Kreativ

ŠTÍTEK: Přítluky

Kamion. Ilustrační snímek.

Přítlukami už těžká auta opět nejezdí

V Přítlukách už opět neprojedou nákladní auta těžší devatenácti tun. Omezení začalo platit poté, co silničáři dokončili opravu silnice od konce obce Zaječí po křižovatku na Přítluky a Milovice.

O plánu zbudovat v budově bývalého hostince u nádraží v Rakvicích kino psal týdeník Nový život 15. února v roce 1967. Zřízení širokoúhlého kina s bufetem, prodejnou vstupenek, šatnami a vyhovujícím soc. zařízením mělo už tehdy vyjít na 450 tisíc korun.

Kina za minulého režimu? Na Břeclavsku stavěli biografy u nádraží i v Sokole

Břeclavsko /FOTOGALERIE/ - Kina fungovala za socialismu ve většině obcí a měst na Břeclavsku. V Březí, Přítlukách, Moravské Nové Vsi, Sedleci i jinde. Výběr z biografů promítajících za minulého režimu přináší unikátní projekt Jak vidí Češi listopad 1989, ve kterém Deník mapuje život před a po sametové revoluci.

Včelaři - Ilustrační foto.

Včelaři bijí na poplach. Medu je na jižní Moravě výrazně méně

O více než 1500 tun méně medu letos eviduje Český svaz včelařů. Zatímco loňský výnos byl okolo 8900 tun, letošní jen necelých 7500 tun. „Je jen málo míst v zemi, kde jsou včelaři spokojení, kde měli výnos lehce průměrný až nadprůměrný,“ sdělila předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Malí hasiči soutěžili ve výdrži

Malí hasiči soutěžili ve výdrži

Moravská Nová Ves – Na stopadesát dětí ze tří okresů změřilo své síly v pro děti netradiční hasičské disciplíně TFA s podtitulem nejsilnější přežije.

Na sto padesát mladých hasičů z Břeclavska, Hodonínska a Brněnska se utkalo v soutěž TFA v Moravské Nové Vsi.

Mladí hasiči měřili své síly. V soutěži TFA

Moravská Nová Ves /FOTOGALERIE/ - Nejtvrdší hasič přežije, to je volný překlad soutěže s oficiálním názvem TFA. Pohltila nejen dospělé ale i děti. V Moravské Nové Vsi se jich v klání, které simuluje práci hasičů při zásahu, utkalo v sobotu na sto padesát.

Ilustrační foto

Školky nemají místa pro děti. Řešení? Výstavba nových tříd

Břeclavsko - Získat v Rakvicích na Břeclavsku místo ve školce je malý zázrak. Vychovává o dvanáct dětí více, než je její plná kapacita, dvanáct zájemců musela při posledním zápisu odmítnout. „Několikátým rokem udělujeme výjimky pro počty žáků ve třídách. V současné době máme dohromady čtyřiašedesát dětí,“ konstatoval starosta Radek Průdek. Podobné je to i v dalších školkách v okresu.

Ilustrační foto

V Rakvicích se šíří panika. Místní se bojí výstavby sociálních bytů

Rakvice – Obec plánuje ve školní zahradě postavit sociální byty. Nezačneme se v Rakvicích bát? I takové hlasy se ozývají v obci po nedávném jednání zastupitelstva. „V žádném případě nehodláme stavět sociální byty. Půjde o malometrážní pro soběstačné důchodce. Nenastěhuje se sem nikdo cizí. Sloužit budou pouze místním,“ ubezpečil rakvický starosta Radek Průdek.

Ilustrační foto

Brodští vydávají historicky první obecní noviny

Brod nad Dyjí – Vedení Brodu nad Dyjí na Břeclavsku se rozhodlo vydat historicky první číslo tamního zpravodaje. Ponese název Brodské noviny a lidem do schránek doputuje v dubnu. „Možná je to zvláštní, ale u nás nikdy žádný zpravodaj nevycházel. Lidé se informace dozvídali pouze z našich webových stránek,“ řekla tamní místostarostka Michaela Křivánková.  

Ilustrační foto.

Přítluky plánují opravy věže, kanalizaci i parkoviště

Přítluky – Opravit obecní věž, která není součástí kostela, plánuje vedení Přítluk na Břeclavsku. „Půjde o investici asi za minimálně sedm set tisíc korun,“ uvedl přítlucký starosta František Kadlec. Jak poznamenal, tamní plánují také zbudovat novou kanalizaci.

Ilustrační foto.

Ukradli fotopast, rádio i lahve alkoholu. Chaty můžou navštívit i bezdomovci

Břeclavsko – Hned dvě chatky v Přítlukách u Nových Mlýnů přilákaly v uplynulých dnech zloděje. Z jedné zmizela fotopast, z další pak lahve alkoholu. „Majitelé nám loupež oznámili v úterý. Celková škoda i s poškozením chat se vyšplhala na sedm tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ilustrační foto.

Kamiony chtějí Přítlučtí poslat jinudy. Podle průzkumu se svah hýbe

Přítluky – Problémy s hustou dopravou trápí obyvatele Přítluk na Břeclavsku. Loni proto požádali o zákaz průjezdu kamionů obcí. „Zatím jsme neuspěli, nyní problém řešíme s Jihomoravským krajem,“ informoval starosta František Kadlec. Podle něj úředníci z břeclavského odboru dopravy a policisté nechtějí rozhodnout sami.

Ilustrační foto.

Historické sklepy museli zalít betonem, ohrožovaly bezpečí aut i chodců

Přítluky – Devět set tisíc korun dostanou Přítluky na Břeclavsku na zajištění historických sklepů, které jsou v bídném stavu. Podzemní prostory se nachází v těsné blízkosti památkově chráněné věže a značně využívané silnice. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili zastupitelé Jihomoravského kraje. „V blízkosti kritického místa s nestabilním podložím se nachází památkově chráněná barokní zvonice, která by v případě zhroucení mohla mimo jiné ohrozit silniční provoz a chodce na frekventovaném chodníku s autobusovou zastávkou," potvrdili zástupci kraje.

Protipovodňová opatření, ilustrační foto.

Hráze a zdi ochrání před záplavami. Ochrana před vodou bude stát 150 milionů

Jižní Morava - O tom, co dokáže povodeň, se přesvědčili obyvatelé ulic Loucká či Na Hrázi ve Znojmě před jedenácti lety. Kvůli velké vodě museli neradi opustit své domovy a pak dlouhé měsíce vysoušeli a odklízeli škody. Povodeň tehdy přišla na jaře, zavinilo ji ohromné množství tajícího sněhu. Záplavy potrápily i obyvatele Břeclavska. Všechna postižená města společně s Povodím Moravy začala plánovat, jak do budoucna své lidi ochránit.

František Fabičovic obnovuje v oboře Obelisk lužní krajinu.

Obora Obelisk: Místo cesty je plot, stěžují si lidé

Břeclavsko – Místo vjezdu, který tam dříve byl, jenom plot a značka značící slepou cestu, posteskla si Rakvičanka Iva Haghofer. Nejen ona, ale i další obyvatelé Rakvic si stěžují, že nemohou jako dříve projít směrem od Rakvic oborou Obelisk. „Hodně mých známých si postesklo, že zatímco dříve tamtudy projížděli na kole, teď to musí složitě objíždět. Přitom měl pozemek zůstat lidem přístupný. I kvůli Obelisku, který je památkou," netajila rozpaky Rakvičanka. Majitel obory František Fabičovic se brání. Tvrdí, že uzavření cesty má své opodstatněné důvody.

Ilustrační foto.

Opilý cyklista vjel pod auto. Zraněného jej odvezla záchranka

Přítluky – Jedna promile a sedm desetin. Takové číslo se objevilo na displeji po dechové zkoušce, kterou nařídili policisté po nehodě u opilého cyklisty u Přítluk. Osmačtyřicetiletý muž vyjel z vedlejší silnice na hlavní právě v době, kdy tudy projíždělo auto značky Opel Astra. „Pětačtyřicetiletý řidič auta už nedokázal střetu zabránit. Cyklistu náraz odhodil na levý okraj silnice, muž se při tom zranil. Přivolaní záchranáři jej následně odvezli do nemocnice," informovala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Ilustrační foto.

Vysoká tráva je minulostí, Přítluky jsou zase fotbalové

Přítluky – David Cabal se v Přítlukách stará o obnovu fotbalového klubu. Ten skončil na jaře 2014. Krok vítá i vedení obce. Klub má zase hráče 
a v příští sezoně nastoupí 
k zápasům ve IV. třídě. Tým už hrál v Bulharech. 

Ilustrační foto.

Sraženou ženu přepravil vrtulník do nemocnice. Vkročila rovnou před auto

Přítluky – Těžké zranění utrpěla pětadvacetiletá žena, kterou v Přítlukách srazilo auto. Nehoda se stala ve středu po půl osmé ráno, kdy žena vystoupila z autobusu jedoucího od Zaječí. „Řidič po vysazení cestujících začal odjíždět a chodkyně se rozhodla přejít silnici. V protisměru přijížděla Škoda Octavia. Šestatřicetiletý muž již nestačil střetu zabránit a ženu srazil. Bohužel u této dopravní nehody došlo k vážnému zranění. Chodkyně musela být letecky transportována do brněnské nemocnice," uvedla mluvčí policistů na Břeclavsku Kamila Haraštová.

Zesnulý přítlucký starosta Stanislav Ludvík.

Zesnulého starostu Ludvíka nahradil v Přítlukách Kadlec

Přítluky – Nového starostu mají po devíti letech v Přítlukách. Stal se jím osmapadesátiletý František Kadlec (ČSSD). Do funkce jej zvolilo na svém zasedání devítičlenné obecní zastupitelstvo. „Dá se říci, že jsem byl jediným kandidátem," oznámil v úterý Kadlec, který byl dosud místostarostou.

Ilustrační foto.

Policie hledá vykradače domů, Velkopavlovičtí vyzvali k opatrnosti

Břeclavsko – Návštěvu velmi aktivního zloděje zaměřeného na rodinné domy mají za sebou nejspíš Velké Pavlovice. Vedení města vyzvalo k opatrnosti a pozornému zabezpečení majetku. Policisté po hříšníkovi pátrají. Vykradači nyní využívají letní sezonu, kdy lidé odjíždí na dovolené.

Ilustrační foto.

Fotbal v Přítlukách končí. Snad jen na půl roku

Přítluky - Dalo se to čekat. Fotbalisté Přítluk před pár lety zrušili mužstvo žáků, poté i dorostu. Jen muži se ve III. třídě ještě drželi. Až do letošní zimy. Na konci března se rozhodli, že odhlásí z rozjeté soutěže i A-tým. Chybí fotbalisté. Hřiště, které je v majetku obce, tak bude minimálně půl roku bez využití. Poprvé v klubové i obecní historii.

Kněz Pavel Křivý odchází z podivínské farnosti na jiné místo. Po čtrnácti letech.

Stěhuji se za nebeskou bránu, říká farář Pavel Křivý

Podivín - Ta situace nabízela netradiční pohled. Kostel v Podivíně byl při nedělní bohoslužbě napěchovaný do posledního místa. Zatímco obvykle si ve druhý víkendový den cestu do kostela najde jen malá část Podivínských, nalézt nyní místo k sezení se zdálo nemožné.

Fotbalisté Hrušek. Ilustrační foto.

Po roce opět postup. Fotbalisté Hrušek míří do okresu

Hrušky – Jen rok vydrželi ve III. třídě fotbalisté Hrušek. Nováček suverénně prošel soutěží a slaví postup už čtyři kola před koncem ročníku. Nováček fotbalové III. A třídy Sokol Hrušky si vítězstvím nad Starovičkami 4:0 již ve 22. kole zajistil pro sezonu 2014/2015 postup do okresního přeboru. Jeho náskok už druhé Přítluky nemůžou dohnat.

Ilustrační fotografie.

Rakvičtí drží pakt se záchranáři. I díky daru velitele, který koupil auto

Rakvice - O poplácání po ramenou nestojí. „Když je to pro člověka koníček, kterým žije, tohle neřeší," vyprávěl velitel dobrovolných hasičů v Rakvicích Jaroslav Konečný. Právě díky němu má sbor auto, kterým převáží člun pro zásahy na hladině Nových Mlýnů. Pořízení a následné opravy v hodnotě tři sta tisíc korun zaplatil ze svého.