Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Martin Jakš na Tour de Ski

Jakš s Novákovou nevědí, co od sebe v Novém Městě čekat

Nové Město na Moravě - Jsou největšími českými nadějemi, Martin Jakš i Petra Nováková však pojedou víkendové závody Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě s velkým otazníkem v hlavě. Jakš po Tour de Ski týden nelyžoval a setřásal ze sebe nahromaděnou únavu. Nováková ze seriálu na přelomu roku těsně před závěrem odstoupila a zánět horních cest dýchacích léčila antibiotiky. Přesto oba věří, že se to na jejich výkonnosti nepodepsalo.

Ilustrační foto.

Včelaři podají trestní oznámení kvůli medu s antibiotiky

Praha - Český svaz včelařů připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli kauze antibiotik v medu. Po dnešní schůzce s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) to řekla předsedkyně svazu Jarmila Machová. Podle ní zatím neodhalený viník přimíchával ukrajinský med s nedovolenými antibiotiky do českého medu. Na začátku února se kvůli tomu sejde valná hromada společnosti Včelpo, která chce přijmout systémové změny, aby se situace neopakovala.

Interiér podniku Včelpo Obora.

Antibiotika do medu údajně přidával zaměstnanec Včelpa

Obora – Med falšoval náš zaměstnanec. S překvapivým vysvětlením pančování včelí lahůdky v pondělí přišel Český svaz včelařů (ČSV), který vlastní Včelpo v Oboře. Med z Ukrajiny, kde je léčení včel antibiotiky na rozdíl od zemí Evropské unie povoleno, do produktů údajně přimíchával pracovník společnosti. Včelpo přitom v minulosti garantovalo český původ medu.

Martina Sáblíková.

Sáblíková je před ME opatrná: Formu zjistím při závodech. Medaili by měla ráda

Praha /ROZHOVOR/ - Už třikrát odjížděla z evropského šampionátu ve čtyřboji bez titulu. Letos na něj právem pomýšlela. Martina Sáblíková suverénně vládne Světovému poháru na dlouhých tratích a vylepšila i patnáctistovku. Už v sobotu v běloruském Minsku odstartuje boj o medaile, česká rychlobruslařka je ale na rozpacích. 

Místopředseda Jiří Šturma, bývalý jednatel Jiří Volf a předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí Leoš Dvorský.

Včelař z Mladé Boleslavi: Ministr se do toho pustil s vervou

Mladá Boleslav - Přestože včely jsou v zimním režimu a většinu času tráví stažené v zimním chumáči, mezi včalaři je živo. Nejen kauzou antibiotik v medu Českého svazu včelařů (ČSV), ale také změnami, které přinesl republikový sjezd. Obé pro Deník okomentoval Leoš Dvorský, předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí, organizace, jejíž členové z ČSV nedávno vystoupili.

Martina Sáblíková na SP v Heerenveenu.

Sáblíková odjela na ME ve čtyřboji nemoci navzdory. Urve další zlato?

Praha - Za normálních okolností by byla tou největší kandidátkou na titul. Vždyť v nové sezoně je Martina Sáblíková na dlouhých tratích neporazitelná a k tomu vylepšila i patnáctistovku. Jenže na evropský šampionát ve čtyřboji do Minsku neodjela s nejlepšími pocity. „Ještě to není ono," přiznala smutně před odjezdem.

Břeclavský malíř Antonín Vojtek.

K životu potřebuju lidi, říká oslavenec Vojtek. Hosty přivítá v galerii

Břeclav – Zatímco se v úterý ráno za oknem drží sníh, doma u břeclavského malíře Antonína Vojtka vyhřívá místnost rozpálený krb. Uznávaný výtvarník se poblíž něj usadí na pohovku, kde povídá o blížících se narozeninách. V neděli je od dvou do pěti hodin odpoledne stráví s přáteli a známými ve své Galerii 99 v Břeclavi.

Ilustrační foto.

Britští odborníci varují před nevyléčitelnou "superkapavkou"

Londýn – Britští odborníci upozorňují, že z kapavky by se kvůli stále větší odolnosti vůči antibiotikům mohla stát nevyléčitelná nemoc. V Anglii se objevil nový kmen bakterie označovaný jako „superkapavka", na který neplatí léčba obvyklá u pacientů s touto pohlavní chorobou, napsal list The Independent.

Prostějovská nemocnice pořídila nový ultramoderní analytický systém, díky kterému mohou lékaři určit i látky, které se vyskytují v biologickém materiálu v tak nízké koncentraci, že by je nebylo možné jinými metodami určit.

Nový systém pomůže lékařům při rozboru látek

Lékaři prostějovské nemocnice, kteří si pro své pacienty nechávají zhotovit analýzu chemických, biochemických a biologických vzorků, se mohou nově těšit na nejpřesnější metody analýzy. Oddělení laboratorní medicíny pořídilo nový ultramoderní analytický systém, díky kterému mohou lékaři určit i látky, které se vyskytují v biologickém materiálu v tak nízké koncentraci, že by je nebylo možné jinými metodami určit. Pořízení nového systému přišlo nemocnici na čtyři a půl milionu korun.

Místopředseda Jiří Šturma, bývalý jednatel Jiří Volf a předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí Leoš Dvorský.

Včelař Leoš Dvorský: Ministr se do toho pustil s vervou

Mladá Boleslav - Přestože včely jsou v zimním režimu a většinu času tráví stažené v zimním chumáči, mezi včalaři je živo. Nejen kauzou antibiotik v medu Českého svazu včelařů, ale také změnami, které přinesl letošní republikový sjezd. Obé pro Boleslavský deník okomentoval Leoš Dvorský, předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí, organizace, jejíž členové z ČSV nedávno vystoupili

Prostějovská nemocnice pořídila nový ultramoderní analytický systém, díky kterému mohou lékaři určit i látky, které se vyskytují v biologickém materiálu v tak nízké koncentraci, že by je nebylo možné jinými metodami určit.

Nový systém pomůže lékařům při rozboru látek

Prostějov – Lékaři prostějovské nemocnice, kteří si pro své pacienty nechávají zhotovit analýzu chemických, biochemických a biologických vzorků, se mohou nově těšit na nejpřesnější metody analýzy. Oddělení laboratorní medicíny pořídilo nový ultramoderní analytický systém, díky kterému mohou lékaři určit i látky, které se vyskytují v biologickém materiálu v tak nízké koncentraci, že by je nebylo možné jinými metodami určit. Pořízení nového systému přišlo nemocnici na čtyři a půl milionu korun.

Interiér podniku Včelpo Obora.

Včelpo kupovalo med i v cizině

Obora – Stopy antibiotik v medu ze Včelpa jsou potvrzeny už v pětadvaceti vzorcích. Další šarže na dokončení rozborů čekají na Státní zemědělské a potravinové inspekci. Jisté je, že med obsahující antibiotika není českého původu. Stále trvá i zákaz prodeje včelařských produktů Včelpa, o němž koncem listopadu rozhodl vlastník společnosti, kterým je Český svaz včelařů.

V lékárně na výdeji na recept i na výdeji bez předpisu by se měl farmaceut nebo farmaceutický asistent dozvědět o všech užívaných léčivech.

Přepráškováno. Jíme víc tablet, než je třeba?

Praha /INFOGRAFIKA/– Dvě třetiny českých seniorů nad 65 let užívají více než šest léků najednou. Obvykle tuzemský důchodce polyká čtyři až šest léků, které mu předepíše lékař, k tomu si sám přikoupí ještě několik volně prodejných. Podle posledních průzkumů si senioři koupí v průměru další dva volně prodejné přípravky, obvykle proti bolesti, zácpě, nachlazení či na revma. A to nepočítáme různé doplňky stravy, kde k nejčastějším patří vitaminy, minerály či různé bylinné přípravky.

Ilustrační foto.

Astma postihuje až 15 procent dětí, výskyt stoupá

Astma postihuje až 15 procent dětí, výskyt v dětském věku celosvětově stoupá. Celkově trpí astmatem osm procent populace, děti tak patří k nejohroženějším. U malých dětí lékaři ani rodiče na astma mnohdy včas nepomyslí. Také jejich vyšetření je složitější, sdělil ředitel České iniciativy pro astma profesor Petr Pohunek z pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Ilustrační foto

Celníci začali prošetřovat dovoz veškerého medu do Čech

Praha - Celníci začali prošetřovat dovoz veškerého medu do Česka, sdělila tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Nedávno Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že med deklarovaný jako český, obsahuje antibiotika, která se v EU nepoužívají a jsou zakázaná.

Ilustrační foto

Inspekce odhalila další čtyři vzorky medu s antibiotiky od Včelpa

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila další čtyři šarže medu od společnosti Včelpo, ve kterých zjistila zakázaná antibiotika. Obsahovaly látky, jejichž použití je pro léčení včel v Evropské unii zakázané, sdělil dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce ve druhé polovině listopadu upozornila už na 21 šarží medů od Včelpa, které měly stejný problém.

Výroční členské schůze boleslavských včelařů se zúčastnilo sedm desítek mužů i žen.

Vzpoura včelařů: mladoboleslavská organizace oficiálně vystoupila ze svazu

Mladoboleslavsko - Za pár dní se uskuteční celorepublikový sjezd Českého svazu včelařů (ČSV), ovšem bez účasti zástupce Základní organizace Mladá Boleslav. Ta tentokrát svého delegáta nevyšle. Většina členů boleslavské organizace včelařů se totiž rozhodla na členství v ČSV rezignovat a vstoupit do nové regionální organizace, která bude sama sobě pánem.

Ilustrační foto

Dnes odstartuje druhá polovina základní části, Klatovy hostí Žďár

Klatovy – Pouze dvě porážky ze 17 utkání, 43 bodů a druhé místo v tabulce, ale také 102 nastřílených gólů, to je bilance hokejistů SHC Klatovy po první polovině základní části 2. ligy, skupiny Západ. Bilance, o které se mohlo klatovským fanouškům v minulé sezoně pouze zdát.

Ilustrační foto

Svaz včelařů zakázal prodej všech výrobků společnosti Včelpo

Praha - Vedení Českého svazu včelařů (ČSV) dnes rozhodlo o okamžitém zastavení expedice a prodeje všech výrobků společnosti Včelpo. Reaguje tak na čtvrteční zveřejnění výsledků Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ohledně přítomnosti antibiotik v medu Včelpa. Společnost o tom informovala na webových stránkách, na zákaz prodeje upozornila televize FTV Prima. Používání antibiotik při léčení včel je v Evropské unii zakázané.

Ilustrační foto.

Inspekce našla antibiotika v dalších 19 vzorcích medu od Včelpa

Brno – Laboratorní rozbor potvrdil přítomnost antibiotik v dalších 19 vzorcích medu, které vyrábí společnost Včelpo. Jde o 21 šarží. V dnešní tiskové zprávě to uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. O prvních dvou vzorcích informoval před týdnem ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Používání antibiotik při léčení včel je v Evropské unii zakázané.

Ilustrační foto.

Skandál s antibiotiky v medu ve Včelpu: padají hlavy, skončila dozorčí rada

Obora – Nález antibiotik ve dvou šaržích medu prodávaného jako český oborské společnosti Včelpo stál místa členy dozorčí rady. Odvolala je valná hromada Českého svazu včelařů. Antibiotika v medu jsou nelegální, včely v České republice se jimi vůbec neléčí. Zakázaná jsou v celé Evropské unii.

Ilustrační foto

Kvůli antibiotikům v medu skončila dozorčí rada Včelpa

Praha - Předsednictvo republikového výboru Českého svazu včelařů odvolalo dozorčí radu společnosti Včelpo, kterou vlastní. Společnost dávala do oběhu med s obsahem antibiotik, která se v EU nesmí podávat zvířatům. V prosinci se na sjezdu svazu zvolí i nové předsednictvo firmy, informoval dnes tajemník svazu Milan Petrů.

Ilustrační foto

Skandál ve Včelpu: med obsahoval zakázaná antibiotika

Obora – Antibiotika v medu. Další skandál, který se týká včelařského podniku z Obory Včelpo. Po problémech ze začátku letošního roku, kdy v medu inspektoři našli pyl rostlin z Číny a východní Evropy, nyní rozbory ukázaly zbytky antibiotik, která jsou v Evropské unii zakázaná.

Ilustrační foto

V medech od Včelpa objevila inspekce antibiotika

Praha - V medech od společnosti Včelpo objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) antibiotika, která se v EU nesmí podávat zvířatům. Dávky by neměly být nebezpečné pro lidi, výrobky byly staženy. Na mimořádné tiskové konferenci to dnes oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Antibiotika se zatím prokázala u dvou šarží – Dědečkův med – Med květový a u Medu květového Včelpo. Tyto potraviny se prodávaly v řetězci Kaufland.

Ilustrační foto.

Odolnost vůči antibiotikům považuje WHO za globální krizi

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila odolnost vůči antibiotikům za globální zdravotnickou krizi a vyzvala k zesílenému boji proti tomuto jevu. Ročně umírá na 700.000 lidí kvůli neúčinnosti antibiotik vůči bakteriím. Antibiotika se stávají neúčinnými, když se bakterie geneticky pozmění tak, že jim léky nemohou ublížit.

Na většinu infekcí dýchacích cest antibiotika  nepůsobí.

S antibiotiky se musí opatrně, pomáhají, ale umí uškodit

Příbram – Nachlazení, rýma, kašel, záněty cest dýchacích. To vše patří k podzimu patří. Málokdo se dnes ale rozhodne k trpělivé léčbě pod peřinou za pomoci čaje a vitaminů. První cesta u mnoha lidí totiž vede kam? Pro antibiotika.

Ilustrační foto

Valenta: Téměř polovina antibiotik je užita k léčbě zbytečně

Téměř polovina antibiotik je podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty užita k léčbě zbytečně. Stoupá tím odolnost bakterií vůči antibiotikům, roste nemocnost, úmrtnost i náklady zdravotních pojišťoven, upozornil Valenta při příležitosti dnes zahájeného Evropského antibiotického týdne. Spotřeba antibiotik narostla v Česku v ambulancích mezi lety 1989 až 2014 téměř o čtvrtinu. Země je nad polovinou evropského žebříčku spotřeby s tendencí propadat se níž.

Ilustrační foto

Hlavní hygienik varuje před zneužíváním antibiotik, mizí účinnost

Praha – Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta varuje při příležitosti Evropského antibiotického dne a Mezinárodního antibiotického týdne před zneužíváním antibiotik. Nadměrná spotřeba vede k tomu, že antibiotika ztrácejí vůči bakteriím účinnost. Rezistentní bakterie způsobují například těžké TBC. Dnes budou odborníci o spotřebě antibiotik a jejich nesprávném užívání informovat na tiskové konferenci.

Centrum robotické rehabilitace v Nových lázních se rozroste

Centrum robotické rehabilitace v Nových lázních se rozroste

Barborka Čiková a Štěpánek Vaněk se opět setkali v teplických Nových lázních. Společně se svými maminkami, které se spřátelily stejně jako jejich děti, sem jezdí pravidelně. Barborka má vrozenou vadu mozku, Štěpánek trpí hypotonií, takže potřebuje zpevňovat svaly.

Nenechte se rozhodit antibiotiky

Známe to všichni – po antibiotikách je třeba zůstat nějakou dobu v klidu, když totiž uspěcháme návrat do normálního provozu, můžeme si uhnat opakované angíny či jiné bakteriální infekce. Naštěstí existuje způsob, jak být po dobrání antibiotik rychle fit.

Centrum robotické rehabilitace v Nových lázních se rozroste

Centrum robotické rehabilitace v Nových lázních se rozroste

Teplice - Barborka Čiková a Štěpánek Vaněk se opět setkali v teplických Nových lázních. Společně se svými maminkami, které se spřátelily stejně jako jejich děti, sem jezdí pravidelně. Barborka má vrozenou vadu mozku, Štěpánek trpí hypotonií, takže potřebuje zpevňovat svaly.