Kreativ

ŠTÍTEK: ZOO Praha

Lori horský v Zoo Ostrava.

Papoušci, kteří jedí pyl. Loriové horští se v Zoo Ostrava mají skvěle!

/VIDEO/ Loriové horští obývají v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava Voliéru Papua, která je pro návštěvníky průchozí. Lidé tak mohou hejno těchto pestrobarevných papoušků pozorovat spolu s dalšími obyvateli voliéry z bezprostřední blízkosti. Aktuálně zde pobývá skupina devatenácti ptáků s rekordním počtem mláďat, které se rodičovským párům podařilo v tomto roce odchovat.

Zemřel Bohumil Král

Zemřel bývalý ředitel Zoo Brno Bohumil Král. Pracoval na Kubě i Sibiři

V roce 2014 získal vyznamenání za celoživotní práci pro české zoologické zahrady „Bílý slon“. Navštívil přes čtyři sta zoo po celém světě. Je čestným členem Světové asociace zoo a akvárií, Unie českých a slovenských zoo a Euroasijské regionální asociace zooparků a akvárií. Byl ředitelem Zoo Praha a zoologickým ředitel brněnské Zoo.

Římskokatolická církev pokládá celibát za oběť Bohu, která umožňuje kněžím soustředit se pouze na jejich povinnosti.

Celibát odhání od církve kněžský dorost

Římskokatolická církev pokládá celibát za oběť Bohu, která umožňuje kněžím soustředit se pouze na jejich povinnosti. Také v této církvi se ale najdou lidé, kteří život bez manželství a sexu považují za přežitek i příčinu nedostatku farářů.

Tisíce lidí navštívili 6. července pražskou zoo. slon

Těžká rána pro pražskou zoo. Další uzavření znamená ztráty desítek milionů korun

/VIDEO/ Na poslední chvíli v noci na dnešek a někde až dnes ráno zavíraly zoologické zahrady v Česku své brány, odvolávaly brigádníky z pokladen a rušily zamluvené školní výlety. Ve čtvrtek totiž původně ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října. Podle opatření vlády ale musí být zavřeno už ode dneška.

První slunatec nádherný v Zoo Praha si zjednal respekt, ukázal oči z peří.

Slunatec strašil spolubydlící v pražské zoo

Měří sice jen něco málo přes čtyřicet centimetrů a váží ani ne sto sedmdesát gramů, i přesto před ním podle ošetřovatelů couvali všichni ptačí obyvatelé Rákosova pavilonu v pražské zoo, kam se právě nastěhoval. Řeč je o slunatci nádherném, prvním exempláři tohoto druhu v trojské zoologické zahradě.

Andělské hody ve Veselí nad Moravou

Tipy na víkend 2. až 4. října: Lidé zavítají na hody, filmy i výstavu zvířat

První říjnový víkend na Hodonínsku láká na Andělské hody do Veselí, na české filmy do Kyjova či výstavu zvířat do Strážnice. Zoologické zahrady v kraji zvou na Světový den zvířat. Před návštěvou akce doporučejeme ověřit si její konání přímo u pořadatele. Kvůli náhlým změnám v covidových opatřeních se situace mění velmi rychle.

Fotografie gorilího samce Richarda ovládla internet i světová média.

Petržel jako mikrofon. Amatérský snímek gorily „Elvise“ ze zoo zaujal ve světě

Pražská zoologická zahrada se díky amatérskému snímku návštěvnice Lucie Štěpničkové dostala na stránky prestižní americké zpravodajské stanice Fox News. Samec gorily nížinné Richard na fotografii špulí rty jako legendární zpěvák Elvis Presley a místo mikrofonu má petržel. Fotku sdílely stovky uživatelů sociálních sítí.

Tchéco řádí v čisté vodě, Pavilon hrochů v Zoo Praha byl otevřen po rekonstrukci.

OBRAZEM: Zoo otevřela pavilon po rekonstrukci. Hrochy můžete vidět i pod vodou

Sváteční 28. září patřilo v zoologické zahradě hlavního města tradičně Výroční slavnosti. Letos bylo jejím středobodem znovuotevření pavilonu hrochů a představení samce Tchéca. Zoo Praha kvůli šíření koronaviru akci pořádala v omezené podobě a většinu novinek ukázala ve vysílání České televize.

V pondělí 28. září bude po rekonstrukci znovu otevřen Pavilon hrochů, který nový samec Tchéco obývá spolu se samicí Maruškou a samcem Fandou.

Hroši už si čistí zuby. Pondělní Výroční slavnost v zoo bude letos netradiční

/VIDEO/ Státní svátek 28. září se v Zoo Praha každoročně připomíná Výroční slavností. Letos mělo být jejím zlatým hřebem znovuotevření Pavilonu hrochů a představení samce Tchéca. Vzhledem k mimořádné situaci vyvolané koronavirovou nákazou však bylo rozhodnuto, že tato část slavnosti proběhne během dopoledne ve vysílání ČT24 a návštěvníci budou poté moci Pavilon hrochů navštěvovat průběžně.

Švandovo divadlo dnes večer uvádí derniéru Krysaře.

Tipy na pondělí 22. září

Máte už program na dnešní den? Pokud ještě váháte, jestli vyrazit na nějakou zajímavou akci, podívejte se na pár tipů z naší nabídky. Třeba si vyberete.

Školáci běžně dostávají nabídku několika jídel v moderně zařízených školních kuchyních. Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Od hladu dětem v Benešově pomáhá neziskovka

Díky schválení benešovskými radními se dostává od nového školního roku podpora pro děti z ekonomicky slabších rodin tam, kam ji její autoři zamýšleli poslat. Pražská obecně prospěšná společnost Women for women totiž už poněkolikáté nabídla městu Benešovu účelový finanční dar ve výši 46 512 korun. Tento účelový dar uhradí obědy dvaadvaceti žákům ze Základní školy Na Karlově, kteří by jinak polední jídlo ve školní jídelně vynechali.

Hlavními hvězdami programu v rezervaci Bororo v Zoo Praha budou lama alpaka Sancho (na snímku), miniprasátka Jonatán a Pepinka, koza Jarmila, fretka Fred a samec káněte Harrisova Diego.

Jak se učí zvířata? V zoo to ukážou to koza, lama, fretka i prase

Ukázkou učení zvířat odstartoval začátek školního roku v Zoo Praha. Návštěvníci mohli vidět speciální cvičení s lachtany i práci se zvířaty v rezervaci Bororo. Vše je zaměřeno na trénink, rozptýlení a představení jejich schopností. Program s názvem „Zvířata se učí“ bude pokračovat i v září a v říjnu a to vždy o víkendech a svátcích.

První školní den v Zoo Praha na návštěvníky čeká i speciální vystoupení lachtanů.

Poslední den bez úkolů. Pražská zoo láká školáky na speciální program

Letošní 1. září bude pro tisíce dětí (nejen) v Praze velmi zvláštní. Kvůli koronaviru na školáky může čekat první den nového roku omezení. Úterý si však lze zpříjemnit návštěvou zoologické zahrady hlavního města. Vedení zoo nachystalo bohatý program zaměřený na učení zvířat v zoo. 

Tchajpejská zoologická zahrada

Tchajwanský deník: Luskouni pro Prahu

Jsou věkově trochu nevyrovnaný pár. Jemu jsou čtyři měsíce, jí tři roky. Ona dostala jméno, které by se dalo přeložit jako Hašlerka, on je ještě příliš mladý na to, aby už jméno měl.

Luskoun. Ilustrační foto.

Ty a ty, do Prahy! Tchajpejská zoo už vybrala luskouny. Přiletí přímou linkou?

Tchajpejská zoologická zahrada již určila luskouny, které z Tchaj-wanu dostane Praha. Za několik měsíců by mohli lidé v pražské zoo obdivovat nyní tříletou samičku a čtyměsíčního samce. A delegace předsedy Senátu Miloše Vystrčila se odzvěděla i to, že tchajwanské aerolinie chtějí zřídit přímou linku do českého hlavního města.

V pražské zoo se narodil vzácný chápan.

V pražské zoo se narodil vzácný chápan. Ocas používá jako končetinu

Zoo Praha je jedinou evropskou zoologickou zahradou, kde se daří rozmnožovat zástupce primátů s názvem chápan středoamerický (známý také jako Geoffroyův). Samice chápana středoamerického Talula v hlavním městě přivedla na svět už své šesté mládě. Mezinárodní svaz ochrany přírody přitom vede tato zvířata v červeném seznamu jako ohrožený druh.

Povodně z roku 2002 v Praze.

OBRAZEM: „Panenko skákavá!“ Připomeňte si, jak Prahu ničila povodeň v roce 2002

V těchto horkých srpnových dnech to mnohým z nás nedochází, ale tento týden uplynulo přesně 18 let od jedné z nejhorších přírodních katastrof v českých dějinách. V roce 2002 velmi citelně zasáhla povodeň i hlavní město. Vltavou se valila tisíciletá voda. Symbolem tehdejších událostí se stalo zatopené metro, pražská zoo i nešťastný výrok tehdejšího primátora Igora Němce. Pražský deník nabízí ke smutnému výročí unikátní snímky. Podívejte se.

Ilustrační foto

Bratři, jak se patří. O Senát se „poperou“ Smoljakovi synové

/INFOGRAFIKA/ Nádech „bratrovražedného souboje“ budou mít na začátku října senátní volby v pražském obvodu číslo 24 (většina Prahy 9 a menší městské části v okolí). Starší syn slavného herce a vinořský radní David Smoljak patří mezi nesporné favority. Vyhrál totiž už loňské doplňovací volby a senátorské křeslo v obvodě obhajuje. Jeho o sedm let mladší bratr Filip se do klání přihlásil na poslední chvíli.

Ilustrační foto.

Dárek pro sloní rodinu. Dnes se v Zoo Praha slaví Světový den slonů

Pražská zoologická zahrada si dnes připomene Světový den slonů. Kromě zábavy má oslava upozornit na hrozby, kterým tato mohutná zvířata v současnosti čelí, i na možnosti, jak je chránit. Celodenní program představí celé sloní stádo trojské zoo včetně dvou sloních samiček, které se narodily letos v březnu a květnu. Návštěvníky čeká například komentované koupání slonic nebo předání daru sloní rodině.