Kreativ

ŠTÍTEK: Antarktida

Antarktická vědecká expedice Masarykovy univerzity se o víkendu vrátila do České republiky. Na místě potvrdili výskyt ptačí chřipky.

Vědci z Brna potvrdili ptačí chřipku na Antarktidě. Může ohrozit tučňáky

Vědecká výprava z brněnské Masarykovy univerzity se o víkendu vrátila z Antarktidy zpátky do České republiky. Biolog Miloš Barták na místě našel několik mrtvých ptáků nakažených ptačí chřipkou. Tím vědecký tým potvrdil výskyt tohoto vysoce nakažlivého viru v oblasti. Ptačí chřipka by mohla významně ohrozit antarktické kolonie tučňáků.

Antarktická vědecká expedice Masarykovy univerzity se o víkendu vrátila do České republiky. Na místě potvrdili výskyt ptačí chřipky.

Vědci z Brna potvrdili ptačí chřipku na Antarktidě. Může ohrozit tučňáky

Vědecká výprava z brněnské Masarykovy univerzity se o víkendu vrátila z Antarktidy zpátky do České republiky. Biolog Miloš Barták na místě našel několik mrtvých ptáků nakažených ptačí chřipkou. Tím vědecký tým potvrdil výskyt tohoto vysoce nakažlivého viru v oblasti. Ptačí chřipka by mohla významně ohrozit antarktické kolonie tučňáků.

Eva Perglerová, horolezkyně a zubařka z Přeštic na jihu Plzeňska, si připsala na své konto další dvě úspěšné expedice - dobytí jižního pólu a výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif. Naskytly se jí přitom úžasné scenérie

Výprava na jižní pól? Jíst musíte každou hodinu, močit jen do lahví, říká žena

Při výpravě na jižní pól musela jíst každou hodinu, stavěla vánoční stromeček z lyží a holí, odskočit si směla jen do lahví, na nejvyšší hoře Antarktidy zažila neuvěřitelnou zimu. To jsou některé ze zážitků zubní lékařky Evy Perglerové, která patří aktuálně mezi nejznámější české horolezkyně. Žena z Přeštic na jihu Plzeňska v rozhovoru pro Deník poodhalila zákulisí výprav na pól či nejvyšší hory světa.

Vědci varují před kolapsem systému oceánských proudů.

Atlantik může přijít o Golfský proud. Pro Evropu to bude mít vážné následky

Vědci z nizozemské Utrechtské univerzity se obávají, že se v následujících letech zvýší hladiny moří a změní globální počasí. V Evropě hrozí postupné snižování teplot, na jižní polokouli se zase budou zvyšovat. Může za to systém oceánských proudů, jenž se podle odborníků blíží ke kolapsu. Bod zlomu, po kterém změny nastanou v rámci desetiletí, může přijít už příští rok.

Jméno Sir Ernest Shackleton bude navždy napsáno v análech antarktického průzkumu ohnivým písmem, napsal o svém legendárním předchůdci dobyvatel jižního pólu Roald Amundsen.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. První výprava k jižnímu pólu

Celý svět sledoval na přelomu 19. a 20. století vzrušující závod o to, kdo první pokoří jižní pól. Čtrnáctého prosince 1911 to dokázal Nor Roald Amundsen. V jeho stínu však zůstala jiná výprava, kterou o dva roky dříve podnikl Ir Ernest Henry Shackleton. Při této historicky první cestě k jižnímu pólu se 9. ledna roku 1909 dostali čtyři muži až na vzdálenost 180 kilometrů od pólu.

Polárník ze Skřivan u Nového Bydžova Václav Vojtěch (vlevo) a admirál Richard E. Byrd (vpravo).

Z hájenky na konec světa. Václav Vojtěch jako první Čech vkročil na Antarktidu

Když se řekne český polárník, spoustě lidí se vybaví fiktivní Karel Němec ze hry Divadla Járy Cimrmana Dobytí severního pólu. Popřípadě František Běhounek a jeho výprava ve vzducholodi Italia, která v roce 1928 skončila katastrofou, když stroj vedený italským dobrodruhem Umbertem Nobilem při pokusu pokořit severní pól ztroskotal. Příběh rodáka z východočeských Skřivan u Nového Bydžova Václava Vojtěcha je však neprávem opomíjen. A přitom to byl právě on, kdo jako první Čechoslovák vkročil na povrch Antarktidy. Stalo se tak 27. ledna 1929.

Horolezec a pokrývač z Antarktidy Dimitris Georgiadis přebírá ocenění od starosty Vrbna pod Pradědem Petra Kopínce. Léto 2023

Stopy z Bruntálska na Antarktidě. Pokrývač z Vrbna, "domovník" i ponožky

Na ledovém kontinentu zanechali lidé z Bruntálska nesmazatelné stopy. Pokrývač Dimitris Georgiadis z Vrbna pod Pradědem opravil střechu výzkumné stanice. Pavel Kapler z Bruntálu žertuje, že si našel práci domovníka, akorát to má "daleko do práce". Teď budou v Antarktidě testovat i ponožky z Bruntálu.

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.

77plus1: Optimistický malíř, dobrodružná zubařka i robotický pomocník z gymnázia

Rozhovor s malířem jižní Moravy Antonínem Vojtkem na mě působil jako pohlazení. Zazněly v něm třeba tyto věty: „Prosazuji krásu, laskavost a něhu. Nikoho nehanit, nebýt zapšklý, nevraživý a nezávidět. Získal jsem od maminky pokoru a s věkem životní nadhled. To je podstatné. Ať mě potkaly jakékoli trable, vždy jsem je přijal. Přát, dávat a rozdávat radost. To je přece smysl života.“ Malíř to jen neříká, ale skutečně žije, možná proto působí ve svých devadesáti letech neuvěřitelně vitálně, mladistvě a opravdu šťastně. Krásné jsou i jeho obrazy, takže je skvělé, že s prací rozhodně nekončí a letos chystá nejméně pět výstav.

Eva Perglerová nejprve dobyla jižní pól a poté vystoupila nejvyšší horu Antarktidy, Vinson Massif.

Bomba! Přeštická zubařka dobyla jižní pól i nejvyšší horu Antarktidy

Zubařka z Přeštic na Plzeňsku Eva Perglerová si poté, co loni jako třetí Češka vystoupala na nejvyšší horu světa, Mt. Everest, připsala na své konto další úspěch. Nejprve před silvestrem dobyla jižní pól a tento týden s další expedicí vystoupala na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif.

Generální ředitel Chart Feroxu Bronislav Převrátil.

Plyn žene vpřed děčínský Ferox. Naše výrobky létají do vesmíru, říká šéf firmy

/ROZHOVOR/ Zakázku na největší úložiště kapalného vodíku v Evropě, která vyroste v Beneluxu nebo palivové systémy a nádrže létající do vesmíru. To jsou zajímavé projekty děčínské firmy Chart Ferox. „Je možné říct, že když budete sledovat start jakéhokoliv dominantního hráče, který dnes létá do kosmu, tak se tam potkáte s palivovým systémem Chartu,“ chlubí se v rozhovoru pro Děčínský deník ředitel společnosti Bronislav Převrátil. 

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč jsou supi holohlaví?

/47. OTÁZKA/ Jelikož se živí mršinami, nepatří supi zrovna mezi zvířata, o kterých by se mluvilo jako o roztomilých. Naopak. Jejich trochu strašidelné pověsti ještě dodává nepříliš hezký vzhled - místo barevného peří mají totiž hlavu holou. Proč? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Největší ledovec světa A23a se dal do pohybu

Obří ledovec od Antarktidy se dal do pohybu. Může způsobit chaos i záhubu

Poprvé od roku 1986 se dal do pohybu největší ledovec odtržený od pobřeží Antarktidy s vědeckým označením A23a. Oceánské proudy ho ponesou do jižního Atlantiku cestou, po níž unikl záhubě slavný polárník Ernest Henry Shackleton. Tající ledovec může ohrozit kolonie tučňáků a tuleňů, životu v oceánech ale podle vědců spíše prospívá.

Tučnáci císařští ukázali světu, jak krutá může být klimatická krize

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Britští vědci objevili virus ptačí chřipky u ptáků u pobřeží Antarktidy, kde se dosud nevyskytovala. Nález už potvrdily i laboratoře a ve vědecké komunitě panují obavy, že by ptačí chřipka mohla představovat zásadní hrozbu pro tučňáky, kteří žijí jen na Antarktidě, a nemají proto protilátky proti nemocem z jiných částí světa, napsal dnes The Guardian.

Arnold.

Co je k vidění na streamech: Schwarzeneggerův životní příběh i nový Asterix

Pro příznivce slavného rakouského kulturisty, herce i politika je určen nový dokument Netflixu nazvaný jednoduše Arnold. Další dokumentární seriál První pětka, který nabízí platforma HBO Max, diváky zavede do období, kdy měly ve finské vládě rozhodující slovo ženy. Na streamy míří i seriálové pokračování filmového hitu Do naha! nebo rodinná podívaná Kvík.

Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním,“ vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.

Šachový turnaj Teplice Open. Ilustrační foto se svolením Šachového klubu Teplice

Ukrajince nechtějí, Rusové hrát můžou. Teplický šachový turnaj sklízí kritiku

Na konci příštího týdne se v Teplicích rozehraje 16. ročník mezinárodního šachového turnaje Teplice Open. Startovat na něm má až 250 šachistů z 38 zemí, díky čemuž se řadí k nejlepším tuzemským podnikům. Pořadatelský Šachový klub Teplice ale zamítl žádosti ukrajinských šachistů. „Ukrajinský prezident Zelenskyj vydal nařízení, podle kterého muži v branném věku nemohou vycestovat ze země. Souhlasím s ním," vysvětlil hlavní organizátor a zakladatel turnaje Pavel Kirs. Ruské sportovce ale na startovní listině najdete.

Návratový modul kosmické lodi Sojuz 28 v Leteckém muzeu Vojenského historického ústavu Praha - Kbely.

Meteority, návratový modul i vybavení kosmonautů. To je česká stopa ve vesmíru

Česká republika nepatří, na rozdíl třeba od Antarktidy nebo Spojených států amerických, k území, kde by si tělesa z vesmíru takzvaně podávala dveře. Přesto se u nás najde celkem slušné množství zajímavých věcí, které mají právě s vesmírem nebo kosmonautikou hodně společného. Nachází se v muzejních sbírkách.

Krvavý vodopád v Antarktidě je pozoruhodným přírodním úkazem

Na Antarktidě proudí krvavé vodopády. Nezamrzají a připomínají rudou lázeň

Krvavé vodopády na Antarktidě byly pro vědce dlouhou dobu záhadou. Všichni se podivovali nad tím, jak je možné, že pod ledovcem proudí voda, která má temně rudou až nahnědlou barvu. Tajemstvím bylo také to, jak je možné, že při její teplotě minus 17 stupňů Celsia nezamrzne. Tajemství nedávno vědci rozluštili, vše má na svědomí kov ve vodě.

Do Bavorska je daleko...

Od sousedů: Směrovka v Antarktidě míří i do Bavorska

Od začátku roku stojí na dřevěné informační tabulce blízko jižního pólu také údaj, jak daleko je odtud do dolnobavorského Tittmoningu. Vyrobil ji umělecký truhlář Hermann Platschka z Törringu, specializovaný na vypalování písma, píše DK.

Velký jarní úklid se blíží

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Jarní úklid se blíží. Jak ušetřit

Jaro je za dveřmi. Jeho příchod se v mnohých domácnostech nese ve znamení generálního úklidu od sklepa až po půdu. Touha mít vyleštěná okna, čistá umyvadla nebo vydrhnutý sporák ale něco stojí. Magazín Víkend poradí, jak dosáhnout dokonalého výsledku bez větších výdajů. S jarem souvisí i další téma - konec lyžování na tuzemských horách. Dozvíte se, kam za hranice ČR se vyplatí vyjet. Čtenáři také nahlédnou do Valdštejnské jízdárny na Malé Straně v Praze a hlavně do života malíře Josefa Mánesa. 

Koncert kapely Zrní

Čtěte v sobotním magazínu Víkend: Fanoušci nám věří, říká Honza Unger ze Zrní

Kladno, Omán, Antarktida. Čtenáři nového magazínu Víkend v sobotu procestují celý svět, a to klidně z pohodlí domova. Při svých toulkách se dozví novinky o hudební skupině Zrní, která nedávno vydala album Široko daleko, ochutnají to nejlepší z turisticky atraktivní země a také exkluzivně nahlédnou do života členů expedice za polárním kruhem. Tradiční jazykové okénko se tentokrát zaměří na slova, která vnímáme jako nadávky, ale jejich původní význam nás může překvapit.    

Arvéd dal šanci Michalu Kernovi

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Michal Kern o Arvédovi i konci hraní

Našel vnitřní klid. Michal Kern paradoxně dostal životní šanci až ve chvíli, kdy uvažoval o konci herecké kariéry. Titulní role v oceněněném snímku Arvéd jej takzvaně vrátila do hry. Rozhovor s tímto třiačtyřicetiletým hercem je tahákem nového vydání magazínu Víkend, který vychází v sobotu 25. února. V něm čtenáři dostanou šanci také nahlédnout na Antarktidu prostřednictvím exkluzivní reportáže polárníka Hynka Adámka. Ani tentokrát nebude chybět seriál s tipy pro domácnosti, jak šetřit.  

Začátek opravy střechy hlavní budovy české vědecké stanice Johanna Gregora Mendela na Antarktidě.

Oprava střechy na Antarktidě: Je to jako brigáda na paneláku s výhledem na kry

Tak už jsme se konečně na Antarktidě zabydleli. Ovšem další problémy vyvstávají za chodu. Začínáme je proto řešit nikoli od podlahy, ale doslova od střechy. Střecha hlavní budovy české vědecké stanice Johanna Gregora Mendela totiž k dnešku už skoro dosáhla „plnoletosti“ – náročné klimatické podmínky tu na ni působí téměř 18 let.

Antarktida

První zpráva z putování na Antarktidu: Karty pro naši cestu drží v rukou počasí

Reportér Hynek Adámek se už ozval z cesty na Antarktidu, odkud bude čtenáře webu denik.cz informovat o tom, co tam dělá a co všechno se mu podařilo vyzkoušet. Adámek se po dlouhých osmnácti letech vrací na místo, kde kdysi dokumentoval vznik vědecké stanice Johanna Gregora Mendela. „Příjemně bublajícího života v Punta Arenas si užíváme jen omezeně. Teď jde hlavně o finální doladění naší dopravy na stanici,“ píše Adámek.

Psát je dřina i u nás...

Od sousedů: Rakousko mění pravopis

Od roku 2023/24 má na rakouských školách doběhnout tzv. školní písmo, předepsané v roce 1969. Může se ještě používat, ale už se nebude učit.