Kreativ

ŠTÍTEK: Přítluky

Ilustrační fotografie.

Rakvičtí drží pakt se záchranáři. I díky daru velitele, který koupil auto

Rakvice - O poplácání po ramenou nestojí. „Když je to pro člověka koníček, kterým žije, tohle neřeší," vyprávěl velitel dobrovolných hasičů v Rakvicích Jaroslav Konečný. Právě díky němu má sbor auto, kterým převáží člun pro zásahy na hladině Nových Mlýnů. Pořízení a následné opravy v hodnotě tři sta tisíc korun zaplatil ze svého.

Ilustrační fotografie

MAS Vinařská: Do debat zapojili obyvatele osmi obcí

Břeclavsko – Anketu s obyvateli osmi obcí regionu a diskuze u stejného počtu kulatých stolů mají za sebou zástupci sdružení Místní akční skupina (MAS) Vinařská. Zjišťovali poznatky a nápady obyvatel a podnikatelů v Lednicko-valtickém areálu.

Babské hody ve Vravovicích

Stárky v Přítlukách otěhotněly. Hody budou babské

Přítluky - Měly to být původně úplně normální hody se stárkami a stárky. Nakonec je ale všechno jinak. Tuto sobotu se v Přítlukách budou konat vůbec poprvé v historii Babské hody. Důvod? Těhotenství několika stárek.

Juřena měl v letech 2009 a 2010 získat od poškozených sumu přibližně deset milionů korun.

Podvedl dvacítku lidí, deset milionů vylákal i od rodiny

Brno – Až deset let vězení hrozí Janu Juřenovi z Přítluk na Břeclavsku, který finančně podvedl dvacítku lidí. Dnes se jeho případem začal zabývat krajský soud v Brně. Juřena měl v letech 2009 a 2010 získat od poškozených sumu přibližně deset milionů korun.

Ilustrační foto

Myslivci v Přítlukách zůstávají v nejistotě, ale věří v dohodu

Přítluky - Myslivecké sdružení Přítluky zaniká k 31. březnu, poněvadž už nedosáhne na podmínku mysliveckého zákona. Podle něj musí spravovat honitbu velkou alespoň pět set hektarů. Pozemky však nově vlastní a obhospodařuje tamní zemědělská společnost Zepro.

Ilustrační foto.

Injekce drobným památkám: letos na ně padne 430 tisíc korun

Břeclavsko - Vlastníci drobných historických památek v Břeclavi a okolí mohou žádat do konce dubna o příspěvek na jejich opravu. Ministerstvo kultury totiž schválilo, že letos na tyto památky na Břeclavsku rozdělí částku 430 tisíc korun.

Ilustrační foto.

Injekce drobným památkám: letos na ně padne 430 tisíc korun

Břeclavsko - Vlastníci drobných historických památek v Břeclavi a okolí mohou žádat do konce dubna o příspěvek na jejich opravu. Ministerstvo kultury totiž schválilo, že letos na tyto památky na Břeclavsku rozdělí částku 430 tisíc korun.

Požár haly v přítluckém zemědělském podniku Zepro zaměstnala na čtyřicet hasičů.

Přítluky? Bez ohrožení, oznámili chemici

Přítluky – Bez ohrožení zdraví přítluckých obyvatel se obešel požár zemědělské haly, u které hasiči zasahovali minulé úterý. Příznivý výsledek zveřejnila chemická jednotka z Tišnova.

Požár haly v přítluckém zemědělském podniku Zepro zaměstnala na čtyřicet hasičů.

Přítluky? Bez ohrožení, oznámili chemici

Přítluky – Bez ohrožení zdraví přítluckých obyvatel se obešel požár zemědělské haly, u které hasiči zasahovali minulé úterý. Příznivý výsledek zveřejnila chemická jednotka z Tišnova.

Někdejší místostarostka Přítluk Daniela Řezáčová vychází ze síně okresního soudu v Břeclavi.

Kauza z Přítluk: exstarosta vypovídal, obžalovené ženy mlčely

Břeclav, Přítluky – Pouze extarosta Přítluk Jan Minařík vypovídal v soudním líčení, při němž se ve čtvrtek na lavici obžalovaných vrátila bývalá místostarostka Přítluk Daniela Řezáčová a někdejší účetní Vladimíra Hyclová. Žalobce obě viní ze zpronevěry, která měla celkově dosáhnout na zhruba milion korun.

NA KOŠTU. Jalubský kulturák byl od sobotních deseti hodin až do pozdního večera plný milovníků vína. Ti si mohli vybrat ze 770 vzorků vinných moků.

Lidovým šampionem se stala Frankovka Josefa Práta

Jalubí – Ani slabší úroda hroznů, která loni trochu pokulhávala za předcházejícími ročníky, nepřipravila pět set návštěvníků šestého ročníku koštu vinného moku v Jalubí o 770 ušlechtilých vzorků vín, z nichž 475 jich bylo bílých, 250 červených a pětačtyřicet lahví rosé.

Petr Kružík stojí společně s matkou Jitkou u loni zprovozněného vinařského areálu, kde vinaři také na úvod otevřeli sklepy. V brzké době se tam hodlají pustit do výroby perlivého vína.

Krásná chvíle? Naše vína v prestižním pražském hotelu, říká Kružík

Přítluky /VINAŘI POD LUPOU/ – Třiadvacetiletý Petr Kružík vede společně s matkou Vinařství Přítluky. S rodinou tam Kružík podniká zatím dva roky, jejich zkušenosti v oboru jsou však šestinásobné. Vyrábí zhruba třicet tisíc lahví. „Děláme především zemská a přívlastková vína (kabinetní víno, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí), nyní máme v plánu výrobu perlivého vína," říká Kružík.

Ilustrační foto

Chtějí přivézt peníze do regionu a napomoct rozvoji venkova

Břeclavsko – V Lednici vznikne nový folklorní soubor, ale nebude mít kde zkoušet a vystupovat. Obec zajistí prostor, vinař si v něm otevře občerstvení a folkloristé si postaví podium a připraví vlastní program. Vše zadotuje Evropská unie.

Festival otevřených sklepů. Ilustrační foto

Hustopečsko: vinné sklepy obsadilo patnáct set lidí

Hustopečsko – Příznivci vína měli o víkendu pevně stanovený cíl: Hustopečsko. Důvod byl jasný. Celkem v pěti obcích se uskutečnil Festival otevřených sklepů, kterých lidé navštívili celkem dvaatřicet. Dohromady na festival dorazilo patnáct set nadšenců vína z celé České republiky i ze zahraničí.

Podle tajemníka svazu vinařů Martina Půčka roste zájem o sběr hroznů za pomoci techniky, někteří ji ale odmítají.

Výhled? Sběrače hroznů nahradí kombajny

Rakvice – Když přijížděl, řádek, který právě obíral poblíž Přítluk, se pomalu roztřásl. „Kombajn využíváme čtvrtý rok a trvám na tom, že jde o dobrý tah," říkal jednatel vinařské společnosti Réva Rakvice Bronislav Průdek.

Otevření nové hustopečské rozhledny bylo spojené s premiérovou Slavností mandloní a vína.

Rozhled z výšky? Možný po celý rok

Břeclavsko – Jsou různě vysoké, nabízejí pohled do blízkého okolí a je jich čím dál více. Rozhledny na Břeclavsku zažívají boom. Některé z nich poskytly návštěvníkům premiérovou vyhlídku teprve letos. A lákat budou dále. Téměř ze všech si lidé vychutnají výhled i na krajinu pokrytou sněhem.

Výběr nálezů (skleněný náramek, jehlice, náramek, střepové kolečko) z laténského sídliště v Novesedlech

Keltští válečníci po sobě zanechali stopy i na Břeclavsku

Břeclavsko /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Památky laténské či keltské kultury na našem území představují jedny z projevů vysoké umělecké a technologické úrovně tehdejší doby. V minulých pokračováních seriálu jsme představili počátky vývoje Keltů na území Moravy a zvláště pak Břeclavska. Jednalo se však spíše o méně početné doklady osídlení reprezentované zejména sídlišti.

Ivo Michal má v kabině Břeclavi nálepku služebně nejstaršího hráče.

Stoper Ivo Michal končí v Břeclavi svou první pětiletku

Břeclav – Jedním z mála délesloužících fotbalistů v třetiligovém celku MSK Břeclav je Ivo Michal, šestadvacetiletý syn sportovního ředitele klubu Vladimíra Michala. Kdo by si ale myslel, že si otec do Břeclavi svého syna přivedl, hrubě by se mýlil. Michal mladší je v MSK již pátou sezonu, tedy o tři roky déle než jeho otec.

Bronzové srpy a sekery z Klentnice.

Břeclavsko skrývá bronzové poklady

Břeclavsko /SERIÁL STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ - Kolekce zbraní, nástrojů i dalších předmětů našli archeologové u Mikulova, Břeclavi, Přítluk, Mušova a Klentnice.

Jeden z bronzových náramků ze souboru nálezů ze Strachotína.

Břeclavsko za vlády bronzového meče

Dolní Dunajovice /STŘÍPKY ARCHEOLOGIE/ -Ve střední době bronzové byl břeclavský region důležitým centrem. Svědčí o tom nálezy z Pavlova či Strachotína.

Předseda Mysliveckého sdružení Přítluky Milan Cabal.

Myslivecká kaplička láká turisty

Přítluky /FOTOGALERIE/ - Myslivci z Přítluk upravili areál Fraumühl, který si pronajali i s rybníkem od obce. A výstavbou kapličky svatého Huberta poctili současné členy sdružení a památku už zemřelých myslivců.

Ilustrační foto

Tropy jsou pryč, zemědělci jásají

Břeclavsko – Týden extrémního vedra mohl uškodit kukuřici, ale i vinohradům. Zemědělci jsou rádi, že rtuť teploměru klesla a přišel déšť.

Přítlucký starosta Stanislav Ludvík.

Obce spolu postaví rozhlednu

Přítluky – Na Přítlucké hoře vyroste dřevěný skvost za tři miliony. Díky Zaječí, Rakvicím a Přítlukám

Rakvičtí svádějí lítý boj s bobry, kteří se usídlili v katastru obce.

Bobři na Břeclavsku pustoší přírodu

Břeclav /FOTOGALERIE/ - Hrůza. Neuvěřitelné. Katastrofa. I takovými slovy hodnotí někteří rybáři v Rakvicích škody, které u tamních rybníků způsobila početná rodina chráněných bobrů.

Rakvičtí svádějí lítý boj s bobry, kteří se usídlili v katastru obce.

Bobři pustoší přírodu u Rakvic

Rakvice /FOTOGALERIE/ - Hrůza. Neuvěřitelné. Katastrofa. I takovými slovy hodnotí někteří rybáři v Rakvicích škody, které u tamních rybníků způsobila početná rodina chráněných bobrů.

Ilustrační foto

Béčko Novosedel válcuje soupeře

Mikulov – Také zimní turnaj na umělé trávě v Mikulově je v plném proudu a o branky v něm není nouze. Ve čtvrtém kole padlo v šesti zápasech hned devětadvacet branek.

Břeclavští fotbalisté - ilustrační fotografie.

Fotbalové turnaje v Mikulově i v Břeclavi jsou v plném proudu

Břeclav, Mikulov – Břeclavský zimní turnaj na umělé trávě má před sebou čtvrté kolo. Již v pátek předehrával utkání dorost MSK s béčkem břeclavského týmu. V sobotu od 9:30 se střetnou Velké Pavlovice se Sekulemi. O půl dvanácté pak začíná utkání Kútů a Stráží.