Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Donald Trump s Vladimirem Putinem

USA zostřily sankce proti Rusku. Trumpovi navzdory

Sněmovna reprezentantů Spojených států včera odsouhlasila zákon, jímž se na Rusko, ale i Írán a KLDR uvalily přísnější sankce. Prezident Donald Trump v případě Ruska lobboval za změkčení postihů Moskvy, ovšem něúspěšně.      

Donald Trump

Nechte Obamacare selhat! Nový plán Trumpa může ohrozit miliony Američanů

Prezident Donald Trump řekl, že cílem nové republikánské zdravotní politiky by mělo být, aby se současný zákon z dílny jeho předchůdce Baracka Obamy zhroutil. Podpora pro nový návrh zdravotnického zákona se v pondělí rozpadla poté, co další dva senátoři prohlásili, že ho nepodpoří.

Názory na zrušení Obamovy zdravotnické reformy rozdělují americkou veřejnost

Republikáni odložili hlasování Senátu o zdravotní péči

Republikáni v americkém Senátu pozdrželi hlasování o zdravotní reformě do 4. července. Oznámení vůdce republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella je překážkou v plánu nahradit předchozí Obamovu zdravotnickou reformu Obamacare.

Americký prezident Donald Trump.

Konec Obamacare tvrdě dopadne na Trumpovy voliče

V případě, že se republikánům podaří zrušit Obamacare, pak již v roce 2018 přijde o zdravotní pojištění 15 milionů Američanů. Vesměs půjde o nízkopříjmové občany, kteří tvoří voličskou základnu republikánské strany. 

Emmanuel Macron během volebního dne

Nový parlament a vláda ve Francii: Macron bude mít 60 procent poslanců

Ve druhém kole francouzských parlamentních voleb podle očekávání drtivě zvítězilo hnutí Vpřed! nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Spolu se spojenci získalo 350 z 577 poslaneckých mandátů. Na samé dno naopak klesli socialisté. Zisk pouhých 7,5 procent hlasů je jejich nejhorším výsledkem v historii.

Raúl Castro

Trump mění kurz politiky vůči Kubě, chce nová omezení

Kubánská vláda odsoudila výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa, který chce nastolit nový kurz politiky vůči ostrovní zemi. Ten prohlásil, že je zapotřebí uzavřít novou dohodu mezi oběma státy, která „dá smysl" a bude „ku prospěchu kubánského lidu".

Američtí senátoři trestají Rusko novými sankcemi

Americký senát má tento týden schválit nové protiruské sankce, včetně dodatku, který by zabránil Bílému domu je pozastavit, zmírnit, nebo zrušit. Nová dohoda má potrestat Rusko za zásah do loňských amerických prezidentských voleb, anexi ukrajinského Krymu, porušování lidských práv a podporu syrské vlády a dodávky zbraní ve více než šest let trvající syrské válce.

Emmanuel Macron drtivě zvítězil.

Macron opět vítězí. Ovládl i první kolo parlamentních voleb

Politická mapa Francie byla o víkendu definitivně překreslena. Macronovo centristické hnutí Vpřed! ovládlo první kolo parlamentních voleb se ziskem 32,2 procenta hlasů. Druzí Republikáni se museli spokojit s 21,5 procenty. Národní fronta Le Penové dosáhla jen na 14 procent.

Michael Flynn (vpravo) ještě jako nejbližší Trumpův poradce v Oválné pracovně Bílého domu necelý týden po inauguraci.

Další Trumpova trampota. Chtěl zastavit vyšetřování exporadce Flynna

Díky za každé nové ráno v Bílém domě, může si říkat americký prezident Donald Trump. Každodenní malé i větší aféry vyvolávají dohady, kdy vypluje na povrch něco tak velkého, co by mohlo vést k případné Trumpově rezignaci nebo odvolání. Šéf světové velmoci se nyní potýká se stánem svého bezpečnostního poradce Mika Flynna.

Donald Trump a Sergej Lavrov

Trump vyzradil Rusům přísně tajné informace, tvrdí americký list

Americký prezident Donald Trump se minulý týden sešel s hlavou ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Na schůzce v Bílém domě mu údajně vyzradil informace o plánech Islámského státu v Sýrii. USA tím mohou poškodit své spojence, od kterých tyto informace mají. Informoval o tom Washington Post s odvoláním na současné i bývalé americké představitele.

Barack Obama

Barack Obama naléhavě vyzývá kongres, aby bránil jeho reformu zdravotnictví

Poprvé od ukončení funkce bývalý prezident Barack Obama řešil svou legislativu v oblasti zdravotní péče v proslovu při přebírání oceněni v Kennedyho knihovně. Obama se ve své řeči vyhnul tomu, aby se zmínil o Donaldu Trumpovi, když apeloval na republikány, aby "mluvili pravdu" a postavili se i proti vlastní straně. 

Demonstrace ve Venezuele

Krize ve Venezuele: USA zvažují sankce

Vlivná skupina Republikánů a Demokratů v americkém Senátu chce podat návrh řešení krize ve Venezuele. Ten by měl postihnout osoby obviněné z korupce a z podkopávání demokracie.

Mexiko odmítá zaplatit za zeď na hranici obou zemí. Ilustrační foto.

Peníze na Trumpovu zeď? Prezident má (zatím) smůlu

V předvolební kampani i krátce po zvolení prezidentem slíbil Donald Trump postavit velkou pohraniční zeď , která by zabránila Mexičanům a dalším příchozím vstupovat nelegálně na území Spojených států. Chuť by byla, ale peníze mu Kongres jen tak neodsouhlasí. Ve státním rozpočtu se finance zatím nenašly.

Francouzské velvyslanectví. Ilustrační foto.

Francouzi v Česku by Le Penovou do druhého kola neposlali

Praha - Francouzi, kteří v prvním kole francouzských prezidentských voleb volili v Česku, by do finálního souboje poslali středového kandidáta Emmanuela Macrona a republikána Françoise Fillona. Plyne to z výsledků voleb na webu francouzské ambasády v Praze. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová u Francouzů v Česku propadla, skončila pátá s výraznou ztrátou na první dvojici. Podle zatím neoficiálních konečných výsledků se o křeslo francouzského prezidenta utkají Macron a Le Penová.

Marine Le Penová a Emanuel Macron, favorité voleb

Volby ve Francii: Do druhého kola postupují Macron a Le Penová

Napínavé první kolo voleb prezidenta Francie má očekávané rozuzlení. Triumfovali centrista Emmanuel Macron a populistka Marine Le Penová. Tradiční strany selhaly. Podle dvou průzkumů by ve druhém kole francouzských voleb za dva týdny měl Macron porazit Le Penovou v poměru 62 ku 38, respektive 64 ku 36 procentům.

Soudce Neil Gorsuch.

Konzervativce Gorsucha schválil senát členem nejvyššího soudu USA

Senát USA dnes definitivně schválil nominaci konzervativního soudce Neila Gorsuche do amerického nejvyššího soudu. Kandidát navržený prezidentem Donaldem Trumpem získal jednomyslnou podporu republikánů, díky jejichž hlasům prošel i přes odpor demokratů. Gorsuchovo potvrzení, které americká média označují za dosud největší Trumpův úspěch na domácí politické scéně, ukončí nejdelší období za posledních více než 150 let, kdy soud zasedal v neúplném složení.

Soudce Neil Gorsuch.

Republikáni porušili tradici, otevřeli Gorsuchovi cestu do nejvyššího soudu

Republikáni v americkém Senátu dnes porušili dlouholetou tradici a schválili změnu pravidel, která umožní přijmout nominaci soudce Neila Gorsuche do nejvyššího soudu prostou většinou hlasů. Demokratům se v důsledku této volby nepodaří zabránit senátnímu plénu v rozhodujícím hlasování, v němž se očekává úspěch kandidáta nominovaného prezidentem Donaldem Trumpem. Proběhnout by mělo v pátek, uvedla agentura Reuters.

Emmanuel Macron.

Macron označil Národní frontu Le Penové za stranu nenávisti

Tři týdny před prvním kolem francouzských prezidentských voleb dnes favorit klání Emmanuel Macron označil za svou hlavní soupeřku šéfku krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penovou. Její strana je "stranou nenávisti", uvedl podle agentury AP 39letý centrista na předvolebním shromáždění v Marseille.

Ilustrační foto.

Při řízení posílal esemesky. Zabil 13 lidí

Řidič dodávky, která se ve středu srazila v Texasu s minibusem, posílal při řízení textové zprávy. Nehoda si vyžádala životy 13 lidí, z nichž většina byli starší členové místní baptistické církve. Chování řidiče popsali svědci, kteří policii upozornili na nebezpečně jedoucí automobil už před nehodou.

Michael Flynn.

Trumpův exporadce prý promluví o Rusech výměnou za imunitu

Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn je prý ochoten vypovídat o vazbách Trumpova blízkého okolí na Rusko výměnou za imunitu před stíháním. O Flynnově údajné nabídce Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) a vyšetřujícím komisím obou komor Kongresu informoval list The Wall Street Journal. Nabídka podle obeznámených nejmenovaných zdrojů nebyla dosud akceptována.

Donald Trump

Trump seškrtává rozpočet, chce peníze na stavbu zdi s Mexikem

Okamžité rozpočtové škrty chce provést americký prezident Donald Trump. Potřebuje pokrýt náklady na budování hraniční zdi s Mexikem. Trump chce snížit o 18 miliard dolarů (450 miliard korun) náklady na zdravotnický výzkum, infrastrukturu a subvence pro komunitní projekty.   

Hillary Clintonová.

Clintonová se opřela do republikánů, nelíbí se jí snaha zrušit Obamacare

Hillary Clintonová se na jednom ze svých prvních veřejných vystoupení od loňských voleb netajila kritikou republikánů a nové vlády. Podle televize CNN šlo o první významné politické poznámky Clintonové od prohry v loňských prezidentských volbách. Na konferenci před podnikatelkami v San Francisku v úterý o své prohře žertovala a řekla, že nikde jinde než zde by nebyla raději s výjimkou Bílého domu.

Donald Trump

Trump podepsal dekret, kterým končí Obamovy ekologické regulace

Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní nařízení, které ruší či omezuje regulaci zavedenou jeho předchůdcem v úřadu Barackem Obamou k ochraně životního prostředí. Trumpova administrativa už dříve uvedla, že přísná omezení brání v činnosti například těžařům ropy či uhelným společnostem a připravuje tisíce Američanů o práci. Dekret, který má ukončit regulaci emisí z tepelných elektráren či omezení těžby uhlí, chtějí žalovat ekologické organizace.

Barack Obama

Obamacare platí dál. Trump požádal o stažení návrhu na zrušení programu

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan podle televize CNN informoval v Bílém domě Donalda Trumpa, že republikáni nemají ve sněmovně dostatek hlasů pro zrušení programu zdravotního pojištění prezidenta Baracka Obamy. Prezident USA poté požádal o stažení návrhu na zrušení Obamacare z programu.

Barack Obama

Přežije Obamova reforma? O jejím zrušení se má hlasovat dnes

Sněmovna reprezentantů má po čtvrtečním odkladu dnes hlasovat o zrušení reformy zdravotního pojištění, prosazené předchozím prezidentem Barackem Obamou, takzvané Obamacare. Na hlasování naléhá Obamův nástupce v Bílém domě Donald Trump, který se rozhodl podstoupit riskantní krok, přestože rebelové z řad republikánské většiny hrozí potopit první klíčový zákon nového prezidenta.

Americký prezident Donald Trump.

Trumpova komunikace mohla být sledována, tvrdí kongresman

Komunikace amerického prezidenta Donalda Trumpa byla možná v době po listopadových volbách sledována bezpečnostními orgány. Sdělil to dnes šéf kongresového výboru pro zpravodajské služby Devin Nunes, podle něhož šlo patrně o legální činnost tajných služeb, s vyšetřováním údajného propojení Trumpova týmu s Ruskem sledování nesouviselo.

DAVID ROCKEFELLER

Zemřel David Rockefeller, vnuk legendárního naftového magnáta

New York (USA) - Ve věku 101 let dnes zemřel americký bankéř, průmyslník a filantrop David Rockefeller, jenž byl posledním žijícím vnukem Johna Davisona Rockefellera staršího, naftového magnáta, který bývá někdy označován za nejbohatšího muže novodobé historie.

François Fillon

Na francouzského prezidenta kandiduje 11 politiků

Na francouzského prezidenta letos kandiduje 11 místních politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců. Nejvíc podpisů (3635) si zajistil kandidát konzervativní pravice François Fillon, na druhém místě je zástupce socialistů Benoit Hamon (2039) a na třetím nezávislý centrista Emmanuel Macron (1829).