Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Kuřecí maso vyrobené v laboratoři je považováné za „průlom v globálním potravinářském průmyslu“.

Burger bez zabíjení? Umělé maso má rizika, alternativ je víc, říká expert

Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.

Kuřecí maso vyrobené v laboratoři je považováné za „průlom v globálním potravinářském průmyslu“.

Burger bez zabíjení? Umělé maso má rizika, alternativ je víc, říká expert

Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.

Ilustrační foto.

Superbakterie jí zabíjela muže. Vědkyně pro něj našla léčbu za tři týdny

Steffanie Strathdeeovou lékaři v roce 2016 postavili před srdcervoucí fakt. Její manžel Tom Patterson umíral kvůli útoku smrtící superbakterie, na kterou současné lékařství nemá antibiotika. Žena, povoláním epidemioložka, se ale rozhodla bojovat. Její výzkum vedl k tomu, že po pouhých třech týdnech se manželův stav zásadně zlepšil. Nyní o studii promluvila na konferenci Life Itself v San Diegu.

Lékař Jan Strojil se zabývá problematikou rezistence antibiotik.

Lékař Strojil: Šetření antibiotiky nám za dvacet let může zachránit život

Když před dvaceti lety pacient přišel k lékaři bakteriální infekcí, dostal na ni antibiotika. Dnes na tutéž infekci krabičku stejného léku nedostane. Přestal totiž účinkovat. Rostoucí rezistence antibiotik je jednou z největších výzev současné medicíny. Problematikou se dlouhodobě zabývá farmakolog a lékař Jan Strojil.

Ilustrační foto

Antibiotika mají i odvrácenou tvář. Někde je jedí jako lentilky

Nesprávné a nadbytečné užívání antibiotik vede ke vzniku mnoha problémů. Lékaři na celém světě nyní čelí obtížným situacím, kdy pacienty s infekcí nelze adekvátně léčit, protože konkrétní bakterie je zcela rezistentní vůči dostupným antibiotikům.

Stále větším celosvětovým problémem se stává rezistence bakterií na antibiotika.

Horší než AIDS. Třetím nejčastějším důvodem úmrtí je rezistence na antibiotika

Na rozdíl od srdečních onemocnění či mrtvic, které zabijí každoročně nejvíce lidí na světě, se o ní moc nemluví. Pro lidstvo ale představuje stále větší hrozbu. Rezistence bakterií na antibiotika se podle britských vědců řadí na třetí příčku seznamu nejčastějších důvodů úmrtí. Každodenně kvůli ní zemře tři a půl tisíce lidí.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem roku 2021 vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato

Kdo nefermentuje, není Čech. Velký hit zvládne (skoro) každý

Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím. 

Antibiotika pro psy - Ilustrační foto

Antibiotika pro zvířata omezí regule. U řady z nich nezabírají

Odolnost organismu proti antibiotikům není jen záležitost lidského těla. Čím dál častěji se s ní setkávají také veterináři. Podávání léčiv i proto od ledna příštího roku omezí regule Evropské unie, nebude je možné podávat preventivně. Část veterinářů to vnímá jako opodstatněné. Ozývají se ale také hlasy, že další omezení by mohla péči o zvířata omezit.  

Zpracování masa - ilustrační foto

Lidl stahuje maso. Mleté z Polska šedesátkrát překročilo limit pro antibiotika

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso uzeniny Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle Lidlu nese odpovědnost za uvedenou situaci výhradně dodavatel z Poličky, od kterého nemá řetězec sjednané dodávky masa z Polska.

Mikrobiota

Střevní mikrobiota dokáže lidi chránit, ale může i uškodit

Většina civilizačních chorob jako diabetes, nádory či obezita jsou spojovány s chronickým zánětem a změnami ve střevní mikrobiotě. Ovlivnit ji může i časté létání nebo ponocování, vysvětluje v rozhovoru lékař Miloslav Kverka z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. Důležitá je také mikrobiota v ústech – tu patogenní můžete dokonce předávat partnerovi.

Očkování patří k nejvýznamnějším objevům v historii medicíny.

Recept, který byste měli znát: od výzkumu vakcíny až k očkování

Očkování patří k nejvýznamnějším objevům v historii medicíny. Podle údajů Světové zdravotnické organizace celosvětově zabraňuje až třem milionům úmrtí na infekční choroby ročně. Málokdo ale ví, z čeho jsou očkovací látky vlastně složeny a jak dlouho trvá, než se finální bezpečná a účinná vakcína dostane z výzkumné laboratoře k lidem.

Volně prodejná léčiva mohou riziko interakcí mnohdy zvýšit, protože klienti lékáren ne vždy říkají, jaká jiná léčiva užívají. Snadno se může stát, že dojde k duplicitě účinných látek

Češi hazardují s léky. Pouštějí se do rizikových kombinací i běžných prášků

Lék nemusí vždycky zabrat, jindy může dokonce uškodit. Třeba proto, že jste ho zapili džusem či mlékem. Nebo jedli česnek. Riziko stoupá i s každou další pilulkou, kterou denně spolknete, včetně volně prodejných preparátů. Spolu s Pavlou Mikulcovou, farmaceutickou asistentkou z IKEM, jsme proto připravili průvodce, který vám se správnou léčbou pomůže.

Staroanglický lékařský spis Bald's Leechbook

Účinnější než moderní antibiotika. Proti bakteriím zabírá tisíc let starý recept

Protože smrtící bakterie někdy vykazují rostoucí odolnost vůči moderním antibiotikům, zkusili se vědci obrátit pro inspiraci ke starověkým lékařským rukopisům. Zdá se, že některé tisíc let staré masti mohou uspět tam, kde současná léčiva začínají selhávat. Alespoň to tak vypadá podle výsledků testů balzámu proti oční infekci, který vědci vyrobili podle více než tisíc let starého receptu.

Nejvíc nakažlivý je člověk v počáteční fázi, v době, kdy je rýma vodnatá, varuje MUDr. Petr Schalek, vedoucí lékař Otorinolaryngologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Zelená rýma je bezpečnější než ta vodnatá, říká lékař Petr Schalek

Bolí vás hlava, kůži pod nosem máte rozedřenou a z nosu vám teče. Rýma je tou nejobyčejnější a nejčastější nemocí. Zapomeňte na teplé obklady, antihistaminika i antibiotika. Proč nezabírají a co naopak pomůže, to časopisu Kondice prozradil Petr Schalek, vedoucí lékař Otorinolaryngologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Problémy s alkoholem není radno podceňovat.

Američan se stal sám sobě pivovarem. Býval opilý, i když se alkoholu nedotkl

Zní to jako zápletka crazy komedie, ale žádná velká zábava to není. Léčba banálního zranění palce antibiotiky vedla u šestačtyřicetiletého Američana k tomu, že se jeho střeva proměnila na "pivovar" - opíjelo ho prosté snědení cukrů, ty v něm samy kvasily na alkohol. Případ popsal web New Scientist.

Ilustrační foto.

Policie začne prověřovat zanedbání péče v Pardubické nemocnici

Policie se začne zabývat případem možného zanedbání péče v Pardubické nemocnici. Děvčátko narozené v červnu zřejmě nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Policie zatím zjišťuje všechny okolnosti, protože rodina dítěte se na ni sama neobrátila, řekla dnes ČTK mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Bakterie rodu Salmonella - Ilustrační foto

Průlom ve zdravotnictví? Vědci vyvinuli látku, která zabíjí rezistentní bakterie

Bakterie odolné proti běžně používaným antibiotikům způsobí jen na území Evropské unie každým rokem smrt desítek tisíc lidí. Vědci proto pátrají po nové zbrani, která by jim v boji se zákeřnými organismy pomohla. Právě takovou látku se nyní podařilo objevit britským vědcům z univerzity v Sheffieldu a Rutherfordovy-Appletonovy laboratoře (RAL) nedaleko Oxfordu.

Lopuch větší

Restart po antibiotikách: do normálu lze tělo dostat i pomocí bylinek

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Ilustrační foto

Z kapavky se může stát zabiják. Nakažených v Česku přibývá

/INFOGRAFIKA/ Pozor na kapavku, šíří se obrovskou rychlostí, varují čeští lékaři. Jen za posledních deset let nabobtnal počet nakažených dokonce na dvojnásobek. Z banální choroby se navíc začíná vyvíjet nebezpečný zabiják. Na kapavku totiž přestávají účinkovat antibiotika.  

Maso - Ilustrační foto

K vítězství je daleko. Antibiotik v mase ubývá, nebezpečí ale trvá

Antibiotika používaná nesprávně nebo v nadměrném množství škodí. Nejen ta od lékařů, ale i když je dostávají zvířata. Na člověka potom léky přestanou působit tak, jak mají. Když onemocní, může kvůli jejich neúčinnosti zemřít. Chovatelé a veterináři sice kvůli změně legislativy zejména v posledních letech zvířatům dávají antibiotik méně, stále však zdaleka není vyhráno.