Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Lukáš Havel v I. lize v dresu Dynama České Budějovice

Fotbalisté Dynama jsou v přípravě, Lukáš Havel o Ukrajině a vysoké škole

Fotbalisté Dynama České Budějovice trénují a připravují se na start jarní části I. fotbalové ligy. Vstoupí do ní pod vedením trenérského dua Nikl - Zápotočný. Hráči jsou na náročný trénink zvyklí, letos se dokonce sešli i v mezisvátečním období. Osobností týmu je Lukáš Havel, který by si v roce 2023 přál, aby se mu podařilo dokončit vysokou školu. 

Prostory bývalé Vysoké školy politických a společenských věd v objektu Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Z prestižní vysoké školy prostor duchů: po výuce politologů zůstaly dluhy

/FOTOGALERIE/ Vysoká škola politických a společenských věd v Kutné Hoře už po měsíce působí jako mrtvá schránka. V minulosti tato soukromá společnost díky spojení se známými jmény (z nichž některé stále připomínají dodnes fungující webové stránky) byla vnímána jako prestižní, avšak už dlouhodobě se neděje nic. Alespoň navenek.

Martin Komárek

Máme platit školné?

Jsou poplatky na vysokých školách spravedlivé a rozumné? Může školné zalátat díru v rozpočtu?

Na VŠPJ měli v pondělí 17. října imatrikulaci. Přišlo na sedmdesát studentů.

Nový rektor, noví studenti. Vysoká škola začala akademický rok imatrikulací

V pondělí 17. října se v aule Výukového centra Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) konala slavnostní imatrikulace studentů a studentek prvních ročníků všech studijních programů. Z celkového počtu 1200 nových studentů se jich akademického ceremoniálu zúčastnilo více než sedmdesát. Podívejte se, jak to všem slušelo. Děkujeme za fotky Vendule Marešové z VŠPJ.

Eva Mrháčová, autorka knihy.

Příběh Ostravské univerzity. Zajímavá publikace ke třicetinám vysoké školy

V těchto dnech spatřila světlo světa pozoruhodná publikace s názvem Příběh Ostravské univerzity. Je to vlastně dárek k loňskému jubileu významné alma mater v moravskoslezské metropoli, která se zrodila v roce 1991. Do té doby mělo toto město coby vysokou školu – pokud jde „jen“ o humanitní obory – pouze samostatnou Pedagogickou fakultu.

Mariánské Lázně.

Tématem voleb v Mariánkách bude i odliv mladých

Jedno z volebních témat zářijových komunálních voleb v Mariánských Lázních bude odliv a udržení mladé generace. Podle nynějšího starosty Mariánských Lázní Martina Kaliny je potřeba věnovat tomuto tématu kontinuální pozornost napříč volebními obdobími.

Univerzita Karlova (UK) - Karolinum

Tisícovka nejlepších. Mezi top univerzity světa se dostalo osm škol z Česka

Mezi 1000 nejlepších vysokých škol na světě se v letošním žebříčku zařadilo osm českých univerzit, o jednu více než loni. První desítce seznamu nejlepších vysokých škol ARWU (Academic Ranking of World Universities) vévodí americké a britské univerzity, první místo si už podvacáté v řadě vysloužila Harvardova univerzita. Nejlepší českou školou je podle žebříčku Univerzita Karlova, která skončila na děleném 301. až 400. místě.

Vysoká škola hotelová a ekonomická funguje ve Znojmě zhruba sedmnáct let.

Vysokoškolákům ve Znojmě dají milion korun, polovinu toho co chtěli

Chtěli na provoz školy dva a půl milionu korun, od znojemských zastupitelů ale dostanou jen jeden. Zástupci města se neshodli ani na jiných částkách. Dotaci na provoz jediné vysoké školy ve Znojmě schválili nakonec ve výši jednoho milionu korun. Tak jako v předchozích letech.

Vysoká škola, promoce, ilustrační foto.

Nová Panevropská univerzita v Ostravě: počítá se až s 1500 studenty

Transformací dvou stávajících soukromých vysokých škol vznikne v Ostravě a Praze Panevropská univerzita, která má do budoucna velké ambice. Je to zároveň první nová univerzita v České republice po novelizaci vysokoškolského zákona. V Ostravě se počítá s asi 1500 studenty.

Ples VŠTE

Nabitý program VŠTE: Technická olympiáda konference i reprezentační ples

Na čtvrtek 24. března si Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích přichystala nabitý program pro studenty, partnery i širokou veřejnost. V jednom dni proběhla v kampusu na Okružní ulici Mezinárodní technická olympiáda, Konference Smart Region Tour 2021/2022, a vše večer zakončil Reprezentační ples VŠTE v DK Metropol, informovala Klára Havlínová. Děkujeme Kláře Havlínové z VŠTE za příspěvek. 

Mezinárodní technická olympiáda na VŠTE

Mezinárodní technická olympiáda zaznamenala historicky nejvyšší účast

Na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích se sjely desítky hostů z českých a slovenských škol, aby se zúčastnily Mezinárodní technické olympiády. Sedmý ročník akce, která dává příležitost mladým studentům a jejich projektům, byl velmi úspěšný. Slavnostním vyvrcholením celého dne se stal Reprezentační ples VŠTE, jak informovala Klára Havlínová. Za příspěvek děkujeme. 

Ukrajinské děti v českých třídách, ilustrační foto

Ukrajinská jednotřídka? Některé děti chtějí zůstat v Česku, říká šéfka gymnázia

Taťjana Pergler má s přípravou cizojazyčných dětí od mateřské po vysokou školu letité zkušenosti. Pochází z Kazachstánu, v ČR žije třicet let, vystudovala humanitní vědy na pedagogické fakultě a politologii. Je zakladatelkou a ředitelkou 1. Slovanského gymnázia v Praze, kde se vzdělává spousta cizinců. Proto se také její škola jako první přihlásila k projektu Ukrajinské jednotřídky, který má usnadnit výuku dětí, které prchly před Putinovou agresí do ČR.

Studujte univerzitu, která má šmrnc a vizi. Studujte UJEP. Snímek je z oslav 30 let trvání univerzity.

Studujte univerzitu, která má šmrnc i vizi. Studujte UJEP

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem má v posledních letech viditelně dobře našlápnuto a prožívá takřka renesanční období. Osvobodila se od stereotypů hodnocení regionu, jeho obyvatel a budoucnosti, a bere věci do svých rukou. Chce pomáhat, vést a tvořit novou identitu kraje.

Předseda krajského studentského spolku Pardubického kraje Šimon Vávra.

Musíme se učit to, co nepotřebujeme, říká předseda studentského sněmu

Šimon Vávra je sice teprve středoškolák, ale už má o mnoho více zkušeností než leckterý student vysoké školy. Stal se předsedou Krajského studentského sněmu Pardubického kraje, jezdí na studentské summity například do Prahy nebo i do Vídně a angažuje se v mnoha projektech, jejichž cílem je přiblížit střední školství více zájmům a touhám studentů.

Nejnovější vizualizace kolejí Vysoké školy polytechnické Jihlava.

Jako v hotelu. Takto budou vypadat nové vysokoškolské koleje v Jihlavě

/VIZUALIZACE/ Daleko od centra, ve špatném technickém stavu a s nízkou kapacitou. Takové je aktuálně bydlení studentů Vysoké školy polytechnické Jihlava, kteří využívají ubytování na Brtnické ulici. Nové vysokoškolské koleje posunou komfort ubytování na úplně jinou úroveň.

Jakub Kopáček

Áčko Slavie? To je hodně daleko, šance je až nemožná, říká talent Kopáček

/FOTOGALERIE/ Užívá si fotbal v rezervě pražské Slavie. Myslí na první ligu, ale také si uvědomuje, že v dresu Slavie to být nemusí. Dvacetiletý fotbalista Jakub Kopáček z Kolína navíc nepodceňuje ani mimofotbalové aktivity a jeho cílem je dostudovat vysokou školu. Bedlivě také sleduje výkony svého staršího bratra Václava ve velimském dresu a i když je mladší, troufne si svému bráchovi svůj názor na jeho počínání na hřišti. Jeho vzorem je Mesut Özil.

Protektorátní prezident Emil Hácha předává zastupujícímu říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi klíče od Korunní komory, vlevo přihlíží Karl Hermann Frank

Heydrichův pekelný plán: Židy do koncentráků v Rusku, Čechy k nim za dozorce

„Počítám, že poněmčit půjde 40 až 60 procent Čechů. Ty, co se k tomu nehodí, bychom mohli použít v prostoru Arktického oceánu, kde převezmeme ruské koncentrační tábory. To by byl ideální domov pro 11 milionů evropských Židů, Češi by tam mohli sloužit jako dozorci a předáci,“ uvedl před 80 lety Reinhard Heydrich.

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval 11 nových rektorů. Většinu škol povedou nová jména

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 11 nových rektorů vysokých škol. Většina z nich se svých funkcí ujme od začátku února. Rektorkou Univerzity Karlovy se stala Milena Králíčková, nejstarší českou vysokou školu tak prvně povede žena. Zeman se dnes na Hrad vrátil po asi pěti měsících. Kvůli nemoci je strávil v Ústřední vojenské nemocnici nebo na zámku v Lánech.