Kreativ

ŠTÍTEK: Republikánská strana

Ilustrační foto

FBI: Ministerstvo zahraničí chtělo zapřít e-mail Clintonové

Washington – Vysoký úředník amerického ministerstva zahraničí loni vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby odtajnil citlivý e-mail z elektronické pošty Hillary Clintonové, což by umožnilo dokument archivovat a „navěky se ho zbavit". Text e-mailu se podle agentury AP týkal útoku na americké velvyslanectví v libyjském Benghází z roku 2012. FBI nakonec žádosti o jeho odtajnění nevyhověla.

Ilustrační foto

Američané nemají výběr kostýmu na Halloween jednoduchý

New York - Američané před Halloweenem, který se slaví na konci října, řeší nejen dilema, jaký kostým vybrat, ale i vhodnost takového oděvu. Typickým příkladem je převlek za prostořekého republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. "Loni to bylo bláznivé," řekla agentuře AP Erin Holinová, která před rokem svému synovi načesala po vzoru Trumpa velkou blonďatou ofinu a oblékla ho do obleku s červenou kravatou.

Donald Trump

Trump nařkl Clintonovou, že byla v minulé debatě pod vlivem drog

Washington - Republikán Donald Trump dnes obvinil svou soupeřku v prezidentských volbách Hillary Clintonovou z užívání narkotik a navrhl, aby se oba před příští televizní debatou podrobili drogovému testu. "Láduje to do sebe, když zrovna neagituje," prohlásil Trump na shromáždění v New Hampshire. Zopakoval rovněž, že Clintonová patří do vězení.

Donald Trump

Obama kritizoval republikánské vedení, Trump je jeho výsledkem

Columbus (USA) - Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek kritizoval hlavní republikánské představitele. Uvedl, že republikáni se v průběhu roku vezli na vlně bláznivých konspirací a lží, což vytvořilo živnou půdu pro to, aby se Donald Trump stal jejich prezidentským kandidátem, uvedl dnes americký politický server Politico.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Berouňáci na nového prezidenta USA uzavírají sázky

Berounsko – Hillary Clintonová nebo Donald Trump? Ačkoli v České republice právě skončily volby do krajských zastupitelstev a o víkendu vrcholí druhé kolo senátních voleb, prezidentské volby v USA jsou velkým tématem v celém světě i u nás.

Donald Trump

Trump se prý nikdy nesetkal se ženami, jež ho obviňují

New York – Kandidát amerických republikánů na úřad prezidenta Donald Trump trvá na tom, že se nikdy nesetkal s ženami, které ho obviňují ze sexuálního obtěžování. "Nenávistná tvrzení" o jeho nepřístojném chování jsou podle něj absolutně lživá. Podle Trumpa není náhodou, že jeho soupeři řadu let mlčeli a s obviněním přišli až měsíc před prezidentskými volbami.

Donald Trump

Poradce Clintonové: Trump asi o ruském útoku hackerů věděl předem

Washington – Volební štáb republikána Donalda Trumpa možná věděl předem, že se chystá ruský hackerský útok na servery Demokratické strany, po němž byly zveřejněny tisíce soukromých mailů. Prohlásil to v úterý John Podesta, hlavní volební poradce demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Je-li jeho obvinění pravdivé, jde podle agentury AP o další potvrzení snah Ruska ovlivnit americké prezidentské volby.

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí dopoledne navštívil Hodonín. V centru města rozdával růže. Podpořil tak místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha v kampani před druhým kolem senátních voleb na Hodonínsku.

OBRAZEM: Premiér Bohuslav Sobotka rozdával v Hodoníně růže

Hodonínsko – Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí dopoledne navštívil Hodonín. V centru města rozdával růže. „Přijďte v pátek a v sobotu volit do Senátu, a podpořte Zdeňka Škromacha," oslovoval kolemjdoucí premiér české vlády. Ten se z Hodonína přesune do Kyjova.

Miliardář Donald Trump.

Republikáni jsou před druhou debatou kvůli Trumpovi rozděleni

St. Louis (USA) - Pouhých několik hodin před druhou televizní debatou s demokratickou prezidentskou kandidátkou Hillary Clintonovou odráží její republikánský soupeř sílící útoky části své strany v souvislosti se zveřejněním videa s urážlivými komentáři o ženách. Zatímco část republikánů požaduje, aby vedení strany našlo měsíc před volbami lepšího kandidáta, Trump tvrdí, že má dostatečnou podporu straníků.

Donald Trump

Republikáni řeší, zda se zbavit Trumpa. Sám magnát neodstoupí

Washington - Další ze série urážlivých výroků z úst republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa rozpoutal ve straně silnou diskusi o tom, zda nevyslat měsíc před volbami do klání s demokratkou Hillary Clintonovou někoho jiného. Skupina dárců finančně podporujících stranu podle agentury AP nabídla, že dá peníze na kampaň nového kandidáta. Trump vzápětí rázně odmítl, že by se kdy kandidatury vzdal. Ani většina členů republikánského výboru podle amerických médií změnu nepodporuje.

Ilustrační foto.

Volby skončily, sčítání míří k výsledkům

Mělnicko – Dvě hodiny po sobotním poledni se zavřely volební místnosti a začalo sčítání hlasů. První výsledky by mohly být známy dnes odpoledne, přesné a detailní  pravděpodobně až pozdě večer.

Donald Trump

Trumpa kvůli obscénním výrokům o ženách kritizuje i Pence

New York - Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se stal terčem kritiky poté, co list The Washington Post zveřejnil videozáznam z roku 2005 zachycující jeho obscénní výroky o ženách. Trumpovo chování vyvolalo řadu odsudků z nejvyšších pater Republikánské strany. Proti zámožnému realitnímu podnikateli se postavil i jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence, kterého by část republikánů ráda viděla na Trumpově místě v čele kandidátky. Kritickou poznámku si neodpustila ani Trumpova žena Melanie.

O post zastupitele kraje usiluje 41 lidí z Rakovnicka

Rakovnicko - Traktorista, řidič, živnostník, státní zaměstnanec, úředník, starosta či starostka, ale také servírka, učitel, lékař, podnikatel či student. To je jen hrubý výčet profesí některých kandidátů do zastupitelstva Středočeského kraje z rakovnického regionu.

Krajské volby. Ilustrační foto.

O post zastupitele kraje usiluje 41 lidí z Rakovnicka

Rakovník - Traktorista, řidič, živnostník, státní zaměstnanec, úředník, starosta či starostka, ale také servírka, učitel, lékař, podnikatel či student. To je jen hrubý výčet profesí některých kandidátů do zastupitelstva Středočeského kraje z rakovnického regionu.

TAKÉ VOLIČI Z KLADENSKA SLÁNSKA budou v pátek a sobotu rozhodovat o novém krajském zastupitelstvu.

O křesla na kraji usiluje 108 lidí z okresu Kladno

Kladensko - Také středočeští voliči v pátek 7. října a v sobotu 8. října rozhodnou o novém složení zastupitelstva svého kraje. O jejich přízeň usiluje celkem 1012 kandidátů, z nichž 108 je z okresu Kladno. Nejsilněji zastoupena je Národní demokracie, která do boje vyslala z regionu 24 mužů a žen.

TAKÉ VOLIČI Z KLADENSKA SLÁNSKA budou v pátek a sobotu rozhodovat o novém krajském zastupitelstvu.

O křesla na kraji usiluje 108 lidí z okresu Kladno

Kladensko – Také středočeští voliči v pátek a sobotu rozhodnou o novém složení zastupitelstva svého kraje. O jejich přízeň usiluje celkem 1012 kandidátů, z nichž 108 je z okresu Kladno.

Ilustrační foto.

Od viceprezidentských kandidátů v USA se čeká věcná debata

Washington - Před americké voliče dnes místního času (v noci na středu SELČ) poprvé a zároveň naposledy předstoupí ve společné debatě demokrat Tim Kaine a republikán Mike Pence, kteří po boku Hillary Clintonové a Donalda Trumpa kandidují na úřad viceprezidenta. Ačkoli štáby obou viceprezidentských kandidátů slibují věcnou diskuzi a nikoli praní špinavého prádla, americká média předem upozorňují, že rozprava Pence a Kainea je ve skutečnosti soubojem v zastoupení mezi Trumpem a Clintonovou.

Podnikání současného kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa vykázalo v roce 1995 tak velkou ztrátu, že je možné, že v dalších 18 letech neplatil žádné daně z příjmu.

Trump možná 18 let neplatil daně z příjmu

New York – Podnikání současného kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa vykázalo v roce 1995 tak velkou ztrátu, že je možné, že v dalších 18 letech neplatil žádné daně z příjmu. V sobotu to napsal deník The New York Times (NYT). Štáb republikánského uchazeče o Bílý dům zprávu deníku odmítl a obvinil list, že pracuje pro Trumpovu demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. Trumpův štáb zároveň uvedl, že kandidát zaplatil stovky milionů dolarů na jiných daních.

Donald Trump

Trump na shromáždění vytáhl Clintonovu aféru s Lewinskou

New York - Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump ve čtvrtek na shromáždění ve státě New Hampshire voličům připomněl mravní selhání bývalého prezidenta Billa Clintona, manžela nynější Trumpovy soupeřky v boji o Bílý dům Hillary Clintonové. Poukázal na pokusy zbavit Clintona úřadu kvůli tomu, že lhal při vyšetřování své skandální aféry se stážistkou Monikou Lewinskou.

Kdo chce ve Spojených státech za šest týdnů volit nového prezidenta, musí vyplnit formulář a registrovat se.

Povinná registrace voličů vyvolává v USA pře, účast prý neovlivní

Denver – Kdo chce ve Spojených státech za šest týdnů volit nového prezidenta, musí vyplnit formulář a registrovat se. Po celé zemi v úterý vyrazily do ulic stovky dobrovolníků, kteří přesvědčují občany, aby se k volbám zapsali během Národního dne registrace voličů. Zatímco někteří kritici vidí v registraci obstrukci ztěžující části obyvatel přístup k volbám, jiní ji hájí jako tradiční součást amerického politického systému.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Trump i Clintonová jsou se svým vystoupením v debatě spokojeni

Hempstead – Oba hlavní kandidáti na amerického prezidenta Donald Trump a Hillary Clintonová vyjádřili dnes spokojenost se svým vystoupením v pondělní předvolební debatě. Republikán Trump si ale zároveň stěžoval na moderátora a na nastavení mikrofonu. Demokratka Clintonová zase zdůrazňovala, že její soupeř podle ní šířil prokazatelné nepravdy. Podle společnosti Nielsen sledovalo debatu 80,9 milionu Američanů.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Trump a Clintonová poprvé debatovali, padla i obvinění z rasismu

Hempstead (USA) - V první přímé debatě, konfrontační od samého začátku, se dnes střetli hlavní kandidáti na amerického prezidenta, republikán Donald Trump a jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová. V televizní diskusi zaměřené na ekonomiku, vnitřní i zahraniční politiku Clintonová Trumpa obvinila, že nechce zveřejnit své daňové přiznání, protože "něco skrývá", a že vypustil do světa "rasistickou lež" o prezidentu Baracku Obamovi. Newyorský podnikatel poukazoval na své praktické zkušenosti ze světa obchodu a Clintonovou označil za typickou političku. Na funkci hlavy státu podle něj nemá dostatečnou výdrž.

Donald Trump

Trump podle Palestinců pohrdá mezinárodním právem

Ramalláh - Kandidát na úřad prezidenta Spojených států Donald Trump podle Palestinců pohrdá mezinárodním právem. Řekl to dnes palestinský vyjednávač Saíb Irikát, který reagoval na Trumpův výrok o uznání sjednoceného Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Izrael východní Jeruzalém obsadil za války v roce 1967 a později jej v rozporu s mezinárodní zákonem připojil ke zbytku Jeruzaléma a celé město pak označil za svou nedělitelnou metropoli.

Koncert Bruce Springsteena v Praze

Bruce Springsteen nazval Trumpa pitomcem, který dělá ostudu USA

Washington - Americký rockový hudebník Bruce Springsteen kritizoval republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Označil ho za "pitomce", který ohrožuje demokracii. Řekl to v rozhovoru s časopisem Rolling Stone, který vyjde v příštím čísle. Springsteen se rovněž domnívá, že Trump dělá svým chováním a výroky ostudu Spojeným státům. To řekl rocker v norsko-švédské televizní talk shaw odvysílané v pátek.

Ivan Hoffman

Prezidentská zábava

Až sto miliónů Američanů prý usedne v pondělí večer k televizi, která nabídne předvolební debatu prezidentských kandidátů. Rekordní sledovanost se ovšem nepředpokládá kvůli tomu, že je toho politicky hodně ve hře. Co diváky přitahuje především, je zvědavost a vidina dobré zábavy.

Donald Trump

V USA začalo korespondenční i předčasné hlasování o hlavě státu

Washington - Do hlavního volebního dne zbývá v USA ještě více než šest týdnů, ale v některých státech už hlasování o příštím americkém prezidentovi už začalo. Proceduru předčasného či korespondenčního hlasování využilo při minulých volbách v roce 2012 přes 30 procent voličů a velký zájem se čeká i letos. Tradičně tuto možnost využívají více demokraté než republikáni.

Ivan Hoffman

Poptávka po prostořekosti

Je stále pravděpodobnější, že se Donald Trump stane nejméně pravděpodobným americkým prezidentem. Do karet mu hrají vybuchující bomby či podlomené zdraví jeho protežované soupeřky, ale především jeho hvězda stoupá díky prostořekosti, která ho činí srozumitelným a populárním.

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

První předvolební debatu v televizi povede Clintonová s Trumpem

Washington - První televizní debatu před volbou prezidenta Spojených států povedou jen dva kandidáti s největší podporou podle průzkumů veřejného mínění. Kromě demokratické kandidátky Hillary Clintonové a jejího soupeře za republikány Donalda Trumpa se již příležitost vystoupit v přímém televizním přenosu 26. září nenaskýtá libertariánovi Garymu Johnsonovi a zástupkyni Zelených Jill Steinové, rozhodla příslušná komise.

Bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Šéf europarlamentu: Zvolení Trumpa by byl problém pro celý svět

Berlín - Kandidát amerických republikánů na prezidenta Donald Trump je nezodpovědný člověk a jeho zvolení by znamenalo velký problém pro celý svět. Německému serveru Spiegel Online to dnes řekl předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Zároveň německý socialista vyjádřil podporu Trumpově demokratické soupeřce Hillary Clintonové.

Donald Trump

Trump si za kritiku Clintonové vysloužil v kostele pokárání

Washington - Donaldu Trumpovi se ve středu nevedlo v michiganském městě Flint, známém případem kontaminované vody. Reverendka Faith Greenová Timmonsová kandidáta republikánů na prezidenta nemilosrdně přerušila, když začal v metodistickém kostele útočit na svou soupeřku ve volbách Hillary Clintonovou. "Hillary selhala v ekonomice stejně jako v zahraniční politice. Nic z toho, nač sáhla, nefungovalo. Nic," prohlásil Trump. V tom okamžiku Timmonsová vystoupila na podium a přerušila ho slovy: "Pane Trumpe, pozvala jsem vás, abyste nám poděkoval za to, co jsme ve Flintu udělali, ne kvůli politickému projevu."

Ilustrační foto

Do krajských a senátních voleb zbývá necelý měsíc

Jižní Čechy, Táborsko – Již za tři neděle, přesně v pátek 7. a v sobotu 8 října se otevřou volební místnosti a obyvatelé regionu po čtyřech letech vyberou nové krajské zastupitele. Na Táborsku spolu se zastupiteli budou hledat i nového senátora.

Ilustrační foto.

Hackeři ukradli Powellovu poštu, kritizuje Trumpa i Clintonovou

Washington - Na americkém serveru DCLeaks, obsluhovaném údajně hackery napojenými na ruské tajné služby, se objevil soubor soukromých e-mailů bývalého amerického ministra zahraničí Colina Powella. Oznámila to dnes televize NBC. Powell v korespondenci nešetří kritikou na adresu obou prezidentských kandidátů, Hillary Clintonové a Donalda Trumpa.

Ilustrační foto.

Do krajských a senátních voleb zbývá necelý měsíc

Českobudějovicko – Ve dnech 7. a 8 října se otevřou volební místnosti a obyvatelé regionu budou vybírat krajské zastupitele. V některých městech a obcích na Českobudějovicku i senátora, protože sem zasahuje volební obvod Český Krumlov.

Americký viceprezident za republikány Mike Pence.

Trumpův spolukandidát Pence zveřejnil daňové přiznání

Washington - Kandidát na amerického viceprezidenta za republikány Mike Pence zveřejnil v pátek daňové přiznání a následoval tak v tomto počinu demokratický tandem Hillary Clintonovou a Tima Kainea. Naopak jeho republikánský souputník a kandidát na prezidenta Donald Trump, který za dva měsíce změří své síly ve volbách s Clintonovou tak stále neučinil.

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Clintová: Trump není schopen velet armádě ani řídit stát

New York – Každý člen Republikánské strany, zastávající veřejný úřad či usilující o něj, by měl odpovědět na otázku, zda souhlasí s pohrdlivými výroky Donalda Trumpa o americké generalitě a s jeho chválou na adresu ruského vůdce Vladimira Putina. Na tiskové konferenci ve White Plains u New Yorku to dnes prohlásila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Trump v reakci její slova označil za snahu zakrýt nepovedené vystoupení na středeční bezpečnostní konferenci. Republikáni jsou však v hodnocení jeho chvály Putina rozděleni.

Barack Obama

Obama: Trump není schopen zastávat úřad prezidenta

Vientiane - Americký prezident Barack Obama dnes v Laosu znovu kritizoval Donalda Trumpa. Republikán usilující o zvolení v nadcházejících amemrických prezidentských volbách podle Obamy každým svým vystoupením potvrzuje, že není schopen zastávat vykonávat prezidentský úřad.

Hillary Clintonová

Rozsáhlý průzkum mezi americkými voliči favorizuje Clintonovou

Washington - Největší naděje na zvolení do Bílého domu má demokratka Hillary Clintonová, oproti které musí její republikánský sok Donald Trump počítat s kritickou nevýhodu - nemůže se spolehnout na vysokoškolsky vzdělané bělošské voliče, především pak na ženy. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu deníku The Washington Post a společnosti SurveyMonkey, kterého se v srpnu ve všech 50 státech USA zúčastnilo přes 74.000 registrovaných voličů.

Donald Trump

Trump v průzkumu nad Clintonovou vede o dva procentní body

Washington - Volební souboj o křeslo amerického prezidenta mezi demokratkou Hillary Clintonovou a republikánem Donaldem Trumpem je v podstatě vyrovnaný, realitní magnát nicméně nad svou sokyní a někdejší první dámou vede o dva procentní body. Vyplývá to z průzkumu televize CNN a organizace ORC mezi rozhodnutými voliči. Sondáž rovněž zjistila, že jsou velké rozdíly mezi mužskými a ženskými voliči a také mezi mladšími a staršími hlasujícími.

Donald Trump

Trump se vydal pro hlasy černošské menšiny do Detroitu

Detroit - Prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump dnes zesílil svou snahu o získaní hlasů černochů návštěvou Detroitu, v němž tato menšina dominuje. Na setkání s občany v místním kostele Trump podle agentury AP slíbil, že pomůže s obnovou města, které před třemi lety spadlo na rok a půl do bankrotu. Černoši od 60. let tradičně volí naprostou většinou demokraty, což znamená, že nyní podporují Trumpovu sokyni Hillary Clintonovou.

Hillary Clintonová

FBI zveřejnil materiály k vyšetřování e-mailové aféry Clintonové

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil dokumenty z vyšetřování demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové kvůli její aféře s využíváním soukromého e-mailu v době, kdy zastávala funkci ministryně zahraničí Spojených států. Z materiálů je například patrné, že Clintonová při výslechu opakovaně odmítla, že by některé elektronické dopisy před jejich vydáním úřadům upravovala, případně je smazala.

Donald Trump

Trump po vstřícném gestu opět slíbil tvrdý přístup k migrantům

Washington/Des Moines (USA) - Prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump hodlá tvrdě postihovat přistěhovalce, kteří ve Spojených státech přesáhnou délku platnosti svého víza. Newyorský magnát přišel s novým plánem poté, co tento týden nabídl nezvykle vstřícný přístup vůči imigrantům, kterým nepříjemně překvapil část svých příznivců. Ve snaze získat hlasy voličů také obvinil svou sokyni, demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, že chce regulacemi a vysokými daněmi zlikvidovat farmáře.

Hillary Clintonová

Clintonová podle průzkumu vede nad Trumpem v klíčových státech

New York - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová by nyní vyhrála nad svým republikánským soupeřem Donaldem Trumpem v nejméně 19 amerických státech včetně klíčových, jakými jsou Florida, Ohio a Virginie. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters a společnosti Ipsos. Při nynějším hlasování by měla podle ankety 95procentní naději na celkové vítězství. Prezidentské volby v USA budou v listopadu.

Nigel Farage

Představitel britských nacionalistů Farage opět podpořil Trumpa

Jackson (USA) - Prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump opět získal veřejnou podporu od představitele britských nacionalistů Nigela Farage, který patřil k hlavním strůjcům britského odmítnutí členství v EU v nedávném referendu. Trump podle Farage představuje stejné hnutí proti stávajícím pořádkům, jaké vedl on sám v Británii, uvedla agentura Reuters.