Kreativ

ŠTÍTEK: životní styl

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Historická rekonstrukce - Dagmar Málková na procházce v Prostějově v oblečení ze 40. let

Pro mě rok 1938 neskončil, říká redaktorka Deníku a vyrazila do ulic

Prostějov - Střelba z kulometů, letecké poplachy, ale i luxusní šaty, výborná kuchyně a vybraná zábava společenských událostí. Atmosféra minulého století není redaktorce Prostějovského deníku cizí. Shlédla se totiž ve „vintage" životním stylu, který vyzdvihuje ty nejlepší stránky života z období první poloviny minulého století. Součástí životního stylu, který je také někdy nazýván jako living history, tedy živoucí historie, jsou i historické rekonstrukce událostí z druhé světové války.

JOZEF SENOHRADSKÝ přišel do Nymburka ze Slovenska. A už se mu podařilo nakouknout pod pokličku  profesionálního basketbalového A – týmu několikanásobného českého mistra

Jozef Senohradský: Můj cíl je zkusit se živit basketbalem

Nymburk – Přistěhoval se před čtyřmi roky. Nyní je mu devatenáct. Přišel proto, aby se zlepšil v tom, co má rád – jako basketbalista. V Nymburce se usadil, i když začátky nebyly pochopitelně jednoduché. Nyní už má mnoho kamarádů a také přítelkyni. Slovák JOZEF SENOHRADSKÝ už také nakoukl do nymburského A – týmu, který je napěchovanými tuzemskými i zahraničními hvězdami.

Dušan Randýsek

Z motorky na buginu. Randýsek se opět chystá na Dakar

Hranice – Tři účasti na slavném Dakaru či výborné umístění na jedinečném závodě 
z Petrohradu do Pekingu. Dušan Randýsek si tyto i další úspěchy připsal na motorce. 
V roce 2012 však přišel čas na změnu a hranický jezdec přesedlal ze dvou na čtyři kola. Tři roky závodění a testování mezi buginami vykrystalizovaly v uskutečnění té nejtěžší možné výzvy. V lednu se společně s Rostislavem Plným zúčastní prestižního Dakaru v Jižní Americe na stroji Arctic Cat Wildcat X Dakar.

Den biopotravin v Humpolci

Na akademii se skloňovalo bio a eko

Humpolec - Den biopotravin, který na středeční odpoledne připravila Česká zemědělská akademie Humpolec, byl jednak příspěvkem na podporu životního stylu, ale také ukázkou, co všechno se v rámci přípravy budoucích zemědělských specialistů daří v Humpolci a v okolí vypěstovat.

Polovinu svého dospělého života strávila za mřížemi. Od roku 1993 byla Marie Lavičková (ročník 1968) ve vězení více než 20 let, ve výkonu trestu byla už třiadvacetkrát.

Máňa se chystá strávit zimu na ulici

České Budějovice - Legendární vězeňkyni Máňu Lavičkovou, která za krádeže strávila více než dvacet let ve vězení, už zase potkáváme v českobudějovických ulicích. Tentokrát pobyla za mřížemi rok a půl. Nyní je necelé dva měsíce na svobodě a svůj zvláštní životní styl v necelých padesáti letech už měnit nehodlá.

Tatiana Vilhelmová.

Tatiana Vilhelmová jako Božena Němcová? 'Mučednice lásky'

Hradec Králové - Neuměla jinak než láskou. Hořela pro ni, ale nepotkala ji. Byla uhrančivá svou tvorbou i životním stylem. Nezkrotitelně svobodná, spanilá duchem i zjevem. A vznešená tragickým údělem svého nedlouhého života. Řeč je o spisovatelce Boženě Němcové, která jeho významnou část prožila ve východních Čechách.

Tatiana Vilhelmová.

Tatiana Vilhelmová jako Božena Němcová? 'Mučednice lásky'

Hradec Králové - Neuměla jinak než láskou. Hořela pro ni, ale nepotkala ji. Byla uhrančivá svou tvorbou i životním stylem. Nezkrotitelně svobodná, spanilá duchem i zjevem. A vznešená tragickým údělem svého nedlouhého života. Řeč je o spisovatelce Boženě Němcové, která jeho významnou část prožila ve východních Čechách.

Recepce na Poliklinice Agel v Italské ulici v Praze 2.

Den zdraví na poliklinice Agel podpoří prevenci i dobročinnost

Praha - První říjnové pondělí bude na poliklinice Agel v Italské ulici v Praze 2 patřit preventivní a dobročinné akci s názvem Den zdraví s Nadací Agel. Příchozí tak budou moci mezi 8. a 12. hodinou zdarma a bez objednání absolvovat vyšetření mateřských znamének, krevního tlaku anebo si nechat stanovit složení těla na přístroji InBody. Akci přijde podpořit také herečka a zpěvačka Kateřina Brožová.

Elektrokolo je skvělým dopravním prostředkem zejména do měst.

Elektrokolo je pro pohyb ve městě lepší než auto

Benešovsko - Pryč jsou doby, kdy bylo možné potkat na silnicích či v ulicích měst pouze bicykly takzvaně na lidský pohon. V současné době především ve městech nabírají na popularitě coby dopravní prostředek elektrokola. A to nejen v Praze, která je díky kopcům mezi evropskými metropolemi pro cyklisty náročná, ale i v těch menších. Výjimkou není ani Benešovsko.

Podoba Rothmayerovy vily v Břevnově v květnu roku 2007, kdy se pražský magistrát rozhodl objekt koupit a opravit.

Lidé si budou moci od čtvrtka prohlédnout Rothmyerovu vilu

Praha - Od čtvrtka bude pro veřejnost otevřena další z pražských památek upomínající na architekturu první poloviny 20. století, střešovická Rothmayerova vila. Její správce, Muzeum hlavního města Prahy, v ní připravilo expozici věnovanou architektu Otto Rothmayerovi a jeho učiteli Josipu Plečnikovi. Otevřeno bude čtyři dny v týdnu, ale jen po předchozí rezervaci, jako je tomu třeba v případě nedaleké Müllerovy vily.

Ilustrační foto.

Pátý ročník vegetariánského festivalu otevře své brány na Vyšehradě

Praha - Oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. To vše přinese již tradiční vegetariánský festival pro šest smyslů - Vegefest 2015. Jeho pátý ročník se uskuteční 26. a 27. září ve Starém Purkrabství na Vyšehradě.

Kinosál v Lednici hostil přednášku o Módě mezi dvěma válkami.

Dámská móda po první světové válce? Korzet zmizel. Kvůli sportu

Lednice – Několik desítek lidí přilákala v sobotu do kinosálu v Lednici přednáška zaměřená převážně na dámskou módu, hudbu a životní styl mezi lety 1920–1949. Domů si odnášeli nejen znalosti o oblečení, ale rovněž o historických souvislostech a společenských událostech. Těmi je provedla Jana Dekánková, která přijala pozvání od vedoucí pořádajícího muzea Lednice dávná Marie Létalové.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zůstává i ve vypjaté situaci kolem uprchlíků klidný a dokonce optimistický. „Možná se to nezdá, ale mnoho věcí se posouvá pozitivním směrem,“ říká.

Zaorálek: Kvůli uprchlíkům o svůj životní styl nepřijdeme

Praha /ROZHOVOR/ – Diplomaté jsou od toho, aby mluvili, vyjednávali a nešířili paniku. A někdy také mírnili ostatní politiky, kteří používají příliš silná slova, čímž hatí jejich úsilí. S Lubomírem Zaorálkem jsem se sešla ve chvíli, kdy nervozita, obavy a tíseň z uprchlické vlny zasahuje téměř každou domácnost. Český ministr zahraničí přesto tvrdí, že současná situace je zvládnutelná, pokud se nejen v Evropě dohodneme na společném postupu.

Cyklopeklo třebíčském bikeparku.

Cyklopeklo se koná podesáté

Třebíč -O víkendu se do Třebíče opět sjedou české bikerské špičky. V tamním bikeparku u Laguny se bude konat již desátý jubilejní ročník akce s názvem Cyklopeklo, kterou pořádá místní bikerská skupina Třebeach Crew.

Akce Škoda Fit.

Škoda FIT – pojďme začít žít zdravě

Plzeňský kraj - Škoda Transportation, osobnosti sportu i veřejného života spojily své jméno do jedinečného programu Škoda FIT. Projekt, který zaštítila olympijská vítězka Dana Zátopková, chce v Plzeňském kraji oslovit nejširší veřejnost a nabídnout pomocnou ruku všem, kdo by rádi dlouhodobě dělali něco pro své zdraví a zlepšili tak svůj životní styl.

Je plno. Psí útulek potřebuje pomoci

Je plno. Psí útulek potřebuje pomoci

Český Krumlov – Jedenáct psů zdarma nabízí zájemcům regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) 
v Prachaticích. Původní majitel choval totiž zvířata v nevyhovujících podmínkách, byla mu proto odebrána.

Ilustrační foto

Vegané rozloží piknik u hvězdárny. Přidáte se?

Prostějov – Vegané, propagátoři této formy stravování nebo i ti, kteří by se chtěli s tímto fenoménem seznámit, mohou přijít v sobotu odpoledne do Kolářových sadů. U hvězdárny se bude konat od čtrnácti hodin čtvrtý veganský piknik.

Petr Caletka

Pověst je to jediné, co rozhodčí má, říká sudí Petr Caletka

Přerov – Dodnes si vzpomíná na své první utkání, kterého se zúčastnil jako fotbalový rozhodčí. V minifotbalovém derby se utkali hráči Přerova s Hranickými. Na zápas přišlo osmdesát nebo devadesát rodičů, kteří jej prožívali velmi bouřlivě. Právě tyto emoce se tehdy patnáctiletému Petru Caletkovi zalíbily natolik, že se pískání zápasů věnuje jedenáct let.

V Třebíči můžeme spatřit světle modrou Toyotu Prius celkem pravidelně. Majitelem je Petr Kroupa a zakoupil ji v roce 2012.

OBRAZEM: Majitel Priusu dává najevo ekologické smýšlení

Třebíč - Toyota Prius. Určitě jste o ní už slyšeli. Bylo to jistě v souvislosti s alternativními pohony automobilů. Možná jste ji i viděli někde na silnici nebo ve filmu. Zcela jistě ji ale mnoho motoristů, jak se říká, nebere moc vážně. Obzvláště v našich končinách, kde slovo „ekologie" moc v módě není, a města se hemží dieselovými automobily, vypouštějícími ze svých výfuků černá oblaka sazí.

Nikolaj Martinák.

Nikolaj Martinák rezignoval na post ředitele strážníků

Vsetín – Kvůli zdravotním problémům se rozhodl opustit po devíti letech post šéfa Městské policie ve Vsetíně Nikolaj Martinák.Od loňského roku se odstupující ředitel vsetínských strážníků potýká se zdravotními problémy.

Ilustrační foto.

Hodinu tělocviku navíc nabídne dětem i škola Za mlýnem

Přerov – Žáci přerovské Základní školy Za mlýnem si od nového školního roku užijí ještě více tělocviku. Škola se totiž přihlásila do projektu ministerstva školství, které chce dětem přidat do rozvrhu další hodinu tělocviku.

Dušan Póč.

Radnice v Rožnově jde s dobou a s lidmi

Skejťákům v Rožnově se blýská na lepší časy. Vypadá to tak, že se konečně dočkají důstojného areálu, který jim pomůže zdokonalovat se v jejich zálibě.

Ilustrační foto.

Včelám se v Praze daří víc než jinde, přesto jich ubývá

Praha – Včelám se v Praze daří víc než jinde, produkují průměrně o 20 až 30 procent více medu než v zemědělské krajině. Přesto se tu počet včelstev od 60. let zmenšil na přibližně desetinu. Jinde v Česku naopak lidí, kteří se věnují chovu včel, přibývá. Odborníci se snaží trend zvrátit, pořádají kurzy pro zájemce i učitele. V rozhovoru s novináři to řekl předseda Spolku pro rozvoj včelařství Mája Václav Švamberk.

Ilustrační foto

Dovolenou tráví s přáteli místo s partnerem 35 procent lidí

Praha – S dětmi a partnerem vyráží na dovolenou 30 procent Čechů. Stejný počet lidí jede v páru bez svých ratolestí, 35 procent českých turistů tráví svou dovolenou bez partnera a vyrazí raději s kamarády, kolegy nebo rodiči. Nezanedbatelný je také počet (pět pct) těch, kteří jedou na dovolenou úplně sami či s milencem nebo milenkou. Z činností na letní dovolené letos nejvíce vzrosla obliba adrenalinových sportů. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými klienty provedla cestovní kancelář Blue Style.

Cvičení s Jirkou Gruntorádem v IGY Centru v Českých Budějovicích.

Ve stínu IGY cvičily počtvrté

České Budějovice - Horký čtvrteční večer využila asi třicítka žen k procvičení těl a možná i ke změně života v budějovickém IGY Centru. To ve spolupráci s Deníkem, odborníky na zdraví a zkušenými lektory zve až do prosince na lekce cvičení a přednášky zdarma. Tentokrát se návštěvnice dozvěděly, jak si neničit záda nebo jak si mohou zaposilovat i při sedavé práci v kanceláři.

Ilustrační foto.

Živá strava se dere na Ostravsko

Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.

Motorky se na vlašimský Koupák sjedou už podeváté-

Na koupáku ve Vlašimi zaburácejí silné motorky

Vlašim – Dnešní den využijí příznivci silných strojů k tradičnímu setkání motorkářů ve Vlašimi. Na již devátém ročníku motosrazu Koupák 2015 bude k vidění spousta nejrůznějších motocyklů všemožných značek a kubatur.

ilustrační foto

Životní styl lidí s nemocemi srdce a cév není dobrý

Životní styl Čechů s nemocemi srdce a cév není dobrý. Zastoupení kuřáků je srovnatelné se zdravými lidmi a jen málo nemocných zdravě jí a má dostatek pohybu. Ukázalo to dotazníkové šetření Helen (Health, Life Style and Environment), v němž odpovídalo 5013 lidí ve věku 45 až 54 let, zdravých i léčených s nemocemi srdce a cév, vysokým tlakem, cholesterolem či cukrovkou. Výsledky zveřejnil na webu Státní zdravotní ústav.

Den zdraví v Benešově využili mladí, ale i senioři.

Lidé si mohli nechat změřit třeba tuk v těle

Benešov - Celé včerejší odpoledne mohli lidé zamířit na benešovské Masarykovo náměstí, aby si tam nechali bezplatně změřit krevní tlak, tuk v těle, index BMI, udělat si test životního stylu či si nechat poradit v dalších oblastech, které je trápí.