Kreativ

ŠTÍTEK: Antarktida

Astronomický ústav AV ČR (Praha)

Týden vědy a techniky - promítnou filmy

Jablonec n. N. - Do letošního ročníku Týdne vědy a techniky se zapojilo i kino Junior v Jablonci. Od 7. do 11. listopadu promítne hned několik filmů, které by si nikdo v Jablonci neměl nechat ujít.

Mart Eslem na můstku.

Drakeův průliv? Ten nikdy neodpouští chyby

Ústecko - Drakeův průliv. Celkem 444 mil nejobávanějšího moře světa odděluje Jižní Ameriku a Antarktidu. Vše, co jsem doposud na svých cestách prožil, včetně první plavby do Antarktidy, bylo ve srovnání s touto cestou úplná sranda.

Ilustrační foto

U Antarktidy vzniká největší přírodní rezervace světa

Sydney - U Antarktidy vzniká největší mořská přírodní rezervace na světě. Po letech jednání se na tom dnes na výročním zasedání v australském Hobartu shodli členové Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR), kterou tvoří 24 států a Evropská unie. Dohody se podle agentury AFP podařilo dosáhnout poté, co s ní jako poslední z členů komise vyslovilo souhlas Rusko.

Mořeplavec Rudolf Krautschneider dostal počátkem týdne Cenu města Znojma.

Na plachetnici obeplul Antarktidu. Znojmo ocenilo mořeplavce Krautschneidera

Znojmo – Za neúnavnou propagaci Znojma u nás i ve světe dostal známý mořeplavec Rudolf Krautschneider Cenu města Znojma. „Touhu stát se námořníkem zdědil Rudolf Krautschneider po svém dědečkovi, který nikdy moře na vlastní oči neviděl, ale zato o něm neustále četl a vyprávěl. A tak se moře stalo jeho vášní a životem," přiblížila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Letadlo před hangárem na letišti v Nesvačilech.

Na Benešovsku se učí adepti pilotáže z celého světa

Nesvačily – Malou obec na Benešovsku ležící nedaleko Bystřice znají lidé z celého světa. Ne proto, že se v jeho blízkosti nachází zámek Konopiště, ale kvůli novému zařízení. Tím je trenažer a školící středisko na Letišti Benešov určené pro výchovu nových pilotů.

Letadlo před hangárem na letišti v Nesvačilech.

Na Benešovsku se učí adepti pilotáže z celého světa

Nesvačily – Malou obec na Benešovsku ležící nedaleko Bystřice, znají lidé z celého světa. Ne proto, že tam lze najít výjimečný architektonický skvost, jako je třeba nedaleký zámek Konopiště, ale kvůli zařízení novému. Tím je trenažer a školící středisko na Letišti Benešov určené pro výchovu nových pilotů.

Výstava lišejníků.

Do sokolovského muzea za tajemnými lišejníky

Sokolov – Víte, jak se liší lišejník od mechu? Víte, že lišejník produkuje látky, se kterými se jinak v přírodě nesetkáte?Víte, že lišejníky jsou sice přehlížené organismy, ale byly také odedávna využívané? Že lišejníky mohou žít i v Arktidě a Antarktidě, kde snáší silné mrazy i dlouhotrvající temnotu… a nahlédli jste někdy lupou do tajemného světa lišejníků, ve kterém jsou nečekané tvary a barvy, které by člověk nevymyslel? V sokolovském muzeu právě probíhá výstava, kde si zvídavci přijdou na své.

Ilustrační foto.

Ozonová díra se podle vědců po letech zvětšování začíná zacelovat

New York – Ozonová díra nad Antarktidou se po letech zvětšování zřejmě začíná zacelovat. Vyplývá to z výzkumu týmu přední odbornice na tuto problematiku Susan Solomonové, podle kterého byla díra loni v září oproti roku 2000 menší o čtyři miliony kilometrů čtverečních, což je kupříkladu více než rozloha Indie.

Ilustrační foto.

Ideální dovolená

Podle psychologů by měla být třikrát v roce, a to jednou za tři, čtyři měsíce, abychom se měli stále na co těšit.

Pavel Kapler z Bruntálu při svém prvním pobytu v Antarktidě. Člun je pro vědce na ostrově nezbytným dopravním prostředkem.

Život v Antarktidě je obdivuhodný, říká polárník Pavel Kapler

Koncem roku vyrazí Pavel Kapler už posedmé na čtvrtletní misi do Antarktidy. Je totiž správcem české vědecké stanice J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse, kterou vlastní a za podpory ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy provozuje Masarykova univerzita.

Hudební festival Štěpy představil dětské soubory z České republiky, Slovenska i Maďarska. Zámecký park ve Veselí nad Moravou ožil Pohádkovým lesem.

Štěpy přivítaly i folkoristy ze zahraničí. Malí návštěvníci prošli Pohádkový les

Veselí nad Moravou /FOTOGALERIE/ – Bartolomějské náměstí a zámecký park ve Veselí nad Moravou patřily v sobotu dětem. Konal se tam dětský folklorní festival Štěpy. Ještě než nastoupili malí šohaji a děvčata na pódium, aby předvedli své umění, měli návštěvníci a hlavně jejich děti možnost projít si Pohádkový les. Ten byl pro ně připravený mezi stromy u veselského zámku.

Radek Jaroš

Jaroš pokořil Denali. Radost mu však kalí hořká pachuť slz

Nové Město na Moravě - Jednu pomyslnou korunu už má doma. Novoměstský horolezec Radek Jaroš nedávno zkompletoval tu Himálajskou, kterou zdobí zdolání všech osmitisícovek světa bez použití kyslíkového přístroje. Učinil tak jako první Čech a patnáctý člověk v historii. Nyní zdárně pokračuje v Koruně světa, jejímž smyslem je vystoupit na nejvyšší vrchol všech sedmi kontinentů.

Pomník obětem první světové války u Markvartic byl poslední zastávkou.

Cesta k zapomenutým loveckým chatám

Les za Bruntálem směrem na Dětřichovice a Širokou Nivu bývá oblíbeným cílem houbařů nebo cyklistů. Někteří z nich už zde narazili i na staré dřevěné lovecké chaty. Údajně zde byly čtyři, ale dochovaly se jen tři. Sloužívaly k pobytu lovcům nebo lesním zaměstnancům.

Modravou houbu dlouhou 3,5 metru, vysokou dva metry a širokou 1,5 metru našli vědci asi před rokem v chráněné oblasti u Severozápadních havajských ostrovů, která je největší chráněnou rezervací Spojených států.

U Havaje našli vědci největší mořskou houbu na světě

Honolulu – Američtí vědci našli u Havajských ostrovů největší mořskou houbu, jaká kdy byla podle nich objevena. Houba velikosti automobilové dodávky žije v hloubce dva kilometry pod mořskou hladinou. Podle agentury AP vědci o objevu informovali tento týden v časopisu Marine Biodiversity.

Radek Jaroš

Jaroš se chystá na projekt Koruny světa, bude trvat čtyři roky

Praha - Horolezec Radek Jaroš má před sebou novou výzvu. Po zkompletování Koruny Himálaje chce vylézt na nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů a získat Korunu světa. V úterý vyrazí na Aljašku, kde chce s tradičním kolegou Petrem Maškem vylézt na Denali, nejvyšší horu Severní Ameriky.

Petr Vabroušek

Přerov čeká sportovní víkend s Mamutem. Dorazí i Ironman Vabroušek

Přerov – Víkend plný sportu s Mamutem se po roce opět vrací do Přerova. Triatlon, cyklistický silniční závod, horská kola i běh centrem města. Na to vše se mohou od pátku 13. do neděle 15. května těšit nadšenci z řad amatérů, ale i profesionální závodníci včetně ikony českého triatlonu Petra Vabrouška či šestinásobného paralympijského vítěze, cyklisty Jiřího Ježka.

Petr Vabroušek.

Mlč, jedeme, bojuje ironman Vabroušek se svým tělem během závodu

Praha - 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů na kole a 42,2 kilometru běhu. To je ironman. Během závodu, který ti nejlepší absolvují v čase pod 8 hodin, tělo šlape na plné obrátky. A to bolí. Není divu, že unavené svaly se často snaží přesvědčit mysl závodníka, aby se na to lidově řečeno vykašlal. I o tom mluvil nejlepší český železný muž Petr Vabroušek v pořadu České televize Všechnopárty.

Ilustrační foto

Bivak pro mushery chtějí výš

Dolní Dvůr - Problémové zimy dělají vrásky pořadatelům zaběhlých akcí. Ledová jízda psích spřežení byla letos zrušená a pořadatelé chtějí na nepřízeň počasí reagovat.

Science Slam v Brně.

Věda v šesti minutách. Science Slam poučí i zabaví diváky

Brno – Vědecké bádaní srozumitelně a zábavně. To je cíl už šestého pokračování brněnské akce Science Slam, na které mladí vědci v šesti minutách představí své výzkumy. A to bez dataprojektoru s prezentací, povoleny mají jenom rekvizity. Akce začne ve středu večer od sedmi hodin v Kabinetu múz v Sukově ulici. „V minulých letech jsme naplnili kapacitu, tedy přibližně sto dvacet míst. Nyní očekáváme stejný zájem," uvedla vedoucí organizačního týmu Lenka Jaskowiecová.

Ilustrační foto

Experti: Nárůst hladiny moří může být vyšší, než se předpokládalo

Oslo – Nárůst hladiny moří v tomto století by mohl být až o 50 centimetrů vyšší, než se očekávalo. Vyplývá to z nové studie, na které se podíleli klimatologové ze dvou amerických univerzit. Experti zjistili, že led na Antarktidě taje mnohem rychleji, než se dosud myslelo, uvedla agentura Reuters. Poslední zpráva OSN o dopadech globálního oteplování podle nich rychlost tání ledů podceňuje.

Ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek (na snímku) se popere o místo v Senátu se Stanislavem Juránkem.

Brno bude v červnu hostit prestižní festival filmů pro digitária

Brno – Zástupci planetárií ze všech světadílů kromě Antarktidy se v polovině června sjedou do brněnské hvězdárny. Bude hostit prestižní festival filmů pro digitální planetária Mezinárodní IPS Fulldome Festival Brno 2016. „Promítneme přes sedmdesát filmů. Kromě sálu digitária mimořádně zpřístupníme i malé, asi padesát let staré planetárium. Půjde možná o úplně největší akci, kterou jsme tady kdy pořádali," uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

POHLEDEM Miroslava Bobka: O pandě i 'pandě'

Seznam zemí, s nimiž Zoo Praha spolupracuje, je velice dlouhý a zahrnuje všechny kontinenty kromě Antarktidy. Pokud máme dělat svou práci dobře a naplňovat úkoly moderní zoologické zahrady, ani to není jinak možné. Důvody jsou přinejmenším dva.

Ilustrační foto.

Japonci po dvou letech obnovili lov velryb u Antarktidy

Tokio - Japonská velrybářská flotila se ve čtvrtek vrátila z antarktických vod s úlovkem 333 plejtváků malých. Od roku 2014, kdy Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) jejich lov zastavil, je to poprvé, co Japonci lovili u Antarktidy. ICJ před dvěma lety dospěl k závěru, že Japonci kytovce nezabíjejí kvůli vědeckému výzkumu, jak tvrdí, ale z komerčních důvodů.

Ilustrační foto

Tipy na příměstské tábory: malí výzkumníci se vydají na Jižní pól

Brno – S blížícími se jarními prázdninami, které v Brně potrvají příští týden, si mnozí rodiče lámou hlavu. Většina z nich totiž musí do práce. Řešení je poslat potomka do příměstského tábora. „Naše děti tyto tábory bavily. Užily si nejen sport, ale i tvůrčí činnost," svěřil se třeba otec osmiletého hocha a desetileté dívky Jiří Horák. Podle zjištění Rovnosti je už většina táborů v Brně obsazených. Přináší přehled těch, které ještě nabízí volná místa.

Ilustrační foto

Čeští vědci v Antarktidě naměřili rekordní teplotu 17,8 stupně

Brno – Automatická měřicí stanice Masarykovy univerzity loni v březnu nejspíš zachytila dosud nejvyšší naměřenou teplotu v Antarktidě: 17,8 stupně Celsia. Mezinárodního uznání se rekordu dostane po ověření přístrojů a publikaci. Vědci obsluhují stanici jednou ročně, zaznamenaný údaj tak z paměti zařízení vyzvedla až letošní expedice, která se z Antarktidy vrátila minulý týden.

Vědci Masarykovy univerzity se minulý týden po necelých třech měsících strávených výzkumem na Antarktidě vrátili do Brna. Sebou přivezli nejen vzorky, ve kterých mikrobiologové našli nový druh bakterie, ale také si připsali zaznamenání teplotního rekordu.

Vědci z Masarykovy univerzity objevili novou bakterii. Ve vzorcích z Antarktidy

Brno – Nejméně početná, nejkratší, přesto velmi úspěšná. Vědci Masarykovy univerzity se minulý týden po necelých třech měsících strávených výzkumem na Antarktidě vrátili do Brna. Sebou přivezli nejen vzorky, ve kterých mikrobiologové našli nový druh bakterie, ale také si připsali zaznamenání teplotního rekordu.

JEZDÍTE RÁDI NA KOLE? Pak byste si neměli nechat ujít čtvrteční besedu v Městské knihovně Kladno. Lucie a Michal Jonovi návštěvníky seznámí s dobrodružstvími, která prožili nejen při své unikátní cestě kolem celého světa.

Na kole spolu objeli svět. Teď dorazí do Kladna

Kladno – Na kole okolo světa – Jak první Češka objela svět. Takový je název besedy s promítáním, praktickými tipy, návody a doporučeními od známých cyklonadšenců Lucie a Michala Jonových, kterou do svého programu zařadila Městská knihovna Kladno. Uskuteční se ve čtvrtek 18. února od 18 hodin v čítárně na náměstí Sítná. Vstupné je zdarma.

Ilustrační foto

Na východě Antarktidy za pět let zahynulo 150 tisíc tučňáků

Londýn – Asi 150.000 tučňáků kroužkových zahynulo za posledních pět let v zálivu Commonwealth u Antarktidy, který je největrnějším místem na planetě. Vyplývá to z průzkumu australské univerzity, o kterém informoval britský deník The Guardian. V roce 2010 totiž místo, kde žila jejich kolonie, zahradila obří ledová kra a tučňáci se tak museli začít vydávat pro potravu do vzdálenosti šedesáti kilometrů.

Laureátům Cen města Brna pro rok 2015 gratuloval primátor Petr Vokřál. Ocenění náleží i Daniele Hammer-Tugendhat a Ivu Hammerovi v oblasti mezinárodní spolupráce města Brna.

Vědci, sportovci i zpěváci. Cenu města Brna si odneslo třináct lidí

Brno /FOTOGALERIE/ – Brno v úterý udělilo třináct Cen města Brna pro rok 2015. Mezi laureáty je například Pavel Prošek, který vybudoval českou vědeckou stanici Johanna Gregora Mendela na Antarktidě. Ceny se udílely v 11 oblastech a vzešly z 69 návrhů. Město nakonec nikoho nevybralo v oblasti architektury a urbanismu.

Ilustrační foto

Nemoc malých hlav by mohla ohrozit celý svět

Rio de Janeiro – Komár schopný přenášet virus Zika, jež podle všeho těžce poškozuje mozek novorozenců, byl před několika lety zaznamenán i v Česku. Ačkoliv hlavním přenašečem nynější epidemie sužující více než dvacítku latinskoamerických zemí je komár egyptský (Aedes aegypti), jeho odolnější příbuzný komár tygrovaný (Aedes albopictus) může podle vědců nemoc šířit také.

Tučňáci na arše

O potopě světa vypráví s humorem

Pardubice - O úvod letošního ročníku Grand Festivalu smíchu se postarala komedie pro nejmenší diváky. Východočeské divadlo Pardubice představilo svou inscenaci Tučňáci na Arše.

Česká polární stanice Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě.

Vědci začali bádat v mrazu polárního léta

Brno – Možná to bude průlom do energetiky. Na Mendelově vědecké stanici na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě začne šest vědců z brněnské Masarykovy univerzity testovat nový druh generátoru vyrábějící obnovitelnou energii 
z větru. „Hlavní náplň pobytu je zpracování nasbíraných dat, údržba automatických přístrojů, testování odolnosti vybraných stavebních hmot a vyzkoušení generátoru," uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.