Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Na jabloneckém Sportovním gymnaziu doktora Randy vyrůstají sportovní naděje. A patří k nim také Nikol Benešová.

Nikol Benešová odmaturovala v Jablonci. Lyže ji provázejí i v létě

Nikol Benešová, talentovaná mladá lyžařka, která před několika týdny ukončila svou čtyřletou působnost na sportovním gymnáziu Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou maturitou. Nikol by se chtěla věnovat závodnímu lyžování i po střední škole a za svými cíli si stojí.

Nový ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner.

Dopravní podnik má nového ředitele

Jihlava - V polovině června se po 37 letech změnilo vedení Dopravního podniku města Jihlava. Josefa Vilíma nahradil jihlavský rodák Radim Rovner. Nový ředitel do funkce nastoupil 17. června.

Nemocnice České Budějovice. Ilustrační foto

Do nemocnice lákají nové zaměstnance

České Budějovice - Vysoké náborové příspěvky, ale i podpora stálých zaměstnanců. Nejen to jsou výhodné benefity pro zaměstnance Nemocnice České Budějovice.

Jihočeská univerzita. Ilustrační foto.

Na Zdravotně sociální fakultě se budou vzdělávat dětské sestry

České Budějovice - Pro zájemce o práci na dětském oddělení nemocnic či v ordinacích pediatrů otevře Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity (ZSF JU) v Českých Budějovicích od října nový studijní program Pediatrické ošetřovatelství. Právě teď vyhlásila zkrácené přijímací řízení, takže uchazeči se mohou hlásit do 10. srpna a přijímací zkoušky budou skládat 26. srpna.

Kadeřník a majitel Stříhárny Jan Kyzlink.

Ostříhá, oholí. Kadeřnictví může být také místo pro párty, popisuje Kyzlink

Stříhání vlasů se pětadvacetiletý Jan Kyzlink věnuje pět let, čtyři roky z toho vede svou firmu. Ačkoli ho práce baví, dostal se k profesi kadeřníka a holiče náhodou. „Po maturitě jsem měl jít na vysokou školu, ale žádný obor mě nezaujal natolik, abych se jím chtěl zabývat po zbytek života. Nechal jsem si proto rok na rozmyšlenou a současně jsem si našel roční obor kadeřníka s výučním listem, který se nikdy neztratí. Jenže vysokoškolský obor jsem si nevybral ani po ročním odkladu,“ vzpomíná mladík.

Ilustrační foto.

Brigády: Práce rukama netáhne

Plzeňský kraj - V letošním roce mohou studenti vybírat z pestré nabídky letních brigád i těsně před prázdninami. O manuálně práce zájem nemají.  

Andělská křídla namaloval Erko na parkovišti u garáží nákupního centra IGY 2.

Erko zdobí stěny i lidskou kůži

České Budějovice – Vedení obchodního centra IGY se rozhodlo, že Českým Budějovicím pořídí křídla, a to v podobě netradičního fotokoutku. Podle marketingové manažerky IGY Pavlíny Jandové je tento prostor totiž centrem města, kde lidi tráví dost času, a zaslouží si proto fotopoint. „Motiv anděla a křídel je ve světě častý, hodně se rozmohl. Hledali jsme pro něj tedy plochu,“ vysvětluje. Za účelem posprejování IGY oslovilo umělce Martina Rájka, který si říká Erko.

Lidé od vedle: hrnčířka Petra Bláhová.

Hrnčířka Petra Bláhová se řemeslu věnuje už 26 let

„Můj muž vždycky říká: Moje žena je absolutně v pohodě, celý den si v práci hraje s blátem. Je to tak, můžete úplně vypnout hlavu a jenom se nechat vést a přemýšlet si o čem chcete,“ usmívá se hrnčířka Petra Bláhová z Nového Města nad Metují.

Kateřina Šardická z Čejče pracuje na Islandu jako Glacier Guide

Na Islandu musíte umět zachránit člověka z ledové trhliny, říká česká průvodkyně

/FOTOGALERIE/  Pracovní den tráví venku v mrazech. Přesto by jí mohl leckdo závidět. Kateřina Šardická je průvodkyní po ledovcích na Islandu. Zrovna provázela skupinku turistů po okraji ledovce, kde se led svažoval zhruba sto metrů do ledovcového jezera. Jedné klientce najednou spadl telefon a začal sklouzávat po ledu dolů, takže za ním žena skočila šipku. 

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Úkoly vysokým školám chce Středočeský kraj zadávat formou dotace

Střední Čechy – Koncepci udržitelného hospodaření s vodou připraví pro Středočeský kraj Česká zemědělská univerzita; jedna z vysokých škol, s níž má kraj uzavřeno memorandum o spolupráci. V pondělí o tom rozhodli středočeští zastupitelé, když souhlasili s tím, že kraj využije odborných znalostí a výzkumných kapacit této školy v oblastech životního prostředí, urbanismu a rozvoje regionů. Náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera ocenil, že se do přípravy dokumentu zapojí studenti, kteří si přímo při řešení praktických úkolů mohou ověřovat své znalosti.

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová.

Na stavební povolení budou stačit dva měsíce, plánuje vláda

Jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení. To jsou základní principy, na kterých má být postaven nový stavební zákon, jehož věcný záměr dnes schválila vláda. Na stavební povolení by se nově mělo čekat maximálně dva měsíce. Zatímco podle developerů měla novela přijít už dávno, podle ekologů představuje hrozbu pro životní prostředí i památkovou péči.

Od středy do soboty se na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity koná konference European Transcultural Nursing Association (ETNA).

Na Zdravotně sociální fakultu přijeli odborníci na výuku ošetřovatelství

České Budějovice - Velkou mezinárodní konferenci European Transcultural Nursing Association (ETNA) uspořádala od středy do soboty Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity (ZSF JU) v Českých Budějovicích. Byl to šestý ročník akce, která se koná každé dva roky, tentokrát vůbec poprvé v České republice. V uplynulých dnech se tak do jihočeské metropole sjelo 118 odborníků z 19 zemí světa, aby spolu hovořili o různých otázkách týkajících se výuky budoucích sester a dalších zdravotníků.

Ilustrační foto. Fotbalisté Nové Včelnice

Fotbalisty v kraji čeká losovací aktiv

Jižní Čechy - Jedna fotbalová sezona před pár dny skončila a kluby na jihu Čech už vyhlížejí, s jakými soupeři a v kterých termínech se utkají v té příští.

Sokol Brno I v Kounicově ulici.

Zářili v ní olympionici i muzikanti. Největší sokolovna v republice slaví 90 let

Brno /ANKETA/ – Trénovali tam olympionici jako Alois Hudec, jeho zdi rozezněly nástroje muzikantů berlínské a vídeňské filharmonie. Největší sokolský stadion u nás, který stojí v brněnské Kounicově ulici, v neděli oslaví devadesát let od slavnostního otevření. Budovu čeká ještě oprava fasády, její historii v brzké době zvěční také publikace.

Sokol Brno I v Kounicově ulici.

Zářili v ní olympionici i muzikanti. Největší sokolovna v Česku slaví 90 let

/ANKETA, FOTOGALERIE/ Trénovali tam olympionici jako Alois Hudec, jeho zdi rozezněly nástroje muzikantů berlínské a vídeňské filharmonie. Největší sokolský stadion u nás, který stojí v brněnské Kounicově ulici, v neděli oslaví devadesát let od slavnostního otevření. Budovu čeká ještě oprava fasády, její historii v brzké době zvěční také publikace.

T-Mobile Olympijský běh v Mladé Boleslavi.

Škoda Auto Vysoká škola připravila již počtvrté T-Mobile Olympijský běh

Mladá Boleslav - Různí běžci, různá místa, jedna myšlenka, 81 závodů a více než 70 tisíc účastníků, to je T-Mobile Olympijský běh. V Mladé Boleslavi se na trať vydalo celkem 344 běžců v různých kategoriích na 3 trasách. Lokálním organizátorem běhu, který se uskutečnil ve středu 19. června, byla již počtvrté Škoda Auto Vysoká škola.

Na radnici dnes ocenil žáky náměstek primátora pro školství.

Děti dostaly ocenění

České Budějovice - Padesát osm dětí ze základních škol ocenil za jejich výkony ve vědomostních, uměleckých a sportovních soutěžích, náměstek primátora Viktor Vojtko.

Oslavy 100 let fotbalu v Hranicích

Hraničtí fotbalisté slavili 100 let. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Sto let od založení organizované kopané slavili v sobotu fotbalisté z Hranic. Velkolepých oslav, které probíhaly v areálu SK Hranice, se zúčastnili bývalí i současní hráči, známé osobnosti ze světa fotbalu, trenéři i funkcionáři. Nechyběla zajímavá utkání, ale i bohatý kulturní program.

Zvuky oslav, přání všeho nejlepšího i hudebních vystoupení se v sobotu rozléhaly Brnem hned ze dvou míst. Své kulaté, sté narozeniny totiž slavily dvě brněnské univerzity, Masarykova a Mendelova.

Dvě univerzity, dvě oslavy. V Brně si připomněli sto let vysokých škol

Brno /FOTOGALERIE/ – S hlavou hrdě vztyčenou a v doprovodu čestné vojenské stráže. Tak v sobotu prochází brněnským výstavištěm první prezident Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk. Nakonec vystupuje na velké venkovní pódium, pod kterým jeho proslov poslouchají stovky lidí. „Rád bych té vaší, vlastně naší, Masarykově univerzitě, popřál ke sto letům vše nejlepší,“ zakončuje svou řeč tatíček národa.

Zvuky oslav, přání všeho nejlepšího i hudebních vystoupení se v sobotu rozléhaly Brnem hned ze dvou míst. Své kulaté, sté narozeniny totiž slavily dvě brněnské univerzity, Masarykova a Mendelova.

Dvě univerzity, dvě oslavy. V Brně si připomněli sto let vysokých škol

/FOTOGALERIE/ S hlavou hrdě vztyčenou a v doprovodu čestné vojenské stráže. Tak v sobotu prochází brněnským výstavištěm první prezident Československé republiky Tomáš Garrigue Masaryk. Nakonec vystupuje na velké venkovní pódium, pod kterým jeho proslov poslouchají stovky lidí. „Rád bych té vaší, vlastně naší, Masarykově univerzitě, popřál ke sto letům vše nejlepší,“ zakončuje svou řeč tatíček národa.