Kreativ

ŠTÍTEK: životní styl

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Změna životosprávy

Východní Čechy - Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy.

Ilustrační fotografie.

U počítačů lidé tráví třetinu života. Hrozí poškození zraku

Statisticky sedí každý Čech u počítače průměrně osm hodin denně. Ale lidské tělo není na výdobytky moderní doby plně přizpůsobeno a tak nám používání zmíněné elektroniky přivádí řadu zdravotních komplikací. Jedním z nejožehavějších problémů je poškození zraku. Pálení očí a bolest hlavy se dá ještě napravit. V horších případech už ale nepomůže ani operace. Krátkozrakostí trpí převážně díky špatnému životnímu stylu už téměř každý třetí člověk na Zemi.

Ilustrační foto

Naturisté získali na Kunovské tabuli pozemek. O jeho využití budou jednat

Ostrožská Nová Ves /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Zánik naturismu u novoveských jezer se odkládá. U více než rok trvající situace, kdy vyznavače životního stylu bez oblečení, vyhnaly po třiceti letech z oblíbené lokality nekompromisní úřednická rozhodnutí, se v uplynulých týdnech zásadním způsobem změnila. Naturisté totiž po několikaměsíčním úsilí získali na břehu Kunovské tabule, lidově označované jako „čtverec", nový pozemek a to přímo od obce Ostrožská Nová Ves.

Zuzana Víznerová

Zuzana Víznerová: Člověk by měl mít čas sám na sebe

Kolínsko – Máme za sebou nejkrásnější období roku, ale také období přejídání se. Nyní přišla doba, kdy se mnozí z nás zahledí na váhu, nakoupí cvičební úbory a vydají se do posiloven a tělocvičen. Navíc nasadí drastické diety. O tom, jak je vhodné s upravováním jídelníčku a se sportem začít, jsme hovořili se Zuzanou Víznerovou, která se správným stravováním a sportem zabývá. 

 Člen otužileckého oddílu Karolinští hřebci Josef Paška se otužování věnuje už sedm let.

K otužování mě přivedla voda z hadice na zahradě

Karolinka – Je tomu sedm let co v zimě poprvé skočil do mrazivé vody valašského Balatonu v Novém Hrozenkově. Za tu dobu již tak udělal několikrát. „Baví mě to. Zaplavat si tu chodím spolu s kamarády několikrát za zimu," říká letos šedesáti pěti letý penzista a bývalý policista Josef Paška.

Ilustrační foto

Nutriční terapeutka: Nastávající matky už ví, že v těhotenství nejí za dva lidi

Thomayerova nemocnice v Praze se stala řešitelem jedinečného grantového projektu nazvaného Společně zaměřeného na zdravou výživu a životní styl těhotných a kojících maminek zadaného Evropskou komisí, který probíhá i v dalších státech Evropské unie Velké Británii, Dánsku, Bulharsku a Španělsku. Projektu se účastní také Jitka Tomešová z Thomayerovy nemocnice.

Rekonstrukce tzv. Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě.

Velká obnova historického tzv. Doleního mlýna

Bradlecká Lhota – Jedné z nejvýznamnějších památek regionu, tzv. Dolenímu mlýnu v Bradlecké Lhotě, se do původní podoby vrátilo vodní kolo. Stavení datované v kronikách od šestnáctého století, jinak označované také jako Babákův mlýn, se tak stalo prvním mlýnem s obnoveným vodním kolem v Libereckém kraji.

Svátky si tradičně většina z nás osladila víc, než je zdrávo. A právě sladidla v čele s bílým cukrem jsou v současnosti spojována s nevhodným životním stylem a obezitou. Ilustrační foto.

Umělá sladidla? Od zbytečných kil nepomůžou

Svátky si tradičně většina z nás osladila víc, než je zdrávo. A právě sladidla v čele s bílým cukrem jsou v současnosti spojována s nevhodným životním stylem a obezitou. Ve snaze žít zdravě se pak řada z nás pokouší cukr nahradit. Alternativních sladidel existuje na trhu mnoho, stejně jako otazníků nad tím, zda a jak jsou pro organismus příznivá.

Svátky si tradičně většina z nás osladila víc, než je zdrávo. A právě sladidla v čele s bílým cukrem jsou v současnosti spojována s nevhodným životním stylem a obezitou. Ilustrační foto.

Umělá sladidla? Od zbytečných kil nepomůžou

Praha – Svátky si tradičně většina z nás osladila víc, než je zdrávo. A právě sladidla v čele s bílým cukrem jsou v současnosti spojována s nevhodným životním stylem a obezitou. Ve snaze žít zdravě se pak řada z nás pokouší cukr nahradit. Alternativních sladidel existuje na trhu mnoho, stejně jako otazníků nad tím, zda a jak jsou pro organismus příznivá.

Richard Frohn.

Svátků se málem nedožil. Pád z třiceti metrů však přežil a lézt chce zase

Brno – Bez lezení a turistiky si svůj život nedokázal představit. Chybělo málo a kvůli nepozornosti se vánočních svátku nedožil. Čtyřiatřicetiletý Richard Frohn spadl v říjnu z třicetimetrové skály. Jako zázrakem pád přežil a příští měsíc vymění invalidní vozík za berle. „Lezení pro mě byla závislost. Teď už vím, že jsou v životě důležitější věci," dodává.

NA VĚROHODNÉ IMAGE The Beatles si kladenská kapela dala záležet.

Kladenští Beatles zahrají tradiční vánoční koncert

Kladno /ROZHOVOR/ – Hudba legendárních The Beatles před Vánoci rozezní Dům kultury na Sítné v Kladně. Už tradičně tam 23. prosince, čili dnes vystoupí kladenská kapela Beatles Revival. Jejich frontman Luděk Maulis má legendární Brouky prý odmalička spojené s Vánoci. Ačkoliv s životním stylem hvězd nesouhlasí, jejich písničky mu vždy byly inspirací. „Už jako dítě jsem cítil, že je v nich něco extra," řekl zpěvák a na další otázky odpověděl v rozhovoru.

NA VĚROHODNÉ IMAGE The Beatles si kladenská kapela dala záležet.

Kladenští Beatles zahrají tradiční vánoční koncert

Kladno/ROZHOVOR/ – Hudba legendárních The Beatles před Vánoci rozezní Dům kultury na Sítné v Kladně. Už tradičně tam 23. prosince, čili dnes vystoupí kladenská kapela Beatles Revival. Jejich frontman Luděk Maulis má legendární Brouky prý odmalička spojené s Vánoci. Ačkoliv s životním stylem hvězd nesouhlasí, jejich písničky mu vždy byly inspirací. „Už jako dítě jsem cítil, že je v nich něco extra," řekl zpěvák a na další otázky odpověděl v rozhovoru.

Aktivista Ondřej Kobza nabízí podporu novým projektům, které obohatí kulturní život.

Ondřej Kobza nabízí podporu novým projektům, které obohatí kulturní život

Praha /VIDEO/ - V rámci projektu Kulturní jádra BU2R, za kterým stojí spolek Piána na ulici a platforma BU2R, byla v prosinci zveřejněna výzva na podporu nových aktivit a nápadů. Zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza a dramaturgyně Michaela Hečková pomohou třem autorům nejzajímavějších nápadů rozjet vlastní projekt a podnítit tak rozvoj živé městské kultury.

Ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková.

Alena Jančíková: Pro lidi na vozíčku je zásadní zůstat aktivní

Praha - Ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková v osmnácti letech uslyšela slova, kterých se děsí snad každý: „Už nikdy nebudete chodit." Na vozíčku se ocitla poté, co spadla ze stromu, kam vylezla, aby si mohla vyfotografovat plchy (hlodavce, žijící v korunách stromů). Se svým hendikepem se však dokázala energicky vyrovnat.

Klavíristka Barbora Brabcová.

Klavír je celý můj život, říká Barbora Brabcová

České Budějovice – Cvičí pět hodin denně, někdy i víc. Klavíristka Barbora Brabcová (21), vítězka mnoha soutěží 
a studentka pražské HAMU, je jedním z talentů, které podpoří Deník z Kabelkového veletrhu. Peníze použije Barbora na studium.

Ilustrační foto.

Dlouhodobé sezení je vážný rizikový faktor

Sedavý způsob života je závažným rizikovým faktorem pro ty, kdo trpí chorobami koronárních tepen, především jsou-li starší šedesáti let. Muži sedí v průměru u televize, před počítačem nebo v automobilu denně osm hodin, ženy o něco méně. Evropští kardiologové přicházejí s několika triky, které se dají použít doma i v úřadě a které jsou dobrou prevencí. Píše o tom italský deník La Repubblica.

Ilustrační foto.

Jak Kontaktní centrum pomáhá drogově závislým i gamblerům?

Prostějov – Už téměř patnáct let funguje v Prostějově kontaktní centrum pro uživatele návykových látek, které provozuje Společnost Podané ruce. Za tu dobu si pracovníci sociální služby vybudovali stabilní zázemí a pomohli velkému množství klientů, nejen ze strany uživatelů drog, ale i jejich rodinným příslušníkům a osobám blízkým, kterým nabízejí bezplatné poradenství.

Projekt Změňte svůj život v IGY vyvrcholil minulý čtvrtek. Na snímku jsou zleva účastnice Kateřina Vokálová, Adina Dvořáková, moderátor a cvičitel Jiří Gruntorád, přednášející Andrea Trajková a další účastnice Hana Houšková a Božena Sládková.

Jestli svůj život dokázaly změnit, ukáže teprve až čas

České Budějovice - Chtěly změnit svůj život. Toužily začít žít zdravě. Záměr se jim prý vydařil. Čtyři účastnice projektu Změňte svůj život v IGY, které regionální Deník po dobu půl roku na svých stránkách sledoval detailně, svoji účast hodnotí kladně. Akce, která odstartovala v červenci, vyvrcholila minulý čtvrtek.

Služby bytového designérství nabízí v Benešově Eva Vnoučková a Eva Řeháková už zhruba 9 měsíců. Začátkem příštího roku se pak chtějí rozjet za potencionálními zákazníky i mimo něj.

Evy se vyznají v designu, interiérech a dekoracích

Benešov – Prostorný pracovní stůl, šicí stroje, krabice plné špulek nití všech barev, a hlavně stohy látek či záclon. Tak vypadá dílna Evy Vnoučkové a Evy Řehákové, které prostřednictvím svého Studia Eva nabízí bytové designerství.

Na hodinách v IGY si Božena Sládková vyzkoušela různé styly cvičení, včetně tance.

Díky projektu zatočila s centimetry a poznala také nové přátele

České Budějovice – Už od léta se v českobudějovickém IGY Centru setkávají všichni, kdo chtějí udělat něco se svým životním stylem. Projekt Změňte svůj život v IGY všechny účastníky vždy nejen pořádně rozpohybuje, ale zároveň se při něm dozvídají různé rady a tipy, jak má vypadat zdravý životní styl. Náš Deník sleduje pět pravidelných účastnic tohoto projektu. Jednou z nich je také Božena Sládková, která nám prozradila, jak jí projekt zatím změnil život.

S Petrem Havlíčkem se díky projektu Změňte svůj život v IGY setkala i Adina Dvořáková (vlevo) a Kateřina Vokálová.

Známého výživového poradce otázky z davu nepřekvapily

České Budějovice – Co říkáte na palmový olej? Jaký je váš názor na veganství a jak se díváte na různé diety a detoxikační kůry? Pod palbou takových otázek se v úterý ocitl 
v Českých Budějovicích známý výživový poradce Petr Havlíček.

Centrum adiktologických služeb pomáhá závislým

Skoncovat se závislostí je možné. S pomocí profesionálů

Nymburk - Nikdy nevíme, komu z nás či našich blízkých se to může přihodit. Neřešme teď cesty, které ke vzniku závislosti vedou, to je jiné téma. Prostě tu najednou je: závislost. Existuje pomoc? Kde ji hledat? Například v Centru adiktologických služeb v Nymburce, které pracuje zejména 
s nitrožilními uživateli nelegálních návykových látek.

Tomáš Czernin v redakci Jičínského deníku.

Adventní posezení s hrabětem Tomášem Czerninem

Libáň – Začínají se prodlužovat podzimní podvečery, a to je pravá chvíle pro posezení s Tomášem hrabětem Czerninem na tradičním Křesle v libáňské cukrárně Karolínka ve čtvrtek 26. listopadu v 17 hodin.

Cvičení v IGY.

Zkouší nová cvičení, ale i zdravé potraviny

České Budějovice - Už od léta se v českobudějovickém IGY Centru setkávají všichni, kdo chtějí udělat něco se svým životním stylem. Projekt Změňte svůj život v IGY všechny účastníky vždy nejen pořádně rozpohybuje, ale zároveň se při něm dozvídají různé rady a tipy, jak má vypadat zdravý životní styl. Náš Deník sleduje pět pravidelných účastnic tohoto projektu. Jednou z nich je také osmnáctiletá studentka Adina Dvořáková, která nám prozradila, jak jí projekt zatím změnil život.

Ilustrační foto

Těhotné a kojící ženy se poučí z peněz EU o správné výživě

Těhotné a kojící maminky v Praze se mohou za evropské peníze poučit o správné výživě a zdravém životním stylu v těhotenství. Umožní jim to grantový projekt Evropské komise s názvem Společně, řekla Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice zapojené do projektu. S mottem Dobré pro tebe, dobré pro oba odstartoval projekt v těchto dnech a potrvá do června 2016.

SILNICE je pro toulavé psy velkým rizikem. Fenka na levém snímku se toulala po šestce nedaleko Vrbice. Naštěstí byla včas odchycena. Pejsek na pravém snímku se toulal v okolí Stanovic, potmě a v mlze.

Toulající se psi přinášejí trable

Karlovarský kraj - Nejen móda či životní styl, především obrovský závazek a zodpovědnost. To znamená mít psa. Ne každý je ale schopný tomuto dostát. Z různých důvodů se po městech i silnicích mezi nimi pohybují psi zaběhnutí, či chronicky toulaví.

Nestlé Dětská zlatá liga na olomouckém atletickém stadionu

Nestlé vybralo v Olomouci čtyři příjemce grantů pro rok 2016

Olomouc - Celkem 120 tisíc korun si mezi sebou rozdělí čtveřice vítězných projektů z olomouckého regionu. Nestlé granty uděluje od roku 2005. Cílem je podpořit neziskové organizace zaměřující se na pohybové aktivity dětí a mládeže, zdravý životní styl či ochranu životního prostředí. Na konečném výběru se podíleli také zástupci města Olomouce.

Žehnání Svatomartínských vín 2015 na náměstí v Uherském Hradišti.

Svatý Martin: Koně jsou pro mě životní styl

Uherské Hradiště, Staré Město – Vlastním jménem se jmenuje Martin a podruhé se na uherskohradišťském Masarykově náměstí představil v roli svatého Martina. Coby římský legionář přijel ve středu po jedenácté hodině na valachovi jménem Nikar do centra města.

Kateřina Vokálová je pravidelnou účastnicí projektu Změňte svůj život v IGY. Zajímají ji nejen přednášky, ale také různá cvičení.

V IGY čerpá inspiraci pro cvičení i jídlo

České Budějovice - Pravidelně se v českobudějovickém IGY Centru setkávají účastíci projektu Změňte svůj život v IGY, který je zaměřený na zdravý životní styl. Náš Deník sleduje pět pravidelných účastnic tohoto projektu. Jednou z nich je i osmnáctiletá studentka Kateřina Vokálová, která nám prozradila, jak jí projekt zatím změnil život.

Pochod proti diabetu se ve středu konal v Českých Budějovicích, jako připomínka Světového dne diabetu. Jeho účastníci došli i na náměstí Přemysla Otakara II. Zároveň se konala řada doprovodných akcí v Rekondičním centru Medipont VŠTJ Medicina Praha.

Ke kašně přinesli modré balónky

České Budějovice - Pochod proti diabetu se ve středu konal v Českých Budějovicích. Zájemci si mohli nechat změřit hladinu cukru, krevní tlak, nechat provést vyhodnocení BMI a rizika spojená s životním stylem. K dispozici byla diabetologická zdravotní sestra s ukázkou konverzačních map, které jsou moderním trendem zdravotních edukací současnosti. Konzultace pohybových aktivit poskytli odborníci z RC Medipont.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy - V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Dieta je začátek dlouhé cesty

Východní Čechy – V posledních letech velkou rychlostí přibývá lidí, které trápí nadváha, či dokonce obezita nejvyššího stupně. Většina těchto lidí by se ráda svých nadbytečných kilogramů zbavila. Kdo by přeci nechtěl mít zase hezkou štíhlou postavu a cítit se dobře ve svém těle? K tomuto cíli může každého velmi dobře dovést správně zvolená dieta.