Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Zástupci vysokoškolských učitelů i studentů upozorňovali třeba na nízké finanční ohodnocení odborných asistentů nebo nerovnosti mezi humanitními a přírodovědnými obory.

Peněz málo, hodně práce. Protest v Brně poukázal na podfinancování vysokých škol

/VIDEO/ Zástupci části vysokoškolských učitelů, studentů a jejich příznivci se sešli v úterý odpoledne na dvoře Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Společně vyjádřili nespokojenost se stavem financování českých vysokých škol. Zhruba stovka protestujících si vyslechla argumenty řečníků, kteří upozorňovali třeba na nízké finanční ohodnocení odborných asistentů nebo nerovnosti mezi humanitními a přírodovědnými obory. Oproti pražským protestům byla účast v Brně nižší.

Stávka vysokých škol v Praze.

Podívejte se: Akademici se zapojili do stávky kvůli podfinancování vysokých škol

Na některých vysokých školách v Česku začala v úterý 17. října stávka za lepší financování univerzit. Například na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) se bude stávka konat po celý den. Do stávky se přitom zapojila většina akademiků, informovala Monika Brenišínová z pořádající iniciativy Hodina pravdy a z FF UK. Mnozí učitelé dnes podle ní nebudou učit, se studenty budou mluvit o podfinancování vysokých škol v Česku. Společný program na fakultě začal v 09:30. Protestní shromáždění se koná i v dalších městech, například Pardubicích.

Stávka vysokých škol v Praze.

Rozdíly ve mzdách? Šílené. Lidé z univerzit svolali největší stávku od revoluce

Vysoké školy napříč Českou republikou se v úterý od 14 hodin rozhodly stávkovat. Podle organizátorů má jít o největší protest od roku 1989. Školství podle akademiků bojuje s tak velkým nedostatkem financí, že hrozí odchod vědců z univerzit i výzkumu. Upozorňují mimo jiné na obrovské rozdíly v odměňování na jednotlivých školách. Podle ministerstva jsou podmínky pro všechny vysoké školy v Česku stejné.

Shromáždění na podporu Izraele. Ilustrační foto

Brněnské vysoké školy řeší pomoc studentům z Izraele. Zajišťují jim psychology

Sobotní šok, který vyvolal teroristický útok hnutí Hamás na Izrael, nyní doléhá i na brněnské vysoké školy. Poté, co útok odsoudily, řeší situaci čtyřiašedesáti studentů z Izraele. Nabízí jim psychologickou pomoc a chystají podmínky pro případ, že by některý ze studentů dostal povolávací rozkaz do války. K situaci se vyjádřila i Česká konference rektorů.

Kariérní den na GOA Bučovice: Studenti se seznámili s možnostmi po střední škole

Kariérní den na GOA Bučovice: Studenti se seznámili s možnostmi po střední škole

K čemu je zubaři fyzika? Jak vypadá diplomová práce studenta architektury? Co zkoumá expert na probiotika? Jaké výzvy přináší práce personalisty ve velké firmě? Jak vypadá běžný pracovní den redaktora Českého rozhlasu? Co dělá marketér? To je jen malý výběr z otázek, na které dostali studenti GOA Bučovice odpověď. V prostorách školy totiž v úterý 3. října probíhal v pořadí první Kariérní den. Jeho cílem bylo představit studentům možnosti, které se jim otevřou po absolvování střední školy.

Zahájení nového školního roku na VŠTE České Budějovice a coworkingové centrum školy v centru jihočeské metropole.

Vysoké školy zahajují nový rok i v Českých Budějovicích

Také v jihočeské metropoli začínají vysokoškoláci na přelomu září a října nový školní rok. Na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) i Jihočeské univerzitě je čeká řada novinek. A VŠTE otevírá i nové centrum pro podnikání.

Ilustrační foto

V Karlovarském kraji by mohla vzniknout polytechnická vysoká škola

Karlovarský kraj se má stát druhým místem v České republice, kde by mohla vzniknout polytechnická vysoká škola. Její založení bylo jedním z témat konference o budoucnosti duálního vzdělávání, kterou v karlovarských Císařských lázních uspořádala Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) společně s Karlovarským krajem.

Ilustrační foto.

Inženýr v občance? Bez problému, pravost dokumentů evidence obyvatel nezkoumala

Občanský průkaz nelze za doklad o dosaženém vzdělání vůbec považovat a do občanky napsali každému to, o co požádal a na co měl nějaký doklad. Záleželo na každém jednotlivci zvlášť. Alespoň to plyne z vyjádření několika státních úředníků, které Deník oslovil poté, co místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř opětovně prohlásil, že titul Ing. používá oprávněně, ačkoli má diplom na MBA.

1. místostarosta Českého Krumlov Dalibor Uhlíř. Snímek je z loňského sněmu Sdružení historických sídel v Havlíčkově Brodě.

Dalibor Uhlíř na inženýrovi trvá a hodlá podat žalobu. Přiznal ale, že má MBA

Kauza kolem oprávněnosti užívání titulu Ing. místostarostou Českého Krumlova pokračuje. Dalibor Uhlíř přišel v neděli 13. srpna večer s tiskovým prohlášením, ve kterém dál trvá na tom, že český akademický titul Ing., ač žádnou českou univerzitu nevystudoval a má neakademický titul MBA z pobočky univerzity americké, užívá oprávněně. Řekl, že diplom, který má, je skutečně vystaven pro titul MBA (Master of Business Administration) a že jde o účelové napadení jeho dokončeného vzdělání. Žádný z dokladů, na které se odvolává, nicméně nezveřejnil.

Městský úřad Český Krumlov. Ilustrační foto.

Platí smlouvy, které podepsal Dalibor Uhlíř? Právní úsek úřadu to vidí jasně

Od chvíle, kdy začátkem srpna 2023 vyšlo najevo, že by místostarosta města Český Krumlov Dalibor Uhlíř, držitel profesního titulu MBA z Newport University Ostrava, s. r. o., mohl používat neoprávněně akademický titul Ing., objevily se otázky, jestli by v tom případě platily smlouvy, které za město podepsal. Deník se s dotazem obrátil na právní úsek z Odboru kanceláře tajemníka českokrumlovského městského úřadu.

V této budově na adrese Reální 172/2 v Moravské Ostravě sídlila, dnes již v Česku nefungující, Newport International University, s. r. o.

Co vlastně studoval Dalibor Uhlíř? Akreditovaná vysoká škola to nebyla a není

Dalibor Uhlíř, který používá titul Ing., se nikdy inženýrem nestal. To plyne jak ze sdělení, které poskytlo ministerstvo školství, tak z reakce Technické univerzity v Ostravě, jejíž státní zkoušku měl uvedenou v životopise, a také z informací volně dostupných na internetu. Škola, kterou krumlovský místostarosta absolvoval a která už nefunguje, tedy Newport International University, s.r.o. (NIU), totiž není a nikdy nebyla českou soukromou vysokou školou.

1. místostarosta Českého Krumlov. Snímek je z loňského sněmu Sdružení historických sídel v Havlíčkově Brodě.

Místostarosta Krumlova používá titul, který nemá. Potvrdilo to ministerstvo

Ing. Dalibor Uhlíř. To stojí na oficiálním webu města Český Krumlov pod hlavičkou 1. místostarosta pro volební období 2022-2026 a také v životopise na osobním webu Dalibora Uhlíře. S titulem Ing. kandidoval i ve volbách, jak dokládá web volby.cz Českého statistického úřadu. Problém je, že Dalibor Uhlíř nemá diplom s titulem Ing., ale s titulem MBA. Vyšlo to najevo minulý týden a od té doby tato záležitost čeří vody krumlovské politické scény.

Pavel Honzík je třetí posilou Sport Clubu Klatovy.

Kvůli vysoké škole přerušil kariéru, teď se stal třetí posilou divizních Klatov

Adam Denisov a Matyáš Moller. To jsou dvě posily, které v létě vyztužily kádr florbalového oddílu divizního Sport Clubu Klatovy. Teď nováček jedné z několika skupin této celostátní soutěže hlásí v pořadí již třetí novou tvář do svých řad. Jako volný hráč se do města pod Černou věží stěhuje pětadvacetiletý Pavel Honzík, který kdysi v Klatovech už působil a naposledy oblékal dres plzeňské Slavie.

Berounští policisté mezi sebe v průběhu dubna, května a června tohoto roku, přijali téměř 50 studentek a studentů ze středních a vysokých škol, kteří si na Územním odboru v Berouně postupně plnili své povinné odborné praxe.

Podívejte se: Policisté mezi sebe přijali studenty středních a vysokých škol

/FOTOGALERIE/ Berounští policisté mezi sebe v průběhu dubna, května a června tohoto roku, přijali téměř 50 studentek a studentů ze středních a vysokých škol, kteří si na Územním odboru v Berouně postupně plnili své povinné odborné praxe. Vybraní zájemci mohli nahlédnout blíže k policejní práci a poznat vybraná pracoviště. Všichni studenti si postupně prošli všemi odděleními.

Deset studentů dostane od společnosti Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium.

Odyssey 44 a Anglo-American University vypisují deset nových stipendií

Už druhým rokem po sobě vypisuje Anglo-americká vysoká škola v Praze (AAU) stipendia pro ukrajinské studenty prchající před válkou. Pro deset studentů poskytne spolu se společností Odyssey 44 stipendia na bakalářské a navazující magisterské studium v celkové výši 17,2 milionu korun. Částka pokryje školné i životní náklady. Na AAU aktuálně studuje přes 50 Ukrajinců. Řadí se tak po studentech z USA a Ruska mezi jednu z nejpočetnější národnostních skupin na škole.

Výuka může probíhat i on-line. Ukázala to pandemie koronaviru, od té doby zájem o podobnou formu studia roste.

Covid ukázal, jak na to. Online studiem se teď řeší i nedostatek míst na školách

Mají zájem o všeobecné vzdělávání, tlačenice na gymnáziích je ale směruje na školy, na které nechtějí. Někteří rodiče dnešních středoškoláků proto hledají i alternativní cesty, jak svým dětem studia zajistit. Roste proto zájem o studium na školách za mořem, kde je české zázemí a výuka probíhá online, podobně jako v době nejtužšího covidu. Pokud uspějí, složí maturitu uznatelnou i pro další studium na vysoké škole.

České republice chybí lycea, míní odborníci. Mohou vyřešit přetlak na gymnáziích. Ilustrační foto

Česku chybí lycea, míní odborníci. Mohou vyřešit přetlak na gymnáziích

Stále více absolventů středních odborných škol neodchází po maturitě do zaměstnání, ale zkouší přijímačky na vysokou školu. Podle odborníků na školství ale poptávce po vysokoškolském vzdělání a navyšování počtu vysokoškoláků stojí v cestě současná podoba středoškolských oborů a malé zastoupení všeobecného vzdělávání, které dosud poskytují hlavně gymnázia. Ozývají se proto apely, aby stát podpořil vznik lyceí.

Miroslav Ševčík na demonstraci 11. března.

Fakultní etická komise se zastala děkana Ševčíka. Kritizovala rektora VŠE

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze dospěla k závěru, že děkan fakulty Miroslav Ševčík svým chováním neporušil etický kodex VŠE. Situací se komise zabývala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat. Tvrdí, že děkan dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Etická komise fakulty naopak kritizovala počínání rektora i předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisové. O stanovisku komise informoval v pondělí 22. května tiskový tajemník fakulty Daniel Váňa.

Dominik Balog, romský vysokoškolský student oboru Kriminalistika a kriminologie a také reprezentační futsalista.

Chci ukázat cestu romským dětem, říká vysokoškolák a futsalový talent Balog

Čekají ho bakalářské zkoušky na vysoké škole v Praze, kde studuje kriminalistiku. Jedenadvacetiletý Dominik Balog si také zahraje finále české futsalové ligy v dresu mistrovské Chrudimi, je i oporou české mládežnické reprezentace. Byl i členem delegace úspěšných romských studentů, s nimiž prezidentský pár nedávno na Pražském hradě projednával možnosti lepší integrace Romů do české společnosti. „Důležité je nesoudit podle prvního pohledu. Nejprve člověka poznat a pak si teprve o něm vytvořit obrázek. Na první pohled nepoznáte nic. Plno zdánlivě solidních lidí ve skutečnosti nestojí za nic. A naopak,“ vyzývá společnost mladík.

Mobilní aplikace TikTok. Ilustrační foto.

Pardubická univerzita byla mezi školami na TikToku nejlepší, teď s ním končí

Sociální síť TikTok patří mezi mladými mezi nejpopulárnější a není proto divu, že ji pro svou prezentaci nebo propagaci využívají i známé osobnosti nebo instituce. Univerzita Pardubice měla dokonce nejúspěšnější profil ze všech českých univerzit. Teď jej ukončila. TikTok představuje bezpečnostní riziko.

Střední průmyslová škola Třebíč nabízí žákům kvalitní technické vzdělání, ale škole chybí učitelé odborných předmětů.

Středním školám na Vysočině chybí učitelé, hlavně pro odborné předměty

/TÉMA DENÍKU/ Pedagogické sbory na Vysočině stárnou, následníci dosluhujících učitelů nejsou. Nejvíc chybějí středním školám v kraji učitelé informačních technologií, fyziky, matematiky a dalších odborných předmětů. Na druhém konci republiky dokonce už lákají nové učitele na statisícový příspěvek.

Český premiér Petr Fiala.

Osm let místo devíti na základní škole by mělo stačit, řekl premiér Fiala

Nejnovější premiérská debata Deníku se točila kolem peněz, ale nejenom pro učitele. V jejím úvodu se předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyjádřil k diskuzi kolem možných změn u daně z přidané hodnoty. Uniklý interní materiál je podle něj špatně interpretovaný, neboť v něm byly pouze vypočítány dopady různých variant návrhů. Potvrdil ale, že platí vládní cíl snížit schodek státního rozpočtu o sedmdesát miliard. „Zatím nemáme dohodu na konkrétních krocích,“ řekl.

Návštěva prezidenta Petra Pavla v Moravskoslezském kraji, 28. března 2023, Ostrava. Návštěva nově otevřeného kampusu Ostravské univerzity na Černé louce.

OBRAZEM: Prezident Petr Pavel si prohlédl novou pýchu Ostravské univerzity

Při své první prezidentské návštěvě Moravskoslezského kraje a Ostravy si nová hlava státu nenechala ujít ani prohlídku nedávno otevřeného univerzitního kampusu na Černé louce - nové pýchy moravskoslezské metropole. Prezident Petr Pavel sem zavítal v úterý v podvečer v doprovodu rektora Petra Kopeckého. Podívejte se, kdo všechno ho zde očekával a jak vypadala samotná prohlídka.

Psychoterapeut a psycholog Jan Kulhánek z České asociace pro psychoterapii.

Psychoterapeut: I kdyby s ním studentka flirtovala, pedagog do toho nesmí jít

Vysokoškolští pedagogové mají mocenské postavení, navíc bývají pro studenty autority a často i vzory. „V případě jejich sexuálního nátlaku se z vysoké školy odchází podstatně hůře než třeba ze zaměstnání,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz klinický psycholog, psychoterapeut a lektor Jan Kulhánek z České asociace pro psychoterapii.

Demonstrace vysokoškolských učitelů.

Se Sisyfovým balvanem vpředu. Pedagogové protestovali symbolicky na Den učitelů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Protesty proti dlouhodobé podfinancovanosti humanitních a společenskovědních oborů proběhly v devíti českých univerzitních městech. Požadavek na nápravu situace zazněl v Plzni, Ústí nad Labem, Pardubicích, Hradci Králové, Českých Budějovicích, v Brně a v Ostravě. Hlavní protestní akce proběhly v Olomouci a v Praze. 

Protestní akce na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Foto: Deník/Lucie Burianová

Protestní Hodina pravdy za víc peněz pro vysoké školy: připojili se i v Brně

/VIDEO/ Stovky vysokoškolských vyučujících i studentů se v úterý účastní protestní akce, která poukazuje na kritickou situaci humanitních a společenskovědních oborů na vysokých školách. Akci s názvem Hodina pravdy podpořil i Vysokoškolský odborový svaz, který vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost.

TK iniciativy Hodina pravdy k plánovaným protestům proti podfinancování humanitních a společenskovědních oborů na vysokých školách.

Protest vysokoškolských učitelů. Prahou projde průvod s obřím balvanem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do protestu s názvem Hodina pravdy, který připravují akademici věnující se na veřejných vysokých školách (VŠ) humanitním a sociálněvědním oborům, by se podle odhadů měly zapojit stovky vyučujících a studujících. Za vyšší platy akademických pracovníků se bude protestovat v devíti českých městech. Protestující požadují pro univerzity více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění tarifů mezd mezi jednotlivými obory na VŠ. Novinářům to v pondělí 27. března sdělili organizátoři protestních akcí v republice. Podle informací na webu se do protestů zapojí 13 fakult, zejména filozofických.

Kampusu Ostravské univerzity na Černé louce. Ilustrační foto.

Ostravská univerzita: VŠ jsou podfinancované, hrozí odliv pracovníků

České veřejné vysoké školy jsou výrazně podfinancované. Kvůli nízkým mzdám hrozí odliv pracovníků univerzit a výuka některých oborů by tak mohla být ohrožena. Novinářům to dnes řekl rektor Ostravské univerzity (OU) Petr Kopecký, zástupci všech šesti fakult i odborů. 

Učitel matematiky a YouTuber Marek Valášek.

Zlatý Ámos Marek Valášek: Matematiku pro YouTube jsem točil i na krabici od bot

Ačkoli v minulosti nechtěl být učitelem, nakonec se jím Marek Valášek přeci jen stal. Nemá sice vystudovanou žádnou pedagogickou školu, přesto tenhle učitel matematiky z jednoho z pražských gymnázií evidentně dělá svou práci velmi dobře. Důkazem jsou desetitisíce nadšených studentů z internetového prostředí a také hned čtyři prestižní ocenění z loňského roku. Valášek totiž získal vedle cen Pražský Ámos, Ámos sympaťák a Ámos ČT i hlavní cenu Zlatý Ámos v anketě o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Kromě toho stojí také za úspěšnými internetovými projekty Mathematicator a LearnTube.

Obec Krásná

Z periferie udělali vesnici roku. Neříkejte nám Sudety, vzkazují lidé z Krásné

Jsme hrdý začátek republiky. A z evropského hlediska máme výbornou polohu, říkají místní z Krásné nedaleko Aše. Jde o nejzápadnější obec v republice, jako periferie se ale rozhodně necítí. Starosta Krásné prozradil, jak z vesnice, která za komunismu v podstatě přestala existovat, udělal spolu s aktivními občany dobrou adresu.

Miroslav Ševčík

Ševčík žádá o více času na rozhodnutí o rezignaci, studenti svolali demonstraci

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík v úterý 14. března požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Uvedl, že požádal o "přiměřenou dobu na rozmyšlenou". Část zaměstnanců, s nimiž chce o situaci mluvit, je podle něj na jarních prázdninách. Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí 13. března, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy. Studenti svolali na středu 15. března demonstraci před sídlem školy.

Vysoká škola ekonomická v Praze.

Studenti v akademickém senátu VŠE vyzvali děkana Ševčíka k rezignaci

Většina studentských členů akademického senátu Vysoké školy ekonomické (VŠE) vyzvala Miroslava Ševčíka k odstoupení z pozice děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Studentští zástupci v samosprávném zastupitelském orgánu univerzity tak učinili v pondělí 13. března prostřednictvím otevřeného dopisu, který Ševčíkovi adresovali. Ševčíkovo veřejné vystupování podle nich není adekvátní k funkci děkana, protože poškozuje dobré jméno vysoké školy. K výzvě se připojili také studenti a absolventi VŠE a někteří akademici. Ševčík se podle serveru Forum 24 v sobotu 11. března zapojil do pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Děkan to dnes ve svém prohlášení odmítl.

Lukáš Bukovjan ještě v dresu Opavy

Práce učitele mě chytla, zápasy s Opavou jsou výjimečné, řekl Lukáš Bukovjan

/ROZHOVOR/ Profesionálnímu basketbalu rozehrávač Lukáš Bukovjan zamával. Aktuálně hraje na poloprofesionální úrovni první ligu za Nový Jičín. Jeho hlavním posláním je práce učitele. Na základní škole v rodném Příboře vyučuje český a anglický jazyk. Vedle toho studuje ještě jednu vysokou školu, aby si rozšířil svou aprobaci.