Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Republikánský senátor Ted Cruz.

Cruz odstoupil, souboj Clintonové a Trumpa je téměř jistý

Indianapolis - Odstoupením hlavního rivala Teda Cruze se miliardáři Donaldu Trumpovi po úterních primárkách v Indianě otevřela cesta k republikánské prezidentské nominaci. Ačkoli potřebný počet delegátů stále nemá, je velmi pravděpodobné, že se v listopadovém souboji o Bílý dům utká s Hillary Clintonovou. Bývalá ministryně zahraničí v Indianě těsně prohrála se senátorem Berniem Sandersem, přesto se ale celkově nominaci opět přiblížila. Sanders ze souboje zatím odstoupit nehodlá.

 Předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš.

Obviněný Bartoš vystoupil na demonstraci. Neustoupím, řekl

Praha - Na demonstraci na Slovanském ostrově promluvil policií obviněný předseda radikální Národní demokracie Adam B. Bartoš. Řekl, že žádný trestný čin v minulosti nespáchal a že do budoucna v ničem neustoupí. Policisté Bartoše ve čtvrtek zadrželi a v pátek obvinili ze tří trestných činů. Akce začala dnes ve 14:30 na Mariánském náměstí, odkud došel průvod na Slovanský ostrov. Na akci se dostavil i Miroslav Sládek. Další z mluvčích kritizoval vládu a mluvil proti uprchlíkům.

 Předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš.

Obviněný Bartoš vystoupil na demonstraci. Neustoupím, řekl

Praha - Na demonstraci na Slovanském ostrově v Praze promluvil policií obviněný předseda radikální Národní demokracie Adam. B. Bartoš. Ten řekl, že žádný trestný čin v minulosti nespáchal a že do budoucna v ničem neustoupí. Policisté Bartoše ve čtvrtek zadrželi a v pátek obvinili ze tří trestných činů.

Donald Trump

Odpůrci přinutili Donalda Trumpa jít na projev zadním vchodem

Burlingame (USA) - Ani druhý den návštěvy amerického magnáta Donalda Trumpa v Kalifornii se neobešel bez ostrých protestů ze strany jeho odpůrců. Podnikatel usilující o nominaci na republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států musel v pátek při cestě na projev v místním hotelu vejít zadním vchodem, protože ten přední zablokovala asi tisícovka demonstrantů. Podle jednoho videozáběru se Trump skoro musel prodírat mohutným plotem, aby se do areálu vůbec dostal.

Republikán Donald Trump vyhrál podle předběžných odhadů primárky ve všech pěti státech severovýchodu USA.

Trump vyhrál úterní primárky ve všech pěti státech, které volily

Washington – Republikán Donald Trump jasně vyhrál prezidentské primárky ve všech pěti státech severovýchodu USA, které v úterý volily. Demokratka Hillary Clintonová zvítězila v Marylandu, Delaware, Pensylvánii a těsně také v Connecticutu, naopak její rival Bernie Sanders ovládl Rhode Island. Úterní primárky republikánů a demokratů o stranických prezidentských nominacích ještě definitivně nerozhodly. Trump se ale výrazně přiblížil k oficiální republikánské kandidatuře a upevnil svůj náskok před zbývajícími stranickými rivaly Tedem Cruzem a Johnem Kasichem.

Hillary Clintonová

Clintonová si dnes nominaci nezajistí, Trump musí výrazně uspět

Washington - Dnešní primárky republikánů a demokratů v pěti státech severovýchodu USA o stranických prezidentských nominacích ještě nerozhodnou. Demokratická favoritka Hillary Clintonová, ačkoli může s nominací prakticky počítat, si ji po dnešním hlasování ještě definitivně nezajistí. U republikánů zase musí Donald Trump výrazně uspět, aby si k automatické nominaci nezavřel cestu. Pro Trumpa se podle analytiků může stát osudným Pensylvánie, která na stranický konvent vyšle 54 nezávislých delegátů. Primárky skončí ve 20:00 místního času (středa 02:00 SELČ), ihned poté se očekávají první výsledky.

Vermontský senátor Bernie Sanders hodlá vést svou kampaň až do červencové nominační konference ve Filadelfii, i když šance na vítězství už prakticky nemá.

Sanders může boj o Bílý dům vzdát, přesto bude pokračovat

Washington – Vermontský senátor Bernie Sanders hodlá vést svou kampaň až do červencové nominační konference ve Filadelfii, i když šance na vítězství už prakticky nemá. Potvrdil to dnes agentuře AP šéf jeho volebního štábu Jeff Weaver. Sandersova soupeřka Hillary Clintonová je blízko k dosažení rozhodující většiny a dnešní hlasování v pěti státech na východě země zřejmě její dominantní postavení potvrdí.

Trump v neděli promluvil ke svým stoupencům v leteckém hangáru ve městě Hagerstown v Marylandu.

Trumpovi se nelíbí volební aliance Cruze a Kasicha

Washington – Republikánský favorit na prezidentskou nominaci Donald Trump kritizoval své soupeře Teda Cruze a Johna Kasicha za jejich volební alianci, jejímž cílem je přehradit newyorskému magnátovi cestu do zápasu o Bílý dům. Podle Trumpa se snížili ke spolupráci, která by například v byznysu byla nezákonná.

Trump po volbách v New Yorku řekl, že pro Cruze už je matematicky nemožné získat republikánskou nominaci ziskem většiny delegátů.

Primárky v New Yorku jasně vyhráli Clintonová a Trump

New York – Úterní stranické prezidentské primární volby ve státě New York jasně vyhráli favorizovaní kandidáti Hillary Clintonová za demokraty a Donald Trump za republikány. Vítězstvím v New Yorku po sérii porážek v řadě menších států oba učinili významný krok k získání nominací svých stran do listopadových prezidentských vo­leb.

Hillary Clintonová a Bernie Sanders

Bitva o New York, poslední šance socialisty Bernieho?

Washington – Na první pohled to vypadá, jako kdyby noční můra Hillary Clintonové nabývala stále konkrétnějších obrysů. Její stranický rival, bělovlasý senátor Bernie Sanders, jehož znal před rokem málokdo, se stal pro řadu mladých bezmála rockovou hvězdou.

Francouzský prezident Francois Hollande.

Hollande by ve volbách vypadl v prvním kole, ukázal průzkum

Paříž - Ať už by byl protikandidátem socialisty Françoise Hollandea v prezidentských volbách příští rok kdokoli, současná hlava Francie by byla vyřazena už v prvním kole. Ukázal to podle agentury Reuters průzkum společnosti TNS Sofres-OnePoint, který si nechala zpracovat některá francouzská média. Do druhého kola by naopak prošli kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová a kandidát středopravých Republikánů.

 Konzervativní republikánský uchazeč o nominaci na prezidenta USA Ted Cruz si v americkém státě Wyoming připsal další úspěch své kampaně, na sobotním sjezdu tamní republikánské strany získal všech 14 delegátů.

Cruz si připsal úspěch ve Wyomingu, získal 23 z 29 delegátů

Cheyenne – Konzervativní republikánský uchazeč o nominaci na prezidenta USA Ted Cruz si v americkém státě Wyoming připsal další úspěch své kampaně, na sobotním sjezdu tamní republikánské strany získal všech 14 delegátů. Již v březnu mu tamní vnitrostranické volby přidělily devět z 12 kandidátských hlasů, takže z tohoto státu může počítat nejméně s 23 z celkových 29 delegátů přidělených Wyomingu.

The Boston Globe ukázal, jak může vypadat jeho vydání za rok.

Deportace začíná. Boston Globe ukázal, jak může vypadat titulní strana za rok

Boston - List The Boston Globe ve svém dnešním vydání otiskl svou fiktivní titulní stránku s datem 9. dubna 2017. Donald Trump na ní coby prezident USA ohlašuje zahájení deportací imigrantů, kteří v zemi pobývají bez povolení. List ve svém dnešním reálném komentáři tvrdí, že Trumpův hlavní rival v primárkách Ted Cruz je "stejný extrém", a vyzývá americké republikány, aby na červencovém nominačním sjezdu navrhli "přijatelnou a čestnou" náhradu.

Donald Trump

Třetina Trumpových příznivců nechce dát hlas jinému republikánovi

Washington - Třetina republikánských voličů, kteří podporují nominaci Donalda Trumpa, by v nadcházejících prezidentských volbách nedala hlas žádnému jinému republikánskému kandidátovi, pokud by stranický konvent kontroverznímu miliardáři nominaci nepřiznal. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury Ipsos.

Ilustrační foto.

Pfizer zrušil plánovanou fúzi s Allerganem za 160 miliard dolarů

New York - Americká farmaceutická firma Pfizer zrušila plánované převzetí konkurenční irské společnost Allergan za zhruba 160 miliard dolarů (3,8 bilionu Kč) poté, co Washington ohlásil nové kroky proti vyhýbání se vysokému zdanění v USA. Fúze měla vytvořit největšího výrobce léků na světě. Pfizeru měla zároveň umožnit snížení daňové zátěže přesunem adresy do Irska.

Bernie Sanders.

Trump i Clintonová klopýtají. Jejich soupeři ale ztrácejí hodně

Washington – Na první pohled to vypadá jako velký zvrat. Hlavní favoriti prezidentských primárek odešli z Wisconsinu jasně poražení, když Hillary Clintonová u demokratů prohrála o více než 13 procentních bodů a Donald Trump u republikánů prohrál – podobně drtivě. I když levicový senátor Bernie Sanders slaví už šesté vítězství v řadě, jádrem jeho úspěchu jsou stále mladí a bělošští voliči, což na celkové vítězství nestačí.

Barack Obama

Obama zmírnil tresty 61 vězňům odsouzeným za drogové zločiny

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes zmírnil tresty šesti desítkám vězňů odsouzeným většinou za nenásilné trestné činy spojené s drogami. Informoval o tom Bílý dům. Gesto je součástí Obamovy dlouhodobé snahy o změnu trestního systému, neboť podle něho soudy za některé drogové zločiny udělují příliš tvrdé tresty.

Donald Trump

Šéf Trumpovy kampaně byl obviněn z napadení novinářky

Washington – Policie na Floridě zadržela manažera prezidentské kampaně republikána Donalda Trumpa a obvinila ho z napadení reportérky Michelle Fieldsové. Novinářka podle agentury AP tvrdí, že šéf Trumpova volebního štábu Corey Lewandowski jí během pokusu oslovit Trumpa agresivním zmáčknutím ruky způsobil modřiny. Trump již dříve označil obvinění Fieldsové za smyšlené a nyní prohlásil, že Lewandowski je nevinný. Manažera nyní čeká soud.

Republikánský uchazeč o prezidentskou nominaci Ted Cruz, který je ve stranickém klání hlavním rivalem dosavadního favorita Donalda Trumpa, dnes získal důležitou podporu wisconsinského guvernéra Scotta Walkera.

Cruz před primárkami ve Wisconsinu získal podporu guvernéra

Washington – Republikánský uchazeč o prezidentskou nominaci Ted Cruz, který je ve stranickém klání hlavním rivalem dosavadního favorita Donalda Trumpa, dnes získal důležitou podporu wisconsinského guvernéra Scotta Walkera. Ten z nynější prezidentské kampaně odstoupil ještě před zahájením stranických hlasování a na Cruzovu stranu se postavil krátce před dubnovými primárkami ve Wisconsinu.

Americký ministr zahraničí John Kerry.

Kerry: Vyostřená kampaň v USA je pro zemi ostudou

Washington – Americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že vyostřená prezidentská volební kampaň v USA je pro zemi ostudou. „Ať už jedu kamkoli, s jakýmkoli vůdcem se setkám, všichni se mne ptají, co se to v Americe děje. Nemohou tomu uvěřit," řekl Kerry v nedělním rozhovoru se stanicí CBS.

Bernie Sanders

Sanders zvítězil ve volebním klání na Aljašce i ve Washingtonu

Washington – Z volebního shromáždění demokratů na Aljašce i ve státě Washington vzešel jako jasný vítěz Bernie Sanders. Na výsledky z Havaje se stále čeká. Dosavadní výsledky nominačního souboje demokratů však signalizují jasné celkové vítězství Hillary Clintonové.

Hillary Clintonová

Trump či Clintonová? Češi na Floridě se neshodnou, koho volit

Miami - Čeští krajané žijící na Floridě se sice neshodnou, koho zvolit za nového amerického prezidenta, všichni ale chtějí, aby Amerika zůstala zemí příležitostí a neomezených možností. Takovou, jakou ji před desítkami let poznali i oni, řekli v Miami.

Mezi republikány v Arizoně zvítězil Trump, který si tam nejspíš přízeň voličů získal svým tvrdým protiimigrantským postojem.

V Arizoně vyhráli Trump a Clintonová, Cruz porazil Trumpa v Utahu

Washington – Texaský guvernér Ted Cruz porazil miliardáře Donalda Trumpa v souboji o republikánskou nominaci v Utahu. Informovaly o tom stanice NBC a CNN. V klíčové Arizoně ale republikánské primárky vyhrál Trump, který si tak stejně jako Hillary Clintonová drží pohodlný náskok v boji o delegáty, kteří v červenci v národních konventech rozhodnou o kandidátech obou stran pro prezidentské volby.

Donald Trump

Výhrůžný dopis dostala po Trumpově synovi také Trumpova sestra

New York - Po synovi republikánského favorita na prezidentskou nominaci Donaldu Trumpovi dostala výhrůžný dopis také jeho starší sestra Maryanne Trumpová Barryová. Zatímco Eric Trump měl v obálce také bílý prášek, jeho teta, která je federální soudkyní, obdržela pouze výhrůžné psaní, uvedla stanice NBC.

Nejznámější kubánský bojovník za lidská práva Elizardo Sánchez minulý týden upozornil, že policie nařídila disidentům, aby zůstali doma a schůzky s Obamou se neúčastnili.

Kubánští disidenti doufají, že Obamova návštěva zmírní represe

Havana – Kubánské disidentské organizace doufají, že historická návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy přispěje k ukončení represí vůči oponentům režimu. Disidenti to podle agentury AFP uvedli v prohlášení zveřejněném v sobotu. Podle některých by ale Obama neměl na ostrov cestovat, dokud Havana neukončí pronásledování kritiků vlády.

Očekává se, že Obamova návštěva otevře novou kapitolu vztahů mezi USA a Kubou.

Americký prezident Obama přiletěl na historickou návštěvu Kuby

Havana - Americký prezident Barack Obama dnes přiletěl na historickou návštěvu Kuby. Jde o první cestu prezidenta Spojených států na blízký karibský ostrov po 88 letech. Všeobecně se má za to, že návštěva otevírá novou kapitolu vztahů USA s komunistickou vládou ostrova po desetiletích nepřátelství mezi bývalými soupeři z dob studené války.

Odpůrci amerického magnáta Donalda Trumpa, který za republikány usiluje o kandidaturu na prezidenta, dnes blokovali svými auty hlavní silnici vedoucí na předměstí Phoenixu.

Trumpovi odpůrci blokovali cestu na jeho další mítink

Phoenix – Odpůrci amerického magnáta Donalda Trumpa, který za republikány usiluje o kandidaturu na prezidenta, dnes blokovali svými auty hlavní silnici vedoucí na předměstí Phoenixu, kde se Trump chystá vystoupit na dalším ze svých mítinků.

Hillary Clintonová

Štěká jako pes. Trump se vysmívá Clintonové v sestříhaném videoklipu

Washington/Moskva - Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump v posměšném videu zpochybnil schopnost demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové čelit oponentům Spojených států, jakým je ruský prezident Vladimir Putin. Putin na nahrávce snadno poráží svého soupeře v judu, zatímco Clintonová na něm štěká jako psík. Kreml dnes video kritizoval s tím, že Rusko "démonizuje".

Ivan Hoffman

Drama jménem Trump

Donald Trump zaznamenal další dílčí vítězství na cestě do Bílého domu. Zatímco komentátoři a republikánské elity řeší, jak se okázale politicky nekorektního Trumpa nějakou intrikou zbavit, smysluplnější je hledat vysvětlení, proč vítězí. Podle Patrika Buchanana, konzervativního politika, spisovatele a komentátora, není Donald Trump pouze kandidátem na prezidentství. Je poslem americké střední třídy a zpráva, kterou podle Buchanana přináší establishmentu, zní: Chceme se zbavit vašich postojů a chceme se zbavit vás.

Barack Obama

Obama vybral do nejvyššího soudu umírněného soudce Garlanda

Washington – Americký prezident Barack Obama vybral soudce washingtonského odvolacího soudu Merricka Garlanda jako nového člena nejvyššího soudu Spojených států. Podle šéfa Bílého domu má umírněný soudce dostatečné kvality pro to, aby jeho jmenování mohl schválit Senát. Republikáni ovládající tuto komoru Kongresu však nechtějí Obamou vybraného soudce potvrdit a hodlají nechat výběr až na budoucí hlavě státu, která vzejde z listopadových vo­leb.

Hillary Clinton

Trump a Clintonová v úterních primárkách potvrdili roli favoritů

Washington – Klíčové primárky republikánů na Floridě vyhrál miliardář Donald Trump, a definitivně tak vyřadil ze hry floridského senátora Marka Rubia, který v domovském státě skončil druhý a oznámil odstoupení z boje o republikánskou nominaci na prezidenta USA. Trump však prohrál primárky v Ohiu, kde ho předčil tamní guvernér John Kasich. Ten si připsal vůbec první vítězství letošních primárek. Demokratické primárky v úterý ovládla Hillary Clintonová. Oba tábory zatím čekají na výsledky ze státu Missouri, kde se odehrávají nanejvýš těsné souboje.

Donald Trump

Trump zrušil mítink kvůli potyčkám svých odpůrců a stoupenců

Washington – Při potyčkách příznivců a odpůrců uchazeče o republikánskou kandidaturu na amerického prezidenta Donalda Trumpa byli v pátek v Chicagu zraněni dva policisté a zatčeno bylo pět lidí. Trump kvůli násilí na shromáždění svolaném do sportovní haly univerzity v Chicagu nevystoupil.

Americký senátor Marco Rubio.

Rubio podle amerických médií v prezidentské kampani skončil

Washington - Cesta floridského senátora Marca Rubia do Bílého domu v podstatě skončila, jistou naději představuje jen to, že favorita republikánského hlasování Donalda Trumpa unesou mimozemšťané a konzervativec Ted Cruz se odstěhuje zpět do rodné kanadské provincie Alberta. Napsal to list The Washington Times v reakci na Rubiovo úterní selhání ve čtyřech státech. Podle názoru amerického deníku USA Today vede Rubio svou kampaň od desíti k pěti.

Michael Bloomberg

Bloomberg o Bílý dům bojovat nebude. Favorita ale zatím nemá

Washington – Až dosud byl považován za žolíka, jehož kandidatura by mohla zvrátit celý výsledek amerických prezidentských voleb. Vlivný miliardář a bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg, který dlouho zvažoval, že do voleb půjde, ale nyní zapojení do boje o Bílý dům vyloučil.

Z klávesnice Martina Dohnala.

Z klávesnice Martina Dohnala: Jaký je rozdíl mezi Trumpem a Zemanem? Malý

Nestává se často, že by Spojené státy následovaly dění v tuzemsku, ale při pohledu na aktuální vývoj amerických primárek to tak skoro vypadá. Po klíčovém „super úterý" je na republikánské straně v jasném vedení magnát Donald Trump, který jako by se (snad díky exmanželce Ivance) zhlédl v české politice.

Mitt Romney

Romney ostře zkritizoval Trumpa, označil ho za podvodníka

Washington – Donald Trump je podvodník a pokrytec a pokud získá nominaci americké Republikánské strany, bude to znamenat vítězství v listopadových prezidentských volbách pro demokratku Hillary Clintonovou. Dnes v Salt Lake City to prohlásil někdejší republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney, podle kterého Trump ohrozí bezpečnost a prosperitu země. Romneyho vzápětí podpořil další bývalý republikánský kandidát John McCain. Trump mezitím na Romneyho zaútočil, na twitteru mu vytknul, že v roce 2012 nedokázal porazit demokrata Baracka Obamu.

Bernie Sanders a Hillary Clintonová

Republikáni prý věří, že mohou Trumpa stále ještě zastavit

Washington /INFOGRAFIKA/ - Vedení americké Republikánské strany má i po výrazném úspěchu Donalda Trumpa v úterním nominačním hlasování stále ještě možnost postup tohoto kontroverzního miliardáře zastavit. Podle agentury AP nemá Trump ani po vítězném "superúterý" zajištěnu rozhodující podporu. Rozhodovat se prý bude 15. března, kdy se bude hlasovat v šesti významných státech.

Hillary Clintonová

Trump a Clintonová potvrdili během superúterý role favoritů

Washington – Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump potvrdili podle odhadů během takzvaného volebního superúterý role favoritů mezi uchazeči o křeslo v Bílém domě. Clintonová získala nominaci v sedmi státech a na Americké Samoe, Trump zatím v sedmi státech unie. Volební klání uchazečů o stranickou nominaci se konalo ve 13 amerických státech.

Hillary Clintonová sází na jednotící rétoriku.

Kdo má šanci na Bílý dům? Dnešek hodně napoví

Washington /INFOGRAFIKA/ – Volební superúterý je tady. Den, který možná napoví, kdo bude nominován za demokraty a republikány na pozici zřejmě nejmocnějšího politika světa, prezidenta Spojených států amerických.

Donald Trump

Trump retweetoval výrok přisuzovaný Mussolinimu

Washington – Největší bouřlivák v boji o nominaci na kandidáta na prezidenta za republikány v USA, magnát Donald Trump, dnes opět na sebe upozornil. Na svém twitterovém účtu zveřejnil výrok, jehož autorství se připisuje někdejšímu italskému diktátorovi Benitu Mussolinimu. Televizi NBC poté vysvětlil, že „chce být spojován se zajímavými výroky".

Ilustrační foto

Irská vládní koalice podle odhadů získala pouze třetinu hlasů

Dublin – Irská vládní koalice podle prvních odhadů získala v pátečních parlamentních volbách jen kolem 32 až 34 procent hlasů, což by znamenalo, že se dále neudrží u moci. Ministr financí Michael Noonan tento týden uvedl, že koalice by k sestavení nové vlády potřebovala 41 až 42 procent hlasů. Odhady ovšem ukazují, že se v parlamentu nerýsuje ani žádná jiná stabilní koalice a že jedinou možností na většinovou vládu možná bude spojení dvou největších politických rivalů.

Donald Trump

Nazlobený Trump po debatě sekal na twitteru jednu chybu za druhou

Washington – Favorit na republikánskou prezidentskou nominaci Donald Trump poté, co se vůbec poprvé během kampaně ocitl ve čtvrteční debatě pod palbou soupeřů, ventiloval svou náladu na twitteru, kde intenzivněji než obvykle útočil na své konkurenty. Série jeho dnešních tweetů však vyvolala posměšné reakce z táborů soupeřů. Každé z krátkých sdělení totiž obsahovalo nejméně jednu pravopisnou chybu, povšiml si web Politico.com.

Donald Trump

Trump znovu slíbil zeď na hranici s Mexikem, vysloužil si kritiku

Houston – Soupeři v boji o republikánskou nominaci do souboje o úřad prezidenta USA Marco Rubio a Ted Cruz se v televizní debatě pustili do vedoucího uchazeče Donalda Trumpa kvůli jeho postojům k ilegálnímu přistěhovalectví, které označili za nesoudržné, pokrytecké, momentální a účelové kvůli získání hlasů. Miliardář naopak zopakoval svůj slib, že nechá na hranicích s Mexikem vybudovat zeď – a ještě ji v debatě o deset stop – tedy o tři metry – zvýšil.