos uctí ve svých městech

Rektorky a rektoři vysokých škol se letos kvůli epidemii koronaviru nesejdou 28. října k uctění státního svátku na Hradčanském náměstí u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka, jak to dělali v uplynulých letech. Vznik Československa si většina z nich připomene sama položením kytice k soše Masaryka ve městě, kde sídlí jejich vysoká škola. V tiskové zprávě České konference rektorů (ČKR) to dnes uvedl její předseda a rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička.

Ilustrační foto.

Na Kutnohorsku jsou uzavřená tři školská zařízení. Přibude i vysoká škola

Kromě Základní školy ve Zbraslavicích, která je od pondělí 21. září na 14 dní uzavřená, jsou kvůli výskytu onemocnění covid-19 na okrese zcela uzavřena ještě další dvě školská zařízení. Uvedla to mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová. Jedná se o Mateřskou školu Žáky a Dětskou skupina Čáslav.

Ministr školství Robert Plaga

Platy učitelů narostou o devět procent. Plaga se dohodl se Schillerovou

Platy učitelů vzrostou v příštím roce o devět procent. Rozpočet na ně by se tak měl zvýšit meziročně o 11 miliard korun. Dohodli se na tom dnes ministr školství Robert Plaga a ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO). O miliardu korun by měl narůst rozpočet vysokých škol a o 1,3 miliardy peníze na neinvestiční výdaje, ze kterých se platí mimo jiné doprava na školy v přírodě. Plaga to řekl novinářům. Letos hospodaří ministerstvo školství se zhruba 214 miliardami korun.  

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) cestuje v MHD s rouškou, jak nařídil všem.

Primátor kvůli covid-19 "zavřel" střední školy. Zmátl rodiče i ředitele

Na twitterovém účtu informoval primátor Zdeněk Hřib o tom, že se zavádí distanční výuka na pražských středních a vysokých školách. jenže zpráva nebyla pravdivá a za hodinu ji první muž metropole musel korigovat. Stihl mezi tím svou aktivitou na sociálních sítích zmást i naštvat některé rodiče i ředitele středních škol. 

Darování krve - Ilustrační foto

Kvůli koronaviru je letos dárců krve méně. Lákají je i na let balonem

Jubilejního již dvoutisícího dárce krve přivítali letos na hematologicko-transfuzním oddělení Vsetínské nemocnice. Radim Ovčačík přišel ke svému pětatřicátému odběru. Vsetínský hokejbalista a bývalý hokejista prozradil, že o dárcovství uvažoval už na vysoké škole. Chvíli ale trvalo, než se odhodlal.  

Slavnostní promoce

Absolventi ukončili svá studia slavnostní promocí

Pro Fakultu veřejnosprávních a ekonomických studií v Uherském Hradišti, Vysoké školy Jagiellońské v Toruni byl 8. srpen významným dnem. Proběhl totiž slavností promoční akt absolventů bakalářského studijního programu Správa a magisterského studijního programu Správa a ekonomika v prostorách Reduty v Uherském Hradišti.

Fakulta managementu a ekonomiky (FaME) slaví výročí.

Fakulta managementu a ekonomiky UTB slaví čtvrt století od svého založení

V těchto dnech uplynulo přesně 25 let od založení Fakulty managementu a ekonomiky (FaME) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Oslavy včetně setkání absolventů se plánují na pátek 18. září 2020. Fakulta managementu a ekonomiky vznikla přesně 27. června 1995 při tehdejším Vysokém učením technickém (VUT) v Brně. Z malé začínající fakulty se v průběhu pětadvaceti let stala uznávaná škola s celou řadou ocenění i úspěšných a známých absolventů nejen u nás, ale i v zahraničí.

Profesor Mayer oslavil devadesátiny.

Devadesátiny profesora Daniela Mayera

Dobře informovaný zdroj zachytil rozhovor dvou dlouholetých spolupracovníků prof. Ing. Daniela Mayera, DrSc. – profesorky Zdeny Benešové (přes 50 let spolupráce) a docenta Jiřího Kotlana (55 let spolupráce) z Fakulty elektrotechnické ZČU v Plzni:

Ilustrační foto.

Veletrh Gaudeamus vyrazí za studenty do Pardubic

Evropský veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus je již 27 let stěžejní akcí pro sektor pomaturitního vzdělávání v regionu střední Evropy. Na veletrhu se pravidelně setkávají zástupci vzdělávacích institucí (renomované univerzity, vysoké školy, jazykové školy, poradenské agentury a další instituce) se studenty, maturanty, středoškolskými pedagogy, odborníky na vzdělávání i zájemci o celoživotní vzdělávání.

Historik umění a bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt (na snímku z 26. února 2018)

Soud zrušil rozhodnutí Zemana o nejmenování Fajta profesorem

Prezident Miloš Zeman bude muset znovu řešit jmenování historika umění Jiřího Fajta profesorem. Správní soud dospěl pravomocně k závěru, že Zemanovo předchozí rozhodnutí o Fajtově nejmenování bylo nezákonné. Hodnotilo totiž uchazečovu odbornou způsobilost a vhodnost, což prezidentovi nepřísluší. Obdobně soud nedávno rozhodl i ohledně nejmenování fyzika Ivana Ošťádala, proti čemuž prezident podal kasační stížnost. Podle jeho právníka se Zeman na Nejvyšší správní soud pravděpodobně obrátí i tentokrát.

Promoce příbramských vysokoškoláků.

PŘED 10 LETY: Absolventi bakalářských oborů v Příbrami si vyzvedli diplomy

Promoce se konaly před deseti lety v aule Základní školy Jiráskovy sady v Příbrami. Bakalářské studium na detašovaném pracovišti Vysoké školy evropských a regionálních studií tam tehdy slavnostně ukončilo čtyřiadvacet studentů. Některým z nich jedinečný den ještě zvýraznilo získání červeného diplomu či ohodnocení za nejlépe zpracovanou bakalářskou práci.

Ivan Ošťádal

Nejmenování profesora Ošťádala? Soud zrušil Zemanovo rozhodnutí

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o nejmenování fyzika Ivana Ošťádala profesorem nebylo v souladu se zákonem. Dnes to stanovil soud, který rozhodnutí zrušil a věc vrátil prezidentovi k dalšímu řízení. Vyhověl tak žalobě, kterou společně podali Ošťádal a Univerzita Karlova (UK). Verdikt je pravomocný. Prezidentův právník Marek Nespala novinářům řekl, že pravděpodobně podá kasační stížnost a že si nemyslí, že by Zeman Ošťádala na základě dnešního rozsudku jmenoval.

Maturitní zkouška - Ilustrační foto

Maturitní maraton začíná. Horší budou zkoušky na vysoké školy

Nad letošními maturitami se dlouho vznášel otazník. Podle přijatého zákona se totiž kvůli koronavirové pandemii mohly konat jen za předpokladu, že se školy otevřou v květnu. To se stalo, takže ministr školství mohl vyhlásit termín jejich konání na první tři červnové dny.

Ilustrační foto.

Na vysokých školách v Praze zásadní návrat studentů do lavic nezaznamenali

Vysoké školy v Praze dnes ráno v souvislosti s další vlnou uvolňování opatření proti koronaviru nezaznamenaly výrazně větší počet příchozích studentů než v předchozích týdnech. Šlo o jednotlivce až desítky studentů. Většina z nich mířila ke zkouškám, na předem domluvené konzultace, nebo případně na praktickou výuku. Vyplývá to z vyjádření zástupců škol.

Anna Rylichová (vpravo) je mistryní Evropy kategorie U16

Mládežnická mistryně Evropy Anna Rylichová šla ve stopách rodičů

Narodila v červenci 1999 v Nymburce, bydlí v Poděbradech. Od malička spolu se svým bratrem navštěvovala různé sportovní kroužky, ale nakonec se stejně jako sourozenec František rozhodla hrát basketbal. Anna Rylichová, mistryně Evropy 2015 kategorie U16, tak následovala rodiče, kteří byli aktivními hráči. S basketem začala v Poděbradech, ve čtrnácti letech přijala nabídku hrát extraligu v Trutnově. Pak si podala přihlášku na trutnovské gymnázium a přestěhovala se na tamní internát. V Trutnově prošla dorosteneckými kategoriemi a měla možnost se probojovat do mládežnických reprezentací. Letos má za sebou již čtvrtou sezonu v ženské extralize. Momentálně studuje v Pardubicích vysokou školu.

Budova VŠB-TU Ostrava. Ilustrační foto.

Univerzity v kraji s kontaktní výukou do konce semestru už nepočítají

Studijní skupinky maximálně po pěti lidech, roušky či dezinfekce. V takovém režimu mohou aktuálně fungovat vysoké školy v České republice. A fungují tak i ty v Moravskoslezském kraji. To, že by se všichni studenti vrátili zpátky do učeben ještě v tomto letním semestru, je nepravděpodobné.  

Roman Prymula v roušce

Roušek se Češi zatím nezbaví. Prymula: Povinné budou nejméně do konce června

Opatření proti šíření koronaviru, jako je udržování odstupu, dezinfekce a roušky, budou platit nejméně do konce června, předpokládá náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V České televizi (ČT) dnes uvedl, že kvůli dodržování těchto omezení se nezrychlí otevírání škol, protože školy musejí s dodržováním těchto pravidel počítat.  

V první linii pomáhali také zaměstnanci Academie Rerum Civilium - Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře.

V první linii pomáhali také zaměstnanci z kutnohorské vysoké školy

Lidem v první linii s koronavirem pomáhali také zaměstnanci Academie Rerum Civilium - Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře. „Dnešní dodávkou ovoce pro sociální pracovníky Včelka Senior Care jsme ukončili spolupráci na projektu pomoci potřebným v první linii v boji s virovým ohrožením,“ uvedl Vladimír Srb, prorektor školy.

Hokejová II. liga: SC Kolín - David servis České Budějovice 3:1.

Šéfe, musím jít, hrajeme s Chomutovem! Čím se živí hokejisté Kolína?

Obchodní zástupce s vysokoškolským profesorem vyškolili dvanáctinásobného mistra České republiky. Ano, třeba zrovna takhle mohou vypadat ve spojitosti s kolínským hokejem novinové titulky od nové sezony. A-tým Kolína totiž obdržel díky skvělým výsledkům ve 2. lize a vinou koronavirové epidemie místenku do Chance ligy, verdikt klubu by měl padnout v nadcházejících dnech. A redakce Kolínského deníku zjistila, čím se živí hráči, kteří by již brzy mohli patřit mezi prvoligovou smetánku.

Studium na vysoké škole.

Přijímací zkoušky na VŠ budou nejdříve 15 dnů po otevření škol. I on-line

Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou moci konat nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy je budou moci s ohledem na epidemii koronaviru uspořádat vedle prezenční formy i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Předpokládá to vládní návrh zákona, který dnes schválil Senát hlasy všech přítomných členů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Jak to bude s otevřením škol?

PŘEHLEDNĚ k otevření škol: důležitá data, maturity, letní tábory, forma výuky

Více než měsíc se žáci základních, středních a vysokých škol připravují doma formou distanční výuky. S jejich návratem do lavic se plošně nepočítá. Na principu dobrovolnosti se budou učit jen žáci 1. stupně ZŠ. Jako první se však už příští týden vrátí do knihoven a laboratoří studenti závěrečných ročníků vysokých škol, přičemž jich nesmí být v místnosti více než pět. Konat se tak budou státnice, rigorózní zkoušky, ale v červnu také maturity. Nabízíme odpovědi na nejčastěji kladené otázky. Vycházíme přitom z tiskové konference ministra školství Roberta Plagy (ANO) a epidemiologa Rastislava Maďara.