Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Donald Trump

Republikáni zahájili sjezd, čeká se Trumpova oficiální nominace

Cleveland (USA) - V Clevelandu ve Spojených státech dnes začal čtyřdenní sjezd amerických republikánů, který podle předpokladů prohlásí Donalda Trumpa za oficiálního stranického kandidáta na prezidenta USA. Kontroverzní realitní magnát má nominaci prakticky jistou, neboť v předstihu shromáždil dostatečný počet hlasů delegátů konventu. Není ale vyloučeno, že během zasedání bude od části nespokojených republikánů čelit kritice.

Miliardář Donald Trump.

Republikány čeká hlasování o Trumpově prezidentské nominaci

Cleveland (USA) - V rozbouřené atmosféře se v pondělí v Clevelandu na středozápadě Spojených států sejde Republikánská strana, aby pro listopadové prezidentské volby nominovala Donalda Trumpa jako svého oficiálního kandidáta. Ačkoli má Trump díky dostatku delegátských hlasů kandidaturu prakticky jistou, ne všichni členové i vysocí představitelé strany jsou s výběrem kontroverzního realitního magnáta smířeni.

Marine Le Penová

Le Penová vyzvala po útoku v Nice k demisi ministra vnitra

Paříž - Šéfka krajně pravicové francouzské Národní fronty Marine Le Penová vyzvala dnes po masakru v Nice k demisi ministra vnitra Bernarda Cazeneuva. Po vlně útoků, která začala v loňském roce, dokládá čtvrteční útok v Nice podle ní závažné neplnění povinností ze strany státu.

Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump dnes oficiálně představil svého kandidáta na viceprezidenta Mikea Pence.

Trump představil svého kandidáta na viceprezidenta USA Pence

New York - Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump dnes oficiálně představil svého kandidáta na viceprezidenta Mikea Pence. O stávajícím guvernérovi státu Indiana prohlásil, že byl jeho "první volbou".

Mike Pence.

Donald Trump si jako viceprezidenta vybral guvernéra Mikea Pence

Washington - Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump si jako svého viceprezidenta vybral guvernéra státu Indiana Mikea Pence. Uvedl to dnes na svém twitterovém účtu s tím, že oficiální oznámení přijde na sobotní tiskové konferenci.

Hillary Clintonová

Ministerstvo obnovuje šetření e-mailové aféry Clintonové

Washington - Americké ministerstvo zahraničí obnovuje interní vyšetřování e-mailové aféry bývalé šéfky úřadu Hillary Clintonové. Informovala o tom agentura AP, podle níž jde o reakci na ukončení vyšetřování FBI, která nezahájila vůči demokratické prezidentské kandidátce trestní stíhání. Podle federální policie Clintnová neporušila zákon, když jako ministryně zahraničí používala soukromý e-mail pro pracovní účely.

Hillary Clintonová

Clintonová nebude stíhána kvůli používání soukromé pošty

Washington - Proti americké demokratické uchazečce o funkci prezidenta Hillary Clintonové nebudou vznesena žádná obvinění za používání soukromého e-mailu v době, kdy byla šéfkou diplomacie, oznámila dnes ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová. Dodala, že se tak rozhodla na základě doporučení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a prokurátorů pověřených touto kauzou. Rok trvající vyšetřování se tak podle ní uzavírá.

Hillary Clintonová

FBI pokárala Clintonovou za tajné e-maily, ale stíhání nedoporučí

Washington – Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes oznámil, že soukromou e-mailovou adresou demokratické uchazečky o prezidentský úřad Hillary Clintonové prošlo v době, kdy byla ministryní zahraničí, 110 zpráv obsahujících tajné informace. Zároveň obvinil ji a její podřízené z toho, že s e-maily zacházeli „nesmírně lehkomyslně". I přesto ale úřad nepovažuje své zjištění za tak závažné, aby kvůli tomu doporučil trestní stíhání Clintonové. Informovala o tom agentura AP.

Francouzský premiér Manuel Valls.

Valls obešel poslance, prosadil návrh sporného zákoníku práce

Paříž – Francouzský socialistický premiér Manuel Valls dnes odpoledne v parlamentu zabránil poslancům, aby ve druhém čtení hlasovali o návrhu sporné reformy zákoníku práce. Použil při tom článek ústavy, který vládě za určitých okolností umožňuje zákonodárce obejít a návrh prosadit „silou". Definitivní schválení reformy, proti níž se ve Francii už několik měsíců konají demonstrace, to ale ještě neznamená.

Donald Trump

Trump shání peníze na kampaň v cizině, i když to zákon zakazuje

Washington – Zahraniční politici jsou „bombardováni" výzvami k finančním příspěvkům kontroverznímu kandidátovi amerických republikánů na prezidentský úřad Donaldu Trumpovi. Napsala to dnes agentura AP. Děje se tak přesto, že v USA platí federální zákon zakazující využívání peněz z ciziny na volební kampaň.

Hillary Clintonová a Bernie Sanders

Sanders: Ve volbách budu hlasovat pro Clintonovou

Washington - Demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders bude ve volbách hlasovat pro svou sokyni z primárek Hillary Clintonovou v jejím souboji s republikánem Donaldem Trumpem. Sanders to dnes řekl v amerických médiích. Vermontský senátor již tento týden uznal, že se očividně nestane na červencovém nominačním sjezdu strany oficiálním prezidentským kandidátem.

Barack Obama

Nejvyšší soud USA zablokoval Obamovy plány s přistěhovalci

Washington - Nejvyšší soud USA dnes fakticky zablokoval plán prezidenta Baracka Obamy na změnu v imigrační politice. Sám prezident v reakci označil tento krok za "frustrující" a "bolestný" pro miliony lidí, obávajících se vyhoštění ze Spojených států. Agentury Reuters a AFP píší o "kruté porážce" a "tvrdém políčku" Obamovi, který za sedm měsíců odejde z Bílého domu, a o úspěchu prezidentových odpůrců z řad republikánů.

Ilustrační foto.

Americký Kongres okupovali demokraté, žádali zákon o zbraních

Washington - Po takřka 25 hodinách ukončili demokratičtí poslanci americké Sněmovny reprezentantů protest vsedě, jehož cílem bylo vynutit si hlasování o kontrole držení zbraní. Republikáni po několika hodinách prosadili odročení schůze na 5. července, demokratičtí zákonodárci poté ještě několik hodin zůstali v sále, než protest odvolali. Před Kongresem za omezení možnosti držet zbraň demonstrovaly v době jednání poslanců stovky lidí.

Donald Trump

Trump osočil Clintonovou z korupce a politické neschopnosti

Washington - Předpokládaný prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump dnes ostře kritizoval svou demokratickou sokyni Hillary Clintonovou, která podle něj představuje politiku osobního zisku a zlodějen. Její prezidentkou kampaň pak označil za pokryteckou, uvedla agentura Reuters.

Francois Hollande

Rok před volbami Hollandea nepodporuje ani pětina voličů

Paříž – Méně než rok před konáním francouzských prezidentských voleb se oblíbenost současné hlavy státu Françoise Hollandea blíží historickému minimu. V aktuálním průzkumu veřejného mínění mu podporu vyjádřilo jen 14 procent dotázaných. Hollandeova socialistická strana se mezitím rozhodla, že svého kandidáta do klání v příštím roce vybere v primárkách, informovala dnes agentura AFP.

Donald Trump

Trump lituje, že nikdo v Orlandu neměl pistoli, aby střelce zabil

Washington – Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump opět kritizoval návrhy na omezení prodeje zbraní. Na setkání s voliči v Texasu řekl, že by byl naopak nádherný pohled, kdyby některý z návštěvníků gay klubu v Orlandu vytáhl svou zbraň a zabijáka Omara Mateena trefil kulkou přímo mezi oči. Mateen před týdnem v neděli v Orlandu zabil 49 lidí a dalších 53 zranil.

Miliardář Donald Trump.

Trump chce zakázat nákup zbraní lidem, které sleduje policie

Washington – Pravděpodobný prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump chce zamezit tomu, aby si mohli legálně pořídit zbraň lidé, které kvůli možnému teroristickému riziku sleduje policie. Miliardář, který byl až dosud zastáncem volného prodeje zbraní, to oznámil na svém twitterovém účtu. Zpřísnění pravidel v souvislosti s nedávným teroristickým útokem v Orlandu na Floridě chystají i zákonodárci obou stran v Kongresu.

Ilustrační foto.

Ruští agenti napadli počítače amerických demokratů

Washington/Moskva – Ruští agenti pronikli do počítačové sítě vedení americké Demokratické strany a získali přístup k jejím informacím o republikánském kandidátovi Donaldu Trumpovi. S odvoláním na informované bezpečnostní experty to dnes napsal list The Washington Post. Moskva prý měla přístup i k e-mailovému provozu demokratů. Kreml v prohlášení informace ze zámoří popřel.

Ilustrační foto.

Další přestřelka v USA. Zahynuli tři lidé, střelec byl dopaden

Washington - Spojené státy, které se vzpamatovávají z nedělního masakru v orlandském gay klubu s 49 mrtvými, ohlásily novou přestřelku. Útočník v noci na dnešek ve státě Západní Virginie zabil tři muže, policie ho následně dopadla v sousední Pensylvánii, uvedla místní televizní stanice WAGH.

Mitt Romney

Romney nebude volit Trumpa, šířil by podle něho rasismus

Washington - Republikánský prezidentský kandidát z minulých voleb Mitt Romney nebude volit Donalda Trumpa, jehož vítězství by podle něho mohlo vést k šíření rasismu v americké společnosti. Romney, který je dlouhodobým kritikem vítěze republikánských primárek, to řekl v pátečním rozhovoru s televizí CNN. Sám se jako nezávislý kandidát do listopadových voleb zapojit nehodlá a nebude volit ani pravděpodobnou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovu.

Hillary Clintonová

Clintonová vede nad Trumpem o jedenáct procentních bodů

Washington - Demokratka Hillary Clintonová před listopadovými prezidentskými volbami ve Spojených státech vede nad svým republikánským rivalem o jedenáct procentních bodů. Podle sondáže Reuters/Ipsos by jí hlas dalo 46 procent dotázaných a Trumpovi 34,8 procenta; zbytek oslovených se zatím nerozhodl.

Hillary Clintonová

Clintonová získala potřebný počet hlasů k získání nominace

Washington – Finálový souboj o křeslo amerického prezidenta mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem je o krok blíže poté, co si bývalá ministryně zahraničí zajistila nezbytný počet delegátů potřebný k automatickému získání demokratické nominace. Uvedla to agentura AP na základně svých výpočtů. Clintonová tak bude první ženou, kterou vyšle do voleb jedna z velkých politických stran v USA.

Hillary Clintonová

Clintonová odsoudila Trumpovy výroky o přistěhovalcích

Los Angeles (USA) - Pravděpodobná kandidátka Demokratické strany pro boj o Bílý dům Hillary Clintonová dnes ostře kritizovala protiimigrační výroky svého soupeře Donalda Trumpa, které označila za "nenávistné, předpojaté a zcela nepřijatelné".

Miliardář Donald Trump.

Tajné služby USA se netěší na spolupráci s Trumpem a Clintonovou

Washington - Vedení amerických tajných služeb si láme hlavu, jak poskytnout kandidátům na prezidentský úřad základní zpravodajské informace, aniž by byla ohrožena bezpečnost Spojených států. „Bezpečnostní briefing" absolvují tradičně prezidentští kandidáti bezprostředně po potvrzení své stranické nominace. Donald Trump špionážní experty děsí svou prostořekostí, Hillary Clintonová skandálem s využíváním soukromého poštovního serveru.

Hillary Clintonová

Clintonová vystoupí v San Diegu s projevem, zaútočí na Trumpa

San Diego - Demokratická favoritka na prezidentskou nominaci Hillary Clintonová dnes vystoupí v kalifornském San Diegu s projevem k zahraniční politice, ve kterém odsoudí postoje svého republikánského rivala Donalda Trumpa. Dnes o tom informovala agentura Reuters s tím, že Clintonová chce realitního magnáta zkritizovat mimo jiné kvůli jeho vstřícnému postoji k Severní Koreji či naopak tvrdému přístupu k americkým spojencům v Evropě.

Miliardář Donald Trump.

Severokorejský tisk označil Trumpa za moudrého prezidentského kandidáta

Pchjongjang - Severokorejský oficiální zpravodajský portál DPRK Today v dnešním komentáři ocenil předpokládaného republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa jako moudrého a prozíravého, naopak jeho očekávanou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou označil za hloupou. Pro realitního magnáta je to v tomto týdnu již druhá taková pochvala v severokorejském tisku, poznamenala agentura AP.

Miliardář Donald Trump.

Trump v hádce s novináři vysvětlil osud darů pro veterány

New York - Do tvrdého sporu s novináři se dnes v New Yorku dostal Donald Trump, pravděpodobný kandidát republikánů na prezidenta USA. Důvodem ostré výměny názorů byly otázky pátrající po osudu milionových částek, které Trump v lednu slíbil shromáždit a rozdat americkým veteránským spolkům.

Donald Trump

Trump v předvolebních průzkumech dotahuje Clintonovou

Washington - Donald Trump dotahuje v celostátní popularitě svou soupeřku Hillary Clintonovou, když se během posledního týdne rozdíl mezi nimi snížil ze čtyř na dvě procenta. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění televize NBC News, jehož výsledky dnes zveřejnil server Politico. Pravděpodobného republikánského kandidáta by volilo 45 procent dotázaných a demokratku Clintonovou 47 procent.

Donald Trump

Donald Trump: Veteráni v USA mají horší péči než přistěhovalci

Washington - Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump opět tvrdě kritizoval nelegální přistěhovalce a podle něj i příliš benevolentní přístup úřadů k nim. Přistěhovalcům se podle Trumpa dostává lepší péče než vojenským veteránům, uvedla BBC.

Trump se postavil za svého někdejšího rivala Marca Rubia a vyzval ho, aby se v listopadu ucházel o znovuzvolení do Senátu Spojených států.

Trump vyzval Rubia, aby obhajoval senátorské křeslo, ten nechce

Washington – Předpokládaný prezidentský kandidát Republikánské strany Donald Trump se postavil za svého někdejšího rivala Marca Rubia a vyzval ho, aby se v listopadu ucházel o znovuzvolení do Senátu Spojených států. Floridský senátor přitom již dříve oznámil, že kandidovat znovu se nechystá.

Předvolební vystoupení amerického miliardáře Donalda Trumpa provázely v pátek v kalifornském San Diegu násilnosti.

Trumpův předvolební mítink v San Diegu provázely násilnosti

San Diego – Předvolební vystoupení amerického miliardáře Donalda Trumpa provázely v pátek v kalifornském San Diegu násilnosti. Příznivci a odpůrci republikánského uchazeče o kandidaturu pro volby prezidenta USA na sebe házeli kameny a plastové lahve s vodou. Podle serveru BBC policie při zásahu zatkla 12 lidí.

Dnešní návštěva Baracka Obamy v Hirošimě.

Američané jsou rozděleni v otázce jaderného bombardování Japonska

Washington – Americká veřejnost je v otázce použití jaderných bomb proti Japonsku v roce 1945 rozdělena, doposud přitom průzkumy veřejného mínění svržení jaderných bomb na Hirošimu a Nagasaki přesvědčivě schvalovaly. Aktuální sondáž Gallupova institutu, která byla zveřejněna u příležitosti dnešní návštěvy Baracka Obamy v Hirošimě, ukazuje, že se svržením bomb souhlasí 43 procent dotázaných Američanů, 44 procent jich bylo proti.

Bernie Sanders

Trump bude možná diskutovat se Sandersem. Má ale podmínky

Washington - Americká veřejnost se možná stane svědkem televizní debaty mezi pravděpodobným kandidátem republikánů na prezidentský úřad Donaldem Trumpem a demokratickým uchazečem o nominaci Berniem Sandersem. Trump ve čtvrtek nabídku Sanderse přijal, podle agentury AP si ale klade podmínky.

Miliardář Donald Trump.

Trump chce odstoupit od dohody o klimatu a chce nový ropovod

Washington - Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve čtvrtek prohlásil, že je nakloněn stavbě ropovodu Keystone XL mezi Kanadou a Spojenými státy, který prezident Barack Obama zablokoval kvůli obavám o životní prostředí. Trump rovněž slíbil odstoupit od pařížské dohody o klimatu, která má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Podle Trumpa má Obamova ekologická politika ničivé důsledky na pracovní místa ve Spojených státech.

Donald Trump

Trump si už zajistil hlasy potřebné k nominaci

Washington - Newyorský miliardář Donald Trump už získal počet delegátů potřebný pro automatickou nominaci Republikánské strany do boje o prezidentský úřad. Tvrdí to agentura AP s odvoláním na vlastní propočty. Nominaci pro listopadové volby zaručuje 1237 získaných delegátů, Trump jich má údajně o jednoho více.

Donald Trump

Republikánské primárky ve státě Washington vyhrál Trump

Seattle - Úterní republikánské primárky ve státě Washington vyhrál bez jakýchkoliv pochyb Donald Trump, který je jediným zbylým uchazečem o nominaci do prezidentských voleb mezi republikány. Realitní magnát se tak už velmi těsně přiblížil zisku delegátů potřebných k automatické nominaci na stranického kandidáta. Část hlasů ale získali i jeho někdejší konkurenti Ted Cruz, John Kasich a Ben Carson.

David Cameron

Cameron kritizoval Trumpa, setkání se prý ale nebrání

Londýn - Britský premiér David Cameron dnes znovu kritizoval pravděpodobného kandidáta amerických republikánů na úřad prezidenta Donalda Trumpa. V televizním pořadu na stanici ITV řekl, že Trumpův návrh nevpouštět přes hranice USA muslimy je nebezpečný, přesto prý je ale připraven se s podnikatelem setkat, pokud ještě před volbami přijede do Británie. Vztahy mezi Cameronem a Trumpem jsou delší dobu velmi napjaté.

Donald Trump

Trump tvrdil, že byl pozván do Downing Street, Londýn to popřel

Washington, Londýn - Předpokládaný kandidát amerických republikánů v prezidentských volbách Donald Trump v pořadu televize MSNBC dnes řekl, že ho pozval na návštěvu britský premiér David Cameron. Premiérův mluvčí to popřel s tím, že žádná pozvánka poslána nebyla. Podle agentury Reuters jde o další známku napjatých vztahů mezi Trumpem a vůdcem spojenců USA Cameronem.

Miliardář Donald Trump.

Trump odmítá kritiku své kontroverzní prezidentské kampaně

Washington - Předpokládaný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v rozhovoru s televizní stanicí Fox News odmítl kritiku za sporný styl vedení své kampaně. Prohlásil také, že pokud v listopadu prezidentské volby nevyhraje, bude celou svou kandidaturu považovat za mrhání prostředky.

Donald Trump

Trump se ve středu sejde s exministrem zahraničí Kissingerem

Washington – Předpokládaný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se ve středu sejde s někdejším americkým ministrem zahraničí a nositelem Nobelovy ceny za mír Henrym Kissingerem. Informoval o tom list The Washington Post, podle kterého je schůzka dokladem Trumpova postupného příklonu k realistickému náhledu na zahraniční politiku. Trump setkání s 92letým exministrem odmítl komentovat, nepotvrdil ho ani Kissinger, jehož mluvčí je nedostupný.

Obžaloba dává Hubbardovi (vlevo) za vinu, že zneužíval své postavení a pravomoci k osobnímu prospěchu nejen jako předseda alabamské Sněmovny reprezentantů, ale i jako bývalý šéf alabamského zastoupení Republikánské strany.

Předsedovi alabamské sněmovny hrozí odvolání za korupci

Montgomery – Předsedovi dolní komory zákonodárného sboru amerického státu Alabama Miku Hubbardovi hrozí odvolání za korupci. O jeho osudu rozhodne soudní proces, který bude trvat asi tři týdny a který dnes začíná výběrem poroty, napsala agentura AP. Celkem Hubbard čelí 23 obviněním.

Donald Trump

Trump chce zvýšit daně bohatým i minimální mzdu

Washington – Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump hodlá zvýšit daně bohatým lidem a zároveň se nebrání růstu minimální mzdy. Řekl to v dnešním rozhovoru s televizní stanicí NBC. Trump již dříve do svých daňových plánů během kampaně zahrnul úlevy pro střední třídu a chudé.

Miliardář Donald Trump.

Trump věří, že ve volbách zvítězí i bez jednoty republikánů

Washington – Miliardář Donald Trump, jehož odmítá podpořit stále více významných republikánů, řekl, že Republikánská strana nemusí být nezbytně jednotná pro jeho vítězství v prezidentských volbách. V dnešním rozhovoru s televizní stanicí ABC prohlásil, že v boji o Bílý dům uspěje díky hlasům, které dostane od demokratických voličů.

Donald Trump

Trump kritizoval Clintonovou kvůli skandálu s e-maily

Washington – Předpokládaný prezidentský kandidát Donald Trump začal svou verbální ofenzivu po odstoupení stranických soupeřů směřovat na očekávanou demokratickou konkurentku Hillary Clintonovou, které dnes vyčetl e-mailovou aféru. Někdejší ministryni zahraničí hodlají podle televize CNN v příštích týdnech kvůli neoprávněnému využívání privátního poštovního serveru pro úřední korespondenci vyslechnout agenti FBI. Trump dnes prohlásil, že by ji měla aféra stát politickou kariéru.

Donald Trump

Trump bez soupeřů. Bushové ani jeho oblíbení rockeři ho nepodpoří

Mítinky Donalda Trumpa, který je zaníceným fanouškem rockové hudby, až podivuhodně připomínají koncerty jeho oblíbenců. Davy tísnících se podporovatelů, někteří dokonce oblečení v kostýmech, energicky vyvolávají Trumpovo jméno, dokud magnát za zvuku nekompromisně hlasité hudby rázně nenakráčí na pódium. Hitům, které rozehřívají publikum, přikládá miliardář velkou důležitost. A vybírá si je osobně. Na tom, že mnohé skladby nesou opačné poselství, než má jeho kampaň, nijak nezáleží.

Bývalý americký prezident George Bush starší.

Trumpa nepodpoříme, oznámili někdejší prezidenti Bushové

Washington - Donalda Trumpa, který již prakticky může spoléhat na prezidentskou nominaci Republikánské strany, nepodpoří poslední dva republikánští prezidenti. George Bush starší i jeho syn George Bush mladší, kteří jsou jediní žijící republikánští prezidenti, oznámili, že do kampaně zasahovat nechtějí, informoval o tom portál The Texas Tribune.

John Kasich.

Kasich končí, z republikánů zůstal v boji o Bílý dům pouze Trump

Columbus (USA) - Ohijský guvernér John Kasich, poslední soupeř Donalda Trumpa v republikánském volebním klání, odstoupil z boje o prezidentskou nominaci. Oznámil to na středeční tiskové konferenci. Stejné rozhodnutí oznámil po Trumpově úterním vítězství v Indianě i jeho další neúspěšný protikandidát Ted Cruz. Kontroverzní miliardář Trump tak v boji o republikánskou prezidentskou nominaci oficiálně nemá protivníka.

Donald Trump

Trump a Clintonová po Indianě míří k prezidentským volbám

Washington – Po drtivém vítězství v Indianě a praktickém zajištění republikánské nominace do boje o Bílý dům je teď hlavním úkolem Donalda Trumpa zajistit si dostatek hlasů pro listopadové prezidentské volby, napsala agentura AP. Voliči v těchto volbách budou ale mladší a častěji to budou ženy a příslušníci menšin, kteří tradičně podporují konkurenční demokraty.