Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Šumperk proti Velkým Losinám (ilustrační foto)

Oslabený Šumperk přehrál Losiny, v pátek je odveta

Šumperk, Velké Losiny – I v oslabené sestavě dokázali fotbalisté Šumperku přehrát Velké Losiny. První půli sobotního duelu pak ovlivnilo husté sněžení. Oba soupeři se v přípravě potkají znovu tento pátek.

Jakub Šindelář (v modrém dresu) v zápasu proti Lovosicím

Pauza dlouhá 56 dní skončila. Talent jede do Veselí

Plzeň – Minulý týden házenkáři Talentu Plzeň prohráli ve finále Českého poháru. Porážku musí rychle hodit za hlavu, protože tento víkend se po téměř dvouměsíční přestávce roztáčí extraligový kolotoč.

Ilustrační foto.

Lokomotivu čeká USK

Karlovy Vary – Neodejít ze zápasu jako spráskaný pes. Tak to je úkol, který si daly karlovarské hráčky před nedělním duelem s absolutním vládcem českého ženského basketbalu. Utkání Lokomotivy a USK Praha začne v 17:30 hodin.

Ilustrační foto.

Senioři v domově důchodců už týdny neviděli své blízké. Na vině byla chřipka

Náchodsko - Klienti i zaměstnanci Domova důchodců v Polici nad Metují prožili pět náročných týdnů. Přes veškerou péči se potýkali se střevní virózou, kterou vystřídala respirační onemocnění. Někteří klienti onemocněli opakovaně, jiní dostali antibiotika či skončili v nemocnici. Tři týdny byl domov uzavřený pro návštěvy, což senioři těžce nesli.

Florbalisté Chodova prohráli s Vítkovicemi 8:9 v prodloužení.

Chodov po prohře s Vítkovicemi ztrácí na první místo 11 bodů

Praha - Florbalisté mistrovského Chodova prohráli v 18. kole superligy doma s Vítkovicemi 8:9 v prodloužení a čtyři kola před koncem základní části ztrácejí na druhém místě na vedoucí Mladou Boleslav už 11 bodů. Výhru čtvrtých Ostravanů zařídil svou druhou brankou v utkání po 40 vteřinách nastavení Josef Rýpar.

Ilustrační foto.

K seniorům návštěvy nepustí

Hluboká nad Vltavou - Až do odvolání platí zákaz návštěv v hlubockém Domově důchodců U Zlatého kohouta. Potvrdil to ředitel hlubockého domova Jiří Slepička.

medvědice podstoupila stomatologický zákrok

Medvědice Barbie byla u zubaře

Děčín - Rychlý úbytek na váze a nechuť k jídlu. Tak přesně to byly faktory, které znepokojily ošetřovatele samice medvěda malajského z děčínské zoo. Jejich příčinu odhalila přivolaná veterinářka.

Ilustrační foto

Původce syfilidy odolává antibiotikům, zjistili vědci

Brno - O krok blíže k vývinu vakcíny proti pohlavně přenosné nemoci syfilis jsou vědci z lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Podařilo se jim zmapovat původce onemocnění a odhalit skupinu kmenů dané bakterie, která je odolná vůči některým antibiotikům.

Ilustrační foto

Pozor na moribundus!

Blanensko - Aje to tady. Zimní měsíce tradičně nahrávají angínám, chřipkám a různým druhům viróz. Ty často sklátí i ty nejodolnější jedince a trénované sportovce.

Útočník Slovácka Tomáš Zajíc začátek přípravy nestihl, trénoval sám na rotopedu.

Tomáš Zajíc se Slováckem přípravu nezačal, dobírá antibiotika

Uherské Hradiště – Na podzim odehrál třináct zápasů, ale ani v jednom nestrávil na hřišti celých devadesát minut. Většinou byl připravený na lavičce jako žolík a střídající hráč. Přesto se třemi góly a jednou asistencí patřil forvard Tomáš Zajíc statisticky mezi nejlepší hráče Slovácka. Zimní přípravu na druhou polovinu soutěže ovšem s mužstvem nezačal. V nelibost trenérů ale neupadl, ani nepřestoupil do jiného klubu. Na sklonku uplynulého roku jej pouze sužovaly zdravotní potíže, takže do plného zápřahu naskočí až za několik dnů.

Med. Ilustrační foto.

České medy byly v pořádku, zjistili loni veterináři

Praha - Všechny vzorky medu, které v loňském druhém pololetí odebrali veterináři od českých včelařů při mimořádné kontrole, byly v pořádku. Veterináři testovali 72 vzorků smyslově, některé pak i chemicky na přítomnost zbytků antibiotik. Dnes to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Ilustrační foto.

Počet nemocných na Břeclavsku mezi svátky klesl. Odborníci však očekávají nárůst

Břeclavsko – Sám byl nemocný už před vánočními svátky. Teď má Jan Gacík z Moravského Žižkova obavu, že se do postele vrátí. „Už tři dny je nemocná celá rodina. Mají chřipku. Mamka má antibiotika, u taťky se to rozjíždí a bratr je taky marod," řekl Gacík. Množství lidí nakažených chřipkou je na Břeclavsku zatím pod prahem epidemie. Ve srovnání s minulými týdny počet nakažených dokonce klesl. Odborníci však předpovídají, že jde pouze o dočasný stav.

Ilustrační foto

Jsou nutná antibiotika? V nemocnici to díky benefici zjistí rychle

Hodonín – Série dobročinných koncertů Vánoční ozvěny se v minulém týdnu odehrála v Břeclavi a Hodoníně. V programu vystoupil pěvecký sbor Gymnázia Břeclav Polyfonia, gymnaziální sbor z Hodonína Barbastella či jejich nadaní kolegové z Uherského Hradiště zpívající pod názvem Viva La Musica. Osmého ledna se tento koncert uskuteční ještě v bazilice na Velehradě. „Vynaložené úsilí a výsledné společné dílo mohou pomoct dobré věci, mohou posloužit jako dobrý skutek, který někomu dalšímu prospěje," uvedl jeden z organizátorů akce, sbormistr Josef Ilčík.

Většina studií se shoduje, že průměrný senior polyká dva až šest léků na předpis a další dva tři volně prodejné.

Nemocniční lékárny ve Zlínském kraji budou o svátcích otevřené

Nemocniční lékárny ve Zlínském kraji budou o vánočních svátcích většinou otevřené, zjistila dnes ČTK. Chystají se na větší nápor, letos budou totiž kvůli novému zákonu poprvé uzavřené lékárny v obchodních centrech, které lidé hojně využívají. Malé soukromé lékárny budou mít většinou také zavřeno.

Ilustrační foto

Lidé chodí pro med raději přímo ke včelařům

Mělnicko - Největší zájem o včelí med je tradičně v období před vánočními svátky, kdy jej hospodyňky přidávají do mnoha druhů cukroví. V tu dobu se už ovšem zásoby včelařů ztenčují. Lidé z Mělnicka, kteří dávají přednost kvalitnímu medu přímo od včelařů, ho ale ještě seženou, přestože včelařům, kteří mají jen několik včelstev, zbývá často med už jen pro vlastní spotřebu.

Ilustrační foto.

Někteří lékaři porušují zákaz vydávat léky pacientům v ordinaci

Někteří lékaři vydávají léky pacientům v ordinaci, i když je to zakázáno. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za porušení zákona o léčivech udělil nedávno pokutu 800.000 korun praktickému lékaři, který měl v ordinaci přes 1400 balení léků. Podle České lékárnické komory (ČLeK) je taková praxe poměrně častá.

Přerovská nemocnice se připojila k evropskému antibiotickému dni.

Na pátek připadne Evropský antibiotický den

Přerov – Jsou nenahraditelnou součástí léčby bakteriálních infekcí, avšak nevhodným používáním se mohou stát hrozbou. Antibiotika budou hlavním tématem v přerovské nemocnici během pátku, kdy je Evropský antibiotický den.

Studenti farmacie v úterý radili návštěvníkům v modřické Olympii, kdy a jak antibiotika užívat. Z dotazníků totiž vyplývá, že pacienti nevracejí nepoužité léky do lékárny, ale nechávají je doma a pak si je sami naordinují.

Jak správně užívat antibiotika? Návštěvníci si přišli ke studentům pro radu

Brno - Bakterie jsou proti antibiotikům stále odolnější. Studenti farmacie proto v úterý radili návštěvníkům v modřické Olympii, kdy a jak antibiotika užívat. Z dotazníků totiž vyplývá, že pacienti nevracejí nepoužité léky do lékárny, ale nechávají je doma a pak si je sami naordinují. „Antibiotika se předepisují jen na bakteriální onemocnění. Proto je lékař pacientovi nasadí, až když si je jistý diagnózou nemocného," sdělila brněnská lékařka Anna Spáčilová.

Ilustrační foto

Lékárny Kroměřížské nemocnice se zapojily do antibiotického týdne

Kroměříž – Zaměřit se na správné a účelné užívání antibiotik má za cíl informační kampaň Antibiotický týden v prostředí lékáren. Zapojily se do něj také lékárny Kroměřížské nemocnice. Akce se koná v návaznosti na Evropský antibiotický den, kterým je 18. listopad. Lékárníci však věnuji této kampani celý týden, stejně jako Světová zdravotnická organizace.

Ilustrační foto.

Antibiotika? Někteří lidé 
si je ordinují sami, bez lékaře

Brno – Rýma nebo kašel. Jsou lidé, kteří si i na takové drobné problémy sami ordinují antibiotika. „Někteří pacienti si nevyužité léky schovávají a pak je užívají, aniž by navštívili lékaře," uvedla mluvčí Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Kristýna Kounková.

Ilustrační foto.

V Jemenu narůstá počet podezřelých případů cholery

Ženeva - V Jemenu hrozí výrazné rozšíření cholery, počet podezřelých případů se během 12 dnů zdvojnásobil na více než 4000. Informovala o tom dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Počet potvrzených případů onemocnění cholerou vzrostl ze 71 na 86 osob, prokázaly testy. Dosud zemřelo osm lidí, dalších 56 pak v důsledku akutního průjmu, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Ibuprofen putuje z Česka až do moře, a pak v rybách zpátky

Berlín - Ibuprofen i některá antibiotika se z Česka přes odpadní vody a řeky dostávají až do moře. Odtud zase v tělech ryb putují na jídelní stůl Čechů, řekl v Berlíně Miroslav Brumovský z Masarykovy univerzity v Brně, který se měřením těchto látek zabývá. Jejich množství by sice nemělo pro lidi představovat nebezpečí, dlouhodobý dopad na další organizmy zatím ale není známý.

Štěpán Horváth (vpravo)

Horváth v Karlových Varech boxovat nebude, musí na operaci

Praha - Boxer Štěpán Horváth se nakonec 19. listopadu na galavečeru v Karlových Varech ze zdravotních důvodů nepředstaví. Plánovaný vrchol akce Box Live musel být zrušen, neboť českého reprezentanta čeká příští týden operace. Horváth se měl utkat s Němcem Arthurem Hermannem o evropský pás WBO v lehké střední váhové kategorii.

Ilustrační foto.

Obchodní řetězce vzkazují Včelpu: Pokuty za nás zaplatíte

Blanensko – Téměř šest milionů korun. Zhruba takovou pokutu dostaly před časem obchodní řetězce Kaufland, Lidl a Globus od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Za prodej medu společnosti Včelpo se sídlem v Oboře, který obsahoval stopy antibiotik.