Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Z utkání SC Kolín - KoBra Praha (3:4).

Seidl: Nechali jsme se vyloučit jako žáčci

Kolín – Nepovedený víkend mají za sebou kolínští druholigoví hokejisté. Prohráli svoje první utkání v sezoně. Před skoro tisícovkou diváků podlehli doma pražské Kobře 3:4.

Antonín Honejsek.

Beru antibiotika, ale i bez nich bych nehrál, říká Honejsek, kterého vábí Hradec

Brno – Hledají jim zájemce. Hokejová Kometa má přetlak v kádru a momentálně nepočítá s dvěma hráči. O třiadvacetiletého forvarda Antonína Honejska se uchází sedmý tým extraligové tabulky. „Hradec Králové se o Tondu zajímá a vedení klubu dotahuje finální podobu přesunu. Nic však stoprocentně jisté není," potvrzuje Deníku Rovnost brněnský asistent Kamil Pokorný. Podle slov trenéra Aloise Hadamczika tým opustí i jeden starší obránce.

Nemocnice pořídila moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika.

Novinka v nemocnici. Lékaři mají přístroj, který jim vybere správná antibiotika

Lékaři z prostějovské nemocnice si budou moct vybírat z větší škály dostupných antibiotik, která mohou použít při léčení zejména závažně nemocných pacientů. Umožní jim to moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika. Nemocnice dala na pořízení přístroje jeden a půl milionu korun.

Nemocnice pořídila moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika.

Novinka v nemocnici. Lékaři mají přístroj, který jim vybere správná antibiotika

Prostějov – Lékaři z prostějovské nemocnice si budou moct vybírat z větší škály dostupných antibiotik, která mohou použít při léčení zejména závažně nemocných pacientů. Umožní jim to moderní automatický přístroj, který slouží ke stanovení citlivosti bakterií na antibiotika. Nemocnice dala na pořízení přístroje jeden a půl milionu korun.

SK Kladno – FC Chomutov 3:4 pk (1:1), 5. 9. 2015

Do Měcholup jede SK hlavně zapomenout

Kladno – Nepříjemný bodanec pod žebra za sebou mají fotbalisté SK Kladno. Před týdnem si doma zahráli na bábu Tutovku, rozdávali bonusy a byl z toho pomalu bankrot. Chomutov nechali zvrátit utkání, kde vedli v 79. minutě 3:1 a brali pouze bodík za prohru na penalty. Vystrnadit strašidelného brouka z hlavy se může povést, cestou by byly tři body z nedělního duelu v Horních Měcholupech.

Trenér Milan Dejmek.

Magnet kola? Derby v Klatovech

Plzeňský kraj – Na krajské derby se o víkendu mohou těšit fanoušci fotbalové divize. V rámci šestého kola soutěže změří mezi sebou své síly na hřišti na Rozvoji domácí Klatovy s plzeňským Dynamem.

Zdeněk Pospěch

Zdravotní problémy Zdeňka Pospěcha? Bojuje se streptokokem

Největší hvězda druholigové Opavy, Zdeněk Pospěch, se trápí. V poslední době ho fotbal pořádně bolí, když do zápasu nastoupí, pak jedině pod léky proti bolesti. Důvod? Vleklé problémy s levou patou. Ty ho limitují i v trénincích, letní přípravu dokonce vynechal.

Veverka - ilustrační snímek

Mor? Yosemitský park v USA je kvůli němu zčásti uzavřen

Sacramento – Americké úřady zavřely část Yosemitského národního, dva turisté se tam totiž zřejmě nakazili morem. Zdravotníci jsou přesvědčeni, že bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky, přenášejí veverky a blechy. Odborníci nyní oblast ošetřují insekticidy, tedy přípravky proti hmyzu. Informovala o tom dnes stanice BBC.

Ilustrační foto

Pozor. Vosy jsou letos agresivnější

Tachovsko – Za posledních deset dní ošetřovali lékaři na pohotovosti v Tachově dva až tři pacienty po napadení bodavým hmyzem – konkrétněji vosou. Oproti běžné praxi je to veliký nárůst. Přemnožení a větší agresivitu vos tedy potvrzují i lékaři, kteří výsledky vidí ve svých statistikách a na ošetřených pacientech.

SK Kladno (v bílém) porazilo doma Louny 3:0.

Na divizní SK Kladno čeká druhá nováčkovská výzva

Kladno – Druhý díl nováčkovského čtyřboje stojí dnes před divizními fotbalisty Kladna. Zajíždí do města, jež kvůli čtvrtečnímu výbuchu v chemičce zaplnilo první stránky všech médií. Zápas v Litvínově ale není ohrožený, tudíž se na něj mohou obě mužstva v klidu připravovat.

Jiskra Domažlice - ilustrační snímek.

Jiskra přivezla z Vltavínu dva body

Praha – Fotbalisté třetiligové Jiskry se na úvod sezony představili v Praze na Vltavínu. Trenéři Pavel Horváth s Milanem Matejkou nemohli do zápasu se silným soupeřem počítat se zraněným Jiřím Bártou, Petr Došlý nedávno prodělal salmonelózu, Miroslav Špírek dobral antibiotika a naplno hrát ještě nemohl ani Martin Hrubý. Na druhé straně měli k dispozici devětadvacetiletého Davida Čadu z druholigového Sokolova, posilu opět do záložních řad.

K festivalovým aktivitám v Buchlovicích patří tradičně lékařka Stanislava Hrňová (vpravo) a její česnekový kvašený mléčný nápoj a česnekové dobroty.

Po česnekových laskominách se jen zaprášilo

Buchlovice /ROZHOVOR/ - Návštěvníci čtrnáctého česnekového festivalu si mohli pochutnávat na koláčích, štrúdlech, cukroví i česnekovém zákysu s přírodním antibiotikem – česnekem. S láskou a puncem jedinečnosti je stejně jako v předcházejících letech na slavnost připravila se svými příbuznými hradišťská kožní lékařka Stanislava Hrňová, žijící v Buchlovicích.

Ilustrační foto.

Analýza: Očkování dětí proti pneumokokům zabránilo úmrtím

Praha - Očkování nejmenších dětí proti pneumokokům zabránilo řadě zbytečných úmrtí dětí do jednoho roku věku, omezilo také počty pneumokokových zápalů plic a středního ucha, klesla spotřeba antibiotik. Vyplývá to z analýzy Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Očkování dětí proti pneumokokům je v ČR dobrovolné, odpůrci vakcinaci odmítají s odkazem na možné poškození vyvíjejícího se organismu.

Ilustrační foto

Libor Grubhoffer: Spolknout infikované klíště? K nákaze by dojít nemělo

Lehnout si v létě bezstarostně do trávy? Dnes už těžko. Klíšťata jsou všudypřítomným strašákem a pobyt v přírodě ztrpčují. Koluje mnoho mýtů a chybných informací o tom, kdy se člověk může nakazit, jak klíště vyndat nebo co s ním po odstranění provést. Jaká je pravda? Vše ví o klíšťatech profesor Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Anna Halfarová se na své farmě věnuje farmaření a výrobě mléčných produktů.

Anna Halfarová: Výroba domácích sýrů trošku připomíná alchymii

/ROZHOVOR/ Denně vstává před šestou, aby podojila všech čtyřiadvacet koz a krávu. Když uskladní mléko, je čas nakrmit také ovce, drůbež, králíky a ostatní obyvatele Halfarovic farmy. Z nadojeného mléka pak vyrábí domácí sýry a k večeru si zopakuje ranní rutinu.

Medobraní. Ilustrační snímek

Kdo má včely, má letos i med. Jeho cena ale klesat nebude

Mladoboleslavsko - Včelařský rok už se zvolna chýlí ke svému závěru. Přestože léto teprve začalo, včelaři už včelstva připravují na zimu. „Kdo měl včely, má letos také med," shodli sevčelaři z Mladoboleslavska. Boleslavská organizace po zimě evidovala úhyny 7,5 procenta včelstev, tedy standardní počet, například včelaři ze Žďáru u Mnichova Hradiště dopadli ještě lépe.

Ilustrační foto.

Nádvoří u baziliky se při Dnech lidí dobré vůle může stát vřícím kotlem

Velehrad – Při tropických teplotách nad 30 stupňů Celsia, které o víkendu ovlivní konání Dnů lidí dobré vůle na Velehradě, doporučuje poutníkům vedoucí olomouckého centra Maltézské pomoci Michal Umlauf, aby si sebou vzali zejména dostatek tekutin, měli na hlavách nějakou pokrývku a chránili se opalovacími krémy s vhodným ochranným faktorem.

Ilustrační foto

Alergie je možné léčit alergenovou imunoterapií

Lidé mění svou činností kompletně životní prostředí, a to nezůstává bez odezvy. Je možné, že právě tyto změny mají zásadní podíl na vzestupu alergických onemocnění, která trápí stále více lidí. Jejich nepříjemné příznaky lze sice do jisté míry tlumit volně prodejnými léky, ale to není dobré. Jedinou opravdovou léčbou je alergenová imunoterapie.

Oční lékař příbramské nemocnice Jaroslav Vácha mladší.

Bolesti za okem a horší vidění mohou upozornit na zánět očního nervu

Mezi velmi citlivými nervovými křižovatkami a propletenci se nachází i nervy oční. Pokud pozorujeme bolesti za okem a zhoršuje se nám zrak, měli bychom vyhledat lékaře. O problematice onemocnění očního nervu si povídáme s očním lékařem příbramské nemocnice Jaroslavem Váchou.

Oční lékař příbramské nemocnice Jaroslav Vácha mladší.

Bolesti za okem a horší vidění mohou upozornit na zánět očního nervu

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Mezi velmi citlivými nervovými křižovatkami a propletenci se nachází i nervy oční. Pokud pozorujeme bolesti za okem a zhoršuje se nám zrak, měli bychom vyhledat lékaře. O problematice onemocnění očního nervu si povídáme s očním lékařem příbramské nemocnice Jaroslavem Váchou.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Gisela 5 je třešňová podnož, která redukuje růst stromů ve srovnání s ptáčnicí přibližně o 50%. Množí se dobře v podmínkách in vitro a zelenými řízky.

Ilustrační foto.

Přírodní antibiotika. Naděje spojená s rizikem

Klasická antibiotika stále častěji selhávají. Především proto, že jsou podávána opakovaně a mnohdy nesprávně. Léčba se tak může táhnout 
i roky bez výsledku. Na popularitě proto získávají alternativní léčiva, což jsou byliny považované za přírodní antibiotika. Zastánci klasické medicíny ale před jejich širokým používáním varují.

Ilustrační foto.

Přírodní antibiotika. Naděje spojená s rizikem

Praha /INFOGRAFIKA/– Klasická antibiotika stále častěji selhávají. Především proto, že jsou podávána opakovaně a mnohdy nesprávně. Léčba se tak může táhnout 
i roky bez výsledku. Na popularitě proto získávají alternativní léčiva, což jsou byliny považované za přírodní antibiotika. Zastánci klasické medicíny ale před jejich širokým používáním varují.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Gisela 5 je třešňová podnož, která redukuje růst stromů ve srovnání s ptáčnicí přibližně o 50%. Množí se dobře v podmínkách in vitro a zelenými řízky.

Ilustrační fotografie.

Malajsijská farma produkuje drůbež bez hormonů

Yong Peng (Malajsie) - Stodoly, ve kterých zní klasická hudba a jejichž osvětlení se mění tak, aby odpovídalo situaci venku, a řady kuřat krmených stravou bohatou na probiotika, bez léků a chemikálií. V době, kdy potravinářští giganti čelí rostoucímu tlaku, aby nabídli zdravější produkty, drůbežářská skupina z jihovýchodní Asie Kee Song Group se rozhodla využít "dobré" bakterie v potravinách a vodě, aby tak mohla odpovědět na největší výzvu v tomto odvětví - jak masově vyprodukovat drůbež bez hormonů a léků za rozumnou cenu, píše agentura Reuters.

Ilustrační foto

Americká armáda omylem zaslala živý antrax do 24 laboratoří

Washington – Americká armáda zjistila větší množství případů možného neúmyslného rozeslání živých vzorků antraxu do laboratoří, než se původně domnívala. Vzorky byly asi omylem poslány do 24 zařízení v 11 amerických státech a také do Jižní Koreje a Austrálie. Velení nařídilo rozsáhlou revizi postupů zacházení se vzorky za účelem jejich likvidace, uvedl americký Pentagon.