Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Ilustrační snímek.

O místo zastupitele se bude ucházet básník i nezaměstnaný

Příbram – Komunální volby, které se uskuteční na začátku října, už mají uzavřené kandidátní listiny. Je již tedy více než jisté, že se v Příbrami o hlasy voličů a místa ve pětadvacetičlenném zastupitelstvu bude ucházet celkem 13 politických uskupení. Kandidátky sestavilo hnutí ANO, Česká pirátská strana, ČSSD, Dělnická strana sociální spravedlnosti, KSČM, KDU-ČSL, ODS, Přátelé Březových Hor – Klub angažovaných nestraníků, Příbramáci pro Příbram, Sdružení pro Republiku-Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, SPD, Šance pro Příbram a TOP 09.

Donald Trump

Google je zmanipulovaný, píše o mně negativně, zlobí se Trump

Americký prezident Donald Trump v úterý prohlásil, že výsledky vyhledávání v Google byly "zmanipulovány", protože při zadání slov "Trump News" (Trump, zprávy) do vyhledávače o něm vyskakují negativní příběhy. Vznesl přitom otázku, zda to není nezákonné.

Americký senátor John McCain

Trump odmítl ocenit McCaina v oficiálním prohlášení, upřednostnil Twitter

Americký prezident Donald Trump odmítl ocenit hrdinství a život zesnulého senátora Johna McCaina v oficiálním prohlášení. Svým spolupracovníkům sdělil, že dává přednost krátkým tweetům. Jeden takový pak k uctění McCainovy památky v sobotu v noci opravdu zveřejnil, avšak bez jakýchkoli laskavých slov, píše americký deník The Washington Post.

Barack Obama a John McCain

Odešel nejstatečnější z politiků. McCainova smrt zasáhla Obamu i Clintonovou

Úmrtí arizonského senátora, někdejšího prezidentského kandidáta a válečného veterána Johna McCaina, zasáhlo jeho nejbližší i největší osobnosti americké politické scény. Nejhlubší sympatie a respekt jeho rodině již vyjádřil současný americký prezident Donald Trump, kondolence zaslal i jeho předchůdce Barack Obama.  

Iniciativa proti cílenému podkopávání médií.

Spojené redakce. Na 350 médií se ohradilo proti Trumpovým útokům

Téměř 350 redakcí světových médií dnes spustilo iniciativu za svobodu tisku. Vydaly úvodníky, ve kterých se ohrazují proti rétorice amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se snaží cíleně podkopávat jejich důvěryhodnost. Kampaň svolal list Boston Globe v reakci na Trumpovo prohlášení, že proti němu redakce vedou „špinavou válku“. Na stranu amerických médií se postavil i Senát.

Transgender kandidátka Christine Hallquistová

USA mohou mít první transgender guvernérku. V primárkách porazila čtrnáctiletého

Dvanáct let stála ve vedení energetického gigantu Vermont Electric Cooperative. V roce 2005 podstoupila Christine Hallquistová změnu pohlaví a nyní usiluje o post první transgender guvernérky v USA. V úterý vyhrála demokratické primárky, v nichž porazila dalšího překvapivého kandidáta – čtrnáctiletého Ethana Sonneborna, jenž využil faktu, že 200 let stará vermontská ústava neomezuje věk zájemců o guvernérské křeslo.

Kongres na dosah. Ilhan Omarová se raduje spolu se svým volebním štábem z postupu

Do amerického Kongresu chce vstoupit somálská muslimka odsuzující Izrael

Demokratické primárky v Minnesotě vyhraje Ilhan Omarová, předpokládá televize CNN. Pokud její předpověď vyjde, může se Omarová stát první somálsko-americkou členkou amerického Kongresu. Politička přišla do Spojených států před více než dvěma desítkami let, kdy utekla ze Somálska před válkou. Patří mezi výrazné kritiky izraelského přístupu k Palestincům. Izraelský režim označila za "apartheid".

Prezident Donald Trump a Omarosa Manigault Newmanová

Trumpova asistentka tajně pořídila jeho nahrávky. Je bláznivá, uvedl prezident

Bývalá poradkyně a později asistentka amerického prezidenta Omarosa Manigault Newmanová zveřejnila nahrávku, podle které prezident nemá kontrolu nad svými spolupracovníky a v nově vydané knize naznačila, že je Trump rasista. Bílý dům to označil za chování zhrzené bývalé zaměstnankyně. Informaci zveřejnila britská BBC.

Průvod Irů

Sto let od krvavého konfliktu. Irové si připomenou válku za nezávislost

Irsko si bude v lednu 2019 připomínat jednu z klíčových událostí své historie. Přesně 21. ledna 1919 totiž vytvořilo vlastní parlament a vyhlásilo nezávislost na Spojeném království. Irové však měli brzy poznat, že mezi vyhlášením a dosažením nezávislosti je čeká ještě dlouhá cesta.

Donald Trump.

Falešná, odporná média. Trump zkritizoval novináře, jeho dcera s ním nesouhlasí

Odporná média. Tato slova adresoval žurnalistům prezident USA Donald Trump ve čtvrtek v Pensylvánii. Na severovýchod Států přiletěl, aby podpořil nominaci zástupce Republikánské strany do senátu, místo toho však zhruba čtvrt hodiny popisoval své špatné zkušenosti s médii a přítomné novináře osočoval. Jeho dcera Ivanka údajně otcův názor nesdílí.

Francisco Franco

Stigma diktátora. Rodiště Franca odmítá pohřbít jeho ostatky na místním hřbitově

Radní španělského města Ferrol, které je rodištěm diktátora Francisca Franca, odmítají pohřbít jeho ostatky na místním hřbitově. Dokument o zákazu pohřbení schválili tento týden. Španělský diktátor, který zemřel v roce 1975, je zatím pohřben v památníku v Údolí padlých. Nová španělská socialistická vláda se však před několika měsíci rozhodla jeho ostatky z památníku exhumovat a předat rodině. Monument by se poté měl změnit na místo usmíření.

Donald Trump

Dejte mi peníze na zeď, nebo ochromím vládu, vyhrožuje Trump

Americký prezident Donald Trump hodlá vyvolat takzvaný „shutdown“, neboli zablokování činnosti vlády, pokud demokraté nepodpoří stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Americká vláda má totiž schválený rozpočet pouze do konce září, poté by se mohla ocitnout v platební neschopnosti.

Arizonský senátor Jeff Flake.

Ostuda. Ztracená příležitost, reagují Američané na summit Trumpa s Putinem

Helsinský summit, v němž se setkali americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin, příliš mnoho kladných ohlasů mezi americkými politiky nevyvolal. Spíše naopak – mluví se o ostudě, slabosti Spojených států či upřednostňování zájmů prvního muže země před zájmy státu.

Donald Trump v Kongresu

Americká Sněmovna ignorovala Trumpa. Zamítla návrh migračního zákona

Ani republikánská většina nepomohla, aby americká Sněmovna reprezentantů ve středu přijala návrh imigračního zákona podporovaný prezidentem Donaldem Trumpem. Ten mimo jiné řešil ukončení praxe, kdy jsou oddělovány děti ilegálních migrantů od svých rodičů. Neúspěšné hlasování ukázalo rozkol, který panuje mezi umírněným a konzervativním křídlem Republikánské strany.

Americký prezident Donald Trump

Trump označil migranty za nájezdníky. Požaduje deportace bez soudu

Americký prezident Donald Trump se v neděli opět tvrdě pustil do nelegálních migrantů. Přirovnal je přitom k nájezdníkům, kteří se pokoušejí proniknout do země. Lidé, kteří nelegálně vstoupí do Spojených států by měli být podle jeho slov okamžitě posláni zpět, odkud přišli, bez jakéhokoli soudního jednání. Informovala o tom agentura Reuters.

Ocel a hliník, ilustrační foto.

Mexiko oznámilo zavedení cel vůči USA, ohrozit by mohla republikány před volbami

Mexiko včera oznámilo zavedení nových cel vůči americkému dovozu. Uloží tarify ve výši 20 a 25 procent na americkou whisky, sýr, ocel, bourbony a vepřové maso, cla by se měly týkat také jablek a rajčat. Reakce na obchodní válku amerického prezidenta Donalda Trumpa by mohla výrazně zamávat s reputací republikánů před volbami do amerického Kongresu, které budou na podzim.  

Deb Haalandová

Američané volí kongresmany. V Novém Mexiku vyhrála primárky poprvé indiánka

Americké primárky kongresových voleb v Novém Mexiku vyhrála Deb Haalandová, bývalá vůdkyně Demokratické strany a současně příslušnice kmene Laguna Puebla – federálně uznaného kmene původních obyvatel středozápadního Nového Mexika. Má tak šanci stát se první indiánkou, jež usedne v americkém Kongresu. 

Ocel a hliník, ilustrační foto.

Proti svému lídrovi. Trumpovu obchodní válku kritizují i republikáni

Se zavedením cel na dovoz hliníku a oceli do Spojených států ze zemí EU, Kanady a Mexika nesouhlasí ani strana amerického prezidenta Donalda Trumpa. Někteří vysoce postavení republikáni prohlašují, že se Trump místo na své nejbližší spojence měl zaměřit na Čínu. V očích ostatních zemí potvrdil svou roli nevyzpytatelného spojence.

Sběratelka Eva Procházková vystavuje v Poličce část své rozsáhlé sbírky historických panenek.

Špinavé torzo? Nevadí, panenka bude krásná

Polička - „Moje panenky mají zajímavé příběhy, to byste koukala“, říká sběratelka panenek Eva Procházková. Část její sbírky, která celkem čítá více než pět stovek panenek, je nyní k vidění v Centru Bohuslava Martinů v Poličce.

Kirstjen Nielsenová

Křeslo se kýve pod další americkou ministryní. Trump ukázal na Nielsenovou

Americký prezident Donald Trump se za dobu svého úřadování stal známý často obměnou spolupracovníků a ministrů. Nyní ukázal na ministryni vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenovou, jejíž práci ostře zkritizoval. Nielsenová připravila podle listu The New York Times text své demise, ale nepodala ji. Úřad informace o chystaném odchodu odmítl.

Donald Trump před novináři

Mueller chce předvolat Trumpa k soudu. Odmítá odpovídat na otázky

Americký prezident Donald Trump by mohl být předvolán k soudu. Oznámil to zvláštní rada amerického ministerstva spravedlnosti a bývalý šéf FBI Robert Mueller, důvodem možného předvolání je údajné ruské zasahování do prezidentských voleb v roce 2016. Trump totiž odmítl odpovídat na otázky vyšetřovatelů. 

Donald Trump, ilustrační foto.

Trumpova kampaň nespolupracovala s Moskvou, konstatoval sněmovní výbor

Výbor pro kontrolu činnosti tajných služeb Sněmovny reprezentantů USA v pátek zveřejnil zprávu, kterou oficiálně ukončil vyšetřování údajných zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb. Zpráva potvrzuje již dříve ohlášený závěr, že kampaň nynějšího prezidenta Donalda Trumpa nespolupracovala s Moskvou.

Pompeo je novým šéfem diplomacie USA. Senát jej i přes výhrady schválil

Americký Senát potvrdil ve čtvrtek do funkce ministra zahraničí Spojených států dosavadního šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikea Pompea. Informoval o tom server BBC. Ten ve funkci nahradí bývalého šéfa diplomacie Rexe Tillersona, s nímž měl americký prezident Donald Trump dlouhodobě názorové neshody. 

Socha nahého Donalda Trumpa vytvořená v srpnu 2016 před prezidentskými volbami.

Do aukce jde poslední nahý Trump. Ostatní sochy zničili vandalové

Kdo chce mít doma nahého Donalda Trumpa, neměl by váhat. Americká aukční síň Julien's Auctions vyhlásila aukci poslední sochy stojícího nahého Trumpa na 2. května. Celkem pět stejných soch bylo vytvořeno již před americkými prezidentskými volbami, všechny ale zničili vandalové.

Stanislav Šulc.

Pohledem Stanislava Šulce: Chraňme se před digitálními šmejdy

Jaro roku 2018 bude zásadní pro naši budoucnost. A to nikoli kvůli sestavování vlády ani situaci v Číně. Zásadní pro naši budoucnost bude jednak spuštění nových pravidel pro nakládání s osobními údaji, a pak také to, jak dopadne skandál Facebooku kvůli zneužití dat uživatelů.

Americký Kongres schválil rozpočet. Trump dostal peníze na zeď s Mexikem

Obě komory amerického Kongresu schválily federální rozpočet, který bude platit do letošního září. Země by měla hospodařit s částkou 1,3 bilionu dolarů (26,9 miliardy korun). Podepsat jej musí ještě americký prezident Donald Trump. Zahrnuje i peníze na stavbu Trumpovy zdi na hranicích s Mexikem.

Robert Mueller.

Republikáni varovali Trumpa, aby nepropouštěl vyšetřovatele Muellera

Republikánští senátoři upozornili amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nechal vyšetřovatele FBI Roberta Muellera dělat jeho práci. Obávají se totiž toho, že prezident má v úmyslu vyšetřovatele, který pátrá po stopách ruského zasahování do amerických prezidentských voleb, propustit. 

Donald Trump v Kongresu

Trump s Rusy nespolupracoval, tvrdí zpráva republikánů. Demokraté nesouhlasí

Američtí republikáni a demokraté se v kongresovém výboru neshodli na tom, zda měl Trumpův tým během amerických prezidentských voleb vazby na Rusko. Zatímco republikáni prý nenašli žádné důkazy, že tomu tak bylo, demokraté s tím nesouhlasí. Podle nich totiž ignorují zásadní fakta. Informoval o tom server BBC.

Obchod se zbraněmi v USA, ilustrační foto.

Reakce na střelbu: floridští poslanci schválili zvýšení věku pro prodej pušek

Zákonodárci amerického státu Florida ve středu schválili zpřísnění pravidel prodeje střelných zbraní. Učinili tak v reakci na krveprolití ze 14. února na střední škole v Parklandu na Floridě. Obě komory místního zákonodárného sboru souhlasily se zvýšením minimálního věku pro nákup pušek a možnosti vyzbrojení některých učitelů. Návrh tak teď putuje ke guvernérovi země Ricku Scottovi.

Guvernér Greitens se svou rodinou

Guvernér státu Missouri vydíral milenku nahým snímkem. Senát chce, aby odstoupil

Jak uvedl senátor za Missouri Rob Schaff v rozhovoru pro New York Times: „Pokud nerezignuje sám, senát celou věc rychle ukončí.“ Guvernér amerického státu Missouri Eric Greitens je obviněn z útoku na cizí soukromí. Žaloba ho viní, že vydíral svou bývalou přítelkyni fotografií, která byla pořízena před třemi lety a na nichž je dotyčná osoba zobrazena nahá.

Kapitol, sídlo amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Kongres schválil peníze pro vládu. Rozpočtový balík už podepsal i Trump

Senát i Sněmovna reprezentantů Spojených států schválily rozsáhlé navýšení rozpočtových výdajů pro nadcházející dva roky, což řeší i financování federální vlády. Ta je od půlnoci místního času, tedy šesté hodiny středoevropského času v platební neschopnosti. Informovala o tom agentura Reuters. Schválené opatření ráno místního času podepsal i prezident Donald Trump.

Kapitol, sídlo amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Demokraté vydali zprávu o vyšetřování ruské kauzy. Trump musí rozhodnout

Výbor pro kontrolu tajných služeb v americkém Kongresu jednomyslně schválil zveřejnění zprávy demokratů o ruském vměšování do prezidentských voleb v roce 2016. Prezident Donald Trump má nyní pět dní na to, aby o zveřejnění dokumentu rozhodl. Prohlášení přišlo několik dní poté, co svoji vyšetřovací verzi zveřejnili republikáni.