Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Americký prezident Barack Obama a Sally Jewellová.

Obama nominoval na post ministryně vnitra Sally Jewellovou

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes nominoval na post ministryně vnitra Sally Jewellovou. Informovala o tom agentura Reuters. Jewellová ve funkci nahradí Kena Salazara, který již dříve oznámil, že v březnu odejde.

Petr Nečas a Pavel Blažek

Omezení imunity podle analýzy víc podporovala ODS než ČSSD

Praha - Snahy o omezení imunity zákonodárců od vzniku českého státu podle sdružení KohoVolit.eu častěji podporovala ODS než ČSSD. Proti omezování byla ze současných parlamentních stran nejčastěji KSČM. Sdružení to dnes oznámilo na základě analýzy všech dosavadních hlasování o imunitě. Analýza souvisí s opětovnou snahou zrušit doživotní imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Sněmovna v úterý tuto ústavní novelu poslala do závěrečné fáze schvalování.

Hillary Clintonová v Praze.

Clintonová odešla z čela americké diplomacie, nastupuje Kerry

Washington – Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes oficiálně odstoupila z funkce. Na její místo nastupuje John Kerry, který složí přísahu ještě dnes. Pětašedesátiletá Clintonová se během posledního dne v úřadu ráno sešla v Bílém domě s prezidentem Barackem Obamou. Pak se v emotivním projevu rozloučila se zaměstnanci ministerstva, kteří jí zahrnuli potleskem.

Ilustrační foto

Kongres USA schválil 50 miliard pro oběti superbouře Sandy

Washington /ANIMACE/ - Americký Senát schválil v pondělí poskytnutí hlavní části plánované finanční pomoci pro lidi poškozené řáděním superbouře Sandy. Pomoc ve výši 50,5 miliardy dolarů (asi 965 miliard korun) poputuje do států na severovýchodě země, zejména do New Yorku a New Jersey.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu.

Americký Kongres odsunul dluhový strop o čtyři měsíce

Washington - Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu učinila důležitý kompromis vůči vládě prezidenta Baracka Obamy, když posunula o čtyři měsíce takzvaný dluhový strop zakazující státu nabírat další půjčky.

Americký prezident Barack Obama

Obama vyzval Kongres ke zvýšení stropu pro zadlužení země

New York – Americký prezident Barack Obama v pondělí vyzval Kongres, aby zvýšil strop pro zadlužení země. Varoval, že pokud se tak nestane, pocítí to důchodci či veteráni. Nepříznivě by to podle šéfa Bílého domu ovlivnilo také investory. Spojené státy současného stropu pro zadlužení ve výši 16,4 bilionu dolarů dosáhly na konci loňského roku. Bez souhlasu Kongresu s vyšším státním dluhem by jim už v polovině února mohly dojít peníze.

Protesty v Belfastu kvůli vyvěšování britské vlajky na radnici.

Při potyčkách v Belfastu kvůli vyvěšování britské vlajky zraněno 29 policistů

Belfast - Nejméně 29 příslušníků pořádkových sil utrpělo v sobotu zranění v Belfastu při potyčkách mezi tábory severoirských loajalistů a katolíků v souvislosti se sporem o vyvěšování britské vlajky na městské radnici. Podle policie se její příslušníci stali terčem cihel a světlic, když se snažili rozdělit protivníky. Na útoky policie odpovídala vodními děly a gumovými projektily.

Ilustrační foto.

Spojeným státům by už v polovině února mohly dojít peníze

New York - Spojeným státům opět hrozí riziko bankrotu. Pokud se republikánští zákonodárci s prezidentem Barackem Obamou nedohodnou na zvýšení stropu pro státní dluh, mohly by americké vládě dojít peníze na úhradu jejích závazků už v polovině února. Bylo by to o půl měsíce dříve, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to z nové studie, na niž dnes upozornil deník The Washington Post.

Ministr obrany USA Chuck Hagel.

Obama nominoval nového ministra obrany a šéfa CIA

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes podle očekávání nominoval republikána a bývalého senátora Chucka Hagela na funkci ministra obrany. Zároveň navrhl svého protiteroristického poradce Johna Brennana na ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA). Oba kandidáty musí schválit Senát.

Ilustrační foto

Policie v Belfastu zatkla 70 probritských radikálů

Belfast – Policie v Severním Irsku (Ulsteru) zatkla v posledních dnech 70 lidí v souvislosti s násilím přívrženců extremistických probritských skupin v této britské autonomní oblasti. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Americký Senát schválil kompromisní dohodu o daních a škrtech

Washington - Americký Senát dnes schválil kompromisní dohodu mezi republikány a demokraty, která oddálí hrozící automatické rozpočtové škrty o dva měsíce. Musí ji ovšem odhlasovat i Sněmovna reprezentantů, patrně ještě v průběhu dneška. Informovala o tom agentura Reuters.

Mitt Romney

Romney se prý zdráhal znovu se ucházet o křeslo prezidenta USA

Washington - Bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney se po prohraných prezidentských primárkách své Republikánské strany před čtyřmi lety zdráhal znovu se ucházet o funkci prezidenta USA v letošních volbách. Listu Boston Globe to řekl Romneyho syn, podle nějž musela rodina jeho otce po prohře v roce 2008 přesvědčovat, aby se o úřad hlavy státu znovu ucházel.

Ilustrační foto.

Američané chtějí ozbrojence ve školách, tvrdí majitelé zbraní

Washington – Američané si přejí postavit do každé školy ozbrojenou stráž. Prohlásil to šéf největší americké organizace sdružující majitele zbraní Wayne LaPierre, který zavedení takové ochrany pro školáky podporuje. Jakékoli omezení prodeje útočných zbraní naopak považuje za nepřijatelné.

Americký prezident Barack Obama v pátek 21. prosince 2012 nominoval demokratického senátora Johna Kerryho do funkce příštího ministra zahraničí USA.

Obama nominoval Kerryho do funkce ministra zahraničí USA

Washington - Americký prezident Barack Obama v pátek nominoval demokratického senátora Johna Kerryho do funkce příštího ministra zahraničí USA. Prohlásil, že Kerry je díky své politické dráze a službě Spojeným státům zosobněním americké politiky ve světě.

Obyvatelé New Jersey o víkendu odevzdali při akci „Peníze za zbraně“ přes tisíc střelných zbraní od pistolí až po pušky.

Jak na zbraně? Nečinnost není možnost

Washington - V moři 300 milionů střelných zbraní, které mají Američané doma, je to skutečně jen malá kapka. Ale i velké změny někdy přicházejí po kapkách. O víkendu, den po páteční střelbě na základní škole 
v americkém Newtownu, uspořádali v Camdenu v New Jersey výkup zbraní.

Americký prezident Barack Obama

Obama chce co nejdříve návrhy zákonů omezujících střelné zbraně

New York - Americký prezident Barack Obama chce mít nejpozději v lednu k dispozici návrhy zákonů, které by měly v zemi snížit násilí páchané střelnými zbraněmi. Vytvořil proto pracovní skupinu, v jejímž čele je viceprezident a dlouholetý zastánce větší kontroly zbraní v USA Joe Biden.

Masakr v základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut.

Masakr v USA: Někteří navrhují zákaz prodeje útočných pušek

Newtown - Na jednom z příštích zasedání amerického Kongresu bude předložen návrh na zákaz volného prodeje takzvaných útočných pušek ve Spojených státech. Sdělila to dnes podle místních médií senátorka Dianne Feinsteinová v reakci na páteční masakr ve státě Connecticut, kde mladík podobnou zbraní chladnokrevně zastřelil 28 lidí včetně 20 malých dětí.

Barack Obama.

Obama podle médií navrhne ministrem zahraničních věcí Kerryho

Washington - Americký prezident Barack Obama se rozhodl nominovat na ministra zahraničního věcí předsedu senátního výboru pro zahraniční vztahy Johna Kerryho (69). Informují o tom americká média, která se odvolávají na zdroj blízký vládě. Kerry by ve funkci nahradil současnou ministryni Hillary Clintonovou (65) a obecně se předpokládá, že jeho jmenování nebude stát nic v cestě.

 Velvyslankyně USA při OSN Susan Riceová.

Velvyslankyně USA při OSN Riceová nechce být šéfkou diplomacie

Washington - Velvyslankyně USA při OSN Susan Riceová nechce být ministryní zahraničí USA. Oznámil to dnes americký prezident Barack Obama. Riceová přitom byla pokládána za favoritku na tento post po ohlášeném odchodu Hillary Clintonové. Obama řekl, že rozhodnutí Riceové přijímá.

Barack Obama

Účet za americké volby je rekordní, přesáhl dvě miliardy dolarů

New York - Nedávné prezidentské volby ve Spojených státech byly rekordně drahé. Účet za ně přesáhl závratné dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard korun). Vyplývá to z nejnovějších údajů Federální volební komise. Hranici jedné miliardy dolarů podle nich při výběru peněz překonal jak vítězný demokratický kandidát Barack Obama, tak poražený republikán Mitt Romney.

Barack Obama

Obamova popularita se měsíc po znovuzvolení značně zvýšila

Washington - Popularita amerického prezidenta Baracka Obamy se po jeho znovuzvolení zvýšila na nejvyšší úroveň od zabití Usámy bin Ládina v květnu 2011. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury AP, podle něhož je od Obamova nástupu do úřadu v roce 2009 nejvíce Američanů přesvědčeno, že se země ubírá správným směrem.

Podle kongresové zprávy by vězni z Guantánama mohli být v USA

Washington /ANIMACE/ – Věznice na americké základně Guantánamo na Kubě by mohla být uzavřena a jejích 166 vězňů podezřelých z terorismu by mohlo být bezpečně umístěno ve vězeních na území USA. Vyplývá to ze zprávy kontrolního úřadu amerického Kongresu (GAO), kterou ve středu zveřejnila demokratická senátorka Dianne Feinsteinová.

Barack Obama.

Část republikánů ustupuje od slibu, že nikdy nezvýší daně

New York - Ve Spojených státech roste pravděpodobnost, že se od příštího roku kvůli rozpočtovým problémům země zvýší daně. Někteří republikánští zákonodárci zmírňují prozatím odmítavé stanovisko k takovému kroku, které naprostá většina stvrdila podpisem pod dlouholetou výzvu organizace Američané pro daňovou reformu.

David Petraeus

CIA zahájila předběžné vyšetřování svého exšéfa Petraeuse

Washington – Ústřední zpravodajská služba (CIA) zahájila vlastní předběžné vyšetřování svého bývalého ředitele Davida Petraeuse, jenž před týdnem odstoupil kvůli mimomanželskému vztahu. Vyšetřování jeho chování nepředpokládá konkrétní výstup, řekl podle agentury Reuters mluvčí CIA.

Paula Broadwellová, milenka bývalého šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davida Petraeuse, možná vyzradila citlivé informace o zářijovém teroristickém útoku na americký konzulát v libyjském Benghází.

Milenka exšéfa CIA možná prozradila citlivé informace o Benghází

New York - Paula Broadwellová, milenka bývalého šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davida Petraeuse, možná vyzradila citlivé informace o zářijovém teroristickém útoku na americký konzulát v libyjském Benghází. Spekulují o tom některá média ve Spojených státech a odkazují přitom na její říjnové vystoupení, kde o incidentu mluvila.

Mitt Romney

Romneym podle jeho poradce volební porážka otřásla

New York – Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney byl prý po volební porážce od prezidenta Baracka Obamy otřesený. Televizní stanici CBS News to řekl jeden z Romneyho poradců. Republikán prý během volebního úterý vůbec neočekával, že by souboj o Bílý dům mohl prohrát. Interní průzkumy naznačovaly, že v klíčových státech vede. Nakonec se ale ukázalo, že tyto předpovědi byly chybné.

Barack Obama.

Obamu čekají výzvy v zahraničí i změny v diplomatickém týmu

Washington - Barack Obama bude mít po svém znovuzvolení volnější ruku při řešení zahraničněpoli­tických problémů od Íránu a Sýrie, přes izraelsko-palestinský konflikt po KLDR a Kubu. Bezprostředně ho však čeká vytvoření nového týmu, který bude jeho zahraniční politiku provádět, napsala agentura AP.

Obama a Romney. Kasičky na spropitné v kavárně Globe.

Obamovci hlasitě buráceli, republikáni na Kampě jen tiše seděli

Praha /REPORTÁŽ/ - V jindy poklidném pražském knihkupectví to vře. Hromadné bučení střídá ohlušující aplaus podle toho, kdo se zrovna objevuje v televizi. Republikán Mitt Romney v přeplněném podniku Globe evidentně moc příznivců nemá, zatímco obhajující prezident Barack Obama budí u přítomných Američanů masové nadšení.

Ilustrační foto

Akcie v Evropské unii po Obamově vítězství ve volbách zpevňují

Londýn - Akcie na hlavních burzách v západní Evropě zahájily obchodování růstem, který byl podle analytiků reakcí na výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Vítězem se stal dosavadní šéf Bílého domu, demokrat Baracka Obama. To znamená, že americká centrální banka (Fed) bude s vysokou pravděpodobností pokračovat v uvolňování měnové politiky a znehodnocování dolaru, což by mělo svědčit akciím.

Barack Obama.

Německý deník: Vítězství je pro Obamu darem, na oslavy není čas

Berlín - Druhé zvolení americkým prezidentem je dar pro Baracka Obamu a šance pro USA, soudí v komentáři ke znovuzvolení Obamy šéfem Bílého domu server německého deníku Financial Times Deutschland (FTD). Také další němečtí komentátoři rozhodnutí amerických voličů vítají, zdůrazňují ale, že Obama nemůže dlouho slavit a musí urychleně řešit řadu tíživých problémů své země.

Mitt Romney a Barack Obama

Obama se chce s Romneym poradit, jak pomoci USA

Washington - Americký prezident Barack Obama po vítězných prezidentských volbách přislíbil, že hodlá spolupracovat s republikány při řešení problémů země. Ocenil svého soupeře Mitta Romneyho a řekl, že s ním chce mluvit o tom, jak by mohli společně pomoci USA. Obama v plamenném projevu ke svým příznivcům v Chicagu v noci na dnešek také prohlásil, že to nejlepší pro Spojené státy teprve přijde.

Prezident USA Barack Obama s rodinou.

Obama má vítězství v kapse a zajistil si tak druhé funkční období

Washington - Demokrat Barack Obama podle amerických televizních stanic zvítězil v amerických prezidentských volbách a zajistil si druhý čtyřletý mandát. Podle dosavadních informací má podporu potřebné nadpoloviční většiny sboru volitelů, kteří výběr hlavy státu v prosinci formálně potvrdí.

 V prvních státech na východním pobřeží USA se dnes otevřely volební místnosti.

V prvních státech USA se otevřely volební místnosti

Washington - V prvních státech na východním pobřeží USA se dnes otevřely volební místnosti. Nového prezidenta začali vybírat voliči v devíti státech, například v New Yorku, Virginii, New Hampshire či New Jersey. V dalších státech se začne volit postupně během odpoledne SEČ. V Kalifornii se například začne hlasovat v 16:00 SEČ.

Mitt Romney a Barack Obama

Američtí voliči rozhodnou souboj o Bílý dům

Washington - Po vzrušené a mimořádně nákladné volební kampani, do níž v samém závěru vstoupila ničivá bouře Sandy, budou dnes američtí voliči rozhodovat o osobě budoucího prezidenta USA. Na výběr mají mezi dosavadním prezidentem Barackem Obamou a republikánem Mittem Romneym, jejichž šance jsou podle průzkumů volebních preferencí vyrovnané.

Ivan Hoffman

Raději Obamu

Američané volí prezidenta. Už dávno při tom ovšem nejde o střet konzervativního a demokratického vidění světa. Americké volby jsou nákladný cirkus, ve kterém kandidáti svádějí souboje v duchaplnosti, šarmu či v jízlivosti, hodnotí se jejich elán a pohotovost v televizních debatách, porovnává se, jak přesvědčivě předvádějí secvičené role. Každé prezidentské klání spolkne více dolarů, než to předchozí. A výsledkem mohutné mediální masáže je dojem, že se v amerických volbách rozhoduje o osudu zeměkoule. To už ale nějakou dobu není jisté.

Mitt Romney a Barack Obama

Na prezidentské volby v USA se připravují i tisíce právníků

Washington - Tábory amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho republikánského soupeře Mitta Romneyho rozmísťují tisíce právníků do klíčových států, kde se při úterních volbách očekává těsný výsledek. Podle amerického tisku budou sledovat volební procedury a v případě velmi těsného hlasování budou připraveni zpochybnit výsledek u soudu.

Starosta Luboš Peterka a restaurátorka Nela Vadlejchová

Vzkaz z roku 1930: Budoucím pokolením!

Radomyšl - Rozluštění zprávy z věže kostela sv. Martina v Radomyšli trvalo pět dnů. „Poškození listin bylo strašně velké. Ale většinu se podařilo rozluštit," řekla restaurátorka strakonického muzea Nela Vadlejchová.

Americký prezident Barack Obama.

Britský týdeník The Economist podpořil ve volbách Obamu

Washington/Londýn - Britský týdeník The Economist dnes podpořil v nadcházejících prezidentských volbách v USA úřadujícího prezidenta Baracka Obamu. Zdůraznil však, že tak činí s mnohem menším nadšením než před čtyřmi lety.

Prezident USA Barack Obama s republikánským guvernérem státu New Jersey Chris Christie.

Hurikán fouká do plachet Obamovi. Jeho sok Romney zmizel

Washington – Mamutí větrná smršť, která se prohnala USA, zřejmě zamíchá i tamními prezidentskými volbami. Přestože kvůli ničivému hurikánu přerušil volební kampaň jak šéf Bílého domu Barack Obama, tak jeho republikánský vyzývatel Mitt Romney, každý z politiků je v jiné situaci.

Miroslav Sládek

Vláda opět neprojednala návrh na rozpuštění Republikánů

Praha – Vláda se ani dnes nezabývala už několikrát odloženým materiálem ministerstva vnitra navrhujícím Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) rozpuštění několika politických stran. Novinářům to řekl ministr zahraničí a místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) byla důvodem nepřítomnost premiéra Petra Nečase (ODS), který chce u projednávání být, na dnešní schůzi kabinetu.

Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Bývalí kalifornští guvernéři volají po zachování trestu smrti

Los Angeles – Tři bývalí kalifornští guvernéři vyzývají voliče, aby příští týden v referendu odmítli návrh na zrušení trestu smrti v tomto americkém státu. Podle nich by takové rozhodnutí bylo nespravedlivé k obětem trestných činů. Současný guvernér Jerry Brown ani jeho předchůdce Arnold Schwarzenegger svůj názor na otázku vznesenou v referendu dosud nezveřejnili, uvedla agentura Reuters.

Volby v USA: Fakta a zajímavosti

Washington - Zajímají vás volby v USA? Přinášíme přehled faktů a zajímavostí ohledně kampaně kandidátů do prezidentského úřadu a současných voleb.

Mitt Romney a Barack Obama

Obama: Romneymu se nedá věřit, kecá hovadiny

New York - Americký prezident Barack Obama při rozhovoru pro časopis Rolling Stone nešetřil příkrými slovy na adresu svého volebního soupeře Mitta Romneyho. Republikán podle něj „kecá hovadiny". Tým prezidentovy předvolební kampaně se od poznámky nedistancoval. Šéf Bílého domu se prý pouze snažil upozornit na to, že Romneymu se nedá věřit, protože často mění názory.

Colin Powell

Bývalý ministr zahraničí Colin Powell opět podpořil Obamu

New York – Bývalý americký ministr zahraničí generál Colin Powell opět podpořil v souboji o Bílý dům prezidenta Baracka Obamu, přestože se nadále cítí být republikánem. Pro současného prezidenta hlasoval už ve volbách v roce 2008. Dnes televizní stanici CBS News řekl, že tak hodlá učinit i letos, protože se Obamovi za čtyři roky podařilo změnit zemi k lepšímu.