Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Nicolas Sarkozy

Sarkozy opustil čelo Republikánů a zahajuje kampaň na prezidenta

Paříž - Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes odstoupil z čela hlavní pravicové strany Republikáni, aby se mohl věnovat kampani k získání dalšího pětiletého prezidentského mandátu ve volbách na jaře 2017. Uvedla to francouzská média. Odhodlání kandidovat Sarkozy oznámil v pondělí a kampaň zahájí ve středu vydáním knihy Tout pour la France (Vše pro Francii), která přibližuje jeho politické cíle.

Hillary Clintonová

Clintonová má podle průzkumu rekordní náskok před Trumpem

Washington - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová vede nad svým republikánským soupeřem Donaldem Trumpem o dvanáct procent, což je za posledních několik týdnů nejvyšší náskok. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos. Clintonovou podporuje 45 procent dotázaných, Trumpa 33 procent.

Nicolas Sarkozy

Sarkozy usiluje o další prezidentský mandát

Paříž - Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes oznámil kandidaturu v listopadových primárkách své pravicové strany Republikáni k prezidentským volbám 2017. Sarkozy to oznámil na Facebooku. Exprezident to také uvádí ve své nové knize, která podle agentury AFP vyjde ve středu.

Součástí festivalu Ozvěny Horňácka ve Velké nad Veličkou bylo i putování Cestami suchovských republikánů či bělokarpatský biojarmark. V druhém patře obecního úřadu si lidé mohli prohlédnout výstavu kočárků.

Na Ozvěny Horňácka se nadšenci vydali přes vrch Háj

Velká nad Veličkou, Suchov /FOTOGALERIE/ – Společným pochodem, připomínkou i pěvecký a tanečním vystoupením příznivců suchovských republikánů odstartoval sobotní program letošních jubilejních Ozvěn Horňácka. Na dvacátý ročník tohoto festivalu, kde se na rozdíl od Horňáckých slavností prezentují folkloristé i z jiných oblastí, zavítaly stovky návštěvníků.

Barack Obama

Obamova vláda má stále problémy kvůli výplatě peněz Íránu

Washington – Američtí republikáni budou chtít, aby administrativa prezidenta Baracka Obamy jasně vysvětlila případ s vyplacením 400 milionů dolarů (9,8 miliardy korun) Íránu. Kandidát republikánů Donald Trump začátkem srpna prohlásil, že vláda zaplatila peníze výměnou za vydání čtyř Američanů z Íránu. Administrativa trvá na tom, že USA výkupné za své občany neplatí, a Trump byl po několika dnech nucen vzít své tvrzení zpět.

Donald Trump

Trump změnil program kampaně a přiletěl do zaplavené Louisiany

Baton Rouge – Kandidát amerických republikánů na úřad prezidenta Donald Trump dnes přiletěl do Louisiany, která se potýká s následky rozsáhlých záplav. Trump, jehož doprovází Mike Pence, kandidující na viceprezidenta, naplánoval cestu do Baton Rouge narychlo a zrušil kvůli ní plánovaný program své kampaně, jímž měl být debata o imigraci v New Yorku. Prezident Barack Obama v Louisianě ještě nebyl ani nepřerušil svou dovolenou.

Hillary Clintonová

Používat soukromý poštovní server Clintonové poradil Powell

New York - Používat soukromý poštovní server pro rozesílání služební pošty poradil Hillary Clintonové někdejší republikánský ministr zahraničí Colin Powell. S odvoláním na dokumenty, které vyšetřovatelé v minulých dnech předali Kongresu, to ve čtvrtek napsal americký list The New York Times (NYT). Bývalá první dáma USA a demokratická kandidátka na nejvyšší úřad je kvůli zacházení se služebními e-maily vystavena tvrdé kritice republikánů.

Ilustrační foto

Hackeři napadli i počítače amerických republikánů

Washington - Hackeři napadli počítače americké Republikánské strany i pracovníků kampaně jejího kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. S odvoláním na zdroje z vyšetřování to dnes napsala agentura Reuters. Už dříve americká média oznámila, že hackeři napadli i konkurenční Demokratickou stranu.

Ilustrační foto

FBI předala dokumenty z aféry Clintonové Kongresu

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v úterý předal Kongresu dokumenty z vyšetřování e-mailové aféry demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž FBI požádala zákonodárce o zachování dokumentů v tajnosti. Kongresové výbory hodlají materiály z vyšetřování, které zasahuje do americké prezidentské kampaně, co nejdříve prozkoumat.

Donald Trump

The Wall Street Journal důrazně doporučil Trumpovi změnit kampaň

Washington – Kandidát americké Republikánské strany Donald Trump by měl do začátku září změnit způsob své kampaně, nebo odstoupit. Napsal to dnes list The Wall Street Journal (WSJ), který dal Trumpovi jako termín pro možnou změnu svátek práce, jenž připadne na 5. září. „Pan Trump si znepřátelil svou stranu a nevede kampaň kompetentním způsobem," napsal list, který, jak poznamenala agentura Reuters, většinou straní republikánům. Dnešní článek agentura hodnotí jako nezvykle kritický.

Donald Trump

Trump napadl média, mohou prý za to, že prohrává v průzkumech

New York - Republikánský prezidentský kandidát Trump dnes znovu napadl média, která podle něj mohou za to, že prohrává v průzkumech se svou demokratickou soupeřkou Hillary Clintonovou. Trump viní "nechutná" média v čele s listem The New York Times z překrucování svých slov a z nadržování protikandidátce. Trump se opřel do tisku ve chvíli, kdy jej republikáni vyzývají, aby se necelé tři měsíce před volbami zaměřil se plně na Clintonovou.

Donald Trump

Trump označil Obamu za zakladatele Islámského státu

Washington – Další překvapivý výrok vypustil do médií republikánský prezidentský kandidát Donald Trump. Prezidenta Baracka Obamu označil před svými příznivci za jednoho ze zakladatelů teroristické organizace Islámský stát (IS), jehož prý džihádisté ctí. Stejnou roli přisoudil i bývalé Obamově ministryni zahraničí a své nynější sokyni z kampaně, demokratce Hillary Clintonové.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeierovi je při pomyšlení na Trumpa v Bílém domě úzko

Berlín/Washington - Šéfovi německé diplomacie Frankovi-Walterovi Steinmeierovi je "úzko" při pomyšlení na to, že by v příštím roce mohl v Bílém domě ve Washingtonu usednout coby prezident USA kandidát republikánů Donald Trump. Uvedla to dnes mluvčí německého ministerstva zahraničí Sawsan Chebliová, podle níž Steinmeier není a nemůže být v případě amerických voleb neutrální. Podle mluvčí spolkové vlády se ale Berlín nehodlá do vnitřních záležitostí USA vměšovat.

Hillary Clintonová

Clintonová podle průzkumu zvyšuje náskok před Trumpem

Washington - Prezidentská kandidátka amerických demokratů Hillary Clintonová zvyšuje náskok před svým republikánským konkurentem Donaldem Trumpem. Podle dnešního průzkumu agentury Reuters má bývalá první dáma o sedm procentních bodů větší podporu než newyorský magnát. Minulý čtvrtek vedla o tři procenta.

Hillary Clintonová

Rodiče obětí z Benghází žalují Clintonovou kvůli služebním mailům

Washington - Rodiče dvou obětí incidentu v libyjském Benghází, při němž byli v září 2012 zavražděni čtyři Američané, podali žalobu na tehdejší ministryni a nynější prezidentskou kandidátku demokratů Hillary Clintonovou. Je podle nich odpovědná za smrt jejich blízkých, protože nakládala neodpovědně s úřední elektronickou poštou rozesílanou přes soukromý server.

Miliardář Donald Trump.

Experti republikánů: Trump může být nejnebezpečnějším prezidentem v historii

Washington – Padesát význačných bezpečnostních expertů Republikánské strany včetně bývalého ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) v pondělí označilo v otevřeném dopise republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa za nekompetentního pro vedení země. Byl by podle nich „nejnebezpečnějším prezidentem v americké historii". Podle Trumpa jsou signatáři listu členy „ztroskotané washingtonské elity, která se chce udržet u moci".

Bílý dům

Nespokojení republikáni našli volební alternativu k Trumpovi

Washington - Američtí republikáni nespokojení s prezidentskou kandidaturou Donalda Trumpa chtějí vyslat do boje vlastního uchazeče o Bílý dům. Konzervativní alternativou newyorského miliardáře se má stát čtyřicetiletý Evan McMullin, bývalý přední poradce republikánských poslanců a zaměstnanec Ústřední zpravodajské služby (CIA). Oznámila to televize MSNBC.

Donald Trump

Hospodářský program? Trump by ohlásil "daňovou revoluci"

Detroit - Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump dnes na konferenci v Detroitu představil hlavní body svého hospodářského programu. Vyslovil se proti regulaci trhu, změnil své dřívější návrhy na daně z příjmu a ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.

Donald Trump

Bývalý šéf CIA: Trump je hrozbou pro národní bezpečnost

Washington - Za hrozbu pro národní bezpečnost Spojených států označil dnes bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Michael Morell republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Realitní magnát je "bezděčným agentem" Ruska, napsal Morell v příspěvku otištěném v listu The New York Times, v němž podpořil na úřad hlavy státu Hillary Clintonovou.

Ilustrační foto.

USA letos zatím přijaly 7900 syrských uprchlíků

Washington - Po pomalém startu se zdá, že Spojené státy dostojí svému závazku a přijmou letos na svém území slibovaných 10.000 syrských uprchlíků. Napsala to dnes agentura AP. Údaje amerického ministerstva zahraničí ukazují, že minulý měsíc dorazilo do USA 2340 Syřanů, což je víc, než kterýkoli jiný letošní měsíc.

Hillary Clintonová

Zámožní republikáni nespokojení s Trumpem podporují Clintonovou

Washington - Skupiny zámožných republikánů nespokojených s prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem v soukromí lákají kolegy k podpoře prezidentských ambicí protikandidátky Hillary Clintonové. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Tyto skupiny prý usilují o to, aby co největší počet vlivných republikánů přispěl Clintonové na kampaň a veřejně ji podpořil.

Donald Trump

Trump nazval Clintonovou "zakladatelkou Islámského státu"

Washington - Americký republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump tvrdě kritizoval dřívější blízkovýchodní politiku své demokratické soupeřky a bývalé šéfky diplomacie Hillary Clintonové a nazval ji "zakladatelkou Islámského státu" (IS). Napsal to deník The Washington Post. Už na začátku týdne podle něj Trump svou sokyni tituloval "ďáblem".

Donald Trump

Trump ztrácí další republikány, nahněval i šéfa strany

Washington - Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump kvůli svým posledním výrokům a sporům s předními politiky ztrácí podporu dalších vlivných republikánů či sponzorů. Nedlouho poté, co oznámila významná republikánská sponzorka Meg Whitmanová, že podpoří Trumpovu sokyni Hillary Clintonovou, nahněval Trump i šéfa strany Reince Priebuse. Newyorský miliardář přes řadu konfliktů odmítl, že by jeho kampaň byla v problémech.

Hillary Clintonová

První republikánský poslanec oznámil, že bude volit Clintonovou

Washington - Vůbec první z republikánských zákonodárců nespokojených s nominací Donalda Trumpa dnes veřejně oznámil, že dá v listopadových volbách hlas jeho demokratické konkurentce Hillary Clintonové. Člen Sněmovny reprezentantů Richard Hanna uvedl, že Trump není schopen vést Spojené státy. Prezident Barack Obama v reakci na nedávnou Trumpovu urážku matky padlého amerického vojáka prohlásil, že Trump není připraven na prezidentský úřad a republikáni by jej měli přestat podporovat.

Ilustrační foto

Do krajských voleb jdou dvě desítky subjektů

Karlovarský kraj – Dvacet stran, hnutí a koalic podalo kandidátní listiny pro říjnové krajské volby v Karlovarském kraji. Koalic je přitom 7 z 20 subjektů. Před čtyřmi lety podalo kandidátní listiny 16 stran, hnutí a koalic. Z toho byly tři koalice. Volby se konají 7. a 8. října.

Donald Trump

Trump se bojí, že listopadové volby budou zmanipulované

New York - Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se obává, že listopadové prezidentské volby v USA by mohly být zmanipulované. Řekl to svým příznivcům na pondělním volebním shromáždění v ohijském Columbusu. Stále častěji prý slýchá, že volby by nemusely být čestné. Trump své tvrzení, bezpříkladné v dějinách amerických volebních kampaní, nepodpořil žádnými fakty.

John McCain

Senátor McCain kritizoval Trumpa za urážku matky mrtvého vojáka

Washington - Americký senátor John McCain, který patří mezi těžké váhy republikánského tábora, se dnes připojil ke kritice republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Ten se vyjádřil urážlivě k matce amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku. Jeho slova o tom, že má žena možná od svého manžela a vojákova otce zakázáno veřejně mluvit, se už v neděli setkala s odporem jak mezi demokratickými, tak i některými republikánskými politiky. Spolu s McCainem se dnes proti Trumpovi postavilo ještě několik dalších republikánských senátorů.

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Sarkozy podle médií již chystá prostory pro svůj volební štáb

Paříž - Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy již připravuje kanceláře pro svůj volební tým, a je tak zřejmé, že hodlá usilovat o další pětiletý prezidentský mandát. Uvedl to dnes portál deníku L´Opinion. Sarkozy tento záměr dosud oficiálně nesdělil. Očekává se ale, že šéf pravicové opozice se v listopadu zapojí do boje ve stranických primárkách o kandidaturu na post hlavy státu ve volbách na jaře 2017.

Donald Trump

Trump vyvolal hněv urážkou matky mrtvého amerického vojáka

New York – Vlnu hněvivých reakcí vyvolal republikánský prezidentský kandidát Donald Trump urážlivým komentářem na adresu matky amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku. Jeho slova o tom, že má žena možná od manžela zakázáno veřejně mluvit, se setkala s odporem jak mezi demokratickými politiky, tak i u některých republikánů. Do debaty se vložili i teroristé z organizace Islámský stát (IS), kteří mrtvého muslima označili za odpadlíka.

Hillary Clintonová

Clintonová přijala kandidaturu a zaútočila na Trumpa

Filadelfie - Kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová na sjezdu demokratů zdůraznila, že Amerika, čelící problémům doma i v cizině, potřebuje pevné vedení a kolektivního ducha, zatímco její republikánský soupeř Donald Trump podle ní jen šíří strach z budoucnosti a snaží se Američany rozdělit.

Hillary Clintonová se stala první prezidentskou kandidátkou velké strany v historii USA.

Čeká nás nová Amerika? 
Volby vrcholí

Hillary Clintonová se stala první prezidentskou kandidátkou velké strany v historii USA. V listopadu se střetne 
se svým republikánským protějškem Donaldem Trumpem.

Hillary Clintonová

Clintonová se stala prezidentskou kandidátkou

Filadelfie - Hillary Clintonová (68) se na nominačním sjezdu demokratů ve Filadelfii v úterý stala jako první žena v amerických dějinách prezidentskou kandidátkou velké politické strany. V listopadových volbách se střetne s uchazečem republikánů Donaldem Trumpem.

Ivan Hoffman

Čekání na Hillary

Po té co v USA republikáni na sjezdu potvrdili prezidentskou nominaci Donalda Trumpa, chystají se demokraté na svém sjezdu nominovat Hillary Clintonovou. Nominační sjezdy jsou součástí volební agitace, strany se šikují za svými lídry u vědomí, že jiné už mít nebudou. Alespoň ne nyní. U republikánů se delegáti pozastavovali, proč vlastně místo otce nekandiduje jeho dcera Ivanka, a u demokratů cosi podobného nastalo po projevu Michelle Obamové.

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarský premiér Orbán opět ocenil republikána Trumpa

Budapešť – Maďarský premiér Viktor Orbán dnes opět podpořil republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Podle agentury Reuters řekl, že Trumpovy názory v otázce kontroly migrace jsou na rozdíl od jeho demokratické sokyně Hillary Clintonové v souladu s národními zájmy Maďarska.

Donald Trump

Nevlastní bratr Baracka Obamy dá ve volbách hlas Trumpovi

Nairobi - Nevlastní bratr amerického prezidenta Baracka Obamy dá v listopadových prezidentských volbách hlas republikánovi Donaldu Trumpovi. Malik Obama, který má podle agentury Reuters americké občanství, neschvaluje politiku svého bratra.

Michelle Obamová

Obamová i Sanders podpořili Clintonovou, kritizovali Trumpa

Filadelfie - Americká první dáma Michelle Obamová v úvodní den nominačního sjezdu Demokratické strany podpořila v noci na dnešek SELČ Hillary Clintonovou jako kandidátku pro listopadové prezidentské volby. Zároveň podle agentury AP kritizovala kandidáta republikánů Donalda Trumpa, aniž ho ale přímo jmenovala. Clintonové vyjádřil podporu i její soupeř z primárek Bernie Sanders, jehož příznivci v ulicích proti Clintonové demonstrovali.

Miliardář Donald Trump.

Trump vede v průzkumu nad Clintonovou o tři procenta

Washington – Republikánský kandidát na úřad amerického prezidenta Donald Trump poprvé vede v průzkumu nad kandidátkou demokratů Hillary Clintonovou. Podle celoamerického průzkumu stanice CNN a organizace ORC by nyní Trumpa volilo 48 procent lidí, Clintonovu 45 procent.

Ilustrační foto.

FBI vyšetřuje údajný hackerský útok proti Demokratické straně

Washington/Fi­ladelfie – Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje skandál s údajným hackerským útokem, který vedl ke zveřejnění elektronické korespondence vedení Demokratické strany. Oznámila to dnes agentura AP. Zveřejněné e-maily naznačují, že vedení strany stranilo během primárek Hillary Clintonové.

Michael Bloomberg

Bývalý starosta New Yorku Bloomberg podpoří na sjezdu Clintonovou

Washington - Bývalý starosta New Yorku, miliardář Michael Bloomberg podpoří na sjezdu demokratů prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. Napsal to dnes list The New York Times s odvoláním na Bloombergova poradce Howard Wolfsona. Ten listu řekl, že bývalý republikán Bloomberg se chce postavit za Clintonovou z pozice "významného podnikatele a nezávislé" osobnosti.

Hillary Clintonová

Clintonová si za viceprezidenta vybrala senátora Tima Kainea

Washington - Pravděpodobná kandidátka amerických demokratů na úřad prezidentky Spojených států Hillary Clintonová si jako svého kandidáta na viceprezidenta vybrala senátora za stát Virginie Tima Kainea. V pátek amerického času (dnes nad ránem SELČ) to oznámila na twitteru.

Donald Trump

Trump se v celostátním průzkumu dotáhl na Clintonovou

Washington - Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump se v celostátním průzkumu společnosti Ipsos dotáhl na svou pravděpodobnou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. V pátek to uvedla agentura Reuters, podle níž jsou pozice obou kandidátů vyrovnané poprvé od května. Před dvěma týdny přitom měla Clintonová v celostátním průzkumu náskok 13 procentních bodů.

Realitní magnát a miliardář Donald Trump na sjezdu v Clevelandu oficiálně přijal republikánskou nominaci na prezidenta USA.

Donald Trump přijal republikánskou nominaci na prezidenta USA

Cleveland – Realitní magnát a miliardář Donald Trump dnes na sjezdu v Clevelandu oficiálně přijal republikánskou nominaci na prezidenta USA. Ve více než hodinu dlouhém projevu se označil za kandidáta „práva a pořádku". Američanům slíbil návrat k bezpečnosti, prosperitě a míru. Kromě otázky bezpečnosti se v projevu věnoval hlavně hospodářství, imigraci a zahraniční politice. Kritiku směřoval nejen na svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovu, ale i na současného prezidenta Baracka Obamu.

Republikánský senátor Ted Cruz.

Cruz hájí důvody, proč nepodpořil Trumpa, jde mu o principy

Cleveland (USA) - Texaský senátor Ted Cruz dnes na setkání delegátů republikánského sjezdu ze svého státu obhajoval své rozhodnutí nepodpořit prezidentského kandidáta strany Donalda Trumpa. Cruz, který byl během primárek miliardářovým hlavním rivalem, se během středečního projevu na konventu za Trumpa nepostavil, voliče ale vyzval, aby hlas odevzdali podle svého přesvědčení.

Předseda protiunijní Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage stáhl svou rezignaci, kterou ohlásil po neúspěchu ve čtvrtečních parlamentních volbách.

Farage projede Evropu kvůli uspořádání dalších referend o vystoupení z EU

Cleveland – Odcházející vůdce protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage plánuje na podzim podniknout cestu po evropských zemích, aby je povzbudil k uspořádání dalších referend o vystoupení z Evropské unie. Farage to oznámil v americkém Clevelandu, kde je hostem nominačního sjezdu amerických republikánů před prezidentskými volbami.

Donald Trump

Trump prý po zvolení prezidentem chystá čistky

Cleveland – Donald Trump se bude snažit propustit z vládních úřadů osoby dosazené Barackem Obamou, pokud v nadcházejícím souboji o Bílý dům uspěje. Novinářům to ve středu řekl guvernér New Jersey Chris Christie, který v Trumpově štábu vede tým lidí připravujících převzetí prezidentského aparátu. Trump prý dokonce může požádat Kongres o schválení zákona, který čistky usnadní.

Republikánský favorit na nominaci na prezidenta Spojených států Donald Trump s náskokem 15 procentních bodů zvítězil ve stranickém volebním shromáždění na Havaji.

Trump se stal oficiálně prezidentským kandidátem republikánů

Cleveland – Realitní magnát a miliardář Donald Trump získal na sjezdu amerických republikánů v Clevelandu podporu většiny delegátů a byl tak oficiálně nominován za kandidáta republikánské strany na prezidenta Spojených států. Na Trumpova viceprezidenta republikáni podle očekávání nominovali guvernéra státu Indiana Mikea Pence, uvedly světové agentury.

Delegáti republikánského nominačního sjezdu schválili v pondělí v Clevelandu programovou platformu, která je zřejmě nejkonzervativnější v dějinách strany.

Republikánský sjezd schválil nejkonzervativnější program v dějinách strany

Cleveland - Delegáti republikánského nominačního sjezdu schválili v pondělí v Clevelandu programovou platformu, která je podle agentury AP zřejmě nejkonzervativnější v dějinách strany. Dokument, který je hlavně ideovým manifestem a ke konkrétním politickým krokům stranu nezavazuje, posouvá republikány výrazně napravo, mimo jiné v otázkách potratů nebo práv sexuálních menšin.