Kreativ

ŠTÍTEK: Antarktida

Výstava v Univerzitním centru Telč. Foto: archiv UCT

Na výstavě lidé uvidí třicet nejzajímavějších příběhů

Telč – Se třiceti nejzajímavějšími příběhy z Masarykovy univerzity se nyní mohou lidé seznámit v Univerzitním centru Telč. Jedná se o část výstavy 100 let – 100 příběhů MUNI. Ta byla připravena ke 100. výročí založení Masarykovy univerzity a nabízí pohled na významné osobnosti a zajímavé projekty spojené s univerzitou v minulosti i v současnosti.

Svítících oblaků přibývá, což vyvolává určité obavy

Nočních zářících mraků na obloze přibývá. Vyvolává to i určité obavy

Noční svítící mraky, tajemný atmosférický jev, který se každoročně objevoval za soumraku nebo rozbřesku po dobu pěti až deseti dnů nad polárními oblastmi, se v poslední době šíří i do dalších částí světa a také se vyskytuje delší počet dní. Zjistila to americká vládní agentura pro letectví a kosmonautiku NASA. Podle ní to souvisí s vyšším obsahem metanu v horní atmosféře.

Ilustrační foto.

Utečte horku na Antarktidu

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Cestopisná přednáška, vedená v úterý od 19 hodin v kulturním sále lázní v Bělohradu geoložkou Jitkou Míkovou, vás zavede do země ledu. Přijďte si poslechnout zkušenosti ženy, která strávila pracovně nějaký čas na České antarktické stanici Johanna Gregora Mendela.

Festival Obscene Extreme láká metalovou komunitu z celého světa. Loni přijelo do Trutnova 73 národů z celého světa.

Bojiště zažije nářez hudební i sexuální s fanoušky ze všech světadílů

/VIDEO/ Nejdrsnější muzika, brutální sado maso praktiky, nespoutané šílenství v diváckém kotli, extravagantní účesy, tetování a piercing na všech možných i nemožných místech, bizarní masky. Ale také výhradně veganská a vegetariánská strava, pivní revoluce, charita ve prospěch Lékařů bez hranic a výzvy k ekologii a nulové toleranci k projevům násilí.

Daniel Quirsfeld

Daniel Quirsfeld: Cestování je pro mě smysl života

Cestování mě fascinovalo už od malička, když jsem v televizi pozoroval pořady mapující krásy z celého světa. Úplně sám bez rodiny jsem poprvé odcestoval s batůžkem do Holandska, kde jsem navštívil město Enschede. Paradoxně jsem nejel přímo do Amsterdamu, jak by se dalo očekávat. Objevuji radši méně turistické oblasti.

Šest českých výrobků získalo ochrannou známku Testováno v Antarktidě udělovanou brněnskou Masarykovou univerzitou.

Přežily sněhovou bouři i mráz. České výrobky odolaly antarktickým podmínkám

/FOTOGALERIE/ Kde jinde lépe otestovat outdoorové vybavení než v extrémních podmínkách ledového kontinentu? Sněhové bouře, déšť, výkyvy teplot či vysoké dávky UV záření. Tomu všemu muselo odolat šest výrobků, jejichž výrobci v úterý v Brně získali ochrannou známku Testováno v Antarktidě, kterou uděluje brněnská Masarykova univerzita.  

Šest českých výrobků získalo ochrannou známku Testováno v Antarktidě udělovanou brněnskou Masarykovou univerzitou.

Přežily sněhovou bouři i mráz. České výrobky odolaly antarktickým podmínkám

Brno /FOTOGALERIE/ – Kde jinde lépe otestovat outdoorové vybavení než v extrémních podmínkách ledového kontinentu? Sněhové bouře, déšť, výkyvy teplot či vysoké dávky UV záření. Tomu všemu muselo odolat šest výrobků, jejichž výrobci v úterý v Brně získali ochrannou známku Testováno v Antarktidě, kterou uděluje brněnská Masarykova univerzita.  

Představení nové politické strany Trikolora Václava Klause mladšího.

Klausova Trikolóra chce bránit normální svět

Na české politické scéně je ode dneška na pravoboku těsněji. Poslanec Václav Klaus ml., jenž byl v březnu vyloučen z ODS, totiž založil nové hnuté Trikolóra. Jak napovídá název, klade důraz na národní hodnoty. „Žijeme v České republice a proto nás vždy bude víc zajímat Jaroslav Novák v Pelhřimově než lachtani v Antarktidě,“ uvedl při představení svého hnutí Klaus.

Ledové kry v Antarktidě

Na Antarktidě se tenčí led. Poškozena už je čtvrtina oblasti

Téměř čtvrtinu ledové pokrývky západní Antarktidy postihuje ztenčení ledu, kvůli kterému jsou ledovce nestabilní. Na některých místech se vrstva ledu ztenčila až o 122 metrů, uvedli vědci z britské Univerzity v Leedsu, kteří oblast západní Antarktidy zkoumají. Informoval o tom zpravodajský server CNN.

Mořeplavec Rudolf Krautschneider

Setkání s mořeplavcem

Nová Paka - Rudolf Krautschneider, vášnivý mořeplavec, stavitel jachet, publicista a propagátor terapie na moři, který se převážně živí jako dřevorubec, zavítá ve čtvrtek 14. března do Nové Paky. V zázemí Karmelitánského knihkupectví od 18 hodin představí knihu Co přinesly vlny a odvál vítr.

Dinosauři z rodiny ornithopodů. Podobně zřejmě vypadal i galleonosaurus.

Pomezí Austrálie a Antarktidy bylo rájem dinosaurů. Vědci objevili nový druh

Australští vědci nalezli na jihovýchodě kontinentu, kde se od sebe v minulosti oddělily právě dnešní Austrálie a Antarktida, nový druh dinosaura. Býložravec, který dorůstal velikosti necelého jednoho metru, žil podle odborníků zhruba před 125 miliony lety a podle tvaru čelisti, která připomíná středověká plavidla, dostal jméno galleonosaurus.

Expediční kamera. Ilustrační foto.

Expediční kamera zavede na filmový dobrodružný výlet

Starý Kolín – Milovníci filmů se mají na co těšit. V sobotu 23. března se koná další ročník filmového festivalu Expediční kamera ve Starém Kolíně. Návštěvníky čeká i bonusový film od slovenského režiséra Kroky na hraně. I letos bude program skutečně nabitý.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Polárníky na Antarktidě uvěznil led. Jejich návrat se zpozdil

Brno – S přírodními živly nehostinné Antarktidy se potýkala expedice brněnské Masarykovy univerzity na přelomu února a března. Množství ledu a ledových ker v kombinaci se špatnou viditelností účastníky uvěznily na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě.

Mladá vědkyně Olga Flegontova z českobudějovického Biologickégo centra Akademie věd České republiky při plavbě v Antarktidě.

Na výzkumném ledoborci se plaví i jihočeská vědkyně

České Budějovice - Na palubě německého výzkumného ledoborce Polarstern, který se právě probíjí ledem Weddellského moře k Antarktickému poloostrovu, se plaví i Olga Flegontova, molekulární a evoluční bioložka z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR.

Mladá vědkyně Olga Flegontova z českobudějovického Biologickégo centra Akademie věd České republiky při plavbě v Antarktidě.

Odhalí tajemství evoluce mořského života? Češka se účastní unikátní expedice

Na palubě německého výzkumného ledoborce Polarstern, který se právě probíjí ledem Weddellského moře k Antarktickému poloostrovu, se plaví i Olga Flegontova, molekulární a evoluční bioložka z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR. Ta míří společně s pětačtyřicetičlennou německou expedicí k šelfovému ledovci Larsen C, od nějž se v roce 2017 odlomil obří kus ledovce A68 a odhalil tak pruh oceánu, který se skrýval před sluncem více než sto tisíc let.

V amazonské džungli se objevilo tělo velryby

Vědci jsou zmatení. V amazonské džungli našli mrtvého kytovce

Neobvyklý objev z džungle v oblasti ústí řeky Amazonky zamotal hlavu brazilským vědcům. V zalesněné části ostrova Marajó se totiž objevilo tělo keporkaka, kytovce, který může dosahovat délky až 15 metrů a hmotnosti přes 25 tun. Jak zvíře zemřelo a jak se na ostrov dostalo zatím zůstává otázkou.

Petr Vabroušek a Filip Vabroušek World Marathon Challenge 2019

Petr Vabroušek má z World Marathon Challenge stříbro

Petr Vabroušek si může připsat další skvělý výsledek. Minulou čtvrtek brzy nad ránem středoevropského času totiž společně se synem Filipem úspěšně dokončil extrémní podnik World Marathon Challenge, když uběhl za sedm dní sedm maratonů na sedmi světadílech.

Antarctanaxe shackletoni byl velký jako leguán. Antarktida, která měla v té době mírné podnebí, byla pokryta lesy.

Antarktidě vládl před 250 miliony let. Vědci objevili předchůdce dinosaurů

Miliony let předtím, než se otřásala zem pod nohama Tyrannosaura Rexe, který je označován za krále mezi dinosaury, tady byl jiný "vládce". Nově objevený předchůdce dinosaurů obýval před 250 miliony let Antarktidu a od svých objevitelů dostal jméno Antarctanax, což v překladu znamená „Antarktický král“. Informovalo o tom americké Field Museum v Chicagu.

Slávek Benda byl i hostem Silných řečí.

Děčínský bubeník Slávek Benda: Aljaška a její šplouchající velryby mi učarovaly

Děčín – Na zámořských lodích jezdí děčínský bubeník Slávek Benda patnáct let. Kromě Antarktidy už za tu dobu stihl hrát na všech kontinentech. Posádka se skládá ze 70 národností. Už jen to, že 70 národností se dohovoří lépe, než se jsou schopné domluvit dva sousední národy, to je neuvěřitelné,“ říká bubeník Slávek Benda z Děčína. 

Vědecká pozorování, sběr vzorků i prozkoumávání stavu polární stanice. Nejen to jsou úkoly vědců z expedic Masarykovy univerzity v Antarktidě.

Na Antarktidu dorazí další vědecká expedice z Masarykovy univerzity

Brno - Vědecká pozorování, sběr vzorků i prozkoumávání stavu polární stanice. Nejen to jsou úkoly vědců z expedic Masarykovy univerzity v Antarktidě. První tým již dva týdny pracuje na stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Druhá výprava se na cestu vydala v pondělí.  

Unikátní snímek Václava Vojtěch s tučňákem a psi. Dnes jsou psi na Antarktidě zakázáni.

Před 90 lety dobyl první Čech Antarktidu

Nový Bydžov - Byla neděle 27. ledna, krátce po šesté hodině večerní roku 1929, když se na Antarktidě objevila stopa prvního Čechoslováka. Byla to stopa rodáka ze Skřivan u Nového Bydžova Václava Vojtěcha.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Antarktický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

/FOTOGALERIE/ Již více než deset let pořádá brněnská Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Planeta Země. Ilustrační foto.

Ozonová vrstva se obnovuje. Díra nad Antarktidou zmizí jako poslední

Ozonové díry se postupně zacelují. Ukazuje to zpráva OSN, která byla v pondělí zveřejněna na vědecké konferenci v ekvádorské metropoli Quitu. Štít, který chrání Zemi před rakovinu způsobujícím slunečním zářením, od konce 70. let minulého století poškozovaly nebezpečné chemikálie.

Antarktida

Z antarktického ledovce se odlomila kra pětkrát větší než Manhattan

/VIDEO/ Obrovská kra, která se v pondělí odlomila z ledovce Pine Island Glacier v západní Antarktidě, překvapila vědce nejen svými rozměry, ale i rychlostí. První trhliny se totiž objevily teprve na začátku října. Jde tak o dalších alarmující důkaz globálního oteplování světového oceánu.

Ilustrační foto

Svářeč v Antarktidě vyzrazoval kolegům konce knih. Dostal nožem do hrudníku

Ke kurióznímu sporu došlo mezi dvěma ruskými pracovníky na výzkumné stanici v Antarktidě. Pětapadesátiletého vědeckého inženýra Sergeje Savického rozzuřil dvaapadesátiletý svářeč Oleg Beloguzov, který měl trvalý zlozvyk vyzrazovat kolegům konce knih dřív, než je dočetli. Konflikt vyvrcholil tím, že Savickij bodl Beloguzova do hrudníku kuchyňským nožem. Jde zřejmě o první pokus o vraždu spáchaný v Antarktidě.

V ostravském hotelu Vista se ve čtvrtek konalo setkání profesionálních barmanů.

Europoslanci dali zelenou zákazu brček a dalších plastů. Rozhodnou státy

Evropský parlament schválil návrh směrnice, která zakáže použití některých nejpoužívanějších plastových výrobků na jedno použití. Omezení se bude týkat například vatových tyčinek, jednorázového nádobí a příborů nebo plastových brček. O konečném přijetí předpisu nyní rozhodnou jednotlivé členské státy Evropské unie.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Glosa Romana Šmuclera: Peronismus v Česku

V Buenos Aires jsem přišel na to, který to světový politický směr je vzorem současné východní Evropě. Je to argentinský peronismus. Ale modifikace najdete od El Pasa k Antarktidě. Mohl by to být také francouzský gaullismus. Ale ten byl málo lidový. 

Badmintonista SK STAVOS Brno Slatina Milan Ludík.

Badmintonový Wimbledon láká do Brna celý svět. Na atmosféru i na pivo

Brno – Pro některé domácí hráče jen krátká cesta autem, pro cizince od protinožců naopak celodenní putování přes půlku zeměkoule. Přesto, cíl mají stejný: badmintonový turnaj v Brně. Pořadatelé letošního Mezinárodního mistrovství České republiky zveřejnili seznam účastníků vrcholné domácí akce. Od 27. do 30. září budou proti sobě zápasit víc než tři stovky badmintonistů z rekordního počtu 45 zemí.

Josef Sekyra na polární výpravě

Život polárníka shrne výstava

Dobruška - Prvního Čecha na jižním pólu si mohou od úterý až do 14. září připomenout návštěvníci dobrušské synagogy.