Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Alžběta II.

Královna Alžběta II. slaví a míří k rekordu

Londýn /INFOGRAFIKA/ – Pokud lze věřit předpovědím, bude na sobotní velkolepé oslavy 89. narozenin britské královny v Londýně podmračeno s teplotami okolo 15 stupňů Celsia. Přitom právě lepší počasí je hlavní důvod proč Alžběta II., která ve skutečnosti měla narozeniny už 21. dubna, přesouvá ceremoniál tradičně na červen.

Ilustrační foto.

Znovuotevření ambasád USA a Kuby? Americký kongres je proti

Washington - Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu přišla s návrhem zákona, který zakazuje poskytování financí na vzájemné znovuotevření ambasád Spojených států a Kuby. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zvláště někteří republikánští kongresmani chtějí zablokovat chystanou normalizaci diplomatických vztahů, jejímž iniciátorem je prezident Barack Obama.

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy, který usiluje o návrat do Elysejského paláce, rozhodně nezahálí. Poté, co byl zvolen do čela své strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), s níž v březnu ovládl regionální volby, se rozhodl pravicovou partaj přejmenovat.

Republikáni. Sarkozy restartuje svou stranu pod novým názvem

Paříž – Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy, který usiluje o návrat do Elysejského paláce, rozhodně nezahálí. Poté, co byl zvolen do čela své strany Svaz pro lidové hnutí (UMP), s níž v březnu ovládl regionální volby, se rozhodl pravicovou partaj přejmenovat. V sobotu se poprvé sešla pod novým názvem Republikáni.

Rick Santorum

Republikán Santorum oznámil kandidaturu na prezidenta USA

Cabot (USA) - Druhý muž minulých republikánských primárek Rick Santorum ve středu oznámil, že se bude opět ucházet o křeslo prezidenta Spojených států. Bývalý senátor za stát Pensylvánie přislíbil voličům snížení vládních výdajů či omezení počtu ilegálních přistěhovalců.

Hillary Clintonová.

Americká diplomacie musí zveřejnit maily Clintonové do ledna 2016

Washington - Americký soud dnes nařídil tamnímu ministerstvu zahraničí, aby zveřejnilo všechny e-maily ze soukromého serveru někdejší šéfky diplomacie Hillary Clintonové v měsíčních intervalech do konce ledna příštího roku. První balík zpráv má být uvolněn na konci června, uvedla agentura Reuters. Ministerstvo zahraničí již dříve sdělilo, že chce elektronickou poštu Clintonové zveřejňovat postupně až do ledna.

Hillary Clintonová s manželem Billem na předvolebním shromáždění.

Clintonovi vydělali na projevech více než 25 milionů dolarů

Washington - Kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová a její manžel, exprezident Bill Clinton vydělali od ledna 2014 dohromady za projevy více než 25 milionů dolarů. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na oznámení manželů Clintonových.

Ilustrační foto.

Sněmovna reprezentantů schválila omezení pravomocí tajných služeb

Washington – Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu jasnou většinou hlasů schválila omezení masového sběru dat o telefonní a internetové komunikaci tajnými službami, který má významně zmenšit rozsah pravomocí Národní agentury pro bezpečnost (NSA) čelící kritice po předloňské špionážní aféře. O návrhu by měl ještě hlasovat Senát, jehož republikánské vedení se však snaží zablokovat jeho projednávání a tím přijetí zákona zabránit, uvedla agentura Reuters.

Barack Obama

Obama kvůli volnému obchodu narazil u demokratických senátorů

Washington – Demokratičtí senátoři zkomplikovali americkému prezidentovi Baracku Obamovi dojednání dohody v rámci Transpacifického partnerství (TPP). V úterý totiž zablokovali zahájení debaty o zákonu, kterým by Kongres dal Obamovi k jednáním volnou ruku, napsala agentura DPA.

Clintonová zahájila nominační kampaň v zápase o Bílý dům

Des Moines - Hillary Clintonová dnes v americkém státě Iowa zahájila svou nominační kampaň v zápase o Bílý dům. Strategií představitelky Demokratické strany je podle médií setkat se s co největším počtem obyvatel navštívených míst, naslouchat jim a jednat s nimi. Cílem je zbavit se nálepky, že je nadaná pro politické spory ve Washingtonu, ale nezná život lidí v zemi.

Hillary Clintonová

Clintonovi chtějí zpět do Bílého domu. Mají šanci

Washington - Manželka bývalého prezidenta a exministryně zahraničí Hillary Clintonová půjde do voleb, které se uskuteční na podzim příštího roku. Podle posledních průzkumů je favoritkou, aféry jí ale uškodily.

Kim Čong-un

Bývalý americký velvyslanec navrhoval pozvat Kima do USA

Washington - Bývalý velvyslanec USA v Jižní Koreji Donald Gregg svého času navrhl, aby byl nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un pozván do Spojených států na "poznávací cestu". Bylo to ještě v době, kdy byl stále u moci Kimův otec Kim Čong-il, který zemřel až koncem roku 2011. Jeho nápad ale Američané zamítli. Podle Gregga to však byla velká chyba, uvedla agentura AP.

Rand Paul

Republikán Paul oznámil, že bude kandidovat na prezidenta USA

Washington – Republikán Rand Paul dnes na svých internetových stránkách oznámil, že se příští rok bude ucházet o post amerického prezidenta. Stalo se to jen několik hodin před tím, než tento senátor ve svém domovském státě Kentucky oficiálně zahájí kampaň, uvedla agentura Reuters.

Americký senátor Lindsey Graham řekl, že by Spojené státy měly odložit konečnou dohodu o íránském jaderném programu s Teheránem až na období, kdy bude v Bílém domě nová hlava státu.

Americký senátor Graham: dohodu s Íránem má schválit nový prezident

Washington - Americký senátor Lindsey Graham, který bude pravděpodobně usilovat o kandidaturu na prezidenta ve volbách v roce 2016 za republikány, řekl, že by Spojené státy měly odložit konečnou dohodu o íránském jaderném programu s Teheránem až na období, kdy bude v Bílém domě nová hlava státu. Zároveň podle agentury Reuters vyslovil názor, že i kdyby prezidentkou byla demokratka Hillary Clintonová, mohla by uzavřít výhodnější dohodu, než má být ta nynější.

Barack Obama

Republikáni: Obama je pro Spojené státy větší hrozbou než Putin

Washington – Prezident Barack Obama představuje pro Spojené státy větší hrozbu než šéf Kremlu Vladimir Putin. Myslí si to republikánští voliči, z nichž více než třetina označila v dnes zveřejněném průzkumu agentury Reuters prvního muže své země za „bezprostřední hrozbu".

Republikánský senátor Ted Cruz.

Texaský senátor Cruz ohlásil kandidaturu na prezidenta USA

Washington – Texaský senátor Ted Cruz dnes jako první republikán veřejně oznámil, že se hodlá příští rok ucházet o funkci prezidenta Spojených států. Podle agentur AP a Reuters je čtyřiačtyřicetiletý Cruz zatím první významnou osobností, která kandidaturu potvrdila.

Jeb Bush

Jeb Bush užíval soukromý e-mail k debatě o citlivých tématech

Washington - Pravděpodobný republikánský kandidát na amerického prezidenta ve volbách v roce 2016 Jeb Bush používal svůj soukromý e-mail k projednávání rozmístění vojáků, ochrany jaderných elektráren a dalších podobných témat. Informoval o tom v sobotu list The Washington Post, podle nějž se tak dělo v době, kdy Jeb Bush působil jako guvernér Floridy.

Hillary Clintonová

Aféra Clintonová? Mít jeden e-mail bylo jednodušší, tajná data neunikla, tvrdí

Washington – Používání soukromé schránky k vyřizování úředních e-mailů bylo jednodušší a činili tak i ostatní lidé na ministerstvu. Prohlásila to dnes někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která čelí kritice za údajně neopatrné zacházení s citlivými informacemi během svého působení v čele úřadu. Ministerstvo zahraničí krátce předtím oznámilo, že e-mailovou komunikaci Clintonové zveřejní poté, co ji podrobně přezkoumá. Clintonová je pod silným tlakem republikánů i části demokratů a aféra může zkomplikovat její cestu k demokratické prezidentské nominaci.

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas

DSSS povede i nadále dosavadní předseda Tomáš Vandas

Praha – Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS) povede i v následujících dvou letech její dosavadní předseda Tomáš Vandas (46). Pro jeho zvolení se vyslovilo 90 z 92 zúčas­tněných delegátů dnešního sjezdu strany. Vandas chce v novém funkčním období důsledně vystupovat proti imigraci a islamizaci i mocenským choutkám vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

Hillary Clintonová

Clintonová v pozici ministryně používala soukromý email. Opozice žádá přezkum

Washington - E-mailová aféra někdejší americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové se ve Spojených státech stává široce sledovaným politickým tématem, které může zasáhnout i do prezidentské kampaně. Jeden z výborů Kongresu ve středu požádal očekávanou demokratickou kandidátku pro prezidentské volby v roce 2016, aby předložila svou e-mailovou komunikaci z doby působení v čele ministerstva, kde v rozporu se zákonem používala soukromou schránku místo úřední. Clintonová oznámila, že chce nechat obsah e-mailů zveřejnit.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mocnosti prý nebrání Íránu vyrobit jadernou zbraň, říká Netanjahu

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že se světové mocnosti během nynějších vyjednávání vzdaly svého závazku, že zabrání Íránu vyrobit jadernou zbraň. Dosud nejostřejší kritiku současných rozhovorů s Teheránem Netanjahu přednesl dnes během schůzky s členy své pravicové strany Likud.

Ilustrační foto.

Obama chce přimět firmy ke společnému tažení proti hackerům

San Francisco - Americký prezident Barack Obama či šéf firmy Apple Tim Cook budou dnes mezi hlavními řečníky konference o kybernetické bezpečnosti, která proběhne na Stanfordově univerzitě. Spojené státy řeší zabezpečení internetu zvláště v souvislosti s nedávnými hackerskými útoky na Sony Pictures či účty některých institucí.

Americký prezident Barack Obama

Americký Kongres schválil ropovod Keystone, Obama chce zákon vetovat

Washington – Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu schválila výstavbu kontroverzního ropovodu Keystone XL z Kanady na pobřeží Mexického zálivu. Projekt, který koncem ledna schválil i Senát, naráží na nesouhlas prezidenta Baracka Obamy, který ho chce vetovat.

Hillary Clintonová

Clintonová zájem o nominaci oznámí na jaře, možná až v létě

Washington – Bývalá americká první dáma a exministryně zahraničí Hillary Clintonová pečlivě zvažuje své příští politické kroky v předpokládaném souboji o Bílý dům a zájem o nominaci oficiálně zveřejní na jaře, možná až v létě. Napsala to dnes americká agentura AP s odvoláním na experty z politického štábu možné příští prezidentky.

Barack Obama

Obama plánuje zvýšit daně firmám a podpořit střední třídu

Washington – Americký prezident Barack Obama postoupil Kongresu návrh rozpočtu na příští fiskální rok, který počítá se schodkem zhruba 2,5 procenta hrubého domácího produktu USA. Mimo jiné plánuje zvýšit daně firmám a bohatým Američanům a ze získaných peněz financovat programy na podporu středních vrstev.

Barack Obama

Zpráva o stavu unie: Obama chce nové daně a více peněz do vzdělání

Washington – Spojené státy jsou ekonomicky silnější než dříve, je však třeba posílit pozici střední třídy a podpořit americké podniky. Uvedl to americký prezident Barack Obama v každoročním poselství o stavu unie. Šéf Bílého domu hodlá navrhnout změny daňových zákonů a další opatření, která by měla zlepšení situace amerických rodin financovat. Značná část těchto prostředků by měla jít do podpory vzdělání a péče o děti. Řada jeho plánů však pravděpodobně narazí na odpor republikány ovládaného Kongresu.

Američané propustili pět vězňů z Guantánama, převezli je do Ománu a Estonska

Washington – Spojené státy propustily ve středu pět Jemenců držených ve věznici v Guantánamu. Čtyři vězni byli předáni do Ománu a jeden do Estonska. Je to první přesun zadržených osob z věznice nacházející se na americké základně na Kubě v letošním roce. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na středeční zprávu Pentagonu. Propuštění vězňů se uskutečnilo navzdory snahám republikánů uvalit na přesun vězňů moratorium.

Role Spojených států jako světového morálního lídra je po publikaci zprávy o brutálních praktikách CIA zpochybněna a prezident Barack Obama neudělal dost, aby se od éry svého předchůdce George Bushe mladšího distancoval.

Američtí republikáni chtějí po útoku v Paříži zachovat Guantánamo

Washington - Republikánští senátoři, kteří po listopadových volbách ovládli i horní komoru Kongresu, chtějí zabránit prezidentu Baracku Obamovi, aby z věznice v kubánském Guantánamu nechal odvézt vězněné islamisty a aby kontroverzní zařízení zavřel. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to dnes oznámila senátorka Kelly Ayotteová. Argumentovala přitom zločineckými aktivitami džihádistů včetně nedávného útoku na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo.

Bob McDonnell

Bývalý guvernér Virginie dostal za korupci dva roky vězení

Richmond– Soud ve Spojených státech dnes za korupci poslal někdejšího guvernéra Virginie Boba McDonnella na dva roky do vězení. Informovala o tom americká média. McDonnell, kterému původně hrozilo až třináct let, byl považován za hvězdu Republikánské strany a v minulosti se o něm spekulovalo jako o možném kandidátovi na amerického viceprezidenta. Loni v září porota McDonnella spolu s jeho manželkou Maureen shledala vinnými z korupce; žena se výši trestu dozví 20. února.

Americký Kongres.

V USA zasedl v novém složení Kongres, ovládají ho republikáni

Washington – Ve Spojených státech dnes poprvé zasedl v novém složení Kongres, jehož obě komory kontrolují republikáni. Porážka demokratů v loňských listopadových volbách pro prezidenta Baracka Obamu znamená, že v posledních dvou letech svého mandátu se již nebude moci o zákonodárný sbor opřít. Očekává se, že mezi republikánským Kongresem a Bílým domem dojde k řadě sporů, první z nich bude zřejmě kvůli kontroverznímu ropovodu mezi USA a Kanadou, který Obama z ekologických důvodů odmítá.

Harry Reid.

Vůdce demokratů v Senátu Reid se zranil v posilovně

Washington - Nešťastně vykročil do nového roku šéf demokratických poslanců v Senátu amerického Kongresu Harry Reid, který si dnes přivodil poměrně vážná zranění v posilovně. Reida zradilo cvičební náčiní, které pod zátěží jeho těla vypovědělo službu a pětasedmdesátiletý politik spadl na zem. Polámal si žebra a několik obličejových kostí.

Alžběta II. se svým manželem Philipem.

Alžběta II. ve vánočním projevu vyzdvihla důležitost usmíření

Londýn - Důležitost usmíření mezi lidmi vyzdvihla dnes britská královna Alžběta II. ve svém tradičním vánočním proslovu. Ocenila ale také statečnost a obětavost zdravotníků, kteří se v Africe zapojili do boje proti epidemii smrtícího viru eboly. Už předtím se s královskou rodinou jako obvykle zúčastnila v Sandringhamu v hrabství Norfolk vánoční mše v kostele svaté Máří Magdalény, zklamáním pro mnohé byla neúčast jedenapůlročního prince George.

Barack Obama

Obama podepsal zákon znemožňující nacistům pobírání penzí

Washington - Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek podepsal zákon, jenž znemožňuje údajným bývalým nacistům pobírání vládních penzí a dalších sociálních příspěvků. Opatření je reakcí na zjištění agentury AP, která odhalila, že desítky bývalých nacistů dostaly od vlády na důchod miliony dolarů.

Kubánský prezident Raul Castro.

Nová kapitola v americko-kubánských vztazích: Izolace nezafungovala, řekl Obama

Havana – Americký prezident Baracka Obama dnes ohlásil zahájení nové kapitoly v americko-kubánských vztazích, které byly poznamenány nepřátelstvím od nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959. Obava prohlásil, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky a je tedy překonaná. Mimo jiné oznámil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě svoje velvyslanectví.

Barack Obama.

Obama přes výhrady podepíše nové protiruské sankce tento týden

Washington - Americký prezident Barack Obama tento týden podepíše nové protiruské sankce zaměřené na osoby a firmy provokující nestabilitu na Ukrajině. Oznámil to dnes mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Návrh zákona schválený Kongresem minulý týden má za cíl podpořit Ukrajinu a vytvořit další tlak na Kreml. Obama dal dříve najevo výhrady vůči normě přijaté Kongresem, jehož obě komory ovládají republikáni a který apeloval na prezidentův rychlý podpis.

Role Spojených států jako světového morálního lídra je po publikaci zprávy o brutálních praktikách CIA zpochybněna a prezident Barack Obama neudělal dost, aby se od éry svého předchůdce George Bushe mladšího distancoval.

Evropský tisk: Mučení CIA zpochybnilo morální autoritu Spojených států

Praha – Role Spojených států jako světového morálního lídra je po publikaci zprávy o brutálních praktikách CIA zpochybněna a prezident Barack Obama neudělal dost, aby se od éry svého předchůdce George Bushe mladšího distancoval. Podobně kritické reakce přidávají evropská média do debaty, která se rozpoutala po zveřejnění zprávy vyšetřovacího výboru amerického Senátu popisující mučení a další surové metody používané CIA při výsleších lidí podezřelých z terorismu.

Usáma bin Ládin

Mučení vězňů CIA podle zprávy k dopadení bin Ládina nepřispělo

Washington - Mučení uplatňované Ústřední zpravodajskou službou CIA vůči vězňům podezřelým z terorismu nijak nepomohlo k dopadení nejhledanějšího muže světa Usámy bin Ládina. Tvrdí to v úterý zveřejněná zpráva amerického Senátu, která je v rozporu s dřívějším ujištěním vedení tajné služby, že ji na stopu šéfa Al-Káidy přivedly brutální výslechy jejích členů. CIA podle agentury AP tento závěr zprávy odmítla a použití tvrdých výslechových metod obhajuje.

Barack Obama

Obama: Už nikdy se k brutálním metodám výslechu neuchýlíme

Washington – Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) mučením příslušníků teroristické sítě Al-Káida dalece překročila právní hranice, výslechové metody byly mnohem horší, než se vědělo. Ve své zprávě to dnes uvedl vyšetřovací výbor amerického Senátu. Vedení republikánů ale závěry zprávy kritizuje, netradiční výslechy podle nich pomohly zadržet předáky teroristů a zabít vůdce Al-Káidy Usámu bin Ládina. Americký prezident Barack Obama senátní zprávu okomentoval tím, že zmíněné metody výrazně poškodily pověst USA ve světě.

Barack Obama

Obama představil reformu imigračního systému

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes ohlásil dalekosáhlé změny v americkém imigračním systému, aby se stal „správnějším a spravedlivějším", jak se vyjádřil v televizním projevu. Změny mají od příštího jara ochránit skoro pět milionů přistěhovalců před hrozbou vypovězení z USA, avšak Obamův postup vzápětí napadli jeho oponenti jako obcházení Kongresu. Testování mezí prezidentových pravomocí podle komentátorů hrozí střetem s čerstvou republikánskou většinou v obou komorách Kongresu.

Mlýn ve Farářství č. p. 33

Když vzpomínky vyprávějí - Rovné ve Farářství

Václav Netík koupil roku 1779 od Matěje Ulrycha pozemek ve Farářství, kde roku 1780 postavil mlýn (na snímku). Stavba se nacházela na okrajích lesů poblíž Farského potoka, jehož prameny jsou vzdáleny tři kilometry od mlýna. Proto byl na potoce vybudován rybník, bez kterého by mlýn nemohl po celý den fungovat.

Barack Obama

Obama: Boj proti Islámskému státu vstupuje do nové fáze

Washington - Rozhodnutí Spojených států vyslat dalších 1500 vojenských poradců do Iráku představuje začátek nové fáze v boji proti radikálům z Islámskému státu. Uvedl to dnes americký prezident Barack Obama. Zároveň zdůraznil, že tento krok není známkou selhání jeho strategie v regionu.

Ivan Hoffmann

Politika a naděje

Jednoznačným vítězstvím republikánů nad demokraty v amerických volbách do kongresu končí příběh o jedné velké naději, vkládané veřejností skrze politika do politiky. Volby demokratům samozřejmě prohrál prezident Obama, který nesplnil, co slíbil a pokazil, na co sáhl.

 V úterních volbách ve Spojených státech, v nichž se hlasovalo i do parlamentů jednotlivých amerických států, zvítězil ve státě Washington kandidát, který minulý týden zemřel. Ilustrační foto.

Ve volbách ve státě Washington zvítězil mrtvý kandidát

Washington – V úterních volbách ve Spojených státech, v nichž se hlasovalo i do parlamentů jednotlivých amerických států, zvítězil ve státě Washington kandidát, který minulý týden zemřel. Podle agentury Reuters to vyplývá z volebních výsledků.

Americkému prezidentovi Baracku Obamovi i dřívější podporovatelé vyčítají, že mzdy střední třídy navzdory růstu amerického HDP stagnují. Kritizován je například i za přílišnou regulaci a dosud nedotaženou reformu imigračního zákona.

Z Obamy je „chromý kačer". Republikáni slaví

Washington – Američtí voliči vystavili šéfovi Bílého domu Baracku Obamovi v polovině jeho druhého mandátu nelichotivý účet. Prezidentovi demokraté v úterních volbách zcela propadli, naopak republikáni poprvé od roku 2006 ovládli Kongres, když vedle Sněmovny reprezentantů nově získali většinu i v Senátu. Republikáni navíc bodovali i ve volbách guvernérů.