Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Kapitán brněnských fotbalistů Pavel Zavadil (vlevo) už je fit a trénuje s týmem.

Brněnský šéf Zavadil už je zdravý a o víkendu chce hrát

Brno - Jeho absencí nelze domácí propadák s Duklou Praha omluvit. S Pavlem Zavadilem na hřišti by však určitě zanechali brněnští fotbalisté lepší dojem než při porážce 0:1 v úvodním jarním kole. Tvůrce hry a kapitán Zbrojovky už se zapojil do tréninku. „Dvakrát jsem trénoval a všechno směřuju k tomu, abych v sobotu nastoupil. Doufám, že budu připravený," vyhlíží Zavadil duel na hřišti Českých Budějovic.

Ilustrační foto.

Spor vězňů ukončila rána pěstí

Rapotice, Třebíč - Někteří lidé se nemají rádi a jejich vzájemná nedůvěra či špatně mířené slovo může započít konflikt. Slovní rozepře také stála za rvačkou dvou vězňů ve věznici u Rapotic.

Ilustrační foto.

Hornobenešovští ve Studénce inzultovali rozhodčího

Studénka – Utkání 25. kola krajské hokejové ligy mezi Studénkou a hosty z Horního Benešova se díky hostujícímu funkcionáři, který v čase 55:36 za stavu 5:3 pro Studénku inzultoval čárového rozhodčího, změnilo v nedůstojnou taškařici.

Martin Bek

Martin Bek: Tetování je vášní na celý život

/ROZHOVOR, POZVÁNKA/ Opavský rodák a tatér Martin Bek, kterému neřekne nikdo jinak než Bekus, slaví právě dnes (ve čtvrtek 19. února) slaví své devětatřicáté narozeniny. Denně tetuje i více než osm hodin, po nocích maluje v ateliéru návrhy a svou prací doslova žije.

Náměstí s radnicí ve Starém Městě v zimě.

Staroměstští o lékárnu nepřijdou

Staré Město – Obyvatelé Starého Města se obávají o budoucnost jediné lékárny ve městě. Přerušila totiž provoz a místní mají strach, že skončí zcela. Takový scénář však provozovatel lékárny vyvrací. Během několika dnů chce rozjet alespoň výdejnu léků.

Ilustrační foto

Madagaskar se potýká s morovou nákazou, zemřelo už 71 lidí

Ženeva/Antananarivo – Na nákazu morem zemřelo od loňského podzimu na Madagaskaru už 71 lidí, celkem se s nebezpečnou bakteriální chorobou léčily skoro tři stovky pacientů. Uvedla to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž v této africké zemi počet případů moru v posledních letech stále stoupá.

V Českém Krumlově byly ve středu ráno lékárny poloprázdné.

Škola chystá chřipkové prázdniny

Křemže – Chřipkové prázdniny od 9. do 13. února vyhlásil ředitel křemežské základní 
a mateřské školy Jiří Tham. Ve školce je sedmdesátiprocentní nemocnost, ve škole čtyřicetiprocentní.

Ilustrační foto

Chřipka přichází i na Domažlicko

Domažlicko – Výrazný nárůst nemocných a další lidé s prvními příznaky chřipky. Letošní epidemie tohoto onemocnění už začala na Moravě, podle hygieniků se brzy přelije do celé republiky. Nárůst pacientů je patrný už i na Domažlicku.

V ordinaci lékařky Jitky Mikšovicové

Chřipky a virózy udeřily i na Rakovnicku

Rakovnicko – Plné čekárny pacientů měli v posledních několika dnech ve svých ordinacích lékaři na Rakovnicku. Zákaz návštěv vyhlásily i domovy seniorů. Důvod? Tvrdě udeřily chřipky a virózy.

Ilustrační foto.

Virózy plní postele. Vyškovská interna už je zavřená

Vyškovsko – Zvýšit příjem vitamínů a tekutin, vyhýbat se supermarketům, kinům nebo cestování v prostředcích hromadné dopravy. A pak už zřejmě jen doufat, že si chřipka vyšlápne na někoho jiného. Tentokrát si dávala poměrně načas.

Lékárna českobudějovické nemocnice jako jediná v kraji poskytuje nepřetržitou pohotovostní službu.

Do lékárny pro tablety i pro radu

České Budějovice – V lékárně českobudějovické nemocnice si nejen nakoupíte léky, ale využít zde můžete i další službu – konzultace s lékárníkem. Jejich účelem je snížení rizik plynoucích například z užívání nevhodných léků či jejich kombinací. Lékárníci pacientům také poradí vhodný způsob samoléčby nezávažných obtíží, případně účinné způsoby prevence nemocí.

Ilustrační foto

Domácí test ukáže, zda pacient potřebuje antibiotika

Při rozhodování, zda s teplotou a bolestí v krku navštívit lékaře, pomůže domácí test, který z kapky krve z prstu ukáže do pěti minut, jestli člověk potřebuje antibiotika. Hladinu tzv. c-reaktivního proteinu (CRP) zjišťují v ordinacích praktičtí lékaři u dětí i dospělých, nově je možné si test udělat doma. Test prodávají lékárny bez lékařského předpisu, balení se dvěma sadami za 285 korun.

NEJVÍC SE PLNÍ v posledních dnech ordinace dětských lékařů. Ve 4. týdnu bylo nejvíc nemocných školních dětí.

Za poslední týden onemocnělo chřipkou nejvíce dětí do 14 let

Nymbursko - O více než 44 procent vyšší nemocnost respiračními onemocněními zaznamenali hygienici ve 4. týdnu u školních dětí, tedy ve věku od 6 do 14 let. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel jich onemocnělo 2 859, což je v tomto poměru sice méně, než u dětí do 5 let, kde se toto onemocnění objevilo u 3 458 dětí na sto tisíc obyvatel, ale u nich byl nárůst za poslední týden o poznání menší, jen o 17,4 procenta.

Ilustrační foto

Vědci ve Švédsku možná našli cestu, jak uchovat sílu antibiotik

Vědci z jihošvédské Lundské univerzity možná nalezli způsob, jak by lidstvo mohlo čelit rostoucí rezistenci bakterií na antibiotika. Tým profesora Anderse Haakanssona totiž zjistil, že proteinový komplex v mateřském mléce zvyšuje citlivost bakterií na antibiotickou léčbu, napsal portál The Local. Před problémem rostoucí odolnosti bakterií opakovaně varuje Světová zdravotnická organizace (WHO), podle které se některé nemoci dosud považované za banální stanou během několika desetiletí opět smrtelnými.

Ilustrační foto

Vědci ve Švédsku možná našli cestu, jak uchovat sílu antibiotik

Stockholm - Vědci z jihošvédské Lundské univerzity možná nalezli způsob, jak by lidstvo mohlo čelit rostoucí rezistenci bakterií na antibiotika. Tým profesora Anderse Haakanssona totiž zjistil, že proteinový komplex v mateřském mléce zvyšuje citlivost bakterií na antibiotickou léčbu, napsal portál The Local. Před problémem rostoucí odolnosti bakterií opakovaně varuje Světová zdravotnická organizace (WHO), podle které se některé nemoci dosud považované za banální stanou během několika desetiletí opět smrtelnými.

Muž v bílém plášti, s brýlemi a spoustou zkumavek. Pro většinu lidí představa vědce. Zažitý mýtus už devátý rok boří soutěž Pro ženy ve vědě. Loni do finálového výběru postoupila s dalšími třemi Brňankami i dvaatřicetiletá Monika Dolejská.

S bakteriemi soutěží o peníze na vědu

Brno - Muž v bílém plášti, s brýlemi a spoustou zkumavek. Pro většinu lidí představa vědce. Zažitý mýtus už devátý rok boří soutěž Pro ženy ve vědě. Loni do finálového výběru postoupila s dalšími třemi Brňankami i dvaatřicetiletá Monika Dolejská.

Ilustrační foto

Výskyt černého kašle v kraji vzrostl devětkrát

Ostrava - Moravskoslezští hygienici loni zachytili výrazně více pacientů s černým kašlem. Meziročně vzrostl jejich počet devítinásobně, zatímco v roce 2013 zaznamenali 25 případů, loni již 216.

Šaľa - Zlín. 31:25 (20:13)

Házenkářky Zlína v Šale šlapaly vodu

Šala, Zlín – Překvapení se nekonalo. Zlínské interligové házenkářky na půdě favorizované Šaľy od začátku tahaly za kratší konec provazu a domů se vrátily zklamané. „Bohužel půldruhé měsíce dlouhá přestávka se podepsala na našem výkonu. Na horké půdě soupeře jsme podaly špatný výkon, jiný, než jsem si představoval," posteskl si trenér Zlína Peter Sabadka.

Partneři Jiří Ročárek a Adéla Boudíková si našli při tréninku v oberhofském tunelu čas na společný snímek. O víkendu ale budou oba novoměstští závodníci v zápřahu.

Ročárek touží vyhrát doprovodné závody Jizerské 50

Nové Město na Moravě - Již tuto neděli je na programu nejznámější lyžařský podnik v České republice, 48. ročník Jizerské 50. A na startu opět nebudou chybět ani lyžaři z Nového Města na Moravě. Největší pozornost na sebe poutá Jiří Ročárek a Adéla Boudíková.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Lyžař Bauer bral antibiotika a vynechá Jizerskou padesátku

Praha, Bedřichov - Běžec na lyžích Lukáš Bauer je po nemoci a neobjeví se na trati letošní Jizerské padesátky. Předloňský druhý muž závodu seriálu Ski Classics se startem a cílem v Bedřichově bral antibiotika a vzhledem k vrcholu sezony na únorovém mistrovství světa ve švédském Falunu se rozhodl nedělní start vynechat.

1. FC Slovácko - Příbram. Ilustrační foto.

Milan Kerbr zvládl testy i po léčbě antibiotiky

Uherské Hradiště – Kondičními testy včera odstartoval fotbalový klub Slovácko přípravu na jarní část první ligy. Na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci je absolvovala mladší polovina mužstva, zkušenější hráče čekají dnes.

Kryštof Vlček

Kryštof Vlček: O Vánocích se musím vyležet

Opava – Trenér Petr Czudek ho označil X-faktorem zápasu, nutno podotknout, že právem. Třiadvacetiletý křídelník Kryštof Vlček šel do sobotního duelu s Kolínem s velkým sebezapřením.

Jachtink - ilustrační foto

Další problém Ria: Jachtaře má ohrožovat ve vodě i superbakterie

Rio de Janeiro - Zdraví jachtařů na olympiádě v Riu de Janeiro může podle brazilských vědců ohrožovat "superbakterie", kterou objevili ve vzorcích vody v oblasti, v níž se bude v roce 2016 závodit. Bakterie, která se obvykle vyskytuje v nemocničním odpadu, nereaguje na obvyklá antibiotika a léčba onemocnění je tak velmi složitá.

Radka Vodičková (vlevo) po boku prince a přítele

Vodičková o milionovém závodě: Nejde o peníze. Je to zážitek na celý život

Manáma /ROZHOVOR/ - Česká triatlonistka Radka Vodičková bude v sobotu 6. prosince bojovat v závodě Challenge Bahrajn. Tato novinka, se kterou přišel tamní princ, přilákala ty nejlepší z nejlepších. Není divu. Vždyť na prémiích se bude rozdělovat 10 milionů korun. Je to motivace navíc? S jakými ambicemi do závodu česká triatletka půjde? Více v rozhovoru.

Pelé

Strach o legendu? Pelé musel být přeložen na jednotku intenzivní péče

Sao Paulo - Slavný brazilský fotbalista Pelé, jenž se v nemocnici léčil se zánětem močových cest, musel být přeložen na jednotku intenzivní péče. Podle vedení kliniky v Sao Paulu je důvodem nestabilní stav čtyřiasedmdesátileté legendy, Pelého mluvčí ale tvrdí, že byl přeložen do klidnějšího křídla jen kvůli zajištění soukromí.

Ilustrační foto.

Vězni protestovali proti zvůli dozorců. Spolykali léky a 21 z nich zemřelo

Caracas – Nejméně 21 vězňů zemřelo ve středu ve věznici Uribana na severu Venezuely na předávkování léky. Oznámila to místní vězeňská služba. Vězňové patřili ke skupině odsouzenců, která protestovala hladovkou proti údajnému trýznění ze strany vězeňských dozorců. Požití vysokých dávek léků bylo podle vězeňské služby součástí protestu.

Pelé

Další problémy. Pelé je kvůli zánětu močových cest znovu v nemocnici

Sao Paulo - Druhou hospitalizaci v krátké době legendárního brazilského fotbalisty Pelého si vyžádal zánět močových cest. Diagnózu, o které spekulovala média, dnes v oficiálním prohlášení potvrdilo vedení kliniky v Sao Paulu. Kdy by mohl být trojnásobný mistr světa propuštěn, ale zástupci nemocnice neuvedli.