Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Americký prezident Donald Trump

Trump přistoupil na dohodu. Dočasně obnoví financování úřadů

Americký prezident Donald Trump oznámil, že souhlasí s návrhem uvolnit vládní finance na dobu několika týdnů, aby státní zaměstnanci dostali plat a úřady mohly normálně pracovat. Prezident chce mezitím debatovat o posílení ochrany hranic s Mexikem. Dohodu v noci schválily obě komory parlamentu a prezidentův podpis ochromení úřadů nejméně na tři týdny ukončil.

Kapitol, sídlo amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Další měsíc bez výplaty. Americký Senát neschválil žádné řešení krize

Americký Senát zamítl návrhy demokratů a republikánů jak ukončit vládní rozpočtovou krizi. Pro schválení bylo zapotřebí aspoň 60 hlasů, přičemž republikáni mají v horní komoře 53 mandátů a demokraté 47. Demokratický návrh tak ke schválení potřeboval hlasy 13 republikánských senátorů, republikánský návrh hlasy sedmi demokratů. V žádném z táborů se ale takové množství přeběhlíků nenašlo.

Americký prezident Donald Trump

Rozpočtová krize v USA trvá. Trump se rozčílil na opoziční demokraty

Americká rozpočtová krize pokračuje již 31. den. Řešení nepřinesl ani víkendový návrh prezidenta Donalda Trumpa, který přislíbil výměnou za finance na výstavbu zdi na hranici s Mexikem učinit ústupky ve vztahu k migrantům. Opoziční demokraté jeho kompromis zamítli, což hlavu státu rozčílilo. Demokratickou předsedkyni sněmovny Nancy Pelosi označil za „radikálku“ která jedná „iracionálně“.

Americký prezident Donald Trump

Demokrati prosadili Trumpovi navzdory peníze pro některé úřady. V Senátu narazí

Dolní sněmovna amerického Kongresu, kterou ovládají opoziční demokraté, v pátek schválila obnovení financování některých federálních agentur, které ochromil spor mezi Demokratickou stranou a americkým prezidentem Donaldem Trumpem o financování jeho zdi na hranici s Mexikem. Přesto se však přibližně 800 tisíc vládních zaměstnanců své výplaty jen tak nedočká. V Senátu, kde má většinu Republikánská strana, která stojí v požadavcích na financování zdi za Trumpem, nemá zákon šanci na úspěch.

Americký prezident Donald Trump.

Schůzka s demokraty skončila bezvýsledně. Trump odešel po 15 minutách

Americký prezident Donald Trump se sešel s lídry demokratů, aby s nimi projednal financování zdi na hranici s Mexikem. Setkání však skončilo po pouhých patnácti minutách, kdy Trump z jednání odešel. Schůzku následně označil za "ztrátu času“, přičemž zdůraznil, že pokud nedostane na bariéru téměř šest miliard dolarů, má „absolutní právo“ vyhlásit stav nouze. S tím demokraté nesouhlasí a plánují předložit návrh, který by takzvaný shutdown ukončil. Informoval o tom server BBC. 

Předsedkyně demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiová a demokratický kandidát Steny Hoyer se radují z výsledků voleb.

V USA se poprvé od voleb sešel Kongres. Sněmovně předsedá demokratka Pelosiová

Kalifornská demokratka Nancy Pelosiová byla opětovně zvolena do čela dolní komory Kongresu Spojených států amerických. Naváže tím tak na své účinkování v této funkci z let 2007 až 2011. Současně je po šedesáti letech první političkou v zemi, které se podařilo vrátit do předsednického křesla poté, co přešla do opozice.

Mitt Romney

Trump do role prezidenta ještě nedorostl, kritizoval republikán Romney

Nastupující senátor za stát Utah Mitt Romney a bývalý neúspěšný kandidát na prezidenta USA tvrdě zkritizoval současnou hlavu státu Donalda Trumpa. Dle jeho slov není prezidentovo chování hodno role nejvyššího představitele Spojených států amerických a svým počínáním způsobuje „zděšení“ napříč celým světem.

Americký prezident Donald Trump

Zeď v nedohlednu. Trump se pře s americkým kongresem o to, kdo ji zaplatí

/AKTUALIZOVÁNO/ Obnovení činnosti části amerických federálních úřadů, které zůstávají uzavřeny kvůli sporu prezidenta Donalda Trumpa a Kongresu USA o financování stavby zdi na hranicích s Mexikem, nelze v brzké době očekávat. Na patové situaci podle agentury AP a CNN nic nezměnilo ani čtvrteční zasedání Senátu.

Americký prezident Donald Trump.

Sněmovna USA přidá peníze na Trumpovu zeď. Demokraté plánují odpor

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila návrh zajišťující dočasné financování vlády, do kterého zahrnula peníze požadované prezidentem Donaldem Trumpem na stavbu zdi na mexické hranici. Protože v Senátu má kvůli očekávanému odporu demokratů návrh malou šanci na přijetí, je podle amerických médií hrozba omezení provozu federálních úřadů stále reálnější.

Odvolaný šéf FBI James Comey.

Comey kritizoval republikány. Údajně nebrání FBI před Trumpovými útoky

Bývalý šéf amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey po dnešním slyšení před výbory Sněmovny reprezentantů kritizoval republikánské kongresmany za to, že nebrání FBI před útoky prezidenta Donalda Trumpa. Novinářům při odchodu z Kongresu USA řekl, že ze slyšení má pocit zmaru.

Džamál Chášukdží

Vražda arabského novináře štěpí americký Kongres. Mattis hájí vztahy se Saúdy

Američtí zákonodárci se přou o tom, jakým způsobem by se Spojené státy měly postavit k případu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Zatímco vláda a většina Republikánů zdůrazňují význam vztahů mezi USA a Saúdskou Arábií, další politici upozorňují, že není možné zavírat oči před zprávami, podle kterých si vraždu mohl objednat sám saúdský korunní princ. Podle ministra obrany Jima Mattise o tom však nejsou jasné důkazy.

Andrew Gillum

Floridským guvernérem se stane Trumpův spojenec. Demokrat Gillum uznal porážku

Demokratický kandidát na úřad guvernéra Floridy Andrew Gillum uznal porážku a blahopřál svému republikánskému soupeři Ronovi DeSantisovi, spojenci prezidenta Donalda Trumpa. Gillum se mohl stát prvním černošským guvernérem Floridy, svému soupeři však k výhře pogratuloval ještě před koncem přepočítávání hlasů. Informovala o tom agentura Reuters.  

Americký prezident Donald Trump.

Trump doufá ve spolupráci s demokraty. Nesmí však vyšetřovat jeho aktivity

Americký prezident si dovede v některých oblastech představit spolupráci s demokraty, kteří v úterních volbách získali většinu ve Sněmovně reprezentantů. Šéf Bílého domu podle vlastních slov věří, že s nimi může nalézt společnou řeč. Zároveň je však ostře varoval, aby v dolní komoře neotevírali vyšetřování jeho aktivit. To by podle jeho slov mohlo zablokovat legislativní procesy a ochromit Kongres.

Konopí seté. Ilustrační foto

Vítěz amerických voleb? Marihuana. Voliči volají po její legalizaci

Úterní volby, ve kterých američtí voliči vybírali nové osazenstvo Kongresu, nepřinesly drtivé vítězství ani pro jednou ze stran. Zatímco demokraté získali opět kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, republikáni uhájili většinu v Senátu. Jedním z velkých vítězů voleb se však stala marihuana, jejíž legalizaci schválili voliči v referendech hned v několika státech.

Americký prezident Donald Trump

Úspěch demokratů sváže Trumpovi ruce. Pro korunu je to plus, říká ekonom

Ve volbách do americké Sněmovny reprezentantů uspěli demokraté, což by mělo přispět ke snížení tlaku na veřejné finance a zkomplikovat administrativě prezidenta Donalda Trumpa další daňové škrty. Podle ekonomů by tato situace mohla mírně prospět české koruně, rozdělený Kongres však představuje pro trhy nejistotu.

Tomáš Petříček.

Ministr Petříček: Demokratická většina ve Sněmovně vyváží Trumpa

Většina, kterou získali během úterních voleb ve Spojených státech demokraté ve Sněmovně reprezentantů, může podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vyvážit kroky současné americké administrativy a zmírnit některé dopady politiky prezidenta Donalda Trumpa. Petříček komentoval výsledky voleb před novináři během zasedání vlády. Podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy jsou volby nepochybně úspěchem republikánů, kteří udrželi většinu v Senátu.  

Volby do Kongresu USA, republikánský senátorský kandidát Rick Scott

Volby v USA: Demokraté ovládli Sněmovnu, republikáni udrželi Senát

V USA sčítají hlasy po úterních volbách do Kongresu. Voliči rozhodli o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu, přičemž Senát uhájili republikáni, kteří v něm posílí. Přijdou ale o Sněmovnu reprezentantů, kterou po osmi letech ovládnou demokraté.

Americké volby provázely dlouhé fronty.

Americké volby provázely technické potíže a další překážky při hlasování

Američtí voliči v úterý rozhodovali o tom, zda si republikáni uchovají většinu v Kongresu. Nepřímo tak rozhodovali i o průběhu druhé poloviny funkčního období prezidenta Donalda Trumpa, který až dosud spoléhal na podporu Kongresu, kde měli republikáni většinu. Jejich výsledky by přitom mohly ovlivnit technické obtíže, obavy z kybernetického útoku nebo omezení hlasování, která zavedly v několika státech.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Sázka na demokraty

Vedle otázky, zda volit demokraty, anebo republikány, tíží Američany také strach, koho zákeřně ve volbách podpoří skrze hackery a sociální sítě nepřátelé Ameriky. Spekuluje se, že Čína s Ruskem zmanipulují volby ve prospěch demokratů ve snaze paralyzovat Ameriku vnitropolitickými zápasy. Těžko říct, zda by to bylo demokratům proti mysli. Netváří se, že by kvůli politicky stabilní Americe chtěli prohrát.

Americký prezident Donald Trump

Boj o americký Kongres. O budoucnosti Trumpa rozhodnou volby

Američané v zítřejších volbách rozhodnou o budoucí pozici Donalda Trumpa, který se až doposud spoléhal na podporu Kongresu. Převaha republikánů v obou komorách totiž v současné době znemožňuje opozici zasáhnout proti jeho administrativě. Předběžné průzkumy hovoří ve prospěch Demokratické strany.

Barack Obama v listopadu 2017 před volbami do Kongresu.

Amerika je na křižovatce. Obama se před volbami obul do Trumpa a republikánů

Ve Spojených státech finišuje kampaň pro volby do Kongresu, které proběhnou v úterý. Výrazně se do ní zapojil bývalý americký prezident Barack Obama, který přijel do několika amerických států podpořit kandidáty demokratů. Zároveň ostře kritizoval politiku republikánů. Svého nástupce Donalda Trumpa, jehož samotná osoba je velkým tématem voleb, ale konkrétně nejmenoval.

Karavana lidí mířících ze Střední Ameriky směrem do USA

Trump chce na hranice s Mexikem poslat 15 tisíc vojáků, bojí se migrantů

Bezpečnost hranice USA s Mexikem by mohlo posílit 15 tisíc vojáků. Chce je tam poslat americký prezident Donald Trump. Obává se totiž migrantů ze zemí Střední Ameriky, kteří mají namířeno do Spojených států. Migrační politika je jeho prioritou před volbami do Kongresu, které proběhnou příští týden.

Americký prezident Donald Trump

StB vedla svazek o Trumpovi. Věděla, že chce být prezident

Současný americký prezident Donald Trump byl v minulosti předmětem zájmu československé komunistické Státní bezpečnosti (StB). Cílem StB, která vedla svazek ve spolupráci s rozvědkou, bylo zjistit vazby Trumpovy rodiny na vládní a mocenské kruhy ve Spojených státech. 

Facebook - Ilustrační foto

Facebook odhalil manipulační kampaň. Smazal desítky účtů napojených na Írán

Společnost Facebook v pátek odstranila několik desítek patrně falešných účtů, které se podle ní koordinovaně snažily ovlivňovat americkou společnost před listopadovými volbami. Falešní uživatelé a správci skupin na sociální síti pravidelně zveřejňovali příspěvky o politicky citlivých tématech. Původci dezinformační kampaně nejsou zatím známí, vyšetřovatelé však odhalili napojení na Írán.     

Kladenská Svoboda informovala 5. října 1918 o tom, že Rakousko-Uhersko a Neměcko žádají o příměří a přiznávají se ku 14 bodům Wilsonova programu.

Pád monarchie a kladenského starosty, i to přinesly dny rodící se republiky

Kladno - Dny vzniku samostatného Československa nadšeně oslavovali lidé napříč republikou. Jak uvádí kladenský kronikář a spisovatel Jaroslav Vykouk v knize Kladenský starosta, nejinak tomu bylo v Kladně. Lidé byli nadšeni, debatovali, radovali se. Nadšení a euforie však znamenaly pád pro kladenského starostu Jaroslava Hrušku, který se sice zasloužil o obrovský rozkvět města, ale od té doby bylo vše dosavadní rakouské špatné a musel pod tlakem z města odejít.

Karavana lidí mířících ze Střední Ameriky směrem do USA

K hranicím USA míří kolona migrantů. Pošlu tam armádu, varoval Trump

Ke Spojeným státům míří kolona několika tisíc migrantů ze Střední Ameriky. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že pokud je Mexiko nezastaví, vyšle k hranicím armádu a přechody uzavře. Podle kritiků se ale tak snaží téma migrace vyhrotit před klíčovými volbami do Kongresu, které proběhnou 6. listopadu. List The Guardian o skupině lidí na útěku píše jako o „pravděpodobných imigrantech“. 

Hurikán Michael zasáhl pobřeží USA.

Hurikán Michael pustoší Floridu. Řítí se rychlostí 250 kilometrů v hodině

/VIDEO/ Vítr o rychlosti 250 kilometrů za hodinu a až čtyřmetrové vlny. Pobřeží Floridy na jihovýchodě Spojených států zasáhl ve středu večer středoevropského času ničivý hurikánu Michael, který vyvrací stromy a ničí střechy domů. Voda ze silných dešťů zatopila ulice. Střed cyklony už v úterý odpoledne udeřil na město Mexico Beach.

Jaroslava Martanová, starostka Vimperk

Vimperáci chtějí Jaroslavu Martanovou

Vimperk - Jasnou stopku dali vimperští voliči současnému vedení radnice v čele s Pavlem Dvořákem. Na plné čáře tam zvítězila bývalá starostka Jaroslava Martanová, jejíž minulá koalice byla tak křehká, že v polovině minulého volebního byla z postu starostky sesazena.

Soudce Brett Kavanaugh na slyšení před senátním justičním výborem

Navzdory obvinění. Senát potvrdil Kavanaugha jako soudce nejvyššího soudu USA

Senát USA potvrdil Bretta Kavanaugha jako devátého člena amerického nejvyššího soudu. Učinil tak přesto, že Kavanaugh čelil obvinění ze sexuálních násilností. Kandidát, kterého podporoval americký prezident Donald Trump, získal velmi těsnou většinu. Proti jeho zvolení protestovaly před budovou Kapitolu ve Washingtonu stovky lidí.  

Americký prezident Donald Trump

Kavanaugh zatím nemá vyhráno. Trump nařídil vyšetřování FBI

Americký prezident Donald Trum nařídil Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), aby se zabýval obviněním profesorky Christine Blaseyové Fordové proti kandidátovi na post soudce Nejvyššího soudu Brettu Kavanaughovi. Vyhověl tak žádosti republikánského senátora Jeffa Flakea.

Soudce Brett Kavanaugh na slyšení před senátním justičním výborem

Kavanaugh získal podporu justičního výboru. Rozhodne senát

Justiční výbor amerického senátu schválil nominaci Bretta Kavanaugha na post soudce Nejvyššího soudu. Hlasování, které bylo oproti původnímu plánu o několik hodin opožděno, předcházela dlouhá a bouřlivá názorová výměna mezi Republikány a Demokraty. O osudu kandidáta amerického prezidenta Donalda Trumpa nyní rozhodnou hlasy všech senátorů. 

Brett Kavanaugh na slyšení přes senátním justičním výborem

Kavanaugh pod přísahou obvinění popřel. Republikáni chtějí hlasovat

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh během slyšení před senátním justičním výborem pod přísahou popřel veškerá obvinění profesorky Christine Blaseyové Fordové. Republikáni po vyslechnutí obou aktérů požadují, aby hlasování proběhlo podle původního plánu již v pátek.

Francisco Franco

Kde skončí Frankovy ostatky? Parlament posvětil jejich exhumaci

Španělský parlament schválil odstranění ostatků diktátora Franciska Franka z jeho mauzolea v Údolí padlých severně od Madridu. To se následně přemění v památník boje proti fašismu. Návrh, který mezi veřejností vyvolal protichůdné reakce, prošel těsnou většinou hlasů. Informovala o tom španělská média.  

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Partyzáni v Bílém domě

Amerika žije anonymním dopisem „vysoce postaveného“ vládního úředníka, který sdělil do novin, že patří k partyzánům v Bílém domě, kteří brání demokracii před prezidentem. Hatí prý Trumpovu agendu, neboť jeho styl vedení je „impulzivní, konfliktní, malicherný a neefektivní“.