Kreativ

ŠTÍTEK: Antarktida

Výroba L-410 NG v kunovickém závodu Aircraft Industries.

Rusové prý chtějí v Rusku vyrábět kunovické L 410

Moskva - Ruská vláda se chystá nahradit ukrajinské stroje v polárních končinách českými letouny L 410, které se mají montovat v Rusku. Uvedl to dnes ruský internetový list Gazeta.ru. Současně varoval, že se tento projekt nemusí vyplatit.

Petr Vabroušek

Petra Vabrouška na severním pólu čekají čtyřicetistupňové mrazy

Zlín – Nejzajímavější oblast ve své kariéře se pokusí ve čtvrtek dobýt ironman Petr Vabroušek, který se představí v maratonu na severním pólu. ,,Pořadatelé mě na tento podnik pozvali díky dvojnásobnému úspěchu při maratonu a utramaratonu na Antarktidě na podzim roku 2013," vysvětlil Vabroušek.

Stěhování pelikánů zpět na rybník.

Pelikání ze zooparku jsou opět venku

Chomutov - Na hladině Kamenného rybníka v Podkrušnohorském zooparku mohou návštěvníci opět po více než čtyřech měsících vidět pelikány bílé a kadeřavé. „Celkem osm pelikánů bílých a šest kadeřavých jsme k návratu na rybník nemuseli přemlouvat, stěhování ven bylo výrazně rychlejší než jejich podzimní odchyt," uvedl zoolog Miroslav Brtnický.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Blížící se jaro navodí výstava orchidejí v botanické zahradě

Praha - Královny tropického skleníku už přichází do své sezony i v Čechách. Alespoň v tropickém skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Troji. Od pátku tu otevřou výstavu, kterou doplní o víkendu aranžovacím seminářem s Petrou Holubovou. Součástí bude také prodej rostlin. Orchideje se dokázaly přizpůsobit nejrůznějším, mnohdy i složitým podmínkám a kromě Antarktidy ovládly všechny kontinenty.

Česko-polská expedice vytvořila nový námořní rekord a na plachetnici Selma (na snímku) doplula 12. února po téměř měsíci plavby až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Jde o vůbec první jachtu, která doplula až tak daleko na jih.

Česko-polská expedice vytvořila námořní rekord u Antarktidy

Česko-polská expedice vytvořila nový námořní rekord a na plachetnici Selma doplula ve čtvrtek večer SEČ po téměř měsíci plavby až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Jde o vůbec první jachtu, která doplula až tak daleko na jih. Dostala se na 78. stupeň a 43. minutu zeměpisné šířky na jižní polokouli. Řekl to Jaroslav Žák z Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje vědecký výzkum v oblasti jižního pólu.

Česko-polská expedice vytvořila nový námořní rekord a na plachetnici Selma (na snímku) doplula 12. února po téměř měsíci plavby až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Jde o vůbec první jachtu, která doplula až tak daleko na jih.

Česko-polská expedice vytvořila námořní rekord u Antarktidy

Velrybí zátoka (Antarktida), Brno - Česko-polská expedice vytvořila nový námořní rekord a na plachetnici Selma doplula ve čtvrtek večer SEČ po téměř měsíci plavby až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Jde o vůbec první jachtu, která doplula až tak daleko na jih. Dostala se na 78. stupeň a 43. minutu zeměpisné šířky na jižní polokouli. Řekl to Jaroslav Žák z Českého antarktického nadačního fondu, který podporuje vědecký výzkum v oblasti jižního pólu.

PAVEL A MARTINA vyrážejí v neděli za svým snem.

Kolem světa za šestnáct měsíců

On pochází z Otovic, ona z Trutnova. Cestou kolem světa si plní dávný sen. Díky spořivosti i pomoci sponzorů se jim po více než dvouletém plánování podaří uskutečnit svůj sen. Mladí cestovatelé Pavel Zrzavý a Martina Libřická vyrážejí v neděli na cestu kolem světa.

Doktorka přírodních věd Zuzana Chládová doplnila své povídání o expedici v Arktidě fotografiemi i videi.

Kvůli ledním medvědům musí skládat zkoušky ze střelby

Humpolec – S tím, jak se českým vědcům pracuje na severu zeměkoule, tedy v Arktidě, se seznámili ti, kteří ve čtvrtek večer dorazili do výstavního sálu humpoleckého muzea na Dolním náměstí, kde se konala další přednáška z populárně-naučného cyklu Věda v muzeu.

PAVEL A MARTINA vyrážejí v neděli za svým snem.

Kolem světa za šestnáct měsíců

Otovice, Praha – On pochází z Otovic, ona z Trutnova. Cestou kolem světa si plní dávný sen. Díky spořivosti i pomoci sponzorů se jim po více než dvouletém plánování podaří uskutečnit svůj sen. Mladí cestovatelé Pavel Zrzavý a Martina Libřická vyrážejí v neděli na cestu kolem světa.

Ilustrační foto

Česko-polská expedice plující k Antarktidě hledá cestu přes led

Velrybí zátoka (Antarktida) - Členové česko-polské expedice, kteří chtějí na plachetnici Selma doplout do Velrybí zátoky u břehů Antarktidy, kam se dosud žádná jiná jachta ještě nedostala, se pokoušejí překonat ledovou bariéru, která jim brání v proplutí do Rossova moře. Za sebou už mají 3700 kilometrů, které urazili od 15. ledna, kdy se vydali na cestu z přístavu v tasmánském hlavním městě Hobart. Řekl to dnes Jaroslav Žák z Českého antarktického nadačního fondu, který projekt podporuje.

Z výstavy Model v Galerii Rudolfinum v Praze.

OBRAZEM: Hravé modely zhmotňují imaginární představy

Praha - Jedenáct současných umělců se věnují fenoménu modelu a modelování. Jejich trojrozměrné objekty, které potom využívají k tvorbě fotografií a videofilmů, vystavuje od čtvrtka Galerie Rudolfinum v Praze. Výstava potrvá do 3. května.

Z výstavy Model v Galerii Rudolfinum v Praze.

OBRAZEM: Hravé modely zhmotňují imaginární představy

Praha - Jedenáct současných umělců se věnují fenoménu modelu a modelování. Jejich trojrozměrné objekty, které potom využívají k tvorbě fotografií a videofilmů, vystavuje od čtvrtka Galerie Rudolfinum v Praze. Výstava potrvá do 3. května.

Táborská radnice.

Stalo se 28. ledna

Přečtěte si, co se v tento den stalo významného u nás a ve světě.

Ilustrační foto

Před 120 lety vstoupil na půdu Antarktidy první člověk

Oslo/Praha – Za prvního člověka, který kdy vstoupil na půdu Antarktidy, je označován norský polárník Carsten Borchgrevink, jehož noha spočinula na dlouho neznámém jižním kontinentu 24. ledna 1895. O Borchgre­vinkově prvenství ale dodnes existují pochybnosti, protože je docela dobře možné, že jej předstihl některý z jeho čtyř kolegů z výpravy, nebo dokonce tehdy teprve sedmnáctiletý námořník Alexander von Tunzelmann, který ostatním přidržel loďku.

S knihovnou se bude také cestovat

Jihlava – Nejen v průběhu ledna, ale po celý rok bude v Městské knihovně v Jihlavě pestrá nabídka přednášek a besed. Pokračují cestovatelská zastavení, přednášky o psychické pohodě a fyzickém zdraví, ale i hudební pořady a výstavy.

Polárník se zahřívá špaldovým kafem ze Starého Města.

Čeští vědci jedí na Antarktidě potraviny ze Starého Města

Staré Město – Expedice českých vědců zkoumá v těchto týdnech prostředí a život na daleké Antarktidě. Když členové týmu usednou k obědu či večeři, jedí potraviny vyrobené ve Starém Městě. Polární výpravě staroměstský producent dodal více než jednu tunu biopotravin.

Soutěž mladých cukrářů v Jeseníku „O Priessnitzův dortík“

V Jeseníku ukázali své výtvory nejlepší cukrářští učni

Jeseník – Na první pohled to dílko připomíná model zasněženého hradu. Při bližším zkoumání divák zjistí, že se pod názvem Zimní království skrývá práce šikovných cukrářských rukou. Dort Anety Solníčkové byl jedním z exponátů v soutěži O Priessnitzův dortík. Klání cukrářů juniorů hostily ve středu 14. ledna jesenické lázně.

Českou republiku v expedici zastupuje spoluzakladatel fondu Dušan Jamný.

Česko-polská expedice vyrazila na plachetnici k břehům Antarktidy

Z přístavu v tasmánském hlavním městě Hobart dnes nad ránem SEČ vyrazila na plachetnici Selma česko-polská expedice ke břehům Antarktidy. Vytvořit chce nový námořní rekord: doplout až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Tak daleko na jih ještě žádná z jachet nedorazila, řekl Jaroslav Žák z Českého antarktického polárního fondu. ČR v expedici zastupuje jeho spoluzakladatel Dušan Jamný. Cílem fondu je získávat peníze a podporovat český výzkum v Antarktidě.

Brewerův spektrofotometr na argentinské stanici Marambio v oblasti antarktického poloostrova.

Vědci z Hradce měří ve vzdálené Antarktidě ozon

Hradec Králové - Už ve čtvrtek odlétá do Antarktidy česká ozónová expedice. Dva ze tří členů, Michal Janouch a Martin Staněk, pracují v Českém hydrometeorologickém ústavu v Hradci Králové. Na jižní polokouli neletí hradečtí vědci poprvé.

Českou republiku v expedici zastupuje spoluzakladatel fondu Dušan Jamný.

Česko-polská expedice vyrazila na plachetnici k břehům Antarktidy

Hobart (Austrálie)/Brno – Z přístavu v tasmánském hlavním městě Hobart dnes nad ránem SEČ vyrazila na plachetnici Selma česko-polská expedice ke břehům Antarktidy. Vytvořit chce nový námořní rekord: doplout až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Tak daleko na jih ještě žádná z jachet nedorazila, řekl Jaroslav Žák z Českého antarktického polárního fondu. ČR v expedici zastupuje jeho spoluzakladatel Dušan Jamný. Cílem fondu je získávat peníze a podporovat český výzkum v Antarktidě.

Ilustrační foto.

Brněnští vědci našli antarktickou stanici ve velmi dobrém stavu

Ve velmi dobrém stavu našli brněnští vědci antarktickou stanici Johanna Gregora Mendela, kam dorazili na devátou vědeckou expedici. V pořádku jsou i zásoby potravin, které zde zůstaly během antarktické zimy. V pátek to řekla mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová.

Ilustrační foto.

Brněnští vědci našli antarktickou stanici ve velmi dobrém stavu

Brno - Ve velmi dobrém stavu našli brněnští vědci antarktickou stanici Johanna Gregora Mendela, kam dorazili na devátou vědeckou expedici. V pořádku jsou i zásoby potravin, které zde zůstaly během antarktické zimy. V pátek to řekla mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová.

Ilustrační foto.

Brněnští polárníci v pondělí vyrazili na expedici. Budou zkoumat tučňáky

Brno - Leteckou dopravu tentokrát upřednostnila vědecká expedice, která v pondělí vyrazila na antarktickou stanici Masarykovy univerzity. Nejspíš se tak vyhne komplikacím, které v minulosti působilo zamrzlé moře. Výprava stráví na stanici asi dva měsíce. Tvoří ji patnáct odborníků a techniků. Letos se zaměří například na genovou rozmanitost tučňáků.

Ilustrační foto

Brněnští polárníci vyrazili do Antarktidy, budou zkoumat tučňáky

Brno – Leteckou dopravu tentokrát upřednostnila vědecká expedice, která dnes vyrazila na antarktickou stanici Masarykovy univerzity. Nejspíš se tak vyhne komplikacím, které v minulosti působilo zamrzlé moře. Výprava stráví na stanici asi dva měsíce. Tvoří ji 15 odborníků a techniků. Letos se zaměří například na genovou rozmanitost tučňáků.

Ilustrační foto

Horolezkyně Chlumská v Antarktidě má za sebou Korunu planety

Mt. Vinson - Renata Chlumská, která v roce 1999 jako první Češka zdolala nejvyšší horu světa Mt. Everest, úspěšně završila projekt zvaný Koruna planety (Seven Summits). Jednačtyřicetiletá rodačka z Malmö tento týden vystoupila na nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson (4892 metrů). Pokořila tak nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů – šest v letošním roce.

Dušan Jamný.

Česko-polská expedice chce doplout na jachtě do Antarktidy

Česko-polská expedice se pokusí počátkem příštího roku vytvořit nový námořní rekord. Chce na dvacetimetrové plachetnici Selma doplout od břehů jižní Ameriky až do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Tak daleko na jih se kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám zatím žádná z jachet nedostala, řekl člen expedice Dušan Jamný. Je spoluzakladatelem Českého antarktického polárního fondu, který podporuje činnost české antarktické Mendelovy stanice.

Brněnští vědci na Antarktidě.

Vědci budou v Antarktidě nově zkoumat tučňáky, plasty i sami sebe

Brno /FOTOGALERIE/– Dva dny před koncem roku vyrazí do Antarktidy patnáctičlenná expedice vědců z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, aby zde zkoumali změny klimatu, rychlost ústupu ledovců, škodlivé UVB záření, tučňáky nebo mikroskopické organismy rozsivky.

Ilustrační foto

Nejchladnější místo světa drží nový teplotní rekord již rok

San Francisco/Praha – Již rok má nejchladnější místo světa nový teplotní rekord. Vědci naměřili v oblasti věčného ledu Antarktidy teplotu minus 93,2 stupně Celsia, což je rozdíl čtyř stupňů oproti předchozímu rekordu. Výsledky zkoumání teplot na různých místech Antarktidy zveřejnili vědci loni 9. prosince na zasedání Americké geofyzikální unie v San Francisku.

Cestovatel Jiří Kolbaba

Jiří Kolbaba míří do Přerova. Prozradí zajímavosti o indonéském ostrově

Známý český cestovatel, fotograf a spisovatel Jiří Kolbaba přijede se svým pořadem „Bali – má láska" v pátek 19. prosince do Přerova. Na příznivce vzdálených krajin čeká poutavé vyprávění o indonéském ostrově Bali a také soutěž o ceny, které si ze zahraničí cestovatel přivezl. Večerní představení začíná v přerovském klubu Teplo v 19 hodin a vstupenky si lidé mohou zakoupit v Městském informačním centru.

Cestovatel Jiří Kolbaba

Jiří Kolbaba míří do Přerova. Prozradí zajímavosti o indonéském ostrově

Přerov – Známý český cestovatel, fotograf a spisovatel Jiří Kolbaba přijede se svým pořadem „Bali – má láska" v pátek 19. prosince do Přerova. Na příznivce vzdálených krajin čeká poutavé vyprávění o indonéském ostrově Bali a také soutěž o ceny, které si ze zahraničí cestovatel přivezl. Večerní představení začíná v přerovském klubu Teplo v 19 hodin a vstupenky si lidé mohou zakoupit v Městském informačním centru.

Orchidejím už se Karel Willinger věnuje padesát let. Teď se o svou největší vášeň dělí i s ostatními.

O Vánocích Metropol ozdobí květy orchidejí

České Budějovice – Orchideje pěstuje téměř padesát let a za některými se musel vydat dokonce až na druhý konec světa. „Nejdál jsem byl asi v Nové Guineji," vypráví Karel Willinger, člen celorepublikového spolku pěstitelů orchidejí.

Ilustrační foto

Japonsko se chystá obnovit lov velryb v Antarktidě

Tokio - Japonsko dnes oznámilo, že plánuje obnovit lov velryb v antarktické oblasti, přestože mezinárodní soud OSN označil takovýto lov za nelegální. Tokio nicméně slíbilo, že sníží počet velryb, které budou moci být v rámci takzvaného lovu pro vědecké účely zabity. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto

Břeclavské kino Koruna láká na mrazivý festival

Břeclav – Břeclav bude jedním ze 140 měst České republiky, která přivítají Snow Film Fest. Divákům nabídne celovečerní pásmo filmů o extrémním lyžování, snowboardingu, zimním lezení a dalších zimních sportech. Výběr nejlepších filmů se zimní tematikou promítnou v kině Koruna v úterý jedenáctého listopadu.

Lyžař na monoski. Ilustrační foto

Snow film fest představí zimní filmy

Jihlava – Hory, sníh, dobrodruzi, horolezci, skialpinisté a u všeho nezbytná kamera. V úterý večer se budou v kině Dukla promítat snímky v rámci Snow film festu. Diváky čeká tříhodinový maraton nevšedních snímků. Pásmo zahrnuje filmy, které byly v předchozím roce oceněny na nejprestižnějších světových festivalech.