Kreativ

ŠTÍTEK: Olešnice

Těžkou trať zdolávali hasiči při soutěži Olé Firefighter v Olešnici

Nejtvrdší hasič přežije. Hasiči soutěžili ve svém sportu v Olešnici

Olešnice /FOTOGALERIE/ - Ruka dopadá na červené tlačítko. Na muže na pokraji zhroucení se vrhají pořadatel se zdravotnicí. Dávají mu napít a sundávají mu helmu, dýchací přístroj a těžký kabát. Uřícený závodník se v cíli hroutí na žíněnku. Právě dokončil těžkou trať závodu TFA Olé Firefighter. V sobotním víceboji si to v Olešnici mezi sebou rozdalo čtyřiatřicet hasičů, mezi nimi i šest žen.

Při opravě průtahu Olešnicí dělníci postaví nové chodníky. Na místě, kde loni postavili novou kanalizaci, vznikl zatím provizorní chodník už teď.

Stavba desetiletí: opraví průtah a postaví chodníky. Zbývá sehnat 45 milionů

Olešnice – Olešničtí připravují ve spolupráci se silničáři největší stavbu v tomto městě na Blanensku za poslední desetiletí. Při opravě tamního průtahu vzniknou i nové chodníky. „Tato stavba je pro nás priorita. Hlavně kvůli bezpečí chodců,“ uvedl starosta Olešnice Zdeněk Peša. Cesty pro pěší jsou ve špatném stavu, lidé často chodí po silnici.

Rozhodčí. Ilustrační foto.

Jednou stop za vyloučení

Rychnovsko - Zpráva Disciplinární komise Okresního fotbalového svazu Rychnov nad Kněžnou z 11. dubna:

Běžecká Aprílová půlka ve Starém Bydžově.

V sobotu se běží Aprílová půlka

Starý Bydžov - Sobota bude ve Starém Bydžově patřit velké sportovní události. Bude se zde konat 3. ročník běžecké akce s názvem Aprílová půlka.

V olešnickém lesoparku odbahnili rybník. Vysadí i nové stromy

V lesoparku odbahnili rybník. Vysadí i nové stromy

Olešnice – Město plánuje obnovu oblíbeného lesoparku Skalky v Olešnici na Blanensku. Cíl vycházek místních z poloviny devatenáctého století navazuje na zástavbu domů a v jeho areálu se nachází také nejstarší olešnický rybník. „Nádrž jsme odbahnili, byly zde dvoje povodně a kvůli nim byla plná hlíny,“ upřesnil starosta Olešnice Zdeněk Peša. Doplnil, že dělníci vyvezli zpět na pole přes patnáct set kubíků usazenin.

Ilustrační foto

Lyžařská sezona? Nižší zájem lyžařů i špatné počasí

Jižní Morava - Když bylo tepleji, sníh tál. Při velkých mrazech se zase tvořily ledové krusty a lyžařům se nechtělo na svah. Majitelé lyžařských areálů s končící sezonou moc spokojení nejsou. Hodnotí ji jako průměrnou v návštěvnosti, náklady ale měli vyšší než loni. Některé sjezdovky kvůli počasí vůbec neotevřely.

Ilustrační foto

Pět lidí se v Olešnici nadýchalo jedovatého plynu. Mezi nimi i dvě děti

Olešnice – Pravděpodobně oxidem uhelnatým se v pondělí večer přiotrávilo pět lidí z Olešnice. Mezi nimi jsou i dvě děti. Informaci potvrdila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. „Dvě děti jsme převezli do Dětské nemocnice v Brně, tři dospělé do nemocnice v Boskovicích,“ informovala.

Ilustrační foto

Mrazy vyhnaly bezdomovce do nocleháren. Teploty mají klesat až do konce týdne

Blanensko, Vyškovsko – Plné noclehárny. Poškozená vodovodní potrubí. Odvolaný lyžařský kurz. Dlouhodobé teploty hluboko pod nulou v regionu působí lidem řadu potíží. Nejhůř jsou na tom bezdomovci. Oblastní charita v Blansku v mrazivých dnech otevřela denní stacionář Stará fabrika i přes noc.

Ilustrační foto.

Lepší zázemí malým chemikům. Školáci dostanou moderní třídy

Blanensko, Vyškovsko – Na nové učebny odborných předmětů se mohou těšit žáci ze základní školy v Olešnici na Blanensku. Po celkové opravě olešnické základní školy, která začala už loni, město letos nechá obnovit vybavení učeben a rozšíří je. „Chystáme se opravit učebny matematiky, chemie, přírodopisu, jazyků a také kabinety,“ uvedl starosta Olešnice Zdeněk Peša. 

Členové olešnického Spolku přátel piva na plese v roce 2017.

Vzkřísili kino, pořádají plesy. U zrodu oživení společenského života stálo pivo

Olešnice - Na začátku bylo pivo. Přesněji debaty party kamarádů nad sklenicí tohoto zlatavého moku. Od nich už chyběl jen krůček k jasnému činu. Před sedmi lety tak vznikl Spolek přátel piva, který roztáčí společenský život v Olešnici na Blanensku. „Začalo to mladickou nerozvážností,“ směje se předseda spolku David Mareček.

Děti ze základní školy ve Sloupu vyrazili na lyžařský kurz do ski areálu v Olešnici. Škola jezdí do areálu vyráží každoročně.

Reportáž: Děti lyžařský kurs baví a rodiče si odpočinou

Olešnice /FOTOGALERIE/ – Je čtvrtek dopoledne a na sjezdovku ve ski areálu v Olešnici na Blanensku se snáší sněhové vločky. „Tady sněží a všude v okolí prší,“ říká správce areálu Jiří Kotlán. Přesto na svazu leží hlavně technický sníh. Dětem ze Základní školy ze Sloupu to vůbec nevadí. Již od pondělí se v Olešnici učí lyžovat. „Přespáváme v hotelu na náměstí. Doporučila bych to každé škole,“ pochvaluje si učitelka Lucie Zítková.

Pět žáků olešnické základní školy společně vytvořilo komiks Marmel. V soutěži komiksů získali druhé místo.

Hrdinou komiksu školáků je kočičí monstrum. Ze soutěže si přivezli druhé místo

Olešnice /FOTOGALERIE/ - Městem se šíří strach. V ulicích řádí monstrum v barvě jahodové marmelády. Naštěstí se najdou odvážlivci, kteří spojí síly a obrovskou příšeru přemůžou. Žáci základní školy v Olešnici na Blanensku nakreslili soutěžní komiks s názvem Marmel a ze slavnostního vyhlášení výsledků v Praze si odvezli druhé místo.

Zimu na sjezdovkách zachraňuje umělý sníh. V Olešnici (na snímcích) je asi 40 centimetrů technického sněhu.

Zimu na sjezdovkách zachraňuje umělý sníh. Počasí totiž nepřeje

Olešnice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Venku to vypadá na příchod jara. Po sněhu ani památky, na teploměru osm stupňů a ptáci štěbetají jako o život. Vyrazit do lesa ale nemá moc smysl. Cesty jsou jedno velké oraniště. Je přece leden, tak na lyže! V neděli dopoledne je v olešnickém ski areálu několik desítek lidí. I když se ke sjezdovce brodí bahnem a umělá bílá peřina taje na svahu před očima, je jim to fuk. Kde jinde si teď zalyžovat blízko domova, když ne tady nebo v sousedním Hodoníně u Kunštátu?

Ilustrační foto

Kurzy na horách? Malí lyžaři stojí tisíce korun

Vyškovsko, Blanensko – Týden na horách, skipas a oblečení na svah vyjdou rodiče z regionu na tisíce korun. Někteří na to nemají a jejich děti se lyžovat nenaučí. Jiní zaplatí lyžařskou školu v okolí.

Ilustrační foto.

Vánoční stromky se promění na dřevní štěpku. Musí být ale bez všech ozdob

Jižní Morava – Je po svátcích a lidé řeší, co udělají s vánočními stromky. Ve větších městech na Blanensku a Vyškovsku končí většinou v kompostárnách, v menších obcích najdou i jiné využití. „Teď se na něm vyřádí náš pes a kocouři, pak počká na pálení čarodějnic. V ohni ještě nadělá parády,“ má jasno, co se stromkem udělá, Jana Pavličková z Blanenska.

Plavání v ledové Šošůvce. Ilustrační foto.

Výšlap, koupel v řece i letní kino. Silvestr si užijí sportovci i rodiny s dětmi

Blanensko – Závěr roku láká na Blanensku na řadu akcí. Například na výlet do jeskyní v Moravském krasu, na rozhlednu Podvrší ve Veselici nebo na lyže. Boskovičtí připraví tradičně na Silvestra promítání pro děti v letním kině. Otužilci ve Stvolové zase pořádají tradiční Memoriál Bohumíra Řehoře. Letos už po desáté.

Vrcholem letošní sezony pro klub bojových umění Arena Vysočina byly v uplynulých týdnech evropské a republikové šampionáty, na kterých získali jeho reprezentanti řadu cenných medailových úspěchů. O ten největší se postaral Martin Coufal.

Martin Coufal z Areny Vysočina je mistrem Evropy v grapplinku

Sulkovec – Vrcholem letošní sezony pro klub bojových umění Arena Vysočina byly v uplynulých týdnech evropské a republikové šampionáty, na kterých získali jeho reprezentanti řadu cenných medailových úspěchů. O ten největší se postaral Martin Coufal. Rodák z Olešnice vybojoval na evropském mistrovství, které se konalo v Ostravě, zlato v grapplingu.