Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Šťáva z řapíkatého celeru je zdraví prospěšná. O zázračný lék se však nejedná.

Nejúčinnější přírodní lék, nebo podvod? Lidé jsou nadšení, lékaři kroutí hlavou

Říká se o ní, že je účinným přírodním lékem na všechny neduhy. Ať už vás trápí vysoký krevní tlak, ucpaný nos, reflux, nadýmání, záněty močových cest, ale i deprese či máte problémy s ledvinami, zázraky prý umí šťáva z řapíkatého celeru. Jenže zatímco ji jedni až fanaticky doporučují, lékaři kroutí hlavami. Určité benefity však celerová šťáva skutečně přináší. Proč pít celerovou šťávu a na co je řapíkatý celer dobrý?

Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Konvička na proplachování nosu pomáhá vyhnout se rýmě. V jednom případě však může být nebezpečná.

Tato pomůcka vás zbaví rýmy i ucpaných dutin, může ale i poškodit mozek

Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.

Zánět močových cest se projevuje řezavou bolestí při močení i příměsí krve v moči.

Domácí léčba zánětu močových cest. Která surovina uleví a co nikdy nedělat

Pálivé a řezavé pocity při močení, nemožnost úplného vyprázdnění, nutkání k močení. To jsou jen některé z příznaků zánětu močových cest, infekce močové trubice či močového měchýře. Přecházením těchto příznaků si však můžete způsobit i mnohem vážnější onemocnění, kterým je zánět ledvin. Někdy se antibiotikům nevyhnete, jindy mohou příznaky rozehnat osvědčené domácí postupy.

Ivana Kohnová, primářka Laboratoře lékařské mikrobiologie Nemocnice AGEL Prostějov varuje před antibiotiky. Foto: Nemocnice AGEL Prostějov

Pozor na antibiotika. Jsou to ´jiné léky´, říká primářka Kohnová

Evropský antibiotický den je za dveřmi. Každoročně připadá na 18. listopadu. Antibiotika jsou zcela "jiné léky" – ovlivňují totiž nejen pacienty, ale mají významný přesah do společnosti a prostředí ve smyslu epidemiologické bezpečnosti. V prostějovské nemocnici připomínají nejen důležitost a správnost užívání antibiotik, ale také varují před jejich nadužíváním.

Oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů.

Tato bylinka s drobnými lístky je účinné přírodní antibiotikum. Zlepší i náladu

Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?

Barva hlenu může při rýmě pomoci odhalit, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci

Infekce, nebo nachlazení? Jak z barvy hlenu poznáte, že potřebujete antibiotika

Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?

Ilustrační foto

V létě stoupl počet pacientů s legionelózou. Jak se projevuje

Na střední Moravě stoupl počet pacientů s legionelózou. Laboranti společnosti Agel zachytili celkem 14 případů od začátku roku, z toho osm jen během července a srpna. Podle odborníků je nemoc v Česku poddiagnostikována. Přitom vyšetření je podle nich snadné, rychlé a spolehlivé.

Ilustrační snímek

Výpadek léků? Řešení považuji za prioritu ministerstva zdravotnictví, řekl Fiala

Situace s nedostatkem některých léků je podle premiéra Petra Fialy (ODS) složitá v celé Evropě. Její řešení považuje za jeden ze základních úkolů ministerstva zdravotnictví, řekl na úvod tiskové konference po středečním jednání vlády. Ministerstvo by podle něj mělo intenzivně komunikovat a vysvětlovat. S výpadky některých léků, zejména antibiotik, se Česko potýká od loňského podzimu, v posledních dnech média informovala, že hlavní výrobce přerušil dodávky základního penicilinu.

Transplantace fekálních bakterií patří mezi nové léčebné metody, i když poněkud kontroverzní.

Budeme jíst fekálie v tabletách? Kdo může být dárcem stolice a jak může léčit

Od doby, kdy byla vynalezena kanalizace, obvykle putuje obsah našich střev do toalety, kde naše starost s vyprazdňováním končí. Fekálie ale překvapivě mohou sloužit jako cenný dar pro všechny lidi, jejichž střevní ekosystém je narušen. Jak ale stolici darovat, kdo se může stát dárcem, k čemu darovaná stolice slouží a jak probíhá její transplantace?

Všímáte si, jakou barvu má vaše moč? Její odstíny a zápach mohou varovat před řadou nemocí.

Žlutá, zelená, páchnoucí. Odstín moči i její zápach mohou odhalit vážné nemoci

Jedna obyčejná věc je jasným ukazatelem našeho zdraví. Může nám být varováním každý den, a to hned několikrát. Tou věcí je naše moč. Jediný pohled do záchodu často odhalí víc, než byste čekali. Co o vašem zdraví prozradí barva moči, co ji ovlivňuje a na jaké nemoci může poukázat její zápach? A jaký je vlastně zdravý odstín moči a co všechno se z něj dá zjistit?

Lukáš Krpálek na tiskové konferenci před MS

Krpálek měl před MS antibiotika. Otázkou je, jak bude tělo fungovat, říká trenér

Dvojnásobný olympijský vítěz judista Lukáš Krpálek bojuje před mistrovstvím světa s nemocí a má antibiotika. Jeho trenér Petr Lacina řekl Radiožurnálu, že uvažovali o startu v nejtěžší váhové kategorii, aby nemusel vzhledem ke zdravotním problémům shazovat kilogramy. Zůstane však ve váze do 100 kg, do níž se na MS vrátí po osmi letech. Soutěž v Dauhá ho čeká v pátek.

Roupi způsobují úmorné svědění v oblasti konečníku

Pálení v oblasti genitálií nemusí být z nastydnutí. Na vině může být parazit

Se zánětem močových cest a nepříjemným pálením, které s ním souvisí, se v životě setkalo již mnoho žen. Někdy má ale na svědomí úpornou především noční řezavou bolest v oblasti pochvy něco úplně jiného, na co běžná antibiotika nemají šanci zabrat. Za příznaky totiž může stát malý bílý červ, který parazituje především v těle malých dětí. Je jím roup dětský.

Dobroměřice doma složily Šluknov 2:0.

Sníh za tři body! Dobroměřice šetřily fotbalisty na antibiotikách, i tak slaví

První jarní kolo fotbalové A třídy svedlo sousedy ze středu tabulky. Dobroměřice měly na svém kontě jen o bod více něž jejich soupeř ze Šluknova. Dobroměřičti v tomto počasí šetří svůj obpečovávaný trávník a proto se rozhodli odehrát úvodní kolo soutěže na umělce v Postoloprtech, na které odehráli také svůj poslední zápas s Perštejnem.

Lékárna Senimed v Žebráku.

Antibiotika jsou stále nedostatkovým zbožím. Krize má polevit na začátku jara

/FOTOGALERIE/ Nabídka léků na Berounsku je sice o něco lepší než na konci minulého roku, lékárny ale stále hlásí výpadky dodávek, především u antibiotik, jak sirupů pro děti, tak tablet pro dospělé. Z objednaného množství dostávají sotva pětinu. Léky na srážení horečky už se naopak do nabídky vracejí. Lékárníci věří, že na začátku jara by mohlo být po krizi.

Lékárna Senimed v Žebráku.

Antibiotika jsou stále nedostatkovým zbožím. Krize má polevit na začátku jara

/FOTOGALERIE/ Nabídka léků je sice o něco lepší než na konci minulého roku, lékárny ale stále hlásí výpadky dodávek, především u antibiotik, jak sirupů pro děti, tak tablet pro dospělé. Z objednaného množství dostávají sotva pětinu. Léky na srážení horečky už se naopak do nabídky vracejí. Lékárníci věří, že na začátku jara by mohlo být po krizi.

Lékárna Děvětsil v areálu příbramské nemocnice.

Krize nepolevuje. V lékárnách stále chybí antibiotika i léky na teplotu pro děti

/FOTOGALERIE/ Nedostupnost některých léků nadále přetrvává. Nabídka lékáren na Příbramsku je sice o něco lepší než na konci minulého roku, stále ale hlásí výpadky. Týkají se především antibiotik, jak sirupů pro děti, tak tablet pro dospělé. Chybí i čípky a další přípravky na srážení horečky. Když přijde Nurofen pro děti, je hned pryč.

Nový biosenzor, který okamžitě dokáže ve vodě či v mléčných výrobcích odhalit i velmi malé zbytky antibiotik, konkrétně ampicilinu. Vypadá jen jako malá krabička propojená s mobilním telefonem.

Senzor z Olomouce odhalí snadno antibiotika ve vodě i v mléčných výrobcích

Vypadá jako krabička propojená s mobilem. Tento nový biosenzor dokáže ve vodě či v mléčných výrobcích okamžitě odhalit i velmi malé zbytky antibiotik, konkrétně ampicilinu. Základem je na míru připravený nanomateriál odvozený od fluorografenu, který vyvinuli vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci a tamní přírodovědecké fakulty. Využili k tomu metodu „klikací chemie“ (z angl. click chemistry), za niž byla loni udělena Nobelova cena za chemii.

Ilustrační foto

Kapavka i syfilis. Množství pohlavních chorob na Pardubicku je alarmující

Popularita kondomů u mladých lidí klesá, riziko sexuálně přenosných nemocí je naopak na vzestupu. Lékaři z Pardubické nemocnice varují, že nárůst počtu pohlavních chorob je alarmující. Zároveň se snaží vyvrátit mýtus, že se pohlavní nemoci vyskytují především u lidí z okraje společnosti.

Lékárna, e-shop, léky. Ilustrační foto

Lékárny v Ústeckém kraji stále hlásí nedostatek léků, penicilin je na cestě

Pacienti i nemocnice mají problém sehnat základní léky, mezi které patří hlavně antibiotika. Lidé si ale stěžují také na nedostatek volně prodejných léků, jako jsou sirupy a čípky na snížení horečky u dětí nebo oční kapky. Podle lékárníků a lékařů v Ústeckém kraji se zatím daří složitou situaci zvládat, i když s obtížemi. Čekají na dodávky léků slíbené ministerstvem.

Chřipka zvyšuje zájem o domácí krevní testy. Ilustrační foto

Chřipka zvyšuje zájem o domácí krevní testy. Takzvaný CRP je ale jen orientační

Jsou nutná antibiotika, nebo ne? Otázka, kterou si teď kladou pacienti i lékaři. V čase viróz, chřipek a angín je kvůli nastavení léčby podstatné, zda má člověk virovou nebo bakteriální infekci. Zatímco na virózu a chřipku stačí paralen či acylpyrin, na angínu lékaři předepisují antibiotika. Lidé mohou charakter infekce orientačně zjistit na základě domácího CRP testu.

Lékárnice ukazuje dětský sirup Nurofen - Ilustrační foto

Neskupujte léky, vyzval Válek. Vláda objednala půl milionu balení antibiotik

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes vyzval lidi, aby neskupovali léky, kterých bylo nebo stále je na trhu nedostatek. Sirupu na horečku pro malé děti se však podle něj do Česka dovezlo dostatečné množství na čtvrt roku. Na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že různých druhů antibiotik se v lednu a únoru přiveze téměř půl milionu balení. Podle náměstka Jakuba Dvořáčka by situace měla být stabilní na začátku března. Ministerstvo podporuje společný nákup některých léků v rámci EU, o kterém se bude jednat příští týden.

Lékárník pacientovi kromě ústního vysvětlení obvykle napíše na krabičku nového léku název toho původního, který byl takto zaměněn.

Léky pro ČR sháníme i mimo kontinent, Nurofen zmizel za pět dnů, říká náměstek

V posledních týdnech loňského roku udeřily v plné síle různé virózy, chřipky i angíny, které v době covidové pandemie a hromadného nošení respirátorů takřka vymizely. „Nyní na ně reagujeme mnohem citlivěji,“ řekl Deníku náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí pracovní skupiny k řešení nedostatku některých léčiv Jakub Dvořáček. Tím se zvýšila spotřeba některých léků, které česká vláda nyní shání už i mimo Evropskou unii. Situace má být stabilnější na jaře. Do budoucna ministerstvo chystá opatření, od kterých si slibuje rychlejší řešení výpadků léků.

Lékárna. Ilustrační foto

Na Kutnohorsku chybí léky pro děti, sehnat se nedá ani penicilin

Lékárny na Kutnohorsku bojují s nedostatkem některých léků. Výpadek mají zejména volně prodejné čípky a sirupy pro malé děti na snížení teploty a na bolest, z léků na předpis jsou to pak hlavně antibiotika, například penicilin. Počty nemocných s respiračními problémy přitom stoupají a čekárny lékařů se plní.

Ilustrační foto.

Na Rakovnicku chybí léky. Některé maminky si je nechají dovážet z Polska

Uprostřed chřipkové sezony se celá řada lékáren potýká s nedostatkem léků, zejména pro děti. Na problém si na rakovnických sociálních sítích stěžuji pravidelně i rakovnické maminky, které kvůli výměnnému obchodu zakládají i speciální skupiny. Některé si léky nechávají dovážet ze sousedního Polska.

Když jeden lék chybí, pacient jen přejde na lék od jiného výrobce, ale léčí se dál úplně stejně jako dosud.

Penicilin? Nemáme. Lékárnám chybí důležité léky. Co dělat, když nemají ten váš

Nejsou k dostání sirupy na snižování dětské horečky, rozkřiklo se na jaře. Sirup Nurofen pro děti navíc nebude dostupný až do poloviny března 2023. Nedávno média upozorňovala na to, že chybí základní antibiotikum penicilin. Mnohé lidi to vyděsilo: Co z lékáren zmizí příště? Podle prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse ale při žádném výpadku léku není důvod k panice. Probrali jsme s ním nejčastější otázky, které při náhlém nedostatku nějakého léku každého napadnou.

Stále větším celosvětovým problémem se stává rezistence bakterií na antibiotika.

Užíváte zbytečně často antibiotika? Tělo si na ně rychle zvykne

Evropský antibiotický den, kteří připadá na pátek 18. listopadu, připomíná že i když byla na trh uvedena před více než půl stoletím jako téměř zázračný lék, může být jejich neuvážené užívaní spíše nebezpečné. Nekontrolované podávání a někdy zbytečné užívání vede k výraznému vzestupu odolných bakteriálních kmenů. Narůstající rezistence k antibiotikům je celosvětový problém.

Zánět močového měchýře lze léčit i přírodními antibiotiky v podobě D-manózy.

Co na záněty močového měchýře? Zvažte přírodní antibiotika v podobě D-manózy

Opakující se bolestivé stavy spojené se zánětem močového měchýře nejsou mezi ženami ničím výjimečným. V touze zbavit se řezání při močení a zároveň vyhnout se antibiotikům, pak ženy často sahají po doporučovaných brusinkách, které ovšem na některé z nich nemají vůbec žádný efekt. Řešením proto mohou být přírodní antibiotika v podobě D-manózy.

Lékárna - Ilustrační foto

Další problém v lékárnách a ordinacích. Chybí základní penicilin

Lékaři hlásí výpadek základního penicilinu, důležitého například pro léčbu streptokokové angíny. „Nejčastěji používaný přípravek penicilinu Ospen není dostupný. Někde ho mají jen v nižší gramáži. Musíme to proto dělat například tak, že pacient bere místo jedné tabletky dvě,“ upozornila na problém pražská praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

V Léčebných lázních Jáchymov navázali spolupráci s levandulovým údolím a obohacují nabídku wellness procedůr a pobytů o produkty z levandule Chodouňské, která působí blahodárně na celý organismus.

Královnu bylin Levanduli Chodouňskou je možné zažít v Lázních Jáchymov

Staří Egypťané prohlásili Levanduli lékařskou za královnu bylin pro její obrovské množství antioxidantů, antibiotik a antiseptik z čisté přírody. Po staletí ji využívali léčitelé, lékaři i šamani jako antidepresivum, které nastartuje léčbu nejprve nervového a současně trávícího systému, pak už je jen krůček k vyléčení celého těla.

Petr Nekuda

S nemocí bojuje góly! Žolíku Nekudovi na ně stačí pár minut

Před startem letošního jara to pro Kozlovice byla velká rána. Nejlepší střelec a klíčový útočník Petr Nekuda kvůli vážným zdravotním problémům nemohl týmu pomoci v boji o nejvyšší příčky divize E. Možná i proto Kozli minulou sezonu zakončili na třetí příčce, za největším rivalem z Přerova a z třináctibodovou ztrátou na postupující Hranice. Zkušený útočník se začátkem nové sezony hlásí návrat ve velkém stylu, přestože ke stoprocentní zdravotní pohodě má hodně daleko.