Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Přibyl

Sběrný dvůr ve Václavské.

Hradec převezme sběrný dvůr pod svá křídla

Jindřichův Hradec - Sběrný dvůr ve Václavské ulici, do něhož vozí Hradečáci tříděný odpad, provozovala dlouhé roky společnost AVE CZ, která měla ve městě rovněž na starosti svoz popelnic.

Ilustrační snímek

Podomní prodej míří do ilegality

Jindřichohradecko – Nabízečům zboží či služeb, různým obchodním cestujícím, dealerům a obchodním agentům kvete na Jindřichohradecku pšenka čím dál tím méně. 

Ilustrační foto

Snoubenci mají v Hradci na výběr

Jindřichův Hradec - Snoubencům, kteří se rozhodnou říci si své „ano", je nyní k dispozici již sedm oddávajících. Ke starostovi, oběma místostarostům, zastupitelům Radimu Staňkovi, Karlu Matouškovi a Jiřímu Pravdovi, přibyl nyní zastupitel Jaroslav Beran.

Ilustrační foto.

Malým obcím zavařila chyba v zákoně

Jindřichohradecko – Při schvalování novely zákona 
o pozemních komunikacích, která je účinná od letošního ledna, vznikla chyba, jež se dotýká především malých obcí.

Kdy na jednotlivé úřady?

Chystáte se o svátcích na úřad?

Jindřichohradecko Městské a obecní úřady na Jindřichohradecku mění během svátečních dnů své úřední hodiny. Pozor by si proto měli dát všichni, kteří chtějí ještě v letošním roce vyřídit některé své záležitosti.

Bezpečnostní kamera, ilustrační foto.

Nezaměstnaní bdějí nad bezpečností

Jindřichohradecko – Když se řekne veřejně prospěšné práce, většina lidí si vybaví muže a ženy v oranžových vestách, kteří v městech a obcích pomáhají s úklidem, hrabáním listí či prohrnováním chodníků.

Ilustrační foto

Rezignace starostů patří k volbám

Jindřichohradecko - Po rezignaci starosty ve Starém Městě pod Landštejnem Mariána Khandla povede do zvolení nového starosty obec v souladu se zákonem současný místostarosta.

Když jsme šli tenkrát do školy... V roce 1952... (Čestmír Brandejs).

Když jsme šli tenkrát do školy...

Hradecko - Nástup do školy patří bezesporu k nejvýznamnějším událostem v životě každého člověka. Jak na tuto událost vzpomínají ti, kteří již školním lavicím odrostli?

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ilustrační foto.

V zimě si na zahrádku nesednete

Jindřichův Hradec -  Možnosti otevřít v Jindřichově Hradci v zimním období restaurační předzahrádku definitivně odzvonilo.

Ilustrační foto.

Hranická FC Dukla slaví padesáté výročí

Hranice – Fotbalový oddíl Dukly Hranice byl založen v roce 1965 a byl zařazen do okresní soutěže v okresu Přerov. Od začátku se jí poměrně dobře dařilo a postupně se v roce 1969 propracovala až do 1. A třídy Středomoravského oblastního svazu v Olomouci a hrála stejnou soutěž jako civilní oddíl Sigma Hranice. Oddíl v té době vedl jeho předseda pplk. Karel Podařil, dále ve výboru pracovali důstojníci Karel Pšenka, Svatopluk Vařeka, Karel Přibyl, Bohuslav Kühlwein, Josef Fojtík, Josef Šimon, Vladimír Hylš, Jindřich Doležal, prap. Köning a civilista Josef Hanuška.

Archiv. Ilustrační foto.

Znojemská radnice hodlá stěhovat archiv. Vlhko nevadí

Znojmo - Mapy na zdi, vzduch prosycený vlhkostí a vlezlá zima stoupající ze sklepa. Takové prostředí opustili před půl rokem zaměstnanci banky ve znojemské Obrokové ulici. Radnici nezbylo, než najít nového nájemce. Podnikatelé se ale do prostor na pěší zóně v centru města příliš nehrnuli. Také proto zde hodlá město zřídit svůj centrální archiv. Konečné slovo by ale měli mít technici.

Archiv. Ilustrační foto.

Znojemská radnice hodlá stěhovat archiv. Vlhko nevadí

Znojmo - Mapy na zdi, vzduch prosycený vlhkostí a vlezlá zima stoupající ze sklepa. Takové prostředí opustili před půl rokem zaměstnanci banky ve znojemské Obrokové ulici. Radnici nezbylo, než najít nového nájemce. Podnikatelé se ale do prostor na pěší zóně v centru města příliš nehrnuli. Také proto zde hodlá město zřídit svůj centrální archiv. Konečné slovo by ale měli mít technici.

Antonín Pešice z Příbrami padl 11. 5. 1945 při hitlerovském minometném zásahu vozidla přepravujícího partyzány ke Slivici.

Před příjezdem hlavních sil Rudé armády vyrazili proti okupantům partyzáni

Příbram /70. VÝROČÍ OSVOBOZENÍ – 13. část/ - Ještě před příjezdem hlavních sil Rudé armády vyrazili z Příbrami proti hitlerovskému opěrnému bodu v okolí Milína a Slivice dne 11. 5. 1945 partyzáni ze skupiny Smrt fašismu a členové revoluční gardy pod velením sovětského parašutisty npor. Michaila Stěpanoviče Marčenka.

Ilustrační foto.

Informace z radnice může přijít hodně draho

Dubičné – Zajímal se o cenu nedávno vybudované kanalizace, za odpověď by obecnímu úřadu ale měl zaplatit více než deset tisíc korun. Takové překvapení zažil obyvatel Dubičného, který si kvůli vyhroceným vztahům s vedením obce nepřeje zveřejnit své jméno.

Psi v autě. Ilustrační foto.

V paneláku za psa platí majitelé víc

Jindřichohradecko – Začátek každého roku je ve znamení vybírání místních poplatků. Kromě toho za svoz 
a likvidaci komunálního odpadu, který platí prakticky každý občan, si peněženku musí připravit také majitelé psů, aby uhradili každoroční správní poplatek za svého čtyřnohého miláčka.

Ilustrační foto

Hradec chce další dvě kamery

Jindřichův Hradec Městský kamerový systém v Jindřichově Hradci by se v letošním roce mohl dočkat dalšího rozšíření.

Ilustrační foto

Konec roku změní úřední hodiny

Jindřichohradecko – Každý, kdo si do konce roku potřebuje vyřídit nějaké důležité záležitosti na úřadech, musí počítat s tím, že o svátcích mohou být pozměněné úřední hodiny, a to zejména o Silvestru, byť se jedná o pracovní den.

Ilustrační fotografie

Hradecký dechový orchestr koncertem v Adalu oslavil 65. výročí existence

Hradec Králové - Hradecký dechový orchestr VČE v letošním roce slaví 65. výročí svého trvání. V posledních letech vždy na jaře a na podzim rozdává radost příznivcům dobré dechové hudby na svých koncertech v královéhradeckém Adalbertinu. A příznivců či věrných fanoušků má neustále mnoho.

Ilustrační foto

Komu řeknou snoubenci ano?

MILAN SOLDÁNJindřichohradecko – Volby a povolební vyjednávání jsou již definitivně za námi a města i obce musí řešit spíše praktické věci. Jednou z takových je například to, komu budou příští čtyři roky říkat své ano páry, které se rozhodly vstoupit do manželského svazku.  

Hlasovací lístky. Ilustrační foto

Ne všem se mohou rozdané karty líbit

Jindřichohradecko – I když už jsou povolební vyjednávání o podobách koalicí a opozic na radnicích na Jindřichohradecku v plném proudu, mohou ještě nastat komplikace. A to v případě, kdy někdo zpochybní výsledky voleb.  

První den voleb v okrsku Nežárka v Jindřichově Hradci.

Celý kraj čekal na výsledky z okrsku Nežárka

Jindřichův Hradec – Klasický a stále se opakující dotaz natěšených malých dětí „Už to bude?"   připomínalo čekání na výsledky z posledního volebního okrsku v Jindřichově Hradci na Nežárce.

Komunální volby v Číměři. Druhý den.

Komunální volby - je rozhodnuto

Jindřichohradecko - Občané v komunálních volbách na Jindřichohradecku vybírají nová zastupitelstva ve 106 městech a obcích. První den přišla k urnám téměř třetina voličů. Nyní se sčítají hlasy.

Komunální volby v Deštné.

ON-LINE: Komunální volby - první den

Jindřichohradecko - První ohlasy z volebních místností na Jindřichohradecku hovoří o tom, že lidé tentokrát mají zájem i o volby do senátu. Hlavní nápor se čeká, až voliči dorazí z práce domů.

Ilustrační foto.

Strany nominovaly své delegáty do komisí

Jindřichohradecko – Do středy musely strany, které míří v jednotlivých městech a obcích do voleb, delegovat po jednom zástupci do okrskových volebních komisí.

Ilustrační foto

Někde už jsou volby rozhodnuté

Jindřichohradecko V úterý se v zasedací síni jindřichohradeckého městského úřadu losovala čísla, se kterými se jednotlivé kandidátní listiny vydají ucházet o přízeň voličů v říjnových komunálních volbách.

Hlasování pomocí elektronického zařízení. Ilustrační foto

Zastupitelům už nebude stačit ruka

Jindřichohradecko – V jednacích sálech, ve kterých zasedají zastupitelstva měst a obcí, dojde již za necelé dva měsíce k mnohým změnám. A často nebudou jenom personální.  

Ilustrační foto

Kde se v Hradci vzít?

Jindřichův Hradec – Jestliže plánujete v Jindřichově Hradci svatbu, dobře si rozvažte, kde to bude. Se seznamem obřadních síní totiž nyní důkladně zamíchali radní, kteří se tímto problémem zabývali na svém středečním jednání.

Ilustrační foto.

Strany již odevzdaly kandidátky do komunálních voleb

Jindřichohradecko – Komunální volby jsou doslova za rohem a kandidátní listiny už nabraly konkrétní obrysy. Jednotlivé strany měly čas na jejich předání k rukám registračních úřadů do úterní 16. hodiny.

Ilustrační foto.

Někde ubude zastupitelů

Jindřichohradecko – Po podzimních komunálních volbách některá zastupitelstva zeštíhlí. Například v Jindřichově Hradci bude v dalším volebním období o dva zastupitele méně, tedy sedmadvacet místo dvaceti devíti.