Kreativ

ŠTÍTEK: životní styl

Ilustrační foto

Bezplatné vyšetření v Břeclavi táhlo, se znaménky přišlo 121 lidí

Břeclav – Celkem 121 zájemců zamířilo v úvodu tohoto týdne do kožní ambulance v břeclavské nemocnici. Využili bezplatného vyšetření kůže
a mateřských znamének při příležitosti Evropského dne melanomu. Osm nálezů bylo podle vyjádření mluvčí nemocnice Radomíry Schweitzerové pozitivních.

Ilustrační foto.

Výskyt obezity u dětí stoupá, řešením je osvěta a prevence

Výskyt obezity u dětí stoupá, v některých zemích, jako například v Británii, je to téměř pohroma, ale i v Česku je to závažný problém a je potřeba s tím něco dělat. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident 22. Evropského obezitologického kongresu Martin Fried. Zásadní je podle něj u dětí prevence a osvěta, u adolescentů se výjimečně přistupuje k operaci, kdy se žaludek zmenší a pocit nasycení je i po menším množství potravy.

 V Hornické ulici v Novém Městě na Moravě panuje čilý stavební ruch. Budova městských lázní už má jasné obrysy. Zřetelně se rýsuje pětadvacetimetrový plavecký bazén.

Městské lázně budou komornější

Nové Město na Moravě – Výstavba lázní v Novém Městě pomalu finišuje. Přestože je většina nabídek z vodního a saunového světa již pevně dána, některé aktivity se stále ještě doplňují.

Ilustrační foto

Životní styl ovlivní, zda má člověk kila navíc, říká odbornice

Životní styl je to, co nejvíce ovlivňuje obezitu či nadváhu, řekla psycholožka Zuzana Douchová. Nadváhu má v Česku 34 procent dospělých, obezitou trpí 22 procent. Aspekty obezity se zabývají odborníci na 22. Evropském obezitologickém kongresu, který se koná do soboty v Praze.

Alena Ženíšková.

Místostarostka Příbrami: Pobírání dávek by nemělo být tak výhodné

Příbram - Nepracovat a žít pouze ze sociálních dávek - to je řešení, ke kterému se lidé uchylují obvykle jen v případě krizových situací. Najdou se ale i tací, pro které je pobírání sociálních dávek životním stylem. To chtějí noví radní v Příbrami změnit. Pomoci by mohla i nová koncepce bydlení.

Ilustrační foto

Vyšetří cukr v krvi i tuk v těle, lidem poradí i s mytím rukou

Vyškov – Pod speciálním přístrojem zjistit pravdu. Pravdu o tom, jak čisté nebo naopak špinavé mají ruce. I s tím se můžou lidé seznámit ve vyškovské nemocnici, která v úterý pořádá pro veřejnost Den hygieny rukou. Toto datum bylo Světovou zdravotnickou organizací vyhlášené Světovým dnem hygieny rukou.

Ministr financí Andrej Babiš.

Babišův fond Hartenberg koupil polskou firmu Good Food

Praha - Investiční fond Hartenberg Holding koupil od fondu Resource Partners většinový podíl v předním polském producentovi zdravé výživy Good Food. Pro Hartenberg Holding, jehož spoluzakladatelem je místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO), je to první obchod v Polsku. Fond o tom informoval v tiskové zprávě. Cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila.

Ilustrační foto

Depresí trpí 31 procent pracujících Čechů od 25 do 65 let

Tři z deseti pracujících Čechů a Češek od 25 do 65 let trpí depresemi, hrozbu vyhoření cítí 34 procent lidí. Zdravý životní styl dodržuje jen necelá pětina dotázaných. Ukázal to výzkum psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a agentury STEM/MARK. Loni na podzim se do něj zapojila víc než tisícovka lidí mezi 25 a 65 lety. Podle expertů jsou deprese, stres a vyhoření v Česku poměrně časté, souvisí to i s pasivním životním stylem a nadměrným pitím alkoholu.

Pražský maraton: Karlův most

O víkendu se běží v Praze tradiční slavný maraton

Praha - O víkendu 2. a 3. května proběhne v Praze jedna ze série velkých běžeckých událostí roku - slavný pražský Maraton Praha. Stejně jako ostatní běhy pod hlavičkou Run Czech má i tento dlouhodobou tradici. Letos se poběží již 21. ročník a do závodu s 42,195 kilometru dlouhou tratí se přihlásilo 10 tisíc běžců.

Marcel Fišer na snímku s jedním darovaným exponátem.

Retromuseum už není jen sen

Cheb - Vedle stálé expozice se budou v Chebu konat v půlroční frekvenci výstavy. První se zaměří na botasky.

Muž před aplikací vlasových štěpů RealHair a po ní.

Plešatých mužů v Česku přibývá

Praha - Nejen dědičnost, ale i životní styl a stres zapříčiňují, že se v Česku neustále zvyšuje počet mužů, kteří plešatí. Vlasy navíc nadměrně začínají vypadávat čím dál mladším mužům. Postupné plešatění se týká 60 procent mužů, kouty se objevují u více než 90 procrnt. Androgenní alopecií u nás trpí až 30 procent mužů starších 30 let a více než 50 procent mužů starších 50 let je postiženo tímto typem vypadávání.

Pro Jana Škrabala je atletika – a běh obzvlášť – srdeční záležitostí. Na snímku jako rozhodčí startuje závod s názvem Vyběhneme za sluníčkem.

Jan Škrabal: Běhání je životní styl

Opava /ROZHOVOR/ – V čele opavské Englišky ředitel Jan Škrabal stojí už dlouhých šestnáct let. Jeho dlouholetá činnost a práce na tomto postu je lemována řadou úspěchů. Zejména v poslední době jich bylo skutečně dost a dost.

Finalistka Kateřina si myslí, že i po skončení reality show bude v zaběhnutém životním stylu pokračovat. Když totiž najede na určitý stereotyp, už v něm pokračuje.

Fit s Deníkem: Hubnutí znamená stereotyp

Praha - O víkendu čeká finalistky velké měření, jak si zatím v reality show Fit s Deníkem stojí? Pětatřicetiletá Kateřina Čelakovská z Prahy stále pokračuje ve změně svého životního stylu a hubne stejně jako další finalistky ze všech českých krajů pod vedení kouče Václava Krejčíka.

Zahrádka-ilustrační.

Venkovní zahrádky a terasy ožily. Počasí se opět umoudří

Pelhřimovsko – Máme za sebou polovinu dubna a pěkné počasí, které se u nás zatím bohužel příliš nezdrželo, inspirovalo některé majitele kaváren, hospůdek či restaurací 
na Pelhřimovsku k otevření 
a zprovoznění venkovních teras a zahrádek.

Šéfredaktor Valašského deníku Miroslav Urubek.

Dobrý den, Valašsko

Rychlost patří k současnému životnímu stylu. Platí to pro internet, obsluhu v restauraci a také pro silniční dopravu.

Tae Bo aerobic navštěvují i ženy a dívky v sokolovském studiu, kde Petr Hodek předcvičuje

Tae Bo aerobic lidem pomáhá zhubnout do plavek

Habartov – Zhubnout do plavek znamená pro mnoho lidí náročnou změnu životního stylu. Ať už jen do léta, nebo na delší čas. Úprava jídelníčku, cardio cvičení i udržení fyzické zdatnosti, to vše většinou patří k hubnutí.

VZHLEDEM k počasí se finalistka Monika Michlová přes víkend a Velikonoce věnovala cvičení na rotopedu.

O Velikonocích došlo i k malým prohřeškům

Tachov – Finalistky soutěže Fit s Deníkem mají za sebou další týden, kdy se snaží zvyknout si na svůj nový životní styl. Zeptali jsme se zástupkyně Plzeňského kraje Moniky Michlové, jak se jí daří zvládat nové návyky a činnosti.

Simona Bierhausová (vpravo)

Nejlepší učitelé převzali ceny

Opava - Vedení města poděkovalo opavským pedagogům za jejich práci. Nejlepší učitelé převzali ceny v obřadní síni Knihovny Petra Bezruče.

Ilustrační foto

Nenápadný zabiják cukrovka: Brňané se mohou nechat zdarma otestovat

Nechat si zdarma změřit cukr mohou lidé v dubnu na pěti místech v Brně. Lékaři je otestují v preventivním programu Zdraví národa společnosti Synlab. Bez objednání přijdou do kterékoliv odběrové místnosti, lékaři jim odeberou krev a výsledek přijde poštou nebo k ošetřujícímu praktickému lékaři.

Ilustrační foto

Nenápadný zabiják cukrovka: Brňané se mohou nechat zdarma otestovat

Brno – Nechat si zdarma změřit cukr mohou lidé v dubnu na pěti místech v Brně. Lékaři je otestují v preventivním programu Zdraví národa společnosti Synlab. Bez objednání přijdou do kterékoliv odběrové místnosti, lékaři jim odeberou krev a výsledek přijde poštou nebo k ošetřujícímu praktickému lékaři.

MONIKA MICHLOVÁ využívá jeden ze svých oblíbených sportů, kterým je jóga, přímo si ji úžívá.

Začátek soutěže odstartoval pobyt v Aquapalace Čestlice

Tachov, Praha – Vše začalo dvoudenním setkáním v Aquapalace Čestlice, kam byla Monika Michlová pozvána koncem února jako finalistka reality show Fit s Deníkem. Setkání se zúčastnilo dalších třináct žen vždy z jiného kraje České republiky.

Státní zámek Duchcov/ilustrační foto

Panenky v háčkovaných oblečcích ovládly zámek v Duchcově

Duchcov - Panenky v háčkovaných oblečcích a kostýmech z různých dob ovládly zámeckou galerii Giacomo na zámku v Duchcově na Teplicku. Barbíny se tak proměnily v hraběnky, dvorní dámy, princezny i skutečné historické postavy. Výstava doplněná kostýmy ze Severočeského divadla v Ústí nad Labem v sobotu na zámku začala a potrvá do konce května.

Ivan Hoffman

Integrace menšin

Před měsícem schválila vláda zatím poslední strategii romské integrace. Nejde jen o to, že splnila podmínku EU pro čerpání dotací. Bylo na čase i proto, že napětí mezi Romy a většinovou společností z roka na rok roste, a loňská čísla jsou úplně nejhorší.

Buďte FIT, buďte IN!

Jarní soutěž Deníku Do plavek s Octárnou

Kutná Hora - Kutná Hora – Wellness a fitness centrum Octárna Kutná Hora ve spolupráci s Kutnohorským deníkem vyhlašuje soutěž Do plavek s Octárnou. Půjde o deseti týdenní trénink pod vedením trenérů z Fitness centra Octárna.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Měření krevního cukru

Cukrovka hrozí během života každému třetímu člověku v Česku

Diabetiků v Česku podle předního českého diabetologa profesora Štěpána Svačiny dramaticky přibývá. Zhruba 850.000 lidí se léčí s cukrovkou, až půl milionu dalších o své nemoci neví a další tisíce mají takzvaný prediabetes, kdy je hladina cukru v krvi zvýšená jen mírně. Z hlediska infarktu či mrtvice je to však stejné riziko jako cukrovka. Svačina to řekl novinářům a upozornil, že pokud se životní styl v Česku zásadně neozdraví, onemocní cukrovkou druhého typu během svého života každý třetí člověk.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Měření krevního cukru

Cukrovka hrozí během života každému třetímu člověku v Česku

Praha – Diabetiků v Česku podle předního českého diabetologa profesora Štěpána Svačiny dramaticky přibývá. Zhruba 850.000 lidí se léčí s cukrovkou, až půl milionu dalších o své nemoci neví a další tisíce mají takzvaný prediabetes, kdy je hladina cukru v krvi zvýšená jen mírně. Z hlediska infarktu či mrtvice je to však stejné riziko jako cukrovka. Svačina to dnes řekl novinářům a upozornil, že pokud se životní styl v Česku zásadně neozdraví, onemocní cukrovkou druhého typu během svého života každý třetí člověk.

Ivan Hoffman

Zrození dobrovolníků

Pokud se dnes počet lidí, kteří se dobrovolně něčemu pozitivnímu věnují, odhaduje na desetinu populace, není to nic samozřejmého. Ještě před patnácti lety u nás dobrovolníci platili za bílé vrány. V roce 2001 se na téma dobrovolnictví konala v Kroměříži mezinárodní konference, na které se představitelé řady organizací a institucí shodli, že rozvoj dobrovolnictví a dárcovství je cestou k obnově občanských ctností. Bylo to v době, kdy už bylo zřejmé, že spoléháním na volný trh občanská společnost nevznikne, podobně jako nevznikla spoléháním na státní plánování.