Kreativ

ŠTÍTEK: Antarktida

VlčkoviceFest stále pokračuje. Teprve až v neděli ráno se přítomní rozloučí bohoslužbou pod širým nebem.

Dobrou náladu na festivalu ve Vlčkovicích nezkazil ani déšť

Vlčkovice /FOTOGALERIE/ - Na festivalu ve Vlčkovicích rozhodně nuda není. Ani přes nepříznivé počasí se účastníci letní, tradiční akce neubránili úsměvům a klábosení pod širým nebem. Mezi jednotlivými hudebními vystoupeními nechyběl ani doprovodný program, který se dá označit za velice bohatý. Zájemci si nemohli nechat utéci promítání dokumentů, předčítání knih či prohlídku přilehlého statku.

Ilustrační foto

Od Antarktidy se odlomil kus ledu velký jako Vysočina

Od věčně zmrzlého kontinentu se odlomila obří ledová kra. S rozlohou šesti tisíc čtverečních kilometrů jde o jednu z největších ker, jaká se kdy od Antarktidy odtrhla. Svojí rozlohou odpovídá přibližně Kraji Vysočina. Odlomení masy ledu potvrdily i satelitní snímky.

Během akce Den vlašimské hvězdárny měli přítomní možnost poodhalit různorodá tajemství. Nejenom v otázkách astronomie.

Vlašimská hvězdárna odkrývá tajemství

Vlašim - Vlašimská hvězdárna slavila svůj den. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout prostory, kde se členové hvězdářského spolku schází již několik desetiletí, i odtajnit řadu tajemství.

Jiří Kolbaba vyprávěl o svém cestování.

Cestovatel Jiří Kolbaba provedl ve své diashow návštěvníky celou planetou

Kolín – Po dávno rozjeté plesové sezoně a úterním startu koncertů vážné muziky v rámci Kruhu přátel hudby se rozjel i letošní další kulturní program v Městském společenském domě v Kolíně. Zahájil jej osobitý cestovatel Jiří Kolbaba svým nejdelším představením nazvaným Fotograf na cestách – splněný sen trvajícím téměř dvě a půl hodiny.

Oslava Dne Země přilákala do kladenského parku poblíž Václavského náměstí mnoho dětí.

Kladeňáci slavili Den Země s Labyrintem

Kladno /FOTOGALERIE/ - Světový Den Země se každoročně slaví 22. dubna, v Kladně ho letos ovšem oslavili již o den dříve. Volnočasové středisko Labyrint uspořádalo oslavu v parku poblíž kladenského Václavského náměstí. Akce přilákala hodně především malých návštěvníků, kteří si odpoledne patřičně užili.

Galerie Czech Photo Centre v Nových Butovicích.

Czech Press Photo vyhlásí novou soutěž pro přírodní snímky

Praha - Čeští fotografové, kteří se věnují přírodě, vystaví své snímky v prostoru Czech Photo Centre v pražských Butovicích. Provozuje ho pořadatel fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo. Spolu se zahájením výstavy, která bude přístupná od 4. dubna do 14. května, vyhlásí novou soutěž. Pod názvem Czech Nature Photo osloví nejlepší české fotografy, kteří se zaměřují na fotografování přírody, sdělil za pořadatele Radek Polák.

Metallica

Metallica vystoupí za rok v Praze

Praha - Legendární skupina Metallica vystoupí 2. dubna 2018 v pražské O2 aréně v rámci svého evropského WorldWired tour. Vstupenky lze koupit v síti prodejen Ticketportal a jejich cena se pohybuje v rozmezí od 1 300 do 3 100 korun, předprodej bude zahájen 24. března od 10 hodin.

NEKONČÍCÍ BOJ s alkoholem

Kolumbijský soud: v práci můžete být opilí

V Kolumbiji můžete klidně přijít do práce opilí, nebo zfetovaní. Rozhodl tak Ústavní soud. Výjimkou jsou jen činnosti, při nichž by hrozilo nebezpečí pracovníkovi, jeho kolegům či třetím osobám. Kontroverzní verdikt ale jen dále zvýší rostoucí výrobu a spotřebu kokainu v zemi.

Expedie odborníků z brněnské Masarykovy univerzity v Antarktidě z roku 2017.

Deset let jej hledali marně. Letos Brňané vzácný lišejník na Antarktidě našli

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři nové druhy lišejníků možná na Antarktidě objevili brněnští vědci. Do Brna se už vrátila část odborníků z Masarykovy univerzity, kteří byli na tradiční expedici v Antarktidě, o které už Brněnský deník Rovnost informoval. V pondělí popsali dojmy z letošní výpravy. Vědcům tentokrát mimořádně přálo počasí. Díky příznivým podmínkám posbírali na ostrově Jamese Rosse i vzorky, ke kterým se v předchozích letech nemohli dostat.

Odměna pro vítěznou posádku. Jiří Vondrák krmí svoje psy poté, co vyhráli třídenní krkonošskou Ledovou jízdu.

Musher Vondrák z Rudníku kraloval Ledové jízdě

Dolní Dvůr /FOTO, VIDEO/ - S náskokem 32 minut vyhráli musher Jiří Vondrák s běžcem na lyžích Davidem Chaloupským, kterého měl v tandemu, jubilejní 25. ročník Ledové jízdy psích spřežení.

Z Viktoriiny země v Antarktidě.

Světové pustiny ve fotografii u sousedů

Linec - V sedmnácti letech propadl bavorský fotograf a dobrodruh Michael Martin pouštím. Posledních pět roků cestoval po horkých i ledových, jejichž plocha zabírá celkem téměř polovinu povrchu planety.

Přední český klimatolog Pavel Prošek pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici.

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Vědci z Masarykovy univerzity prováděli výzkum na Antarktidě.

Mendelova polární stanice v Antarktidě slaví deset let

Desáté výročí slaví Mendelova polární stanice, kterou na ostrově Jamese Rosse nedaleko Antarktického poloostrova provozuje brněnská Masarykova univerzita (MU), fungovat začala 22. února 2007. Vystřídalo se v ní devět desítek vědců z 25 oborů. Mezi významné objevy patří světově první důkaz existence fosilních živočišných hub v Antarktidě či objev pozůstatků vodního ještěra plesiosaura. Řekl to Pavel Kapler z Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty MU, který v uplynulých letech působil jako vedoucí stanice.

Petra Vabrouška z Wold Marathon Challenge  2017

Vabroušek získal v sedmi dnech, v sedmi maratonech na sedmi světadílech stříbro

Malenovice – Povedlo se. Petr Vabroušek si může zaknihovat další skvělý výsledek v kariéře. V neděli totiž úspěšně dokončil extrémní podnik World Marathon Challenge, když uběhl za sedm dní sedm maratonů na sedmi světadílech. V konečném účtování závodu skončil na stříbrné příčce. Zvítězil nedostižitelný Američan Michael Wardian, třetí byl Luke Wigman z Velké Británie.

Ilustrační foto.

Vývoz za hranice: firmy hlásí nárůst až o třicet procent

Blanensko, Vyškovsko - Pětaosmdesát. Do tolika zemí světa vyváží své výrobky, veterinární léčiva, společnost Bioveta z Ivanovic na Hané. Kromě Antarktidy, jak s úsměvem poukazuje ředitel sekce marketingu a prodeje Marek Vystavěl, podnik pokrývá všechny kontinenty. Společnost je na exportu založená z více než tří čtvrtin.

Ilustrační foto.

Vývoz za hranice: firmy z Vyškovska hlásí nárůst až o třicet procent

Blanensko, Vyškovsko - Pětaosmdesát. Do tolika zemí světa vyváží své výrobky, veterinární léčiva, společnost Bioveta z Ivanovic na Hané. Kromě Antarktidy, jak s úsměvem poukazuje ředitel sekce marketingu a prodeje Marek Vystavěl, podnik pokrývá všechny kontinenty. Společnost je na exportu založená z více než tří čtvrtin.

Petr Vabroušek před závodem 7 maratonů v 7 dnech na 7 kontinentech.

Petr Vabroušek od pondělí uběhne za sedm dní na sedmi kontinentech sedm maratonů

Malenovice – Obletět zeměkouli za sedm dní a k tomu si ještě každý den zaběhnout maraton? Pro Petra Vabrouška žádný problém. Malenovický Ironman se totiž od pondělí postaví na start závodu World Marathon Challange. Účastníci tohoto extrémního setkání se budou na jeho začátku přemisťovat nákladním Iljušinem IL-76, jenž umí na ledové dráze na Antarktidě přistát a vzlétnout. Ostatní závody pak obletí pronajatým soukromým letadlem pořadatele.

Ledový příkrov v Arktidě kvůli globálnímu oteplování stále více ustupuje.

Francouzi hrozí zdaněním amerického zboží

Bývalý francouzský premiér a uchazeč o funkci prezidenta Manuel Valls je připraven zavést daně na dovoz zboží ze Spojených států, pokud nová americká administrativa odstoupí od klimatické dohody z roku 2015. 

Správce české vědecké stanice J.G. Mendela v Antarktidě a manažer projektu CzechPolar Pavel Kapler.

Pavel Kapler je znalec Antarktidy a vypravěč

Pobyt v Antarktidě je nebezpečné dobrodružství a výzva pro vědce různých oborů. Lidé tam zažívají nepohodlí a riziko, aby pak doma měli co vyprávět. Jako Pavel Kapler z Bruntálu.

Ilustrační foto

Hvězdy večera: polárník a písničkář

Následující Bruntálský Open Mic bude v pořadí čtrnáctý. Tento multižánrový pořad mohou jeho příznivci navštěvovat již čtvrtým rokem, scéna je otevřená každému, kdo má co říct divákům a umí je svým uměním a dovednostmi zaujmout, ať už je to muzikant, básník, spisovatel, herec, cestovatel, sběratel či šikovný řemeslný umělec.

Z besedy o ptácích s Vladimírem Šoltysem.

Táhni ptáku, aneb od opeřenců bychom se mohli učit

Jičín - Pan doktor Vladimír Šoltys napsal knížku o ptácích, jmenuje se Proč má kos žlutý nos. Další knížka pro děti vyjde na jaře. Napsal i horolezecké průvodce. Kolik vyléčil pejsků a koček a jiných miláčků, to asi spočítat nedovede. A kroužkuje ptáky.

Petr Vabroušek v Antarktidě

Vabrouškovi sníh, ani desetistupňový mráz v Brně nevadil

Malenovice – Petr Vabroušek zvítězil v úvodním podniku z šestidílné série zimních běhů Winter Run v Brně. Ironman z Malenovic dosáhl v 8. kilometrů dlouhém závodu rozloženém do dvou okruhů, času 30:07. Druhý skončil v čase 30:17 Richard Bednář (Cepro Team), bronzovou příčku vybojoval domácí Václav Dobeš (31:51).

Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.

Na Antarktidu připluli první čeští vědci. Ostatním cestu komplikuje počasí

Brno – Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. K břehům kontinentu, na němž budou zkoumat klima, ledovce či rozšíření rostlin, připluli na ledoborci. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.

Radek Jaroš

Radek Jaroš: Expedice se domlouvají v hospodě, tam se zdají Himálaje placaté

Praha /ROZHOVOR/ – Ve svých 52 letech dokázal jako jeden z mála vylézt všechny světové osmitisícovky a snad jako jediný všechny výpravy podrobně zdokumentoval. Jaká byla vůbec životní cesta Radka Jaroše od zahradního architekta až po nejslavnějšího českého horolezce současnosti? A co je pravdy na tom, že začal lézt po hodně veselém plese, kde se seznámil s horolezci? Nejen o tom jsme si povídali se slavným horolezcem v rámci jeho autogramiády.

Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.

Na Antarktidu připluli první vědci. Ostatním cestu komplikuje počasí

Brno – Pláně Antarktidy se v noci na úterý rozprostřely před prvními čtyřmi členy vědecké expedice z Masarykovy univerzity. K břehům kontinentu, na němž budou zkoumat klima, ledovce či rozšíření rostlin, připluli na ledoborci. Zbytek sedmnáctičlenného týmu stále vyčkává na základně vojenského letectva v Argentině. Jejich leteckou přepravu komplikuje počasí.

Ilustrační foto.

Turecko propustilo z práce v rámci čistek dalších 6000 lidí

Istanbul - Turecké úřady propustily z práce v rámci čistek po loňském údajném pokusu o státní převrat dalších více než 6000 lidí a zakázaly činnost dalším desítkám organizací. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na oficiální vládní věstník, který byl zveřejněn v noci na dnešek.

Ilustrační foto

Vědci očekávají, že se od Antarktidy odlomí mocná ledová kra

Oslo - Ledová kra o odhadované rozloze více než 5000 kilometrů čtverečních se podle vědců v nejbližší době odlomí od šelfového ledovce na západě Antarktidy. V posledních letech se totiž v ledu vytvořila 80 kilometrů dlouhá prasklina a pouhých 20 kilometrů ledu nyní drží kru na místě, aby neodplavala. Uvedla to agentura Reuters.

Mount Vinson

Před 50 lety byl zdolán nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson

Sydney (Austrálie) - Nejvyšší vrchol Antarktidy, horu Mount Vinson, zdolala před padesáti lety, 18. prosince 1966, jako první výprava vedená Američanem Nicolasem Clinchem. Ve výpravě, sdružující členy Amerického alpského klubu a Národní vědecké nadace (NSF) bylo celkem 11 mužů, první skupina čtyř horolezců dorazila na vrchol 18. prosince, čtyři další 19. prosince a poslední tři o den později.

Správce české vědecké stanice J.G. Mendela v Antarktidě a manažer projektu CzechPolar Pavel Kapler.

Pavel Kapler dojíždí do práce v ledové Antarktidě

Pavel Kapler to má do práce hodně daleko. Musí cestovat z Bruntálu až na ostrov Jamese Rosse v Antarktidě, kde před deseti lety vznikla vědecká stanice Johanna Gregora Mendela s kapacitou pro dvacet výzkumníků.

Šestaosmdesátiletému bývalému astronautovi se podle cestovní kanceláře White Desert udělalo špatně během skupinové výpravy na Jižní pól a následně musel být přepraven do americké výzkumné stanice McMurdo.

Bývalý astronaut Aldrin byl evakuován z Antarktidy, zradilo ho zdraví

Washington - Bývalý americký astronaut Edwin Aldrin, který se zúčastnil první cesty na Měsíc, musel být ze zdravotních důvodů evakuován z Jižního pólu, kam se vydal jako turista. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na cestovní kancelář, s níž astronaut cestu podnikl.

Tučňáci a čínské refugio na ostrově Nelson.

Vánoce v Antarktidě: cukroví, ryby a slivovice

Ústí nad Labem, Jižní Shetlandy - Byl to bezesporu nejpodivnější Štědrý den mého života. Strávil jsem jej na ostrově Nelson v Jižních Shetlandách. Můj kamarád, polárník Jarda Pavlíček mi dovolil strávit několik dní na antarktické základně Eco-Nelson.

Ilustrační foto.

SERVIS: Náměstí Republiky oživí Praguemarket

Praha - Náměstí Republiky ožije originální autorskou tvorbou zejména z oblasti módy a módních doplňků, designu, šperků… Nebudou chybět ani stánky s občerstvením, kde se budete moci posilnit. Náměstí republiky, Praha 1, 19. listopadu, od 10 hodin

Radek Jaroš

Koruna světa? Jistě! Jaroš ale rovněž pošilhává po cestě na jižní pól

Praha, Vysočina - Výstupy trochu jinak. V roce 2014 se stal Radek Jaroš patnáctým člověkem na světě, který zdolal všechny osmitisícové vrcholy Země bez použití kyslíku. Od letošního roku se snaží ke Koruně Himálaje přidat i svou Korunu světa, zdolání nejvyšších hor všech kontinentů planety.