Kreativ

ŠTÍTEK: ZOO Praha

Kamínky jako umělecká díla. Zdroj: Facebook Kamínky

Putovní kamínky aneb Zábava do města i do přírody. Nejvíc jich je v zoo

Na ulici můžete najít leccos, v posledních měsících i krásně malované kamínky. Oproti ostatním věcem se ale liší v tom, že jej tam nikdo neztratil, nýbrž umístil úmyslně. Pokud na druhé straně uvidíte číslo v podobě PSČ, s jistotou jste našli putovní kamínek. Nemusíte s ním ale cestovat přes půlku světa, stačí ho odvézt na druhý konec Prahy.

Transportní přívěs ve kterém byla převezena mladá žirafa do Zoo Ostrava

V Zoo Ostrava se zabydluje nová žirafa

V úterý 28. července byla do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava dovezena nová samice žirafy Rothschildovy. Narodila se 25. ledna 2019. Kvůli aklimatizaci na nové prostředí je pro návštěvníky dočasně uzavřen Pavilon afrických zvířat.

Autobus linky 112 v koloně na Trojském mostě.

Konečně! Do zoo dojedete autobusem po změně trasy rychleji

Pražský organizátor veřejné dopravy Ropid změnu trasy linky do Zoo Praha, platnou od 1. srpna, oznámil v tiskové zprávě. Po Trojském mostě už měly autobusy do zoologické zahrady dávno jezdit, ale kvůli chybějící stavební úpravě výjezdu z jižního terminálu autobusů Nádraží Holešovice a přilehlého zastávkového ostrůvku se tak stále nedělo.

Z prostředků, které více než 18 tisíc dárců zaslalo na konto „Pomáháme jim přežít“, budou v Austrálii financovány i dlouhodobé projekty. Jedním z nich je boj za záchranu paropuchy corroboree.

Sbírka pražské zoo pomůže klokanům i unikátním ropuchám

Na konci loňského roku a na začátku toho letošního zdecimovaly Austrálii neobvykle rozsáhlé požáry. Řada zdejších zvířat při nich utrpěla vážná zranění. Do pomoci se zapojila také Zoo Praha. Na sbírkovém kontu se jí podařilo shromáždit přes 22 milionů korun. Z této sumy bylo rozděleno již 20 196 306 korun.

Výlet do ZOO v Praze.

Výlet za slony a čertem

Do Pražské ZOO se v sobotu 13. června vydalo 48 účastníků ze sdružení DIACEL Písek (sdružení rodičů dětí s diabetem a celiakií). Ujít si nenechali ani Darvinův kráter, aby mohli vidět tasmánského čerta.

Zatopený bazén lachtanů v pražské zoo po bleskové povodni 14. června 2020.

Blesková povodeň spláchla i pražskou zoo. To je opravdu děs, zoufá ředitel

Mnohým se při pohledu na tu fotografii vybavily vzpomínky na povodně v roce 2002 a lachtana Gastona. Tentokrát extrémní víkendové počasí tak fatální následky pro zoologickou zahradu hlavního města nemělo. Přívaly vody se však dostaly i do trojského areálu a zaplavily bazén lachtanů, odkud před lety právě Gaston odplaval a o život marně bojoval až do Německa.

Jiří Hanák

Zemřel novinář Jiří Hanák. Signatáři Charty 77 bylo 82 let

Ve věku 82 let zemřel v noci na dnešek novinář a jeden z prvních signatářů Charty 77 Jiří Hanák. ČTK o tom informovala jeho rodina. Hanák bývá označován za doyena českých sloupkařů, čtenáři oceňovali jeho vytříbenou češtinu i znalost historie. V roce 2005 získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky. Nadace Český literární fond udělila Hanákovi cenu Opus Vitae za rok 2015 "za mistrovství pera, občanskou statečnost a paličatost, která se občas hodí".

Návštěvníci pražské zoo

Vojtěch oznámil další uvolnění. Kapacita zoologických zahrad se zvýší ve čtvrtek

Limit pro počet návštěvníků zoologických a botanických zahrad či arboret se zvýší už od tohoto čtvrtka. Původně to vláda společně s další vlnou uvolňování restrikcí kvůli koronaviru plánovala od pondělí 8. června. Maximální kapacita se zvedne ze 150 na 250 osob na hektar. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) to dnes večer uvedl na twitteru.

Do Zoo Praha přicestovali čtyři ďábli medvědovití v roce 2019 přímo z Tasmánie. Na snímku samec ďábla medvědovitého Sumac („Škumpa“), kterého poznáte podle přerušené bílé čáry na hrudníku. Společnost mu v expozici dělají tři samičky.

VIDEO: Nový „tahák“ zoo má jméno ďábel. Otevře se Darwinův kráter

Na ďáblovi medvědovitém prý není nic ďábelského, tvrdí chovatelé z pražské zoo. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci už od soboty, kdy v Troji otevírají pro veřejnost novou expozici australské a zejména tasmánské fauny. Vznikala dva roky nedaleko hlavního vchodu a celkové náklady investice dosáhly 78 milionů korun bez DPH.

Ředitel Zooparku Zájezd Jiří Marek.

Jiří Marek: Chameleoni jsou má srdcovka

Jiří Marek je sice z Prahy, velmi často ho ovšem můžete potkat v Zooparku Zájezd u Buštěhradu, kde dělá ředitele. Také tento zoopark, samozřejmě zasáhla nemilá situace způsobená šířením nákazy Covid-19. „Chtěl bych poděkovat všem, a to hlavně našim zaměstnancům, návštěvníkům i ostatním příznivcům za to, jak jsme zvládli tohle složité období překonat. Nyní už můžete náš zoopark znovu navštívit,“ říká milovník chameleonů, který v květnu oslaví devětapadesáté narozeniny.

Slůňata z pražské zoologické zahrady, které se narodila jen pár týdnů po sobě, se společně se sloními matkami ukázala návštěvníkům ve venkovním výběhu.

Pražský zázrak! Slůňata se v zoo poprvé ukázala venku. Podívejte se

Narození sloních samiček v zoologické zahradě hlavního města dělí jen několik týdnů. Obě mláďata se už spolu seznamují, dotýkají se choboty a ve středu je bok po boku mohli poprvé spatřit návštěvníci ve venkovním výběhu Údolí slonů. Slonice Tamara a Janita – matky roztomilých slůňat – na ně pečlivě dohlížely.

Obě slůňata v Zoo Praha se o sebe navzájem zajímají.

Slůňata v pražské zoo už se dotýkají choboty. Kdy je uvidí návštěvníci?

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ačkoliv jedna sloní samička přišla na svět koncem března a druhá se narodila v sobotu, těžko byste je rozeznali. Obě slůňata jsou skoro stejně velká. V Údolí slonů v pražské zoologické zahradě už se o sebe zajímají. A zřejmě už v úterý sloní mláďata uvidí návštěvníci trojského areálu.

V sobotu 9. května se narodila slonici Janitě z pražské zoo zdravá dcera.

Velká chvíle konečně nastala. V noci přišla v pražské zoo na svět sloní slečna

/VIDEO/ V pražské zoologické zahradě se v sobotu v noci narodilo slůně. Matkou je slonice indická Janita, mládě je v pořádku. Je to samička, stejně jako slůně, které se v zoo narodilo koncem března. Ředitel zoo Miroslav Bobek novinářům řekl, že vzhledem k předpovědi počasí se do venkovního výběhu, kde mládě uvidí i návštěvníci, podívá zřejmě ve čtvrtek, až bude teplejší počasí.

Akce revizor 7.listopadu - metro Florenc.

Pozor, revizoři už jsou zase v akci! Praha posílila i některé turistické spoje

V souvislosti s uvolňováním mimořádných opatření vlády a postupným nárůstem počtu lidí v městské hromadné dopravě se dopravní podnik hlavního města (DPP) rozhodl od dnešního pondělí obnovit kontroly cestujících. Revizoři – či chcete-li slovníkem DPP: kontroloři přepravy – totiž od vypuknutí epidemie koronaviru až dosud byli využíváni spíše na jiné práce související s bojem proti infekční nemoci covid-19.

Chlebská Zoo má nejlepší medvědinec.

Chlebská Zoo získala cenu za nejlepší medvědinec

Expozice medvědů v Zoo Chleby vyhrála v anketě Bílý slon v kategorii Stavby. Soutěž vyhlašuje organizace Česká Zoo, která oceňuje nejvýznamnější odchovy a nejlepší stavby v zoologických zahradách sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad. Do letošního ročníku se přihlásilo 14 institucí se 44 významnými odchovy a 5 stavbami.

Sameček tapíra čabrakového se narodil v Zoo Praha 19. dubna 2020.

VIDEO: Tapír Punťa má brášku. Narodil se v pražské zoo o víkendu

Na sto třicet mláďat více než čtyř desítek druhů již přišlo na svět v Zoo Praha ode dne jejího uzavření 13. března 2020 a další stále přibývají. K nejatraktivnějším přírůstkům sezóny se zařadil tapír čabrakový, jenž je v historii pražské zoo teprve druhým odchovávaným mládětem tohoto ohroženého druhu.

Tapír Moke a jeho partnerka MoFun.

Tapír Punťa se teď jmenuje Moke a letos se stane otcem

Zoo Praha se může pochlubit více než pěti tisíci chovaných zvířat. Každoročně však některá z nich domovskou zahradu opouští a zamíří do světa. Pražské odchovance si tak nyní mohou prohlédnout lidé v Londýně, Ázerbájdžánu, ale třeba i daleké Tchaj-peji.

Velikonoční koledníci na sídlišti Dědina v Praze.

GALERIE Jak vypadaly Velikonoce v Praze v minulých letech

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Letos se kvůli koronavirovému stavu nouze musí Pražané obejít bez pomlázky, koledování a velikonočních trhů. Podívejte se tedy do archivu pražského deníku na to, jak svátky v minulých letech zaznamenali naši fotoreportéři.

Zvířata v Zoo Praha během doby, kdy je areál zavřený kvůli koronaviru.

Šéf zoo píše o karanténě: Lidé jsou pro zvířata rozptýlení. Byly horší povodně?

Minulý víkend měla pražská zoologická zahrada slavnostně zahájit novou sezónu, v plánu bylo i otevření Darwinova kráteru. S příchodem jara se vedení zoo obvykle těší z vysoké návštěvnosti. Jenže kvůli koronavirové pandemii je realita zcela odlišná. Brány trojského areálu jsou zavřené, zvířata prostřednictvím plakátů prosebně vzkazují: „Přijďte později!“ Ve skutečnosti si zvířecí obyvatelé pražské zoo musejí zvykat na chovatele v rouškách. A ředitel Miroslav Bobek točí pro veřejnost videa a zamýšlí se nad současnou situací.

Úplně první fotografie novorozeného slůněte! Dnes po páté hodině ranní ji pořídil hlavní veterinář Zoo Praha.

Radost v zavřené zoo. Narodilo se slůně, další porod je na spadnutí

V pražské zoologické zahradě se dnes nad ránem narodilo slůně. Matkou je slonice indická Tamara a slůně je v pořádku. Po dvou samcích se konečně narodila samička. Ředitel zahrady Miroslav Bobek o tom dnes informoval na twitteru. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem dnes narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor.

Skupina lemurů kata ze Zoo Praha se rozrostla o další mládě. Nový benjamínek se narodil ve středu brzy ráno a zatím se vyvíjí dobře.

Matka z Paříže, otec z Bratislavy. Pražská zoo má nové lemuří mládě

Pražská skupina lemurů kata se rozrostla o další mládě. Nový benjamínek se narodil ve středu brzy ráno a zatím se vyvíjí dobře. Jeho rodiči jsou téměř šestiletá samice Anka původem z Paříže a stejně starý chovný samec Tali narozený v Bratislavě. Lemur kata patří podle Červené knihy IUCN mezi ohrožené druhy.

Trnorep mezopotámský a agamy stepní.

Tip Deníku: V expozici Kattakum v Zoo Praha je namlouvání v plném proudu

/FOTOGALERIE/ Venku ještě docela panuje zima, ale do pouštní expozice Kattakum v pražské zoologické zahradě už vtrhlo jaro. Její exotičtí obyvatelé se s vervou pustili do všech myslitelných variant namlouvání. Tuto zajímavou etapu života středoasijských ještěrů je možné vidět na vlastní oči.