Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Václav Osička na své farmě Doubravský dvůr u Červenky

Levné maso? Za 60 Kč buď někoho okrádám, nebo je to šunt

Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.

Václav Osička na své farmě Doubravský dvůr u Červenky

Levné maso? Za 60 Kč buď někoho okrádám, nebo je to šunt

Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.

Lopuch větší

Zelená lékárna: Bylinky, které po antibiotikách pomůžou dostat se do normálu

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Basketbalové utkání Ústí nad Labem a Svitavy.

Ústí se chystá na Chorvaty. A na dvě derby během pěti dnů

Ústí n. L. - Ústečtí basketbalisté vyzvou už dnes v 18.00 ve Sportcentru Sluneta chorvatské Škrljevo. Půjde o první zápas play-off Alpe Adria Cupu, odveta se hraje 9. února u Jadranu. Dál půjde ten, kdo bude lepší v součtu obou duelů.

Depozitář. Ilustrační fotografie.

Kraj plánuje v Českém Dubu nový depozitář

Český Dub – Až 150 milionů korun by měl stát nový depozitář, který chce Liberecký kraj nechat postavit v Českém Dubu. Aktuálně jsou totiž sbírkové předměty umístěné v několika depozitářích – třeba v Liberci, Jablonci nad Nisou, Sloupu v Čechách nebo Raspenavě.

Jakub Herman.

Herman po návratu do Olomouce: Užil jsem si to. Bylo to zvláštní a krásné

ROZHOVOR / Připravil Okálovi jedinou trefou Zlína. Fanoušci Olomouce ho přivítali bouřlivým skandováním. Po měsíční absenci zaviněné hnisavou angínou se hokejový útočník PSG Berani Zlín Jakub Herman vrátil na led na známých místech, odkud v létě odcházel. „Bylo to zvláštní a hezké,“ popsal dojmy Jakub Herman po porážce 1:2.

Mezinárodní vesmírná stanice. Ilustrační foto

Překvapivý objev. Na ISS byly nalezeny neznámé bakterie odolné vůči lékům

Vědci americké vesmírné agentury NASA objevili na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) několik dříve neznámých kmenů bakterie odolných vůči lékům. Ve zprávě zveřejněné v časopisu BMC Microbiology uvedli, že tyto kmeny nyní nepředstavují hrozbu pro lidské zdraví, ale je třeba jim věnovat pozornost.

Ilustrační foto.

Na Borsku se objevil černý kašel

Bor - Ve škole byl zaznamenán případ černého kašle, žádáme vás o sledování zdravotního stavu dětí. Toto oznámení si ve čtvrtek přečetli v žákovských knihách rodiče dětí navštěvujících Základní školu v Boru.

Lékárna - Ilustrační foto

Češi plýtvají antibiotiky. Ministerstvo chystá kontroly

/INFOGRAFIKA/ Česko má problém: nedokáže ukočírovat spotřebu antibiotik. V lékárnách se jich vydá stále víc. Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje, že by se mělo antibiotiky šetřit, protože přestávají účinkovat. Ministerstvo zdravotnictví si chce proto na lékaře předepisující antibiotika posvítit.

Profesor Selman Waksman a jeho žák Albert Schatz, objevitelé léku na tuberkulózu streptomycinu

První lék na tuberkulózu slaví výročí. Před 75 lety se zrodil streptomycin

Vykašlávání krve, horečka, úbytek na váze, dušnost, smrt. Tuberkulóza (TBC) je jednou z nejnebezpečnějších chorob lidské historie, proti které dlouhou dobu neexistovala účinná léčba. Zvrat přinesl přesně před 75 lety tým profesora Selmana Waksmana. Tomu se mu podařilo izolovat antibiotikum, které se pod názvem streptomycin proslavilo jako vůbec první lék proti zákeřné nemoci.

Mláďata osla poitouského chytila po narození infekci. Nyní dobírají antibiotika, a daří se jim lé

Malí oslíci ze zooparku chytili po narození infekci. Léčí se antibiotiky

Vyškov – Dvě mláďata osla poitouského se narodila na konci července ve vyškovském zooparku. Radost ošetřovatelů z nových přírůstků však brzy vystřídaly obavy. Klisny totiž chytily infekci. Starší z nich navíc někdo z návštěvníků nakrmil a klisna měla další zdravotní potíže.

Ilustrační foto.

Psi pokousali v Brodě seniora a ve Zlíně mladou ženu

V rukou lékařů po útoku psů skončili v uplynulých dnech v našem kraji dva lidé. Zatímco na Zlínsku se se zlou potázala 25letá žena, kterou s tržnými zraněními museli hospitalizovat v krajské Baťově nemocnici, dvaasedmdesátiletý Jaromír Slavíček měl v Uherském Brodě větší štěstí a vyvázl jen s protitetanovou injekcí a předepsanými antibiotiky v ambulanci.

Ilustrační foto.

Vejce před Velikonoci zlevnila. Veterináři kontrolují ta z dovozu

Severní Čechy /INFOGRAFIKA/ - Veterináři před blížícími se Velikonocemi kontrolují vajíčka z dovozu. „Inspektoři se zaměřují na balírny a třídírny vajec a sklady, kam přijíždějí zásilky ze zahraničí,“ uvedl ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO).

Češi a Češky patří k promiskuitním národům a málo se chrání před možnou nákazou. Náhodný sex přiznává 66 procent českých mužů a 40 procent žen.

V Británii se objevila kapavka, na kterou antibiotika nezabírají

Británie ohlásila první případ výskytu bakterie způsobující kapavku, která je imunní vůči antibiotikům. Respektive vůči kombinaci antibiotik doporučených Světovou zdravotnickou organizací jako poslední volba, pokud jiné léky nezabírají. Kapavkou onemocněl Angličan po jedné noci strávené s prostitutkou v jihovýchodní Asii.

Ilustrační foto

Štěně je v péči specialistů

Vimperk - Veterinární ordinace z Vimperka v pátek 16. března po čtvrté hodině odpoledne zveřejnila, že štěně přišlo k plánované kontrole po osteosyntéze - operaci zlomeniny pánevní končetiny.

Ilustrační foto.

Děti uzdravují i v jeskyních. Léčebně se speleoterapií postaví nový areál

Ostrov u Macochy – Astma, alergie, atopický ekzém nebo časté užívání antibiotik trápí spoustu dětí. Od začátku osmdesátých let minulého století nacházejí úlevu v Dětské léčebně se speleoterapií v Ostrově u Macochy na Blanensku. Jenže starý areál už nevyhovuje současným potřebám. Pro nemocné děti vyroste nový, stavět ho dělníci začnou nejdřív za dva roky.

Z volejbalového utkání první ligy Nymburk - Brno (3:0)

Volejbalistům došla šťáva, v Turnově rozhodl pátý mač

Turnov – V rozhodujícím zápase měli výhodu domácího prostředí volejbalisté Turnova. Páté utkání čtvrtfinálové série play off první ligy se hrálo na jejich palubovce. A domácí tým v něm slavil postup do další fáze soutěže, pro Nymburk sezona skončila. Prohrál na zápasy 2:3. Ale bojoval statečně.

Legislativou Evropské unie je použití antibiotik jako růstových stimulátorů zakázáno od roku 2006. Ilustrační foto.

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

Ilustrační foto

Na cestu zpět nedostala sanitu

Orlickoústecko - Na Orlický deník se obrátila dvaasedmdesátiletá Helena Dvořáková z Lanškrouna se stížností na Orlickoústeckou nemocnici.

Ilustrační foto.

Druhou ligu chceme udržet, řekl Petr Kratochvíl

Mladá Boleslav, Liberec – Basketbalisté Sokola Kutná Hora nastoupili o víkendu ke dvěma zápasům 2. ligy na hřištích soupeřů – TJ AŠ Mladá Boleslav a LYNX Liberec. K sobotnímu utkání na hřišti TJ AŠ Mladá Boleslav odjelo vlivem nemocí a zaneprázdnění družstvo Sokola Kutná Hora pouze v šesti hráčích, přičemž Aufrecht byl těsně po nemoci. 

Kateřina Pauláthová má teď pauzu.

Tvář olympijského parku marodí

Havířov – Lyžařka Kateřina Pauláthová se stala tváří ostravského Olympijského parku spolu s hokejovým vítězem z Nagana 1998 Davidem Moravcem.

Kladno - ČZU Praha 3:1.

Tři body jsou doma, avšak s odřenýma ušima

Praha - Přes pět stovek diváků, z toho skoro polovina z Kladna, sledovalo v pražské hale Lužiny malé derby volejbalové extraligy mezi domácí ČZU a kladenským celkem. Ani jeden z fanoušků obou soupeřů se nemohl nudit, protože hosté si odvezli plný bodový zisk až po velkých nervech, přičemž byli na pokraji ztráty minimálně jednoho bodu.