Kreativ

ŠTÍTEK: Přítluky

Čtyři roky žil a pracoval Lukáš Konečný z Přítluk ve Švédsku.

Země tří korunek mu přirostla k srdci

Přítluky /AKTUALIZOVÁNO/ - V sedmnácti letech se stal v rakouském Zistemdorfu druhým nejlepším Evropanem ve svařování. O rok později dostal nabídku od šéfa firmy, kde pracoval jeho otec, aby odešel rozvíjet svoje řemeslo do Švédska. Čtyřiadvacetiletý Lukáš Konečný z Přítluk neváhal a nakonec vydržel v severském království čtyři roky. Kdyby prý nepřišla krize, možná by se zpátky do republiky ani nevrátil.

Ilustrační foto.

Přítlučtí si zvolili také osadní výbor

Přítluky – Dvě stížnosti na neplatnost voleb v Přítlukách nic nevyřešily. Jenom posunuly termín konání ustavujícího zastupitelstvo, které se uskutečnilo v pondělí. Opoziční zastupitelé Daniel Nejez, Rostislav Polínek a Pavel Melkus se ho vůbec nezúčastnili. Starostou byl opět zvolený Stanislav Ludvík a místostarostkou Hana Průdková.

Ilustrační foto.

Perná táhne za jeden provaz. Spory skončily

Břeclavsko – Bez nového starosty je už jen jedna obec na Břeclavsku. A to Přítluky. V Perné, kde se ustavující zastupitelstvo sešlo se zpožděním kvůli návrhu na neplatnost voleb, už také znají nové vedení.

Ilustrační foto

Důchodci dostanou nové bydlení

Rakvice – Čtyřpodlažní nárožní dům pro důchodce s téměř čtyřiceti lůžky by už do čtyř let mohl stát v Rakvicích. Projekt na domov důchodců, o němž se v obci už dlouhá léta mluví, snad konečně dostane zelenou. Pro nové zastupitelstvo je totiž jeho výstavba jednou z priorit.

Bobrovi podlehl i tento strom pod břeclavským jezem.

Bobr pod břeclavským jezem udivuje i rybáře

Břeclav – Zřejmě na tuhou zimu se připravuje bobr, který čerstvě ohlodal vzrostlý strom pod břeclavským jezem. Jeho aktivita překvapuje také rybáře, kteří v těsné blízkosti stromu chytají.

Sčítání volebních lístků. Ilustrační fotografie.

Soud řeší volby v Perné. Za občasník

Perná – Borkovany, Přítluky, Břeclav a teď už i Perná. Z těchto obcí na Břeclavsku přišly k soudu žaloby obyvatel týkající se letošních komunálních voleb. V Perné se jedničce ODS Karlu Studénkovi nelíbilo, že ostatní strany nedostaly prostor v tamním zpravodaji. Starosta se však brání, že o něj nikdo nepožádal.

Ilustrační foto

Volby v kraji: došlo 14 stížností

Jižní Morava – Na neregulérnost komunálních voleb, které se konaly před dvěma týdny, si mohli lidé oficiálně stěžovat do pátku. V pátek totiž uplynula lhůta k podání stížností na krajské soudy.

Frisbee ultimate - soutěž s létajícími talíři.

Nad Rakvicemi létalo frisbee

Rakvice - O víkendu švitořila Rakvicemi angličtina a vzduchem se proháněli létající talíře. Ne, na jižní Moravě neobjevili novou Oblast 51, nejde o UFO. Jen si na travnatých hřištích dali dostaveníčko čeští i zahraniční vyznavači ultimate frisbee, nového a nesporně zajímavého sportu.

Frisbee ultimate - soutěž s létajícími talíři.

Rakvice: létající talíře v akci

Rakvice /FOTOGALERIE/ - Mezinárodních akcí se v regionu nepořádá zase tak moc. Rakvice, a také Přítluky, toto štěstí mají. Příští víkend se na fotbalových hřištích odehraje kvalifikační turnaj na evropské finále. V jakém sportu? Ultimate frisbee.

Ilustrační foto

Zesnulého sklepníka uctí chasa zábavou

Zaječí - Zaječští stárci a stárky v sobotu od pěti hodin odpoledne uctí památku svého kamaráda Martina Š. A to krojovou zábavou, jejíž výtěžek potom použijí na postavení pomníčku na jeho počest.

Ilustrační foto

Na zastávce shořel autobus. Cestující se zachránili

Přítluky – Jen nepojízdné torzo zbylo z autobusu, kterému začal v pondělí kolem třetí hodiny odpoledne na zastávce v Přítlukách hořet motor. Během pár minut byl celý autobus v plamenech. Cestujícím se naštěstí nic nestalo, stačili včas vystoupit.

Michal Hašek.

Hejtman vyjel k zaplaveným polím

Břeclavsko - Voda, škody na polích a komáři. Na to se přijel ve středu podívat na Břeclavsko hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Během dne navštívil zemědělské podniky v Přítlukách, Bulharech a Lanžhotě. Navíc ještě zavítal i za hlohoveckými vinaři, kteří mají po prudkých deštích vinohrady pod vodou.

Zaplavené vinohrady v Týnci.

Škody po povodních jdou do desítek milionů korun

Břeclavsko - Pět tisíc hektarů pozemků. Tak rozlehlá je plocha, kterou obhospodařují zemědělci ze Zemosu. Po květnových povodních však budou sklízet o něco méně. Možná až o čtyři sta hektarů, které stihla velká voda poškodit.

Předsedkyně a tanečnice spolku důchodců z Rakvic Ludmila Janoušková .

Důchodkyně tancují, třeba jako labutě

Rakvice - Labutě, poupata, mažoretky a tanečnice country. Dvacítka rakvických důchodkyň se pravidelně už čtvrtým rokem schází, aby si zpestřila všední dny tancem. Na tamějším obecním úřadě si poklábosí a současně udělají něco dobrého pro své zdraví.

Osadu Nové Mlýny už řadu let trápí černé stavby u nádrže. Rekreanti si na soukromých pozemcích vytvořili zázemí pro dovolené.

Přítluky platí za chatrče, žádají změnu

Nové Mlýny /FOTOGALERIE/ - Přívěsy, dřevěné chatky i celkem rozlehlé domky s gauči hyzdí již řadu let část osady Nové Mlýny, která patří pod Přítluky. Majitelé pozemků sice pronajímají místa, kde mají rekreanti přes rok přístup k vodě i elektřině, jak ale upozorňuje správce nedalekého povoleného kempu Pálava František Huszár, nikdo už neřeší, kam použitá voda odtéká. Přitom jen pár desítek metrů odtud jsou Novomlýnské nádrže.

Ilustrační foto

Sběrné dvory pomohou obcím ušetřit

Břeclavsko /DISKUTUJTE/ - Na Břeclavsku finišuje výstavba moderních sběrných dvorů za evropské peníze. Letos je otevře deset obcí. Jako první Bořetice.

Bývalý starosta Přítluk Jan Minařík a jeho zástupkyně Daniela Řezáčová ve středu 9. prosince opět usedli na lavici obžalovaných v budově Okresního soudu Břeclav.

Přítluckou kauzu rozetnou ve středu

Břeclav - Kauza velkého úniku peněz vPřítlukách míří do finále. Soud vyslechl poslední svědky. Bývalý právník obce hájil své chlebodárce.

Bývalý starosta Přítluk Jan Minařík.

Kauza Přítluky: první pochybnosti

Břeclav, Přítluky /DISKUTUJTE/ - Bývalé vedení Přítluk a tehdejší účetní stály ve středu znovu u soudu. Státní zástupce má za to, že jeden ze svědků nemluvil pravdu.

Ilustrační foto

Kraj získal parcely na Břeclavsku od státu bezúplatně

Břeclavsko - Sedmnáct parcel převedlo břeclavské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jihomoravskému kraji. Zadarmo. Jejich účetní hodnota přitom vsoučtu představuje téměř 1,6milionukorun.

Zemědělci na Břeclavsku si zoufají. Extrémně vlhké počasí je obírá o úrodu. Plísně napadají brambory, okurky, rajčata, ale také vinice.

Tropy a plísně ničí okurky i brambory

Břeclavsko /FOTOGALERIE/ - Zemědělci na Břeclavsku si zoufají. Extrémně vlhké počasí je obírá o úrodu. Plísně napadají brambory, okurky, rajčata, ale také vinice.

Ilustrační foto.

Tropy a plísně ničí okurky i brambory

Břeclavsko - Zemědělci na Břeclavsku si zoufají. Extrémně vlhké počasí je obírá o úrodu. Plísně napadají brambory, okurky, rajčata, ale také vinice.

Ilustrační foto

Obce mají miliony na sběrné dvory

Břeclavsko - Deset obcí Břeclavska jásá. Do měsíce v nich začnou vyrůstat nové sběrné dvory v celkové hodnotě sedmdesát milionů korun.

Ilustrační foto.

Obce mají miliony na sběrné dvory

Břeclavsko - Deset obcí Břeclavska jásá. Do měsíce vnich začnou vyrůstat nové sběrné dvory vcelkové hodnotě sedmdesát milionů korun.

Ilustrační foto

Majitelé domků: majetek nedáme

Přítluky - Obyvatelé deseti dvojdomků postavených v Přítlukách s pomocí státní dotace se přou s radnicí. Jde o majetek a vracení peněz.

Přítluky musí vrátit miliony

Přítluky - Chybný postup bývalého vedení obce zadělal na obrovský problém tomu současnému. Přítlučtí mají vracet miliony.

Ilustrační foto

Starosta si myslí, že škodila žena

Přítluky - Už rok šetří policie podivné hospodaření bývalého vedení obce Přítluky. Lidé jsou netrpěliví a chtějí případ hnát výš.

Ilustrační foto.

Vlakem? Zase o něco dráž

BŘECLAVSKO - Za vlak si připlatí i lidé na Břeclavsku. České dráhy totiž chystají nový ceník. Cestující budou platit za ujeté kilometry. Mnozí lidé ale spokojeností nehýří.