Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Zak se každým dnem uzdravuje

Týraný pes Zak se po týdnech péče v útulku vrací do života

Buštěhrad - Německý ovčák Zak prošel nedávno peklem. Pořezaný, podvyživený, zmlácený a zbědovaný ležel bezvládně v potoce v Úholičkách v Praze-západ. Začátkem srpna se dostal do Psího útulku Bouchalka v Buštěhradu na Kladensku, kde se jeho stav za tři týdny péče velmi zlepšil.

Zak se každým dnem uzdravuje

Týraný pes Zak se po týdnech péče v útulku vrací do života

Buštěhrad – Německý ovčák Zak prošel nedávno peklem. Pořezaný, podvyživený, zmlácený a zbědovaný ležel bezvládně v potoce v Úholičkách v Praze-západ. Začátkem srpna se dostal do Psího útulku Bouchalka v Buštěhradu, kde se jeho stav za tři týdny péče velmi zlepšil.

Ilustrační foto.

Lidí nakažených klíšťovou encefalitidou je 
o půlku méně než loni

Českobudějovicko – Zdravotní komplikace nebo alespoň pořádné obavy z nich zažilo i letos kvůli klíšťatům bezmála dvě stě Jihočechů. Patří k nim i František Pecha ze Zvíkova. Právě se léčí s lymskou borreliózou. Na to, že by mohl být nemocný, přišel vlastně úplně náhodou.

O týraného Zaka se nyní starají v útulku.

Týraný pes Zak prožil děsivé peklo

Buštěhrad, Úholičky - Pořezaný, podvyživený, zmlácený a zbědovaný německý ovčák Zak je nyní v péči Psího útulku Bouchalka a pomalu se začíná zotavovat

Herálec od 39. minuty prohrával. O obrat s Jemnickem se postaral svými góly Michal Najman (vpravo).

Herálci pomohl Najmanův gól do šatny. V závěru se slavilo

Herálec - Vítězná premiéra. Historicky první zápas Herálce v krajském přeboru skončil přesně podle přání domácího výběru. Pod Žákovu horu zavítalo silné Jemnicko, které si k radosti 350 hlasitých diváků odvezlo porážku 3:1.

Petr Vitner (vlevo).

Vitner zářil, Kourek byl rád

Nové Město na Moravě - Vyměnili si role. Zatímco Petr Vitner vystoupal na českém šampionátu po loňském stříbru na nejvyšší stupínek, v Táboře zlatý Lukáš Kourek byl vděčný i za ostravský bronz. „Na tu bídu, co jsem letos předváděl, to byl konečně aspoň jakžtakž závod. Na jaře jsem měl výbornou přípravu, jenže pak mi zjistili stafylokoka, nasadili antibiotika a od té doby je celá sezona špatná. Za ten bronz jsem proto rád," těšila Lukáše Kourka medaile z 5000 metrů.

Ondřej Cink

Angína je zpět. Biker Cink přijde o další závod, v Kanadě bude Kulhavý

Mont-Sainte-Anne - Po mistrovství republiky v Praze přijde elitní český jezdec na horském kole Ondřej Cink také o nedělní závod Světového poháru v Kanadě. Vrátila se mu angína a dostal antibiotika. V průběžném pořadí SP je přitom Cink na 16. příčce nejvýše umístěným českým bikerem.

Peter Koliba se s chlamydiovou infekcí ve své ambulanci setkává často. Naprostou většinu případů je však schopen úspěšně léčit.

Chlamydie řádí také na Opavsku

Opavsko - Chlamydióza je nejčastější pohlavně přenášená bakteriální infekcí na celém světě. S touto chorobou musela anebo stále musí bojovat řada lidí z Opavska. Obzvlášť teď v letních měsících.

Ilustrační foto

Lékař v Brně voperoval hluché dívce implantát do obou uší

Brno - Pětiletá dívka dostala při červencové operaci ve Fakultní nemocnici v Brně kochleární implantát do obou uší zároveň. Adélka z jižní Moravy letos prodělala zánět mozkových blan a ztratila kvůli tomu sluch. Díky implantátům ale brzy uslyší znovu, řekl v Brně novinářům operatér Ivo Šlapák.

Radovan Kaděra při tréninku ve své posilovně.

Silák Kaděra: Odejdu z vlastní vůle. V nejlepší možné formě

Břeclav /ROZHOVOR/ – Hlasitá rocková muzika vychází z posilovny břeclavského oddílu Power Břeclav. Siloví trojbojaři včetně sedmatřicetiletého Radovana Kaděry tam totiž trénují benčpres. A padají slušné váhy, bývalý evropský šampion si nakládá na osu postupně až 240 kilogramů. Ta se prohýbá, přesto ji silák zdolává. To, že trénuje, je malý zázrak. Překonal totiž několik zranění i boreliózu. A už vyhlíží nejbližší závody. Odcházet Kaděrovi ještě nechce.

Ilustrační foto.

Včelstva na Novojičínsku postihl zákeřný mor

Novojičínsko - Výskyt moru včelího plodu ve Straníku u Nového Jičína vyděsil všechny okolní včelaře. V okruhu pěti kilometrů od tohoto místa nákazy musí odborníci prověřit všechna včelstva.

Ilustrační foto.

Přehled událostí uplynulého týdne

Jindřichohradecko – Co přinesl uplynulý týden na stránkách Jindřichohradeckého deníku? Každou sobotu najdete na tomto místě přehled událostí.

Ilustrační fotografie.

Maďaři objevili antrax v dalším hovězím mase

Budapešť - V Maďarsku objevili antrax v dalším hovězím mase. Kvůli nákaze je v péči lékařů jedna osoba v župě Heves na východě země, sdělil v pondělí na svém webu tamní veterinární úřad NEBIH. Zdrojem nákazy je podle něj doma poražený skot. Nově zjištěný případ prý nemá souvislost s incidentem z minulého týdne, kdy se smrtelně nebezpečným virem nakazilo pět lidí.

Nemocnice v Dačicích. Ilustrační foto.

Nadační fond nemocnice pomáhá dál

Dačice – Zhruba před dvěma roky se podařilo oživit činnost Nadačního fondu Nemocnice Dačice. Od té doby příspěvky měst a obcí pomohly k pořízení řady přístrojů.

Ilustrační foto

Také cizí stolice může pomoci

Nemocnice v Novém Jičíně začala léčit metodou zvanou fekální bakterioterapie. Pomocí „transplantace stolice" léčí pacienty, již trpí těžkým zánětlivým onemocněním střev.

Ilustrační foto

Vedení pohrozilo Slavií

Pardubicko – Do horní poloviny tabulky už se neposunou, ale ještě mohou zpackané jaro mírně zachránit.

Ilustrační foto

Brněnští vědci vyvinuli vakcínu k boji s herpes viry u skotu

Brno - Brněnští vědci z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství vyvinuli novou vakcínu, která zemědělcům pomůže v boji s herpes viry u skotu. Chovatelé dosud používali vakcinaci jako prevenci, neumožňovala jim ale rozeznat, který kus je nakažený. To se nyní změní. Nová vakcína je výsledkem desetileté práce vědců, řekl dnes Kamil Kovarčík z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství.

Ilustrační foto.

Ortopedi v budějovické nemocnici umí rychle odhalit infekci kloubu

Zvolit okamžitě správný postup léčby pro pacienty, kteří si po operacích totálních náhrad kloubů stěžují na bolesti, mohou lékaři ortopedického oddělení budějovické nemocnice. Jako první v republice zavedli úplně novou vyšetřovací metodu, která odhalí příčinu možných komplikací.

Medvědice Barbie opět u zubaře.

Medvědice Barbie opět u zubaře

Děčín - Dlátko, bruska a kleště! Tak to byly hlavní nástroje, se kterými se pracovalo v expozici medvěda malajského v děčínské zoo.

Oblastní nemocnice Příbram.

Zánět pohrudnice provází bodavá bolest

Žádná bolest a obzvláště ta, která nás trápí delší dobu, by se neměla podceňovat. Mezi velmi bolestivá onemocnění patří i zánět pohrudnice. Na otázky odpovídá MUDr. Jakub Urban, plicní lékař interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Oblastní nemocnice Příbram.

Zánět pohrudnice provází bodavá bolest

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Žádná bolest a obzvláště ta, která nás trápí delší dobu, by se neměla podceňovat. Mezi velmi bolestivá onemocnění patří i zánět pohrudnice. Na otázky odpovídá MUDr. Jakub Urban, plicní lékař interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Ilustrační foto

Akné netrápí jen dospívající, v těžších případech je nutná léčba

Akné není problémem jen dospívajících, postihuje i dospělé. Hnisavé pupínky na tváři, v dekoltu či na zádech má 85 procent náctiletých, ale také 12 procent žen nad 25 let a pět procent žen starších 45 let. Těžší formy vyžadují léčbu, řekla novinářům kožní lékařka Andrea Vocilková.

Ilustrační foto

Třetina lidí nekontroluje dobu použitelnosti léků

Třetina Češek a Čechů nekontroluje dobu použitelnosti léků v domácí lékárničce a 45 procent neví, že mohou bezplatně vrátit lék do lékárny. Ukázal to průzkum České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Podle jejího ředitele Emila Zörnera lidé riskují, když si dobu použitelnosti nehlídají, protože výrobci po jejím vypršení negarantují požadované účinky léku, ten pak může i uškodit. V květnovém průzkumu odpovídalo 508 lidí.

Ellie Jamesová

Čtrnáct let páchla jako ryby nebo zkažená vejce. Už ví, proč

Londýn – Peklo ze života měla posledních 14 let Ellie Jamesová z britského Abingdonu. Sice je úspěšnou manažerkou firmy, fyzická přítomnost s ní v jedné místnosti je však pro každého jejího kolegu odporným zážitkem. Ellie totiž donedávna strašně páchla rybinou či zkaženými vejci.

Probiotika pomáhají naší imunitě

Probiotika jsou živé a našemu zdraví prospěšné mikroorganismy. Nejčastěji jde o bakterie, ovšem patří mezi ně např. i kvasinky. Užívání probiotik je vhodné zejména proto, že se podílí na obnově a harmonizaci střevní mikroflóry, která bývá narušena zejména při užívání širokospektrých antibiotik, ale i při různých dietách, v těhotenství nebo při stresu.

Ilustrační foto

Umíte si umýt ruce? Přijďte se na to podívat do nemocnice

Opava /POZVÁNKA/ - Cynici tvrdí, že čistota je půl zdraví a špína celé, ovšem pravda to není. Myjete si dokonale a často ruce, nebo v tomto směru máte určité rezervy? Pokud přijdete dnes, tedy v pondělí 5. května, do Slezské nemocnice, vyškolené sestry vás na vybraných místech od 8.30 do 14 hodin se správnou technikou mytí rukou nejenom teoreticky seznámí, ale zájemcům umožní i praktický nácvik.

Klíšťat letos bude mnoho!

Útok klíšťat dosáhne tento týden největšího nebezpečí

Už podruhé za posledních sedm měsíců spěchala Zdenka Jandová z Úštěcka ke své doktorce pro silná antibiotika. Na kůži se jí v místě, kde před měsícem měla přisáté klíště, udělala ohraničená červená skvrna. Jeden z příznaků po nakažení lymskou boreliózou.

Ilustrační foto

Při léčbě přestávají zabírat i silná antibiotika, varuje WHO

Při léčbě bakteriálních infekcí přestávají zabírat i velmi silná antibiotika, která jsou při některých závažných onemocněních považována za „lék poslední záchrany". Uvedla to dnes ve své nové zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO), která takový vývoj považuje za alarmující. Podle ní by zvyšující se rezistence bakterií na antibiotika mohla vést k tomu, že některé nemoci se po desítkách let pro lidi zase stanou smrtelnými.

Klíšťat letos bude mnoho!

Útok klíšťat dosáhne tento týden největšího nebezpečí

Litoměřicko - Už podruhé za posledních sedm měsíců spěchala Zdenka Jandová z Úštěcka ke své doktorce pro silná antibiotika. Na kůži se jí v místě, kde před měsícem měla přisáté klíště, udělala ohraničená červená skvrna. Jeden z příznaků po nakažení lymskou boreliózou.