Kreativ

ŠTÍTEK: Olešnice

Ilustrační foto

Pohár nohejbalového svazu získali hráči Sázavy

Čáslav - Ve vrcholící přípravě na soutěžní ročník 2019 uspořádal čáslavský oddíl TJ Sokol již 25. ročník nohejbalového turnaje trojic mužů O pohár Okresního nohejbalového svazu. O prvenství na sobotním turnaji bojovalo celkem devět týmů. Z konečného prvenství se nakonec radovali hráči Sázavy v sestavě Václav Ptáček, Petr Gregor a Tomáš Církva.

Ilustrační foto.

Farnosti jsou zatím bez kazatele

Trhové Sviny – Téměř tři měsíce už jsou bez svého pastýře věřící v Trhových Svinech, Benešově nad Černou, Olešnici a Žumberku.

Fotbalisté Radešínské Svratky (v modrém) i béčka Žďáru (v bílém) o víkendu v přípravě shodně prohráli.

Herálec příjemně překvapil

Žďársko – Fotbalisté Nedvědice v přípravném utkání proti Olešnici před začátkem jarní části letošní sezony selhali v koncovce.

Z vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Zlatý erb 2018: skupinový snímek.

Porota hodnotí weby měst a obcí

Hradec Králové - Pondělním dnem odstartovala práce poroty krajského kola soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí.

MČR v historickém lyžování v Olešnici v Orlických horách.

Po svahu svištěla jasanová prkýnka

Olešnice v Orlických horách /FOTO/ - Nejenom Krakonoš má své lyžníky. V hájemství vládce Orlických hor Rampušáka se o víkendu vrátili lyžaři o století zpět.

Ilustrační foto

Kdo pohřbí a dá pomazání

Trhové Sviny – Pro římskokatolické farnosti Trhové Sviny, Olešnice, Žumberk a Benešov nad Černou byl ustanoven administrátorem excurrendo, tzv. dojíždějící, otec Josef Stolařík, vikář vikariátu České Budějovice-venkov.

Jedenačtyřicetiletého kněze Marcina farníci milovali také pro jeho humor, otevřenost, dobrotu. Po jeho smrti se ve čtyřech osiřelých farnostech duchovní střídají.

Osiřelé farnosti nemají svého duchovního

Trhové Sviny – Najít náhradu za koncem roku zesnulého faráře Marcina Żelazného, s nímž se jeho ovečky rozloučily v trhovosvinenském kostele minulý čtvrtek a mnozí i na sobotním pohřbu v Polsku, nebude snadné.

Létající sedačka naštěstí způsobila škodu jen na "plechu".

Létající gauč vyšel na čtvrt milionu

Hradecko - Špatně upevněná pohovka způsobila dopravní nehodu u Olešnice. Havárii zavinil 53letý řidič octavie, který si pohovku koupil a chtěl ji odvézt na přívěsu.

Betlémské světlo ve skautské klubovně v Jiráskově ulici v Teplicích získala malá Anička.

Distribuce betlémského světla je v režii skautů a římskokatolické farnosti

Teplice – Betlémské světlo dorazilo do Teplic na hlavní nádraží minulou v neděli po poledni. Jeho distribuce probíhá dnes na Štědrý den a je v režii teplických skautů a římskokatolické farnosti. Pokud chcete rozsvítit svůj domov, přineste si s sebou lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, se kterou bezpečně zvládnete světlo z Betléma donést až domů. 

Ilustrační foto

Jižní Morava: vleky jedou zatím s omezením, ne všude se dá i zasněžovat

Jižní Morava /ANKETA/ – Krkonoše ani Jeseníky to nejsou, ale na pár hodin lyžování s dětmi to stačí, navíc je to za humny. Lyžaři z jihu Moravy už brázdí sjezdovky v Němčičkách na Břeclavsku a v Olešnici na Blanensku. „Už jsem se tam byl dvakrát večer projet. Sice jede jen jeden vlek a otevřená je pouze část sjezdovky, ale na provětrání lyží to stačilo. Lidí tam zatím moc nebylo,“ popsal dojmy z letošního lyžování v olešnickém areálu Martin Hasoň z Blanska.

Ve skiareálu v Olešnici na Blanensku už jedou sněžná děla od úterního rána.

V Olešnici zasněžují. V Němčičkách začne v sobotu sezóna

Jižní Morava – Nařídit si budík a v noci vzhůru do šichty na sjezdovku zasněžovat. V Němčičkách na Břeclavsku spustí sněžná děla v noci ze středy na čtvrtek. „Má mrznout několik dní, takže bychom mohli po nocích do víkendu vyrobit dost technického sněhu, aby pokryl alespoň část sjezdovky,“ uvedl předseda němčičského sokola Jaroslav Stávek, který sportovní areál spravuje.

Technika modrotisk. Ilustrační foto.

Modrotisk je na seznamu UNESCO. Používají ho dílny na Blanensku a Hodonínsku

Jižní Morava – Tradiční metoda zdobení textilu, známý modrotisk, je nově na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Deníku Rovnost to ve středu potvrdil akreditovaný poradce UNESCO ICH Bohumil Straka, který na ostrově Mauricius jednání výboru sledoval. „UNESCO právě zapsalo modrotisk na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva na zasedání na Mauriciu, a navíc označilo tuto nominaci za excelentní. Česko tak má novou, v pořadí osmnáctou památku UNESCO,“ sdělil Straka.

V olešnické ulici Zástodolí došlo v jednom z tamních domů (na snímku) k vraždě. Starší žena tam zabila manžela.

Žena z Olešnice zabila manžela. K vraždě se přiznala

Blanensko – Hádka s největší pravděpodobností předcházela vraždě, která se v pondělí dopoledne stala v Olešnici. Starší žena tam zabila svého manžela. Ten na místě podlehl bodnému poranění. „Obviněná se ke svému jednání doznala a v nejbližších dnech se rozhodne, zda bude stíhání ze zvlášť závažného zločinu vraždy čelit na svobodě nebo ve vazbě. Na objasnění všech okolností případu kriminalisté i nadále pracují,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Ilustrační foto

Na co kam: S tágem v ruce

Rychnovsko /POZVÁNKY/ - Čermenský Kulečníkový karambolový klub zve v sobotu od 10 hodin na trojbend, mistrovské utkání 2. třídy východočeské oblasti Českomoravského billiárového svazu.

Ilustrační foto

Voda? Z rybníka i koupaliště. Skiareál spotřebuje na zasněžování 30 tisíc kubíků

Jižní Morava – Některé lyžařské areály na jihu Moravy už na nedostatek vody doplatily. Několik let nefunguje vlek na Šibenickém vrchu v Nové Lhotě na Hodonínsku. U sjezdovky je sice nádrž, ale vody je tam málo. Když chyběl přírodní sníh, neměli provozovatelé čím „krmit“ sněhová děla. Chybějící vydatný zdroj vody se podepsal také na krachu skiareálu v blanenských Hořicích. Dlouhotrvající sucho může v letošní sezoně ohrozit i provoz dalších sjezdovek v kraji.

Ilustrační foto.

Mají novou starostku

Olešnice v Orlických horách - Obec Olešnice v Orlických horách na svých webových stránkách zveřejnila souhrn usnesení z ustavujícího zasedání zastupitelstva.

Ilustrační fotografie.

Olešnice zmodernizuje hasičskou zbrojnici

Olešnice v Orlických horách - Zvýšení odolnosti hasičské zbrojnice, zkrácení doby výjezdu k zásahům i zlepšení akceschopnosti hasičů je cílem projektu přístavba hasičské zbrojnice v Olešnici v Orlických horách.

Náraz vytrhl řidiči volant z rukou. Hledají se svědci nehody.

Náraz vytrhl řidiči volant z rukou. Hledají se svědci

Olešnice - Policisté hledají svědky dopravní nehody linkového autobusu a nákladního vozu, ke které došlo ve čtvrtek v 15.15 hodin v Olešnici u Červeného Kostelce. Náraz řidiči autobusu doslova vytrhl volant z rukou.

Logo Tip ligy čtenářů Deníku. Ilustrační obrázek.

Vítězkou 9. kola fotbalové Tip ligy se stala Josefa Suchánková z Potštejna

Rychnov nad Kněžnou - Vítězem devátého kola podzimní fotbalové Tip ligy čtenářů Deníku se stala Josefa Suchánková z Potštejna (RK0092), která získala 19 bodů. Ze stejného bodového zisku se radoval potštejnský Jaroslav Suchánek, jenž završil rodinný triumf. O vítězi tak rozhodla Supertrefa.

Ilustrační foto

Piva za osmé kolo poputují do Police

Náchodsko - Suverénním vítězem nelehkého osmého kola TIP ligy Náchodského deníku se stal Jaroslav Valchař z Police nad Metují (NA0060), který jako jediný dosáhl na nadprůměrných 19 bodů. Díky tomuto bodovému přírůstku se polický tipér dostal do trháku. V čele průběžného pořadí má před svým nejbližším pronásledovatelem Jiřím Kristou z Hronova náskok výrazných čtrnácti bodů.