Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Hillary Clintonová

Clintonová ve volbách získala o dva miliony hlasů víc než Trump

Washington - Náskok Hillary Clintonové před Donaldem Trumpem vyplývající z prostého sečtení hlasů v prezidentských volbách překročil rekordní dva miliony. Napsal to dnes americký server Politico. Podle sčítacích komisařů, jejichž práce ještě neskončila, získala demokratická kandidátka 64,223.958 voličských hlasů, zatímco její republikánský soupeř 62,206.395 hlasů. Konečné oficiální výsledky se čekají koncem listopadu.

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Sarkozy uznal porážku, ve druhém kole primárek podpoří Fillona

Paříž - Ve Francii se příští neděli uskuteční druhé kolo hlasování o kandidátovi konzervativní pravice na francouzského prezidenta. V prvním kole nezískal potřebných více než 50 procent hlasů žádný ze sedmi adeptů. Výsledky z téměř 90 procent hlasovacích středisek jasně ukazují, že postupují expremiéři François Fillon a Alain Juppé, bývalý prezident Nicolas Sarkozy skončil třetí a porážku už uznal.

Mitt Romney

Trump uvažuje o Mattisovi pro obranu a o Romneym pro diplomacii

New York - Nastupující americký prezident Donald Trump uvažuje o jmenování generála Jamese Mattise ministrem obrany. Bývalý kandidát republikánů na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney, se kterým měl Trump ostré spory v letošní předvolební kampani, by se pak mohl stát šéfem diplomacie USA. Trumpův mluvčí dodal, že Trump dnes pokračuje v sérii setkání s řadou osobností, o kterých uvažuje jako o kandidátech na ministry ve své vládě.

Nicolas Sarkozy

Ve Francii se hlasuje o pravicovém kandidátovi na prezidenta

Paříž - Ve Francii se dnes hlasuje v prvním kole o kandidátovi na francouzského prezidenta, který bude zastupovat širší pravici. O hlasování, kterého se účastní registrovaní zájemci z řad veřejnosti, je velký zájem. Na mnoha místech po celé zemi se tvoří půlhodinové až hodinové fronty a hlasují i stoupenci levice. Podle médií odvolilo kolem poledne přes 1,1 milionu lidí.

Barack Obama.

Obama: Nejhorším momentem byl masakr dětí v Newtownu

Berlín - Nejhorším momentem během osmi let, které je Barack Obama v úřadu amerického prezidenta, byl masakr na základní škole v Newtownu, při kterém zemřelo 20 dětí a šest pedagogů. Obama to dnes řekl v rozhovoru s německou veřejnoprávní televizí ARD a magazínem Spiegel.

Donald Trump

Trump jednal s bývalém šéfem diplomacie Kissingerem

Washington/New York - Nově zvolený americký prezident Donald Trump dnes v rámci sestavování svého týmu jednal s někdejším ministrem zahraničí a nositelem Nobelovy ceny za mír Henrym Kissingerem. Oznámil to dnes Trumpův speciální tým, který má na starosti plánování období předání moci. Trump s Kissingerem hovořil mimo jiné o Číně, Rusku, Íránu a Evropské unii.

Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Pavel: Pátý článek smlouvy NATO platí, změnu si nikdo nedovolí

Toronto (Kanada) - Náznaky zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, že USA se mohou zříct svých závazků v rámci NATO, nelze brát vážně, protože smlouva je tak závazná a důležitá pro Ameriku a její spojence, že si žádný prezident netroufne ji změnit. Agentuře AP to v kanadském Torontu řekl šéf Vojenského výboru aliance generál Petr Pavel.

Ilustrační foto.

Google publikoval falešné zprávy během voleb v USA

Washington - Internetový vyhledávač Google přiznal, že ve svém zpravodajství o volbách v USA použil špatnou metodiku, kdy se uživatelům objevovaly nesprávné zprávy o vítězství republikána Donalda Trumpa ve chvíli, kdy vedla demokratka Hillary Clintonová. Napsal o tom dnes web Financial Times.

Francois Hollande

Opozice chce odvolat Hollandea, prý vyzradil tajné informace

Paříž - Odvolat francouzského prezidenta Françoise Hollandea se pokusí pravicoví opoziční poslanci. Hlava státu podle nich vyzradila novinářům utajované bezpečnostní informace, které se objevily v nedávno vydané knize. Opozice ale ve svém úsilí takřka jistě neuspěje, nemá totiž dost hlasů a proces odvolání je složitý, upozornily francouzský deník Libération a týdeník L´Express.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump si vybral do funkce personálního šéfa Bílého domu předsedu Národního výboru Republikánské strany Reinceho Priebuse.

Trump si za personálního šéfa Bílého domu zvolil Priebuse

Washington - Nově zvolený americký prezident Donald Trump si vybral do funkce personálního šéfa Bílého domu předsedu Národního výboru Republikánské strany Reinceho Priebuse. Pro funkci hlavního poradce si pak zvolil šéfa své volební kampaně Steva Bannona označovaného kritiky za krajního nacionalistu. Podle agentury AP to v neděli oznámil Trumpův tým.

Předseda opozičních německých Zelených Cem Özdemir.

Němečtí Zelení chtějí zdanit bohaté a legalizovat marihuanu

Berlín - Zdanění majetku velmi bohatých, uzavření hnědouhelných elektráren do roku 2025 nebo legalizace marihuany jsou témata, kterými chce u voličů bodovat německá strana Zelených. Schválili je delegáti na stranickém sjezdu v západoněmeckém Münsteru. Sjezd, který se uskutečnil zhruba rok před parlamentními volbami, zároveň ukázal, že strana je v některých otázkách nadále značně rozdělená.

Příští americký prezident Donald Trump.

Trump prý po převzetí funkce zmírní výroky na sociálních sítích

New York - Budoucí americký prezident Donald Trump bude po převzetí funkce ve svých výrocích na sociálních sítích zdrženlivější. Republikán to prohlásil v rozhovoru, který bude dnes večer místního času (v pondělí po půlnoci SEČ) vysílat televize CBS. Komunikace přes internet mu prý pomohla vyhrát volby.

Barack Obama

Obama míří do Evropy, rozloučí se s Merkelovou a Hollandem

Washington - Dosluhující demokratický prezident Spojených států Barack Obama se v pondělí vydává na cestu do Řecka a Německa, odkud se pak vydá do Peru. Předpokládá se, že pro Obamu, který 20. ledna předá svůj úřad republikánovi Donaldu Trumpovi, to bude poslední oficiální návštěva zahraničí a také příležitost osobně se rozloučit s některými světovými představiteli. Bílý dům očekává, že američtí spojenci budou chtít s Obamou hovořit i o Trumpovi.

Ilustrační foto.

V USA roste poptávka po antikoncepci, Trump může zakázat potraty

Washington - Americké zdravotnické organizace po prezidentských volbách evidují prudký nárůst poptávky po dlouhodobé antikoncepci. Svědčí to podle lékařů o silných obavách z omezení práva na interrupce, jež prosazuje konzervativní křídlo Republikánské strany vítěze voleb Donalda Trumpa.

MLUVIT S LIDMI. Petr Kolář je přesvědčen, že politici musejí chodit za lidmi a mluvit s nimi. A nedělat jiné věci, než které hlásají na schůzích nebo v televizi.

Bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář: Donald Trump 
je jako Šťastný Luke

Jak se mohl Donald Trump proti vůli řady republikánů a poloviny Ameriky stát prezidentem nejmocnější země světa? A co tento vzkaz zpoza oceánu znamená pro Evropu a české politiky? O tom jsem hovořila s bývalým diplomatem Petrem Kolářem. Tedy s mužem, který v roce 1997 odstartoval rozkol v ODS a vládní krizi, když jako první potvrdil, že špičky Klausovy strany věděly o machinacích se sponzorskými dary. Po pádu vlády rezignoval na post ambasadora ve Švédsku a vrátil se do Prahy. V letech 2005–2010 byl velvyslancem v USA.

Jean-Claude Juncker.

Juncker považuje Trumpa za hrozbu pro vztahy mezi Evropou a USA

Lucemburk - Zvolení republikána Donalda Trumpa prezidentem Spojených států představuje hrozbu pro vztahy mezi Evropou a Amerikou. Dnes to v debatě se studenty v Lucemburku prohlásil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, napsala agentura Reuters.

Předseda opozičních německých Zelených Cem Özdemir.

Šéf německých Zelených označil Trumpa za pravicového demagoga

Berlín - Za pravicového demagoga označil dnes příštího amerického prezidenta Donalda Trumpa nepřímo předseda opozičních německých Zelených Cem Özdemir. Jeho projev na začátku stranického sjezdu v Münsteru na západě spolkové republiky zjevně ukazuje, jak těžko se část německé politické scény bude s prostořekým republikánem v Bílém domě smiřovat.

Z Trumpova portálu byl odstraněn i seznam možných ústavních soudců nebo některé zamýšlené regulace a reformy v oblasti hospodářství či obrany.

Z Trumpova volebního webu zmizely některé kontroverzní návrhy

Washington - Z volebního webu republikána Donalda Trumpa zmizely některé kontroverzní návrhy, které učinil během své úspěšné prezidentské kampaně. Na stránkách již například není výzva zakázat muslimům vstup na území Spojených států či slib odstoupit od klimatické dohody z Paříže, poznamenala dnes agentura Reuters.

Donald Trump.

Moskva přiznala kontakty s Trumpovým volebním štábem

Moskva - Rusko během kampaně před americkými prezidentskými volbami navázalo styky se štábem republikána Donalda Trumpa a bude v kontaktech pokračovat i po volbách. Agentuře Interfax to dnes řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Moskva oficiálně v komentářích k průběhu voleb zachovává nestrannost, státní média ale nepokrytě preferují právě Trumpa.

Ilustrační foto.

Se stížnostmi na senátní volby neuspěl Úsvit ani republikáni

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost Úsvitu - Národní koalice na senátní volby v Ostravě. Neuspělo ani SPR-RSČ Miroslava Sládka. Stížnost republikánů zpochybňovala volby na Bruntálsku. Volební senát rozhodl neveřejně, ČTK výsledek zjistila z úřední desky. V Ostravě vyhrál senátní volby nezávislý Zdeněk Nytra, v Bruntálu kandidát ANO Ladislav Václavec.

Donald Trump.

Donald Trump prezidentem USA. Co na to říkají osobnosti regionu?

Prostějovsko – Donald Trump je novým prezidentem USA. O zprávu týdne tak bylo postaráno už v jeho první polovině. Kandidátovi republikánů nebylo mnohdy v průzkumech přáno a čím více se blížila volby, tím častěji byl považovaný za jejich poraženého. Právě překvapení z výsledků je patrné také na Prostějovsku. Mnozí lidé i zde sledovali vývoj kolem voleb v tisíce kilometrů vzdálené Americe. A nejednoho z nich překvapil. „Myslel jsem si, že volby dopadnou jinak," říká například Jan Kleiner podnikající v Žešově.

Vojtěch Filip.

Podle KSČM není vítězství Trumpa překvapením

Praha - Podle KSČM vítězství republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách není překvapením. Jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová byla podle komunistů slabá a ztratila tradiční levicové voliče. Zástupci KSČM se shodují, že je těžké odhadnout, jakou politiku bude Trump v Bílém domě zastávat.

Donald Trump s ženou Melanií a dcerou Ivankou.

Trump se stal prezidentem USA. V projevu slíbil prosperitu, vyzval k jednotě

Washington - Republikán Donald Trump zvítězil v amerických prezidentských volbách, a šokoval tím Ameriku i svět. Navzdory předpovědím expertů, průzkumům preferencí i optimistickému očekávání demokratického tábora Hillary Clintonové volby ovládl, když získal podporu sociálních vrstev, jež v minulosti tradičně stály za politikou demokratů. V prvním projevu nový prezident slíbil Američanům prosperitu a vyzval demokraty a republikány k jednotě.

Bývalý americký prezident George Bush

Exprezident Bush s manželkou prezidenta nevolili

Washington - Bývalý americký republikánský prezident George Bush mladší s manželkou Laurou nedali hlas žádnému z prezidentských kandidátů, a to ani republikánovi Donaldu Trumpovi. Podle agentury Reuters to oznámil Bushův mluvčí Freddy Ford.

Trumpův dům, který vlastní Lisa Rossiová v Youngstownu..

Kuriozity: Volby z auta 
i zpoždění 
čtyř let

Horská vesnice Dixville Notch ve státě New Hampshire, kde včera o půlnoci místního času tradičně začaly volby nové hlavy USA, vstoupila do dějin. Jeden z osmi registrovaných voličů sice dal svůj hlas republikánskému kanditátovi. Ale ne Donaldu Trumpovi, nýbrž Mittu Romneyovi. Ten ovšem kandidoval za republikány 
v předchozích volbách v roce 2012.  

Donald Trump a Hillary Clinton při prezidentské debatě.

Volbu prezidenta USA sleduje Jihočech na Floridě

Týn nad Vltavou Spolu s Američany prožívá přípravy na úterní prezidentské volby také šestadvacetiletý Václav Šálený. Pochází z Týna nad Vltavou, už téměř rok pobývá v USA, kde pracuje pro mezinárodní společnost na Floridě.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Den zúčtování. Které státy rozhodnou?

/INFOGRAFIKA/ Amerika stojí před prezidentskými volbami, které bez ohledu na výsledek změní její tvář. Neurvalý nevzdělanec, samolibý diktátor a notorický lhář v nich stojí proti pokrytecké a okoukané rutinérce zatížené neudržitelnou ctižádostí a pohrdající okolím. Tak alespoň viděly své soupeře volební štáby demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa. Američané v úterý budou podle všeho volit kandidáta, který je méně nežádoucí.

Donald Trump

Trumpa vyhnala z pódia ochranka kvůi republikánskému odpůrci

Washington /VIDEO/ - Ochranka republikánského kandidáta Donalda Trumpa ho během předvolebního projevu v sobotu v Nevadě spěšně evakuovala z pódia. Falešný poplach vyvolali podle televize CNN Trumpovi příznivci patrně kvůli jeho republikánskému odpůrci, který vytáhl protitrumpovský transparent. Trump se krátce poté na pódium vrátil a svůj projev dokončil.

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Clintonová na finále mobilizuje celebrity, Trump je bez nich

Washington - V pátek objetí na pódiu se zpěvačkou Beyoncé a rapperem Jayem Z, dnes projev po boku idolu teenagerů Katy Perryové, v neděli vystoupení s nejlepším americkým basketbalistou LeBronem Jamesem. Hillary Clintonová v posledních desítkách hodin jedné z nejvypjatějších prezidentských kampaní americké historie láká voliče v nerozhodnutých státech na vystoupení celebrit. Její sok Donald Trump, jehož kampaň má výrazně nižší rozpočet a hudební či filmové hvězdy jsou v jeho podpoře daleko skoupější, se tomu na svých mítincích vysmívá.

Melania Trumpová.

Trumpova žena pracovala v USA před získáním pracovního víza

Washington - Manželka republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který v kampani tvrdě útočí na nelegální imigranty, ve Spojených státech pracovala ještě před získáním pracovního povolení. Po svém příchodu ze Slovinska získala Melania Trumpová ještě pod svým dívčím jménem desítku kontraktů jako modelka v době, kdy byla v USA jako turistka. Uvedla to dnes agentura AP, která má k dispozici její dvě desítky let staré smlouvy.

Hillary Clintonová.

Clintonová podle průzkumů krátce před volbami vede nad Trumpem

Washington - Tři dny před prezidentskými volbami si demokratická kandidátka Hillary Clintonová udržuje mírný náskok před svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem. Zatímco v celostátních průzkumech vede o dva až pět procentních bodů, v projekcích rozdělení volitelských hlasů v jednotlivých státech má rovněž navrch, ačkoli z tohoto hlediska se souboj vyrovnává. Oba kandidáti dnes míří za voliči na Floridu a do několika dalších klíčových států, které rozhodnou o vítězi voleb.

Ilustrační foto

Bez peněz do Bílého domu nelez, všechno si ale nekoupíš

Praha - Praktický provoz volebních štábů hlavních amerických rivalů vyjde na horentní sumy. Nejde jen o reklamu. Zázemí každého z rivalů tvoří stovky pracovníků. Jejich výplaty stojí uchazeče o Bílý dům miliony dolarů měsíčně.

Hillary Clintonová.

FBI kontroluje další e-maily Clintonové kvůli tajným informacím

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes oznámil Kongresu, že prozkoumá další nově objevené e-maily odeslané ze soukromého účtu demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové z doby, kdy byla šéfkou diplomacie. Chce prozkoumat, zda obsahují tajné informace. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Hillary Clintonová.

Miliony Američanů už odevzdaly hlas ve volbách, Clintonová vede

Washington - Už více než 12,5 milionu Američanů využilo možnosti odevzdat svůj hlas v prezidentských volbách předčasně. Ve státech, v nichž se rozhodne o budoucí hlavě státu, zatím vede demokratická kandidátka Hillary Clintonová, uvedla dnes agentura AP. Neobvykle silnou podporu má přitom i v tradičně republikánských státech.

Hillary Clintonová.

Clintonová má podle průzkumu před Trumpem náskok 14 procent

Washington - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová je blízko rozhodujícímu náskoku nad svým oponentem Donaldem Trumpem, napsala agentura AP v komentáři ke společnému volebnímu průzkumu se společností GfK. Clintonová má podle něj rekordní náskok 14 procent.

Donald Trump

Trump zaútočil na Obamu, sám chce spolupracovat s demokraty

New York - Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump obvinil dosluhující hlavu státu Baracka Obamu z toho, že věděl o používání soukromého e-mailu někdejší ministryní zahraničí a nynější demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou pro pracovní účely. V rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že by bylo dobré počínání Obamy prošetřit.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Mnoho mladých Američanů zůstane podle průzkumu během voleb doma

Boston (USA) - Mladí Američané, kteří tvoří značnou část potenciálních voličů, se odvrací od americké prezidentské kampaně. Pravděpodobnost, že Američané ve věku 18 až 34 let nebudou volit, je podle dnes zveřejněného průzkumu agentur Reuters a Ipsos o něco vyšší než v roce 2012.

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Clintonovou prý už Trump nezajímá, teď bojuje o Kongres

Washington - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová prohlásila, že dva týdny před volbami se nehodlá dále věnovat slovním přestřelkám s republikánským sokem Donaldem Trumpem, ale spíše se soustředí na podporu demokratů v soubojích o křesla v Kongresu. Nesympatie části voličů vůči Trumpovi mohou podle amerických médií poškodit některé republikánské politiky a dát demokratům šanci na to, aby si v obou komorách značně polepšili a v Senátu získali zpět většinu.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Lidé z Berounska uzavírají sázky na nového prezidenta USA

Berounsko -Zvítězí republikán Donald Trump nebo v USA dál budou vládnout demokrati v čele s Hillary Clintonovou? Jak to vidí lidé z Berounska? Kdo podle nich vyhraje a komu by dali svůj hlas se někdy liší. Někteří Berouňané si dokonce na americké prezidentské volby sází u tipovacích společností.

Hillary Clintonová.

Clintonové tým se chystá na to, že Trump neuzná výsledky voleb

New York - Volební tým demokratické kandidátky Hillary Clintonové se stále více připravuje na možnost, že její republikánský rival v duelu o Bílý dům Donald Trump neuzná případnou výhru své soupeřky. Takový vývoj by podle agentury AP mohl výrazně zkomplikovat mnohatýdenní přípravy Clintonové na její případné převzetí moci.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Trump snížil náskok Clintonové téměř o polovinu

New York - Americký republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump snížil náskok své demokratické konkurentky Hillary Clintonové o téměř polovinu, vyplynulo z předvolebního průzkumu agentur Reuters a Ipsos. V anketě uskutečněné od 14. do 20. října vede Clintonová nad Trumpem o čtyři procentní body, o týden dříve to bylo o sedm procentních bodů. Oba hlavní uchazeči se přitom 19. října střetli v poslední televizní debatě, které podle komentátorů dominovala Clintonová.

Donald Trump

Trumpovy možnosti zpochybnit volby jsou prý omezené

New York - Možnosti republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, jak zpochybnit listopadové volby v případě vítězství demokratky Hillary Clintonové, jsou omezené. Pokud někdejší první dáma a bývalá ministryně zahraničí zvítězí jasnou převahou, realitní magnát sice nemusí uznat porážku, ale zvrátit výsledek nebude schopen, uvedl portál BBC.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Trump s Clintonovou se na charitativní večeři špičkovali

New York - Po středeční vyhrocené televizní debatě demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa se oba hlavní prezidentští kandidáti ve čtvrtek sešli na charitativní večeři. Ta se naopak nesla v poklidné a uvolněné atmosféře, což ukazovaly i vtípky během projevů či vzájemné podání ruky, ke kterému naopak během debat mnohdy nedošlo.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Americká mládež: Raději apokalypsa, než Trump či Clintonová v Bílém domě

New York - Mladí Američané jsou tak nespokojeni s nabídkou prezidentských kandidátů, že podstatná část z nich by raději nechala zeměkouli zničit meteoritem, než aby se do Bílého domu dostali Hillary Clintonová nebo Donald Trump. Vyplývá to z průzkumu názorů osob mezi 18 a 35 lety, o němž informovala agentura Reuters.