Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Ilustrační foto

Ve Francii proběhly regionální volby, čeká se růst nacionalistů

Paříž – Francouzi dnes hlasovali v prvním kole důležitých regionálních voleb, které podle průzkumů nejspíš zásadně změní politické rozložení sil v zemi. Tři týdny po teroristických útocích v Paříži platí v zemi stále výjimečný stav a u hlasovacích místností především v metropoli panovala zvýšená bezpečnostní opatření. Politologové očekávají, že volby přinesou výrazný zisk nacionalistické a protievropské Národní frontě (FN). V 17:00 SEČ volební účast nepatrně přesahovala 43 procent, byla tak téměř o čtyři procentní body vyšší než při předchozích volbách v roce 2010.

Miliardář lákající voliče na prosté slogany a rázná řešení problémů Ameriky se po útocích v Paříži několikrát ostře opřel do muslimů.

Trumpova popularita po výrocích proti muslimům spadla

Washington – Voličské sympatie k dlouhodobě nejoblíbenějšímu uchazeči o republikánskou prezidentskou nominaci Donaldu Trumpovi po nedávné sérii protimuslimských výroků spadly o více než deset procent. Vyplývá to z pátečního průzkumu agentury Reuters, podle něhož si však stále udržuje náskok v čele žebříčku kandidátů.

Barack Obama

Americká sněmovna schválila přísnější pravidla pro uprchlíky

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila návrh zákona, který má pozastavit přijímání syrských a iráckých uprchlíků. Norma přijatá v reakci na páteční útoky v Paříži požaduje přísnější prověrky uchazečů o azyl. Hlasovat o návrhu bude ještě Senát, kde je jeho osud nejistý. Prezident Barack Obama pohrozil, že v případě přijetí oběma komorami Kongresu využije práva zákon vetovat.

Barack Obama

Obamova vláda zamítla projekt ropovodu Keystone z Kanady do USA

Washington - Americká vláda dnes zamítla projekt páteřního ropovodu Keystone XL z Kanady do Spojených států. Oznámil to prezident Barack Obama poté, co plán odmítlo ministerstvo zahraničí s tím, že "neslouží národním zájmům". Obamova vláda odkládala rozhodnutí o projektu více než sedm let, od roku 2008, kdy jej kanadská společnost TransCanada předložila.

Republikánský kongresman Paul Ryan.

Ryan označil za "směšnou" spolupráci s Obamou na reformě imigrace

Washington - Republikánský kongresman Paul Ryan, který byl před několika dny zvolen předsedou americké Sněmovny reprezentantů, dnes označil za „směšnou" možnost spolupracovat s prezidentem Barackem Obamou na reformě imigrační politiky. Jako důvod uvedl, že prezidentovi v této otázce nemůže věřit, napsala agentura Reuters.

Nicolas Sarkozy

Izolovat Rusko nemá žádný smysl, burcuje Sarkozy k usmíření

Moskva – Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Moskvě vyzval západní země k ukončení izolace Ruska, které označil za „nepostradatelného" partnera při řešení konfliktu v Sýrii. Podle agentury AFP také pochválil akce ruského prezidenta Vladimira Putina jako celkově „spíše pozitivní než negativní".

Paul Ryan

Americká Sněmovna reprezentantů zvolila svým šéfem Paula Ryana

Washington – Americká Sněmovna reprezentantů dnes podle očekávání zvolila svým novým předsedou republikána Paula Ryana. Pětačtyřicetiletý zákonodárce ze státu Wisconsin získal dostatek hlasů od svých kolegů už v průběhu hlasování, informují zahraniční média. Ryan v čele sněmovny nahradí Johna Boehnera, který v září překvapivě oznámil rezignaci.

Memoriál truhláře Levinského.

Na starých bicyklech jeli po stopách truhláře Levinského

Vysoké Mýto - V roce 1926 napsal Východočeský republikán: 25. dubna 1926 byl v Přelouči pohřben majitel truhlářského závodu pan Levinský, mladý muž, sportovec, který uzavřel nerozumnou sázku, že dojede z Přelouče do Vysokého Mýta za hodinu. Dojel tam ještě dříve, a to za tři čtvrtě hodiny, ale tato šílená jízda se mu stala osudnou. Napil se a v krátkosti zemřel.

Ilustrační foto.

Peloton historických kol míří do Přelouče

Vysoké Mýto – Spolek českých kolařů cestovatelů Vysoké Mýto v sobotu 24. října pořádá čtvrtý „Memoriál truhláře Levinského". Jak pořadatelé uvádějí, půjde o nejdelší silniční závod historických velocipedů, navíc jízdu obohatí některé disciplíny vyžadující určité dovednosti.

Ilustrační foto

Starostka Calais ve Francii by na běžence prý poslala i armádu

Calais (Francie) - Starostka severofrancouzského města Calais sužovaného houstnoucím přílivem uprchlíků, kteří by se rádi dostali přes Lamanšský průliv do Británie, by proti nim byla připravena poslat i armádu. Natacha Bouchartová v rozhlasové stanici RMC se konkrétně zmínila o problematice divokého táboření v lokalitě zvané Džungle, kde se vyskytuje několik tisíc běženců.

Autobusová zastávka Na Výstavišti měnila svou podobu. Za přispění pražské stavební firmy Petra Martince vyrostla na okraji parku Výstaviště zděná čekárna a trafika.

Psali jsme před 20 lety: vybudovat spalovnu chtěla Boleslav už dávno

Mladoboleslavsko - Do parlamentních voleb zbývalo půl roku, a přesto už na Mladoboleslavsko mířili každou chvíli politici, aby přesvědčili voliče, že právě oni to s Českou republikou myslí nejlépe. V Kosmonosích začaly úpravy Šmaku, Mladá Boleslav zvažovala vstup do společnosti usilující o vybudování spalovny odpadu a také se znásilňovalo. Říjen 1995 byl nabitý událostmi

Bernie Sanders a Hillary Clintonová

Předvolební debatě demokratů dominovali Clintonová se Sandersem

Las Vegas (USA) - Hillary Clintonová se dnes v hotelovém kasinu v Las Vegas střetla v první televizní debatě demokratických kandidátů na prezidenta USA se svým hlavním rivalem, senátorem Berniem Sandersem. Oba na úvod téměř jednomyslně kritizovali sociální nerovnosti v americké společnosti.

Lídr republikánských předvolebních průzkumů Donald Trump připustil, že občas nosí zbraň, aby se chránil. Prozradil to jen pár dní poté, co se po několika útocích opět rozhořela debata o používání střelných zbraní ve Spojených státech.

Donald Trump přiznal, že občas nosí zbraň

Washington - Lídr republikánských předvolebních průzkumů Donald Trump připustil, že občas nosí zbraň, aby se chránil. Prozradil to jen pár dní poté, co se po několika útocích opět rozhořela debata o používání střelných zbraní ve Spojených státech. Trumpovo odhalení nejspíš vyvolá kritické ohlasy ze strany těch, kteří se snaží prosadit zpřísnění zákonů o držení zbraní, poznamenala agentura AFP. Při třech nedávných střelbách na amerických školách zahynulo 11 lidí.

„Politika není nic imaginárního. Je to vše kolem nás,“ říká student politologie a práv, Budějčák Roman Šafář. Vyzpovídali jsme ho v českobudějovické Kavárně LANNA.

Když není koho volit, sami kandidujte

České Budějovice - Politika není sprosté slovo, ujišťuje Roman Šafář z Českých Budějovic. Dvaadvacetiletý student politologie a práv na Masarykově univerzitě v Brně byl jedním z dvou set účastníků nedávného Českého modelu amerického kongresu. V rámci unikátního vzdělávacího projektu, který v Plzni pořádá Centrum pro studium diplomacie a politiky, se studenti vžili do rolí špiček americké politiky, nekompromisních novinářů a všudypřítomných lobbistů.

Nicolas Sarkozy

Ministr Babiš pozval exprezidenta Francie Sarkozyho do ČR

Paříž - Ministr financí Andrej Babiš se dnes setkal v Paříži s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Jakožto předsedu opoziční strany Republikánů jej pozval za své hnutí ANO do České republiky. Babiš o tom informoval na Twitteru. 

Donald Trump

Trump: Když zvítězím, pošlu syrské uprchlíky v USA zpět do Sýrie

Washington - Lídr republikánských předvolebních průzkumů Donald Trump by poslal v případě svého zvolení prezidentem všechny syrské uprchlíky přijaté Spojenými státy zpátky do Sýrie. Trump to prohlásil ve středu večer při debatě s více než třemi tisíci voliči ve městě Keene ve státě New Hampshire.

Americký prezident Barack Obama se dnes sešel v New Yorku s kubánským vůdcem Raúlem Castrem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN.

Obama se sešel s Castrem na okraj zasedání OSN

New York - Americký prezident Barack Obama se dnes sešel v New Yorku s kubánským vůdcem Raúlem Castrem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Politici, kteří oba znovu vyzvali ke zrušení amerického obchodního embarga proti Kubě, k němuž se Kongres USA ovládaný republikány zatím nemá, si podle agentury AFP před opětnou schůzkou podali ruce.

Ilustrační foto

Kubánci v rekordním počtu míří na domácí pláže

Kubánská komunistická vláda až do roku 2008 zakazovala místním ubytovávat se v turistických hotelech. Od té doby však na domácí dovolenou vyráží stále více Kubánců. Letos jich zřejmě na místní pláže dorazí opět rekordní počet, protože se všichni obávají, že by Spojené státy mohly ukončit zákaz turistických cest na Kubu, což na ostrov přivede mnoho turistů z USA a zvýší ceny, napsala agentura Reuters.

Kandidát na amerického prezidenta Rick Perry.

Republikánský kandidát Rick Perry vzdal boj o Bílý dům

Washington - Z klání o republikánskou nominaci na kandidaturu na prezidenta Spojených států odstoupil někdejší texaský guvernér Rick Perry. Stal se tak prvním ze 17 republikánských uchazečů, kteří kandidaturu vzdali, poznamenala agentura DPA.

Peter Robinson

Severoirský premiér Robinson podává demisi

Belfast - Severoirský premiér Peter Robinson dnes oznámil demisi. Zdůvodnil to bezvýchodnou situací, která hrozí dovést k zániku systém dělby moci mezi protestanty a katolíky, uvedla agentura Reuters.

Starostka severofrancouzského Calais v Londýně vyzvala konzervativní britskou vládu Davida Camerona, aby přijala 3500 migrantů čekajících v jejím městě na přechod do Británie.

Starostka Calais vyzvala britskou vládu, aby přijala tamní migranty

Londýn – Starostka severofrancouzského Calais v Londýně vyzvala konzervativní britskou vládu Davida Camerona, aby přijala 3500 migrantů čekajících v jejím městě na přechod do Británie. Britové by podle ní také měli přistoupit na to, aby se pohraniční kontroly prováděly až na jejich území.

Pět měsíců před primárkami amerických prezidentských voleb v roce 2016 se soupeření v táboře republikánů stále více podobá soutěži ve vzájemném urážení kandidátů. Strhává k tomu Donald Trump, který se všemožně obouvá do svých soupeřů.

V táboře republikánů zní před primárkami hodně nadávek

Washington - Pět měsíců před primárkami amerických prezidentských voleb v roce 2016 se soupeření v táboře republikánů stále více podobá soutěži ve vzájemném urážení kandidátů. Strhává k tomu Donald Trump, který se všemožně obouvá do svých soupeřů. Podle bouřliváka Trumpa je bývalý guvernér Floridy Jeb Bush „pohroma", bývalý guvernér Texasu Rick Perry by měl být přinucen podstoupit test inteligence a současní američtí představitelé jsou „stupidní".

Donald Trump

Trump prý jako prezident bude chtít změnu dohody s Íránem

Washington - Jeden z uchazečů o republikánskou nominaci na úřad amerického prezidenta Donald Trump řekl, že pokud bude zvolen do Bílého domu, bude pracovat na zlepšení "příšerné" mezinárodní dohody s Íránem, aby udržel na uzdě íránský program jaderných zbraní. Uvedla to agentura AP.

Donald Trump

Trump se zavázal, že nepůjde do voleb jako nezávislý

Washington - Lídr republikánských předvolebních průzkumů Donald Trump se zavázal, že nebude do Bílého domu kandidovat jako nezávislý, pokud neuspěje ve stranických primárkách. Podle amerických médií to oznámil po dnešní schůzce s šéfem řídícího výboru Republikánské strany. Republikáni se obávali, že případná Trumpova sólová kandidatura by pomohla udržet prezidentský úřad v rukou demokratům.

Ozvěny Horňácka ve Velké nad Veličkou.

Ozvěny: Horňáckem se nesl také polský a slovenský zpěv

Velká nad Veličkou – Devatenáctý ročník folklorních Ozvěn Horňácka, tentokrát s přídavkem Euro, přilákal do metropole na Veličce stovky návštěvníků. „Celý program jsme koncipovali jako setkání lidí ze tří států – České republiky, Slovenska a Polska. Myslím si, že Ozvěny byly pěkné a vydařily se," řekl starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný.

Barack Obama

Obama nevylučuje i vojenskou akci, poruší-li Írán dohodu o jádru

Washington - Spojené státy nehledě na mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu budou na Teherán vyvíjet ekonomický nátlak a v případě prohřešku vůči ujednání si ponechávají k dispozici všechny možnosti řešení, a to včetně vojenské akce. V dopise nerozhodnutému demokratickému zákonodárci Jerroldu Nadlerovi to podle stanice CBS News napsal americký prezident Barack Obama. Americký Kongres o dohodě s Íránem bude hlasovat v září, republikáni se snaží úmluvu zablokovat.

Hillary Clintonová

Clintonovou podporuje nejméně voličů za 15 let, ukázal průzkum

Washington - Podpora favoritky amerických demokratických prezidentských primárek Hillary Clintonové je nejnižší za posledních téměř 15 let. Vyplývá to z průzkumu televizní stanice CNN, podle níž jí kladně hodnotí 44 procent Američanů, kdežto negativní dojem dělá na 53 procent obyvatel země. To je podle CNN nejhorší výsledek od března 2001.

Hillary Clintonová.

Clintonová se ubránila proti Jebovi Bushovi v otázce Iráku

Washington - Hillary Clintonová kandidující za demokraty na úřad prezidenta USA v předvolební kampani poukázala na neinformovanost kandidáta republikánů Jeba Bushe. Při svém sobotním vystoupení v Iowě ubránila Bushovův výpad proti demokratům o odpovědnosti za současnou nestabilitu Iráku.

Ilustrační foto

Washington hledá v USA nové prostory pro guantánamské vězně

Washington - Americký Pentagon vyslal na vojenskou základnu Guantánamo na Kubě tým expertů, kteří mají zjistit možnost přemístění některých vězňů na americkou půdu. Oznámily to dnes televizní stanice Fox News a CNN. Uvažuje se prý o chráněných vojenských objektech v Kansasu a Jižní Karolíně.

Ilustrační fotografie.

MMF: Čína zvládá přechod k pomalejšímu, ale stabilnějšímu růstu

Washington - Čína zatím úspěšně zvládá přechod domácí ekonomiky k pomalejšímu, ale stabilnějšímu hospodářskému růstu. Uvedl to podle agentury AP Mezinárodní měnový fond (MMF) ve výroční zprávě o druhé největší ekonomice světa. Potvrdil rovněž svou prognózu, podle které by mělo tempo růstu hrubého domácího produktu Číny v letošním roce zpomalit na 6,8 procenta z loňských 7,4 procenta. Napřesrok počítá s dalším zvolněním růstu na 6,3 procenta.

Hillary Clintonová

Tajné e-maily Clintonové se týkaly i operací bezpilotních strojů

Washington - Dva e-maily, které Hillary Clintonová jako ministryně zahraničí odeslala ze svého soukromého serveru a které byly dodatečně přísně utajeny, zachycují debatu ohledně novinového článku o operacích amerických bezpilotních letounů a výměnu názorů, která by se mohla vztahovat k přísně utajeným materiálům. Agentuře AP to řekli američtí představitelé, vyhodnocující korespondenci přední uchazečky o demokratickou nominaci do Bílého domu.

USA a Kuba otevřely v Havaně a ve Washingtonu své ambasády

Nad velvyslanectvím USA v Havaně zavlála americká vlajka

Havana - Nad americkým velvyslanectvím v Havaně dnes poprvé po víc než půl století zavlála státní vlajka USA jako symbol nové kapitoly americko-kubánských vztahů, jejichž mrazivý stav byl po dlouhá desetiletí jedním z nejviditelnějších projevů studené války. Ceremoniálu byl přítomen americký ministr zahraničí John Kerry, který dnes přicestoval na komunistický ostrov jako první šéf americké diplomacie od roku 1945.

Ilustrační fotografie.

Čína opět devalvovala, jüan klesl na čtyřleté minimum

Šanghaj - Čínský jüan dnes pokračoval v poklesu a na promptním trhu v Číně sestoupil vůči americkému dolaru až na čtyřleté minimum. V úterý zaznamenala čínská měna nejvýraznější propad za více než 20 let v reakci na překvapivé rozhodnutí čínské centrální banky devalvovat měnu o téměř dvě procenta. Dnes centrální banka přikročila k devalvaci o dalších 1,6 procenta. Její krok vyvolává obavy z eskalace globální měnové války a vede k obviněním, že Peking poskytuje nepoctivou výhodu čínským exportérům.

Donald Trump

Trump tvrdí, že na něj moderátorka útočila proto, že menstruovala

Washington - Americký miliardář Donald Trump, který chce za republikány kandidovat na post šéfa Bílého domu, dospěl k závěru, že při čtvrteční televizní debatě na něj moderátorka útočila proto, že menstruovala. Moderátorka stanice Fox News Megyn Kellyová se Trumpa vyptávala na jeho urážky vůči ženám. Trump nyní kvůli svému výroku nesmí na jedno z největších shromáždění amerických konzervativních aktivistů, napsal server britského listu The Guardian.

Donald Trump

Trump nevyloučil nezávislou kandidátku, nezíská-li republikánskou

Cleveland - Americký miliardář Donald Trump nevyloučil, že by se mohl ucházet o prezidentské křeslo jako nezávislý kandidát, pokud ho Republikánská strana nejmenuje svým kandidátem. Řekl to ve čtvrtek večer v první televizní debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA, jejíž ústřední postavou se stal. Debatu přitom sledovalo rekordních 24 milionů diváků.

Barack Obama

Budou-li podvádět, zjistíme to, hájil Obama dohodu s Íránem

Washington – Americký prezident Barack Obama dnes obhajoval nedávno uzavřenou dohodu s Íránem o jeho jaderném programu. Smlouva podle něj zakazuje Íránu vyrobit jadernou zbraň a je tedy odpovědí na klíčové americké bezpečnostní obavy. A jestliže Írán bude při jejím dodržování podvádět a pokusí se získat jadernou zbraň, bude to ihned odhaleno, reagoval americký prezident na výtky kritiků.

Kandidát na amerického prezidenta Rick Perry.

Z řad hlavních republikánských uchazečů o Bílý dům vypadl Perry

Washington - Bývalý texaský guvernér Rick Perry se nedostal mezi desítku nejsilnějších republikánských uchazečů o nominaci na amerického prezidenta ve volbách v příštím roce, kteří se ve čtvrtek v Clevelandu utkají v první televizní debatě. Desítku vyvolených naopak vedou miliardář Donald Trump a bývalý floridský guvernér Jeb Bush.

 Guvernér amerického státu Wisconsin Scott Walker.

Další republikán v boji o Bílý dům. Prezidentem chce být i Scott Walker

Washington – Do republikánského souboje o volební nominaci na prezidenta Spojených států se dnes zapojil guvernér státu Wisconsin Scott Walker. Společně s někdejším guvernérem amerického státu Florida Jebem Bushem a republikánským senátorem za Floridu Markem Rubiem patří podle průzkumů mezi trojici favoritů.

Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová získala během necelých prvních tří měsíců kampaně od dárců 45 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

Clintonová získala v kampani přes miliardu korun, víc než Obama

Washington – Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová získala během necelých prvních tří měsíců kampaně od dárců 45 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Podle agentury Reuters o tom ve středu informoval její tým, který zdůraznil, že přes 90 procent těchto peněz pochází od drobných přispěvatelů s částkami do sta dolarů. Favoritka demokratických primárek tak získala za první čtvrtletí kampaně více peněz, než před minulými volbami současný prezident Barack Obama.

Prezident Barack Obama.

Nejvyšší soud opět podpořil Obamovu zdravotnickou reformu

Washington – Nejvyšší soud Spojených států dnes podpořil celostátní dostupnost státních subvencí, které jsou klíčovou součástí Obamovy zdravotní reformy. Informovaly o tom světové agentury. Jedná se o druhé velké vítězství příslušného zákona u tohoto soudu.

Bílý dům

O Bílý dům usiluje také americký miliardář Donald Trump

New York - Americký miliardář Donald Trump dnes potvrdil, že se bude ucházet o křeslo prezidenta Spojených států. Podnikatel, jenž byl mnoho let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou, se tak příští rok zúčastní republikánských primárek. V Republikánské straně má zatím 11 soupeřů, několik dalších republikánů pak kandidaturu zvažuje.

Barack Obama

Kongres zablokoval Obamovi širší pravomoci pro obchodní jednání

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes zablokovala návrh zákona, který by prezidentovi Baracku Obamovi poskytl širší pravomoci při mezinárodních obchodních jednáních. Podle agentury Reuters tak Obama utržil od Kongresu tvrdou ránu. Příslušný návrh přitom Senát koncem května schválil.