Kreativ

ŠTÍTEK: Olešnice

Ilustrační foto.

Medu je o polovinu méně. Kvůli jarním mrazům

Blanensko, Vyškovsko – Včelaři na Blanensku i Vyškovsku hlásí úbytek medu. Oproti loňsku je snůška téměř poloviční. Ceny medu přesto zatím zůstávají podobné jako před rokem.

Ilustrační fotka. Hasiči.

Bouřlivá noc lámala stromy. Hasiče vytáhla z postelí

Královéhradecko - Déšť, silný vítr, hrozivě burácející a blesky osvícené nebe. V Kostelci nad Orlicí spadla vzrostlá borovice přímo ke vchodu ubytovny, v Tutlekách dopadla túje na střechu rodinného domu a v Sendraži spadlo hned několik polámaných kmenů do vozovky.

Letecký pohled na Opatovickou přehradu u Vyškova

Hladinu řeky hlídají čidla. Aby už velká voda nezabíjela

Blanensko, Vyškovsko – Potrhané silnice, zhroucené domy, a dokonce dvě mrtvé ženy. Následky povodně z července 2002 byly na Blanensku zničující. Nejvíc utrpěl Crhov, Olešnice a okolní obce. Například v Hodoníně u Kunštátu jsou už na velkou vodu připravení. Dělníci upravili koryto říčky Hodonínky.

Historické snímky z ničivé povodně v Olešnici v roce 2002.

Velká voda ničila domy a zabíjela. Přesně před 15 lety

Olešnicko – Dusno k zalknutí. Kolem páté odpoledne se spustil liják, který nikdo z místních do té doby nezažil. Po hodině a půl vysvitlo slunce a ozářilo neskutečnou spoušť. Blesková povodeň patnáctého července 2002 vyplavila několik obcí na Blanensku: Crhov, Olešnici a Hodonín u Kunštátu.

Jízda králů v Doloplazech 2017

Tradiční Jízdě králů v Doloplazech vládl třináctiletý Antonín

Krojovaný průvod v čele s nazdobenými koňmi, králem v ženských šatech a jeho družinou prošel v neděli odpoledne obcí Doloplazy na Olomoucku. Tradiční hanáckou slavnost zde místní folklórní soubor Olešnica udržuje už od roku 1976, na tu letošní se přijely podívat stovky lidí.

Rychnovská rezerva suverénně ovládla nejnižší okresní fotbalovou soutěž.

Rychnovské béčko jasně dominovalo

Rychnovsko - Předsezonní prognózy v nejnižší okresní fotbalové soutěži se vyplnily do puntíku. Fotbalisté B týmu rychnovského Spartaku prošli celou soutěží jako nůž máslem a slavili postup.

Jaroslav Němec zvítězil v pojídání párků.

Patnáct párků stačilo na kýtu

Olešnice na Moravě, Bystré – Na festival Olešnická kytka, který se o víkendu konal po dvaatřicáté, jezdí příznivci dobré hudby. Součástí tohoto hudebního svátku je tradiční sotěž v pojídání párků. Tu si nenechal ujít známý jedlík Jaroslav Němec.

Panskou zahradu v Kunštátě ovládly Svátky řemesel. Už po desáté.

Sklářské píšťaly i Zorro. Svátky řemesel ovládly Panskou zahradu v Kunštátě

Kunštát /REPORTÁŽ/ – Zedník na lešení není žádná vzácnost. Ale dívat se pod ruce bednáři, skláři nebo mistru koláři, to už se nepoštěstí každý den. A co teprve, když si člověk může vzít do ruky dláto nebo zatočit nohama hrnčířským kruhem. Je libo společný snímek s vyfintěným panstvem z doby císařovny Sisi nebo známými herci? V Kunštátu na Blanensku na dvoudenních Svátcích řemesel byla kromě těchto možností k vidění i koňská show.

Ilustrační foto

Prodlouží cyklotrasu z Drnovic. Povede kolem rybníků v Kruzích

Drnovice – Prodloužení současné cesty pro cyklisty plánují v Drnovicích. „Nový úsek bude součást trasy Lysice–Zbraslavec. Nyní jsou propojené Lysice a Drnovice. Chceme cyklotrasu prodloužit až do Zbraslavce," řekl starosta Drnovic Petr Ducháček.

Hořice - Kostelec nad Orlicí

Páté kolo fotbalové Fortuna Tip ligy vyhrál Zdeněk Krejčí z Ohnišova

Rychnov nad Kněžnou - Vítězem pátého kola fotbalové Fortuna TIP ligy se stal Zdeněk Krejčí z Ohnišova (startovní číslo RK0031), jenž získal, stejně jako další tři soutěžící, třináct bodů. O jeho triumfu rozhodlo, že uhodl Supertrefu - přesný počet nastřílených branek v kole.

Ilustrační foto.

Vítěznou sérii béčka Rychnova ukončil hattrick Pavla Ullricha

Rychnovsko - OP IV. třídy: Až v patnáctém kole nejnižší okresní fotbalové soutěže skončila vítězná série B týmu Rychnova nad Kněžnou. První bodovou ztrátu mu v městském derby připravil tým Labutě, který duel na hřišti ve Slatině vyhrál 4:1. Hlavním hrdinou utkání byl Pavel Ullrich, který zaznamenal hattrick.

Ilustrační fotografie.

Aprílová půlka se poběží v sobotu

Starý Bydžov - V sobotu se ve Starém Bydžově uskuteční 2. ročník amatérských běžeckých závodů s názvem Aprílová půlka. Jedná se o závod na 21 km, závod na 10 km a závod pro dvoučlenné štafety na půlmaratonové trati.