Kreativ

ŠTÍTEK: Antarktida

Výroba v PBS Technics Rotava.

PBS se pouští do modernizace, zaměstná další tři desítky lidí

Rotava – Třicet nových pracovních míst vytvoří firma Průmyslové bariérové systémy v Rotavě na Sokolovsku, která se zabývá výrobou mobilních protipovodňových zábran a zakázkovou výrobou pro strojírenství. Pouští se přitom do modernizace, která má zajistit další rozvoj významného zaměstnavatele na Kraslicku.

Ilustrační foto

Brněnští vědci dorazili na antarktickou Mendelovu polární stanici

Ostrov Jamese Rosse/Brno – Expedice vědců z brněnské Masarykovy univerzity dorazila do Antarktidy na Mendelovu vědeckou polární stanici na ostrově Jamese Rosse, kterou tam deset let provozuje tato vysoká škola. Cesta trvala o dva týdny déle, než se původně předpokládalo. Špatné počasí zabránilo jedenáctičlennému týmu počátkem ledna v odletu z patagonského Rio Gallegos. ČTK to dnes řekl vedoucí expedice Pavel Kapler. Vědci našli po příletu stanici neporušenou. V Antarktidě nyní panuje léto, což je nejvhodnější období k terénnímu výzkumu změny klimatu.

Mořeplavec Rudolf Krautschneider je rozený vypravěč a pábitel, ale občas je problém rozlišit, co říká vážně a co je žertovná nadsázka.

Výprava do polárních moří s dobrodruhem

Dobruška /Od sousedů/ – Městská knihovna v Dobrušce připravila pro milovníky dobrodružství cestopisnou besedu Rudolfa Krautschneidera nazvanou Plavby do polárních moří.

Brněnští polárníci z Masarykovy univerzity objevují Antarktidu

Brněnští vědci odjeli do Antarktidy, zkouší tam i zcela novou techniku

Praha – Z pražského letiště Václava Havla dnes odletěla expedice tvořená šesti vědci z brněnské Masarykovy univerzity do Říma a pak dále do Antarktidy, kde bude počátkem příštího roku pobývat na Mendelově polární stanici. Již před dvěma měsíci vědci odeslali na jih lodí zhruba dvě tuny materiálu potřebného k modernizaci stanice a novým výzkumům či testování, krátce před odletem to řekl vedoucí expedice Pavel Kapler.

Ilustrační foto

Antarktická expedice bude skromnější, vědci čekají na příspěvek

Brno - Desátá expedice vědců z Masarykovy univerzity v Brně do Antarktidy, kde budou pobývat na Mendelově polární stanici, bude o něco skromnější než ty předešlé. Místo skupiny 15 vědců pojede na jih tým šesti odborníků. Vědci totiž čekají na to, jakou finanční podporu získají od státu na své působení v Antarktidě na nadcházejících sedm let. Dnes to řekl vedoucí letošní expedice Pavel Kapler.

Ilustrační foto.

Ostatky tuleňů napomáhají v polárních oblastech růstu vegetace

Brno - Ostatky uhynulých tuleňů jsou v polárních oblastech důležité v místech, z nichž ustoupil ledovec, pro vznik života v podobě bakterií, řas, mechů a lišejníků. Tato takzvaná kolonizace tuleních mumií přitom nemá jednoznačná pravidla. Dobré podmínky pro ni jsou, pokud jsou ostatky umístěny ve vlhkém prostředí. Zjistili to vědci z brněnské Masarykovy univerzity, která již jedenáct let provozuje na Rossově ostrově nedaleko Antarktidy Mendelovu polární stanici. Výzkum zveřejnili v mezinárodním vědeckém časopise Antarctic Science.

Mořeplavec Rudolf Krautschneider je rozený vypravěč a pábitel, ale občas je problém rozlišit, co říká vážně a co je žertovná nadsázka.

Mořeplavec bavil lidi svými historkami

Mořeplavec, dřevorubec a spisovatel Rudolf Krautschneider byl hostem na setkání pracovníků sociálních služeb v Krnově. Bavil je svými historkami a šokoval svou nestandardní sociální strategií.

Ilustrační foto

Pozvánky: Cestopisná přednáška vás tentokrát zavede do Maroka

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Milujete cestování a rádi se o něm i něco dozvíte? Tak to byste neměli zmeškat středeční cestopisnou přednášku ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. David Hainall ve své sérii povídání tentokrát zájemcům představí tajemné Maroko.

Filmový festival Snow film fest představí 26.listopadu v krnovské dopravní škole přehlídku těch nellepších filmů s oblasti sněhu, ledu, extrémních výkonů a adrenalinu.

Snow film fest v Krnově

Zima pomalu přichází a s ní přehlídka nejlepších zimních filmů Snow film fest. V Krnově se bude promítat 26.listopadu ve Střední škole dopravy a cestovního ruchu od 17 do 21.30 hodin. Krnov je tak jedním z více než 200 českých a slovenských měst, kde proběhne maraton filmů o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších sněhových a ledových radovánkách.

Z besedy s Josefem Šimůnkem.

Josef Šimůnek: Z jižního pólu do Café terasy

Železnice – Železnický občan a jičínský horolezec Josef Šimůnek je vyučený geolog. Asi ho to přestalo bavit, tak se stal certifikovaným horským vůdcem. Na to se zase trochu vyučil na Prachově.

V SEDLČANSKÉM muzeu a později u kašny na náměstí lidé zavzpomínají na listopadové události před 26 lety a na Václava Havla – tvář sametové revoluce.

Václava Havla připomenou mladí úsměvným pořadem

Sedlčany – Sametovou revoluci a především její hlavní tvář Václava Havla připomenou významným počinem žáci a učitelé Základní umělecké školy Sedlčany. Zvou všechny, kteří se k nim chtějí přidat, v úterý 17. listopadu v 18 hodin do Městského muzea v Sedlčanech. V den státního svátku přiblíží tuto osobnost ve dvou dílech vzpomínkového pořadu Tváře Václava Havla.

Snow film fest. Ilustrační foto

Mrazivý festival: Pět filmů o extrémních expedicích

Chomutov, Kadaň - Pět filmů o absolutním extrému polárních expedic, šokujících výkonech sportovců i o tom jak prožívají své životy, když opadne adrenalin a je třeba se vyrovnat se situacemi na pokraji života a smrti. To je večerní festival Snow Film Fest, který uvedou v Chomutově a Kadani.

Ilustrační snímek

Snow film fest v břeclavském kině Koruně nabídne mrazivou podívanou

Břeclavsko – Ve více než dvou stech městech promítají až do třetího prosince filmy o extrémním lyžování, skialpinismu či zimních expedicích. Letošní Snow film fest zavítá opět i do Břeclavi. Promítání plánují v úterý, kdy se programu zhostí od pěti hodin odpoledne v kině Koruna.

SNÍMKY Z RŮZNÝCH FILMŮ Snow film festu napovídají, že půjde o nevšední diváckou podívanou podobně, jako tomu bylo při minulých ročnících.

Snow film fest se v sobotu zastaví v Březnici

Březnice – I v letošním roce zavítá do Březnice festival zimních adrenalinových filmů Snow film fest. Jeho pátý ročník od října do prosince nabídne ve více než 200 českých a slovenských městech snímky o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších extrémních radovánkách. V sobotu 7. listopadu bude mít zastávku v březnickém Kulturním domě, projekce začínají v 18.30 hodin.

Ilustrační foto.

V Kroměříži se chystá další Snow film fest

Kroměříž – Příchod zimy už tradičně předznamenává přehlídka Snow film fest. Od 19. října do 3. prosince se ve více než dvě stě českých a slovenských městech budou promítat filmy o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších radovánkách.

Pavel Kapler si "odskočil" z Antarktidy do Týnce nad Sázavou na Zamykání Sázavy.

Mini rozhovor Benešovského deníku

Týnec nad Sázavou – Jedním, kdo i několikrát v průběhu léta sjíždí se svými kamarády z Týnce do Pikovic řeku Sázavu, tedy i při jejím zamykání, je Pavel Kapler, správce české vědecké stanice Johanna Gregora Mendela v Antarktidě.

Ilustrační foto.

Vědci: Ozónová díra se hodně zvětšila, ale nic nehrozí

Paříž - Letošní ztenčení ozónové vrstvy nad Antarktidou v důsledku meteorologických podmínek se blíží rekordním hodnotám z roku 2006, avšak situace není znepokojivá. Uvedly to dnes vedoucí výzkumnice z francouzského Národního centra vědeckého výzkumu (CNRS).

FOTOGRAF Václav Šilha.

Oceněný fotograf Václav Šilha bude přednášet v Sokolově o Antarktidě

Sokolov – Na zajímavou přednášku fotografa Václava Šilhy, nesoucí název Antarktida – k branám ráje, můžete zavítat do Hudebního klubu M v MDK v Sokolově. Konat se bude už 13. října. Začátek je v 17 hodin. Čtenáři Sokolovského deníku si přitom mohou zasoutěžit o volné vstupenky.

Ilustrační foto

Výstava Pravěká Antarktida ukazuje i nové vědecké rekonstrukce

Praha -  Čeští paleontologové poprvé představili vědecké rekonstrukce vybraných křídových a třetihorních ekosystémů Antarktidy. Obrazy ukazují, jak kontinent vypadal v době extrémně teplého klimatu. Namaloval je výtvarník Petr Modlitba. Veřejnost si je může prohlédnout v Chlupáčově muzeu historie Země na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jsou součástí výstavy Pravěká Antarktida, která nabízí především rozsáhlou sbírku fosilií z Antarktidy včetně dobře zachované části kostry druhohorního mořského ještěra – plesiosaura.

Ilustrační foto.

Dech hor přinese spoustu aktivit

Paseky nad Jizerou - Festival alpinismu a dalekých cest začíná pátek v Pasekách nad Jizerou. Dech hor, což je název akce, která se koná v Krkonoších už pošesté, přináší řadu přednášek, filmů, fotografií a další doprovodný program, který potrvá až do neděle.

Bývalý fotbalový reprezentant Ladislav Vízek.

Východopedie - encyklopedie zajímavostí východních Čech

Východní Čechy - Vážení čtenáři, v každém sobotním vydání prezentujeme zajímavosti z vašeho nejbližšího okolí. Nabízíme vám přírodu i vlastivědu, známé osobnosti, historické skutečnosti, akce a události spjaté s našimi oběma kraji. Stále chodí vaše připomínky a tipy na obohacení našeho hesláře, děkujeme za ně.

Bývalý fotbalový reprezentant Ladislav Vízek.

Východopedie - encyklopedie zajímavostí východních Čech

Východní Čechy - Vážení čtenáři, každý týden prezentujeme zajímavosti z vašeho nejbližšího okolí. Nabízíme vám přírodu i vlastivědu, známé osobnosti, historické skutečnosti, akce a události spjaté s našimi oběma kraji. Stále chodí vaše připomínky a tipy na obohacení našeho hesláře, děkujeme za ně.

Ilustrační foto. Snímky polární expedice Masarykovy univerzity.

Opačné extrémy: Evropa se roztápí, na Jižním pólu mrzne rtuť

Antarktida/Praha – Máte pocit, že je vám nesnesitelné vedro? Že byste se nejraději odstěhovali někam do polární krajiny a zchladili tak rozžhavené tělo? Možná by vás to brzy přešlo. Zatímco se Evropa peče ve vlně rekordních veder, na Antarktidě před pěti lety naměřili nejnižší teplotu na světě. Minus 93,2 stupně Celsia.

Ilustrační foto

Nelegální rybolov ohrožuje rovnováhu ekosystému Antarktidy, varují vědci

Řím - Za posledních 11 let se rybolov v oblasti Antarktidy více než zdvojnásobil. Chráněné mořské zóny se tu příliš nedaří vytvářet. A nyní tu vyvstal i problém s pirátskými rybářskými loděmi. V době, kdy tání ledovců otevírá kolem jižního pólu nové cesty, projevují o tuto oblast zvýšený zájem velké rybářské společnosti, které přitahuje bohatství antarktických vod. V posledních 11 letech se objem vylovených ryb více než zdvojnásobil: ze 150.000 tun vzrostl na více než 310.000. 

Rudolf Krautschneider

Rudolf Krautschneider: Nevzpomínám si, že bych měl někdy na moři strach

U Vamberka se krčí malá vesnička Lupenice a v ní stavení mořeplaveckého nestora, publicisty a dokumentaristy Rudolfa Krautschneidera. Na statku dnes dvaasedmdesátiletého pána se nachází pomyslné náměstí Eduarda Ingriše. Rudolf Krautschneider se však místo důchodcovského vysedávání po parcích připravuje na svou další plavbu. Na voru popluje po Atlantiku. Na svou cestu vyráží v neděli. O zmiňované výpravě i dalších cestách a osobnostech se rozhovořil v následujících řádcích.

Rudolf Krautschneider

Nevzpomínám si, že bych měl někdy na moři strach

Orlickoústecko, Rychnovsko – U Vamberka se krčí malá vesnička Lupenice a v ní stavení mořeplaveckého nestora, publicisty a dokumentaristy Rudolfa Krautschneidera. Na statku dnes dvaasedmdesátiletého pána se nachází pomyslné náměstí Eduarda Ingriše. Rudolf Krautschneider se však místo důchodcovského vysedávání po parcích připravuje na svou další plavbu. Na voru popluje po Atlantiku. Na svou cestu vyráží v neděli. O zmiňované výpravě i dalších cestách a osobnostech se rozhovořil v následujících řádcích.

Literární pořad Listování s Lukášem Hejlíkem

Výtěžek Listování pomůže dětem v nouzi

Chrudim - V sále gymnázia se v útrý od 20 hodin koná druhé Listování. Cyklus scénických čtení představuje zajímavé, aktuální knihy, které se objevují na trhu. Vybraní autoři a jejich dílo jsou pak před diváky interpretováni v podobě scénického čtení.

Herec Lukáš Hejlík dorazil se svým projektem LiStOVáNí do písecké Sladovny.

Listovat se bude v knize o hledání mámy

Písek - Poslední předprázdninové LiStOVáNí se v Debatních trámech Sladovny uskuteční v pondělí 8. června od 19.30 hodin. Lukáš Hejlík, Petra Bučková (alternuje Věra Hollá) a Bára Jánová (alternuje Pavla Drtinová) budou listovat knihou Kde se touláš, Bernadetto! americké spisovatelky a scenáristky Marie Sempleové, odehrávající se v autorčině domovském Seattlu.

Dobruška - ilustrační fotografie

Koncerty pro unikátní varhany v Dobrušce gradují

Dobruška - Letos na jaře již potřetí se Husův sbor v Dobrušce stane místem benefičního koncertu, již potřetí v něm bude znít hudba ve prospěch královského nástroje umístěného na kůru. Výtěžek ze vstupného je i tentokrát určen na záchranu unikátních varhan.

Lotyšské dny ve Valdštejnské lodžii.

Lotyšské dny prošly očima i ušima

Jičín – Lotyšsko je malá země, dva miliony obyvatel. Ale má v Česku své lotyšské dny, a to ve Valdštejnské lodžii. V sobotu byla lotyšská zima, ale na lodžiovém nádvoří hořela dvoje kamna.

Město Pacov

Z Pacova se přenesou na Borneo

Pacov – Cestovatel a průvodce Antonín Hrabica provede zájemce, kteří se zúčastní středeční přednášky na pacovském zámku, exotickou přírodou tropického Bornea, seznámí je s místními obyvateli a na chvíli se společně zastaví v Singapuru.