Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Pomáhat nesnáze těžké nemoci se šestiletému Matyáši snaží také jeho o dva roky starší sestra Aneta.

Šestiletý Matyášek z Mistřic bojuje s cystickou fibrózou

Mistřice /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Čtyři hodiny trvající noční kašel a dávení. To je část nepříjemných příznaků, se kterými se již několik let musí potýkat šestiletý Matyáš Ondroušek z Mistřic. Ve dvou letech jeho života mu totiž lékaři diagnostikovali cystickou fibrózu. Nemoc, která už navždy zůstává osudem.

Ilustrační foto

Plzeňská nemocnice zavedla novou metodu léčby založenou na přenosu stolice

Plzeň – Novou léčebnou metodu založenou na přenosu stolice zavedla Fakultní nemocnice Plzeň. Fekální bakterioterapie je určena pro pacienty s opakovanými záněty tlustého střeva (klostridiovou kolitidou), jejichž příčinou může být mimo jiné nadměrné a opakované užívání antibiotik. Podle oborníků infekční kliniky je metoda celosvětově uznávaná a představuje téměř jedinou alternativu antibiotické léčby. Dosahuje vysoké úspěšnosti, řekl dnes přednosta infekční kliniky Dalibor Sedláček.

Kristýna Kolocová a Markéta Sluková (vlevo)

Kiki to schytala do hlavy. Zlomila mi brýle, zoufala si po vyřazení Kolocová

Praha - To byla dělovka! Kristýna Kolocová se po vyřazení v osmifinále pražského turnaje Světového okruhu v plážovém volejbalu musela vyrovnat nejen se zklamáním z nepovedené obhajoby titulu, ale i s fyzickou bolestí. Od brazilské smečařky totiž v závěru rozhodující třetí sady dostala tvrdou ránu míčem do hlavy.

PROBLÉM. Očkování se nedostane včas ke každému

Lékaři bez hranic: Meningitida v Nigeru posílá na smrt denně stovky lidí

Praha, Niamey – Jedenáctileté Bariratu začaly příznaky večer v osm hodin. Její otec Ali Ousmane ale nemá auto, proto musel čekat až do šesté ranní hodiny, aby ji mohl vzít do nemocnice, k odborníkům se Bariratu dostala až v jedenáct ráno. „Myslím si, že chytla meningitidu ve škole," říká Ali. Dostala první injekci s antibiotiky, než jí lékaři mohli dát druhou, zemřela.

Z pražského zahájení běžeckého projektu Jiřího Gruntoráda 'Jiří běží - poslední kousek'.

Podá bráchovi poslední kousek čokolády a řekne: Díky za vše!

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Bude vám tvrdit, že je v pohodě. Bude se u toho usmívat a poskakovat. A vy mu to budete věřit. Ta pohoda z něho totiž vystřeluje na dálku. Jmenuje se Jiří Gruntorád a pochází z Českých Budějovic. Ale jeho pohoda před časem nebyla tak veliká. Když začal chodit na střední školu, měl zdravotní problémy. Až takové, že mu lékaři předpovídali, že ve třiceti možná nebude chodit.

Ilustrační foto.

Třetiligové derby, Hlučínští jsou velkým favoritem

Hlučín, Opava /POZVÁNKA/ - Středeční vložené kolo MSFL nabídne derby, ve kterém Hlučín vyzve opavskou rezervu. Favorit je jasně daný, letošní výsledky hovoří pro výběr trenéra Milana Valachoviče. Podle papírových předpokladů by měli Hlučínští v pohodě dokráčet k zisku tří bodů.

Děti v úterý v pelhřimovské nemocnici dostaly za odměnu kalendáře, zalaminovaný postup správného mytí rukou, který si mohou vyvěsit ve třídě, a jako symbol každý obdržel tleskací ruce.

Děti zjistily, zda si správně umývají ruce

Pelhřimov – Mytí rukou se nemá zanedbávat. Své o tom už vědí školáci z pelhřimovské Základní školy Na Pražské, kteří se v úterý zúčastnili akce Den hygieny rukou.

Libor Podmol

Podmol skončil na Evropě po angíně čtvrtý

Mnichov – Pátým závodem pokračovalo v německém Mnichově mistrovství Evropy ve freestyle motokrosu. České barvy na něm hájil pouze Libor Podmol, u něhož do poslední chvíle nebylo jasné, zda kvůli nemoci nastoupí. Čtyři dny před závodem totiž měl čtyřicetistupňové horečky, na které dostal antibiotika. „Bylo to šílený, takovouhle nemoc jsem nechytil snad pět let. Zimnice, příšerná bolest v krku, že se ani nedalo polykat, a tak jsem tři dny nejedl," komentoval svůj zdravotní stav nejlepší český jezdec.

Mikrobiolog příbramské nemocnice Petr Ježek.

Chlamydie jsou nepříjemná a svízelná infekce

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Chlamydiové infekce jsou mezi lidmi často diskutovány. Na dotazy tentokrát odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.

David Kotyza (vpravo) na tiskové konferenci vedle Petry Kvitové

Jak zabránit "vyhoření" Kvitové? Kotyza má plán a říká: Není to tuctová hráčka

Prostějov - Cítil, že to není ona. Tušil, že potřebuje nový impulz. A proto jí navrhl: "Nechceš si dát pauzu?" David Kotyza se už léta stará o Petru Kvitovou, z níž pod jeho vedením vyrostla tenistka patřící mezi elitu. V posledních měsících se však trápila, byla unavená a skloňoval se i syndrom vyhoření. Proto na měsíc zmizela ze scény.

Štěkání a mňoukání na zajíčka v psím útulku v Lanškrouně.

Koleda v psím útulku: žádná vejce, ale granule a konzervy

Lanškroun - Chelsea, Lily nebo Bono, to jsou někteří z opuštěných a leckdy i týraných pejsků, kteří v psím útulku v Dolním Třešňovci čekají na novou, milující rodinu. Pomoci jim má i akce Štěkání a mňoukání na zajíčka, která spojuje den otevřených dveří s materiální sbírkou.

Pálení a řezání při močení – co s ním?

Spousta z nás to zná: časté nutkání jít na malou, pálení a bolest, to jsou příznaky potíží s močovými cestami, se kterými se alespoň jednou za život setká 70 % žen. Dovedou pořádně znepříjemnit život, proto je lepší jim předcházet.

Ilustrační foto.

Veterináři stáhli z prodeje pangase z Vietnamu. Obsahoval zakázaný lék

Praha - Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout zásilku 25 tun zmražených filet pangase z Vietnamu. Podobně jako první zásilka ryby před více než dvěma týdny obsahovalo rybí maso antibiotikum nitrofurazon, které je v Evropské unii zakázané kvůli rakovinotvorným účinkům. S dovozcem bylo zahájeno správní řízení. Pokuta v něm může dosáhnout až 50 milionů korun, informovala dnes SVS.

Ilustrační foto.

Záněty močových cest vedou zvláště na jaře u patnáctiletých dívek

Kdo okusil na vlastní kůži zánět močového ústrojí, jistě bude souhlasit, že se jedná o velmi nepříjemnou a bolestivou záležitost, která je těžko zvládnutelná i pro nás dospělé. Toto onemocnění se však nevyhýbá ani dětem a právě na otázky zánětu močových cest v dětském věku odpovídá příbramský urolog MUDr. Karel Franěk.

Urolog příbramské nemocnice MUDr. Karel Franěk.

Záněty močových cest vedou zvláště na jaře u patnáctiletých dívek

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Kdo okusil na vlastní kůži zánět močového ústrojí, jistě bude souhlasit, že se jedná o velmi nepříjemnou a bolestivou záležitost, která je těžko zvládnutelná i pro nás dospělé. Toto onemocnění se však nevyhýbá ani dětem a právě na otázky zánětu močových cest v dětském věku odpovídá příbramský urolog MUDr. Karel Franěk.

Ilustrační foto.

Pacientů s nebezpečnou nemocí pozvolna ubývá

České Budějovice - Přesně 164 žen, 348 mužů, z toho šest dětí – to jsou nejčerstvější počty těch, kteří v České republice v loňském roce onemocněli tuberkulózou (TBC). Je to o dvě procenta víc než v předchozím roce. Chorobou, jež má za sebou miliony obětí po celém světě a stále se ji nedaří zcela porazit. V ČR na ni loni zemřelo 21 lidí. Na jihu Čech je ale situace klidná.

Tuberkulóza se stále častěji objevuje na plicním oddělení. V třebíčské nemocnici letos léčili již tři případy.

Cítil se nachlazený, má ale tuberkulózu

České Budějovice – Týdny v českobudějovické nemocnici musí zůstat pětatřicetiletý Jihočech. Léčí se s dnes již méně častým ale životu nebezpečným onemocněním – tuberkulózou (TBC). Přitom první příznaky by nebylo těžké podcenit.

Junioři Jiskry Kyjov prohráli v úvodním čtvrtfinále play off se Slávií Kroměříž. Odveta se hraje za dva týdny na Hané.

Skolila je nervozita i soupeř. Junioři Jiskry prohráli s Kroměříží

Kyjov – Měla být jejich výhodou. Hlavním triumfem proti tradičnímu rivalovi. Místo toho jim svázala ruce a zatemněla mysl. Úchvatná atmosféra je nakonec úplně semlela. Mladí basketbalisté Kyjova úvodní čtvrtfinálový duel nezvládli, s Kroměříží před zaplněnou halou prohráli 53:65. Série hraná na dva vítězné duely se přesouvá na Hanou. Odveta se ale hraje až za dva týdny.

Záložník brněnské Zbrojovky Pavel Zavadil.

Špílmachr Zavadil dostal opět antibiotika. Vynechá také Slavii

Brno – Po dvou utkáních bez porážky přišel nucený zásah do sestavy. A brněnští fotbalisté i při absenci tvůrce hry a kapitána Pavla Zavadila obstáli. V Teplicích zvítězili 1:0 a ve čtyřech jarních duelech nejvyšší soutěže získali sedm bodů.

Fotbalisté Znojma podlehli Olomouci 1:2 a prodloužili domácí negativní bilanci.

Po nemoci zesláblé 1. SC Znojmo bojovalo. Na Sigmu však nestačilo

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Pár dní před šlágrem se Sigmou Olomouc zaplavila média informace, že znojemské fotbalisty sužuje chřipkové onemocnění. Postihnout mělo i trenéra Ludevíta Grmelu, který měl kvůli marodce velké problémy s tím, aby dal konkurenceschopnou sestavu dohromady. „Týdenní výpadek a to, že kluci dobírají antibiotika, se musí logicky někde projevit," říkal před utkáním.

Probiotika pro Vaše zdraví

Probiotika (z řečtiny „pro život") jsou živé mikroorganismy, které jsou součástí přirozené střevní mikroflóry a příznivě ovlivňují zdraví člověka.

Ilustrační foto.

Mražený pangas z Vietnamu obsahuje zakázaný nitrofurazon, varují veterináři

Praha - Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před konzumací zmražených filet pangase z Vietnamu s obchodním názvem Frigo. Hluboce zmražené filety podle SVS obsahují nitrofurazon, který je v Evropské unii zakázaný, sdělil tiskový mluvčí SVS Petr Pejchal. Veterinární správa nařídila distributorovi, aby výrobky stáhnul z prodeje. Více než polovina zásilky byla dodána do řetězce Makro a několika dalším prodejcům.

Tiskovka v benešovském sídle KVS. Vlevo je mluvčí SVS ČR Petr Pejchal, vpravo ředitel KVS Zdeněk Císař.

Veterináři potvrdili, že Benešovsko loni zasáhla extrémní vlna včelího moru

Benešovsko – Celkem devětatřicet nových ohnisek nákazy včelím morem zjistili během loňska středočeští veterináři. Potvrdil to při tiskové konferenci KVS Středočeského kraje ředitel Zdeněk Císař s tím, že se proti roku 2013 jedná o extrémní třiatřicetinásobný nárůst. V právě uzavřeném statistickém období figuruje jako lokalita s častým výskytem tohoto závažného onemocnění nepřenosného na člověka také Benešovsko.

Ilustrační foto

Lokomotivu srazily v Brně smrtící trojky

Plzeň – Kouzlo domácího prostředí působí naplno. V nadstavbové části první ligy basketbalistů se o tom přesvědčila Lokomotiva Plzeň na palubovce JBC Brno, kde prohrála o dvanáct bodů – 
86: 98.

Vedoucí stanice pro zraněná zvířata Luboš Vaněk při určování zranění samice orla mořského.

Zaměstnanci obory našli v lese zraněného orla mořského

Pátek - Pro zraněnou samici vzácného orla mořského vyjížděli v úterý pracovníci záchranné stanice v Pátku do obory nedaleko Kněžiček na Nymbursku. Orlice má naštěstí jen pohmožděné křídlo a mohla by se za dva až tři týdny vrátit do volné přírody.

Zraněná fenka Anežka

Březí fenku našli na ulici zraněnou

Kolín – Tří až čtyřletá fenka, kříženka byla nalezena zraněná a ve vysokém stupni březosti v Kolíně v ulici V Zídkách. V útulku dostala krásné české jméno Anežka.

Ilustrační foto

Je horký brambor na dutiny k něčemu?

Náchodsko - Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, sídlící v nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na poliklinikách v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem, připravil rubriku Ptáme se lékárnice.

Kapitán brněnských fotbalistů Pavel Zavadil (vlevo) už je fit a trénuje s týmem.

Brněnský šéf Zavadil už je zdravý a o víkendu chce hrát

Brno - Jeho absencí nelze domácí propadák s Duklou Praha omluvit. S Pavlem Zavadilem na hřišti by však určitě zanechali brněnští fotbalisté lepší dojem než při porážce 0:1 v úvodním jarním kole. Tvůrce hry a kapitán Zbrojovky už se zapojil do tréninku. „Dvakrát jsem trénoval a všechno směřuju k tomu, abych v sobotu nastoupil. Doufám, že budu připravený," vyhlíží Zavadil duel na hřišti Českých Budějovic.