Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Ilustrační foto.

Učitelé i žáci odloží roušky i ve zbývajících krajích, schválila vláda

Žáci a učitelé mohou od úterý odložit roušky při výuce i ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji, kde dosud byly povinné. Dnes odpoledne o tom rozhodla vláda, informoval na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). V ostatních krajích bylo nošení roušek při výuce zrušeno už minulý týden. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) to platí i pro pobyt lidí na pracovištích.

Mateřská škola

Ministerstvo uzavřelo školy a školky nezákonně, rozhodl soud

Plošné uzavření mateřských škol a výrazné omezení provozu základních škol na základě dvou dubnových opatření ministerstva zdravotnictví bylo nezákonné. Podle nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) chyběla pro takový postup opora v zákoně.

Ve Věznici Všehrdy proběhla online praxe studentů.

Ve Věznici Všehrdy proběhla online praxe studentů

V měsíci květnu byla ředitelem Věznice Všehrdy umožněna studentkám vysokých škol online praxe, formou Skype hovoru nebo formou zaslaných dotazníků. Každým rokem zaměstnanci oddělení výkonu trestu, na základě žádostí studentů středních a vysokých škol, pomáhají s vykonáním povinné praxe, která je základem pro vypracování závěrečných prací studentů.

České Budějovice mají stříbro

Radek Mach překonal rekord. A zůstává v Jihostroji

Kapitán a hrající legenda volejbalového Jihostroje bude pokračovat v kariéře. Radek Mach v závěru sezony překonal těžké zranění a ročník 2021/22 bude už jeho devatenáctý v dresu jednoho klubu. V historické tabulce se tak osamostatní na prvním místě před Petrem Habadou. "V rozhovoru promluvil o svých začátcích v klubu, mladých blokařích i o tom, v čem spočívá kouzlo fungující party týmu Jihostroje," láká k přečtení atraktivního rozhovoru tiskový mluvčí českobudějovického klubu Matěj Mayer.

Studentky Mendelovy univerzity. Ilustrační foto

Arenberger: Vysoké školy se otevřou 24. května, některé už mají zkouškové

Vysoké školy by se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) měly otevřít plně od 24. května. Řekl to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Od pondělí je tam dovolená praktická výuka, poslední ročníky ji měly od 26. dubna. Některé vysoké školy ale v té době už budou mít zkouškové období. Podle kritiků se na vysoké školy při zmírňování protiepidemických opatření zapomnělo.

Chodba základní školy. Ilustrační snímek

Od pondělí se otevře 2. stupeň ZŠ v sedmi krajích, schválila vláda

Od pondělí 3. května se v Královéhradeckém, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském, Středočeském kraji a v Praze otevře druhý stupeň základních škol. Ve zbytku republiky pak 10. května. Rozhodla o tom vláda. Rozvolnění se týká i dětských skupin. Státní hmotné rezervy také uvolní 185 tisíc kusů antigenních testů pro potřeby ministerstvo školství. 

Ilustrační foto.

Zkoušky se blíží. Maturanti se obávají stresu kvůli možné kolizi termínů

Někteří nejen pražští maturanti vzhlížejí s obavami k první polovině června, kdy je může čekat v těsném sledu jak završení středoškolského studia, tak přijímačky na vysoké školy. V některých případech hrozí vzhledem k posunům a změnám v „covidovém“ roce úplná kolize, jak upozornili v otevřeném dopise rektorům zástupci České středoškolské unie a Středoškolského sněmu hlavního města Prahy.

Testování žáků na ZŠ v Sokolově

Ministr Plaga: Navrhnu vládě, aby se praktická výuka obnovila 26. dubna

Praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol se zřejmě obnoví od pondělí 26. dubna. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ČTK řekl, že to dnes navrhne vládě. S obnovením praktické výuky od příštího týdne počítá i návrh mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, který má ČTK k dispozici. S otevřením školek chce ministerstvo školství v souladu s doporučeními epidemiologů podle Plagy počkat, až bude přibývat méně než 100 případů nakažených s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Situace v jednotlivých okresech se nyní liší, někde je výskyt nemoci i trojnásobný.

Česká konference rektorů se v Pardubicích jasně shodla na požadavku rychlého návratu studentů do škol

Požadujeme návrat studentů od 26. dubna, vzkázali vládě rektoři

Na čtvrtečním zasedání České konference rektorů (ČKR) na univerzitě v Pardubicích se zástupci vysokých škol jednohlasně shodli, že je nutné aspoň z části obnovit kontaktní výuku na VŠ od 26. dubna. Zejména pro studenty posledních ročníků a pro praktické vyučování.

Technologický park v Brně.

Studenti v Brně budují mozkovnu Evropy, strojírenství bylo nahrazeno počítači

Pětašedesát tisíc studentů vysokých škol. To je šestnáct procent populace. Tolik studentů vysokých škol letos studuje v Brně. Podle mluvčí brněnské techniky Radany Koudelové jich na jihu Moravy velká část i po studiích zůstane. V Technologickém parku, kde řada z nich najde zaměstnání, proto vzniká mozkovna Evropy.  

Lukáš Kotlár

Díky dětskému domovu jsem se dostal tam, kde jsem teď

Lukáš Kotlár vystudoval gymnázium OPEN GATE v Babicích u Prahy a v současnosti studuje mediální studia v Praze. Pracuje jako ředitel PR agentury a ve volném čase spolupracuje s občanským sdružením Duha, které se věnuje v oblasti volnočasových aktivit dětem a mladým lidem po celé republice.

Maturanti. Ilustrační snímek

Tři typy maturit? Návrh samozřejmě není dobrý, otočil Babiš

Návrh tří typů maturit, který premiér Andrej Babiš (ANO) představil v úterý, není podle předsedy vlády dobrý. Babiš to dnes řekl v rozhovoru pro CNN Prima News. Na dnešní schůzce s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) chce ale za úřední maturitu bojovat, dodal. Ministerstvo školství podle své mluvčí Anety Lednové předpokládá, že dnes po jednání s Babišem představí změny v maturitách.

Ilustrační foto

Vysoká škola Škoda Auto spolupořádá on-line veletrh

Česká asociace MBA škol (CAMBAS), jejímiž členy jsou veřejné a soukromé vysoké školy a soukromé instituce nabízející programy MBA, a to včetně mladoboleslavské Škoda Auto Vysoké školy, pořádá on-line veletrh akreditovaných programů. Ten se uskuteční 18. března od 15 hodin.

Distanční výuka některým studentům vůbec nevyhovuje. Jsou unavení, chybí jim spolužáci.

Covidová generace studentů na jihu Moravy: chybí jim škola, doma se nesoustředí

Dva dny v učebnách na kampusu zažil loni v září Marek Dlapa na Mendelově univerzitě v Brně. Pak vysoká škola přešla na distanční výuku. „Nebavilo mě to od začátku. Nejsem zrovna studijní typ, takže mi dělalo problém se dokopat k samostudiu. Navíc se mi nedařilo soustředit na výklad v online hodinách. Kdybych seděl ve škole, bylo by to určitě lepší,“ svěřil se.

S depresivní úzkostnou poruchou pomáhá nezisková organizace Nevypusť duši. Josefína Kuchařová.

Kuchařová: S depresemi jsem se trápila zbytečně dlouho

Od dětství prožívala úzkostné stavy. Když měla mluvit na veřejnosti nebo před spolužáky, paralyzoval ji stud. „Na střední škole to došlo tak daleko, že jsem již plakala každý den. O svých pocitech jsem s nikým nemluvila, bála jsem se, že by mě kamarádi odsoudili, nepochopili. Do toho jsem se nadměrně stresovala i z problémů ve škole,“ vrací se zpátky v čase třiadvacetiletá Josefína Kuchařová.

Ilustrační foto

Online výuka vysokoškoláků na jihu Moravy: náročnější pro studenty i učitele

Studentské město. Takové označení v době před koronavirem patřilo Brnu. Za chvíli to už ale bude rok, co brněnské vysoké školy přešly kvůli pandemii na online výuku. Je náročnější pro studenty i vyučující, město a podnikatelé navíc kvůli ní přichází o peníze. A situace zřejmě bude pokračovat po celé jaro.

Falatka Biháriová

Odmítla se vdát za bratrance, musela z domu. Splnila si sen: vystudovala v Brně

/VIDEO/ Je horký srpnový den. Tak horký, že při pohledu do dáli se obzor vlní a pulzuje. Sedmnáctiletá olašská Romka Falatka Biháriová stojí v jedné z brněnský ulic, vdechujíc žhavý vzduch. Cítí se svobodná a usmívá se. Přestože ji právě vyhodili z domu. Prohřešila se totiž proti tradici a odmítla se provdat za svého bratrance. Má jiný cíl. Vystudovat vysokou školu. „Říkala jsem si, že to zvládnu. Že všechno bude lepší,“ vzpomíná dnes čerstvá pětadvacetiletá bakalářka.

Falatka Biháriová

Romka si nevzala bratrance a musela z domu. Splnila si sen: vystudovat v Brně

Je horký srpnový den. Tak horký, že při pohledu do dáli se obzor vlní a pulzuje. Sedmnáctiletá olašská Romka Falatka Biháriová stojí v jedné z brněnský ulic, vdechujíc žhavý vzduch. Cítí se svobodná a usmívá se. Přestože ji právě vyhodili z domu. Prohřešila se totiž proti tradici a odmítla se provdat za svého bratrance. Má jiný cíl. Vystudovat vysokou školu. „Říkala jsem si, že to zvládnu. Že všechno bude lepší,“ vzpomíná dnes čerstvá pětadvacetiletá bakalářka.  

Barbora Hrůšová.

Hokejistka Hrůšová dostala premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace

Před dvěma lety si zahrála mistrovství světa žen do osmnácti let v japonském Obihiru. „Hokejová akce, na kterou se nedostanete každý den. Vážím si, že jsem toho všeho mohla být součástí. Dalo mi to hodně zkušeností. Nejen do hokeje, ale i do života,“ říkala tehdy po šampionátu, ve kterém českému národnímu týmu děvčat pomohla k udržení mezi světovou elitou.

Barbora Hrůšová.

Hokejistka Hrůšová dostala premiérovou pozvánku do seniorské reprezentace

Před dvěma lety si zahrála mistrovství světa žen do osmnácti let v japonském Obihiru. „Hokejová akce, na kterou se nedostanete každý den. Vážím si, že jsem toho všeho mohla být součástí. Dalo mi to hodně zkušeností. Nejen do hokeje, ale i do života,“ říkala tehdy po šampionátu, ve kterém českému národnímu týmu děvčat pomohla k udržení mezi světovou elitou.

Budova Vysoké školy báňské. Ilustrační snímek.

Zkoušky online, některé praxe mají stop. Těžký život vysokých škol na Ostravsku

Maximálně deset osob. Tolik se může podle aktuálně platných vládních nařízení setkávat lidí v rámci zkouškového období na vysokých školách. Řada oborů se neobejde bez praktické výuky, jenže ta je nyní povolena jen v některých případech. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ji umožňuje například u zdravotnických oborů nebo studentům, vykonávající praxi třeba ve školkách a školách.

Žáci 1. a 2. tříd ZŠ Boršov nad Vltavou se vrátili do školních lavic.

PŘEHLEDNĚ: Další žáci se vrací do lavic. Školy začínají v omezeném režimu

Pondělí přineslo změnu koronavirových nařízení především pro žáky prvního a druhého stupně základních škol a studenty prvního stupně víceletých gymnázií. Ti se nově vrací do lavic, výuka však bude probíhat v omezeném režimu a za přísných opatření. Znovuotevření škol odpovídá zmírnění na čtvrtý stupeň rizika nákazy podle systému PES. Ten v Česku ve většině ostatních oblastí začal platit již minulý týden.

Vysoká škola polytechnická v Jihlavě (VŠPJ),

Jihlavská vysoká škola vlastní unikátní kyber-fyzikální továrnu

Nízký zájem firem o aktivity v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, slabá vědecko-výzkumná základna, nízká inovační výkonnost či nedostatek lidských zdrojů. Právě tak se dají shrnout slabé stránky Kraje Vysočina. Ke zlepšení situace chce přispět místní vysoká škola.  

Žáci v rouškách. Ilustrační snímek

ON-LINE: Návrat do lavic. Studentům se znovu otevírají střední i vysoké školy

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES se již třetí den drží na 57, tedy ve třetím z pěti stupňů. Příští týden tak zřejmě dojde k dalšímu zmírnění opatření. Již dnes se pro žáky a studenty v omezené míře znovu otevřely střední a vysoké školy. Vrátit se do nich může přibližně 91 tisíc žáků posledních ročníků a kolem 199 tisíc dětí z dalších ročníků středních odborných škol a učilišť. 

Ministr školství Robert Plaga (ANO).

Plaga představil uvolňování ve školách. Deváťáci se vrátí při čtvrtém stupni

Žáci devátých tříd se vrátí k běžné výuce při čtvrtém z pěti stupňů rizika covidu. Ve školách se nebudou střídat po týdnech jako zbytek druhého stupně ZŠ, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga. Plaga dnes představil i další detaily k fungování protiepidemického systému PES. Návrat žáků do škol je podle něj povinný. „Je to návrat povinné školní docházky,“ upozornil také.

Monika Kukoľ Sochorová, P-TECH programová manažerka se studenty během P-TECH výuky

P-Tech učí studenty pracovat s moderními technologiemi

ROHOVOR/ V Česku vzniknou tisíce pracovních míst, které budou vyžadovat nové dovednosti. Na tuto situaci se snaží studenty připravit vzdělávací program společnosti IBM P-Tech (Pathways in Technology – Cesta k technologiím).

Novináři si mohli 22. října 2020 prohlédnout výstavbu polní nemocnice v pražských Letňanech.

Vláda schválila nová opatření: Více vojáků v nemocnicích a novela zákona o VŠ

Ve zdravotnických a sociálních zařízeních bude moci při zvládání epidemie koronaviru pomáhat až 900 vojáků. Vláda dnes o navýšení z nynějších 360 rozhodla nařízením. Odsouhlasila také návrh krizové novely vysokoškolského zákona, která má i v roce 2021 a dál umožnit v případě mimořádné situace ve vysokých školách učit na dálku, upravit harmonogram studia či podmínky a termíny přijímacích zkoušek. Česko dále zavede takzvaný evropský kodex pro elektronické komunikace. Ten mimo jiné umožňuje určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného trhu a rovných podmínek na něm.

Budovy Lékařské fakulty v Plzni - Procháskův ústav.

Lékařská fakulta si připomíná výročí, oslavy musí odložit

Pětasedmdesát let od svého založení si měla Lékařská fakulta v Plzni připomenout na den přesně 27. října slavnostním shromážděním v Měšťanské besedě, plánovány byly i další akce. Ze známých důvodů ale bylo vše odloženo, zatím na neurčito.