Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Ilustrační foto

Muší larvy by mohly pomoci s bakteriální rezistencí, tvrdí vědci

Londýn - Druh hmyzu, který se nazývá bzučivka zelená, by podle vědců z britské univerzity Swansea mohl pomoci s bojem proti určitým typům baktérii, napsala agentura Reuters. Odborníci zjistili, že některé molekuly, které se nacházejí v sekretu bzučivky, ničí velmi odolné baktérie jako například multirezistentní zlatý stafylokok (MRSA), který je imunní vůči některým antibiotikům.

Ilustrační foto.

Každý druhý „čočkař" hazarduje se zrakem

Praha – Češi neumí zacházet s kontaktními čočkami. Každý druhý se chová rizikově. Lidé totiž překračují dobu nošení, mají špatnou hygienu a ignorují preventivní kontroly u očního lékaře. Jak ukázal průzkum očních klinik DuoVize a NeoVize, více než 60 procent lidí má s nošením kontaktních čoček problémy. Nejenže téměř v 80 procentech lidé s čočkami spí, ale dvě třetiny s nimi chodí i plavat, ačkoli čočky ve vodě nabobtnají a přisají se k rohovce. Lidé také přiznali, že 54 procent z nich si před manipulací neumylo ruce.

Ilustrační foto

V Česku přibývá nemocných kapavkou, na dvojnásobek od roku 2012

Praha – V Česku v posledních letech přibývá nemocných kapavkou. Od roku 2012 se počet případů téměř zdvojnásobil ze 709 na loňských 1395. Důvodem může být podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové narůstající rezistence na antibiotika, tedy odolnost vůči působení těchto léků, i lepší diagnostika choroby. Řekla to na nedávném semináři k problematice pohlavních chorob ve Sněmovně.

Výhled z osady Gokyo (4790 m.n.m.) na okraji ledovce Ngozumpa. V pozadí vrcholy Mt. Everestu, Cho Oyu (8217 m), Lhotse a Makalu

Ve výšce šest a půl tisíce metrů zůstal horolezec v noci úplně sám

Mladá Boleslav - Zprávy, které od horolezce Petra Maška přicházejí v posledních dnech, zatím úplně optimistické nejsou. Parťák David Pokorný, kvůli němuž se vlastně boleslavský horolezec rozhodl jít do výpravy na Cho Oyu, šestou nejvyšší horu světa, už je kvůli zdravotním problémům na cestě domů.

NAPOSLEDY se Varnsdorf setkal s A týmem Olomouc na konci května 2015. Tehdy se zrodila remíza 0:0.

Šlágr. Varnsdorf hostí Sigmu Olomouc

Varnsdorf – To může být hit osmého kola Fotbalové národní ligy. Pátý Varnsdorf zítra hostí šestou Sigmu Olomouc, která ještě v minulé sezóně hrála nejvyšší soutěž.

SIMONA BAUMRTOVÁ je pravidelnou účastnící Velké ceny Chomutova i PRO-AM štafety.

Baumrtová: Reprezentační soustředění? Nemusejí se vybírat exotické destinace!

Chomutov - Simona Baumrtová, nejlepší česká plavkyně, se na Olympijských hrách v Riu potýkala s nemocí a vyčerpáním organizmu. Po olympiádě měla pět týdnu volno, ale teď už začíná s tréninkem. Jako největší hvězda se během víkendu představí v Chomutově na Velké ceně i jako účastnice exhibiční PRO-AM štafety.

Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová.

Clintonová je podle lékařů zdravá, ze zápalu se dobře zotavuje

Washington - Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová je zdravá a schopná zastávat prezidentskou funkci. Vyplývá to ze zveřejněných aktualizovaných lékařských informací. Clintonová také podle prohlášení pokračuje ve zotavování po zápalu plic a prodělala neinfekční bakteriální formu této nemoci.

Hillary Clintonová

Clintonová ruší nejbližší etapu kampaně, Trump jí přeje uzdravení

New York - Volební tým prezidentské kandidátky amerických demokratů dnes uznal, že poskytl příliš málo informací o zdraví Hillary Clintonové, kterou ohrožuje zápal plic. Mluvčí osmašedesátileté političky, která se nyní léčí pomocí antibiotik, připustil, že informace měla veřejnost dostat dříve, a slíbil, že bude v příštích dnech zveřejňovat podrobnosti. Přijít s detailní zprávou o svém zdraví se chystá rovněž republikánský konkurent Clintonové Donald Trump, který dnes své rivalce popřál brzké uzdravení. Sama Clintonová uvedla, že se již cítí lépe.

Ilustrační foto.

Pustá Polom má Dolnímu Benešovu co vracet

/POZVÁNKA/ Další divizní kolo v neděli od 16.00 svede dohromady dva regionální rivaly. Pustá Polom se před vlastními diváky utká s Dolním Benešovem. Domácí družině trenéra Martina Janíka motivace rozhodně nechybí.

Derby: 1. FC Viktorie Přerov – FK Kozlovice

Městské derby už v sobotu! Kozlovice chtějí loupit v Přerově

Přerov – Atraktivní městské fotbalové derby mezi Přerovem a Kozlovicemi je opět tady. Zhruba před rokem si na stadion v Sokolské ulici našlo cestu skoro osm set diváků. Podobná návštěva se dá očekávat i letos, tentokrát v rámci utkání 3. kola divize E.

Ilustrační foto.

Do Česka se dostalo přes 450 kg vepřového se zbytky antibiotik

Praha - Do ČR se dostalo přes 450 kg chlazené vepřové panenky z Polska s nadlimitním množstvím zbytků antibiotik. Firma Dobro Mochov část z něj prodala desítkám gastronomických zařízení. Maso už má prošlou dobu spotřeby, restaurace jej však mohly zamrazit. Čeští veterináři obdrželi informace o zásilce prostřednictvím evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Bída, hody, slušná snůška. Tak hodnotí včelaři na Blanensku poslední tři roky. Oproti loňsku stočili letos o něco méně medu. Ceny však zůstávají stejné. Za kilo medu zaplatí lidé kolem sto padesáti korun.

Včelaři na Blanensku hlásí: Medu jsme letos stočili dost

Blanensko – Do čaje, na chleba a rohlíky. Nebo jen tak mlsat lžičkou. Med. Pro mnohé nezbytná součást jídelníčku. Jako například pro Renatu Světlíkovou, která tráví prázdniny v Blansku. „V rodině máme včelaře, takže med bereme od strýce. Domácímu se ten ze supermarketu nemůže vůbec rovnat. Tam jsem ho koupila jenom jednou a s medem to nemělo nic společného. Manžel si ho maže na chléb a já ho používám všude tam, kde se jinak dává cukr. Například do čaje nebo ho přidávám do koláčů," řekla Blanenskému deníku Rovnost žena.

V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem operovali 19. července šestnáctiletého geparda, je nejstarším oficiálně v zajetí chovaným gepardem v Evropě a pravděpodobně i na světě.

Ve Dvoře Králové operovali nejstaršího geparda v Evropě

Dvůr Králové nad Labem – V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem dnes operovali šestnáctiletého geparda, který je nejstarším oficiálně v zajetí chovaným gepardem v Evropě a zřejmě i na světě. Gepard Nescio měl problém s napuchlým polštářkem na levém zadním chodidle a kulhal. Po zákroku jej čeká asi třítýdenní rekonvalescence, řekla to mluvčí zahrady Andrea Jiroušová. Dvorská zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele gepardů na světě.

Ilustrační foto

Lékaři varují: Slunce může ovlivnit účinek některých léků a krémů

Praha - Slunce může ovlivnit účinek některých léků a léčivých krémů, varují lékaři. Nežádoucí reakce hrozí u léků na poruchy srdečního rytmu, podporu močení, snížení teploty či bolest. Vysoké riziko je u antibiotik. Puchýře vznikají po opalování na kůži natřené gelem na bolesti kloubů, tzv. antirevmaticích. Lékárníci při výdeji na to upozorňují, pokud ale lidé užijí přípravek z domácích zásob, na dřívější poučení už dávno nemyslí.

Ilustrační foto.

Veterináři zkontrolovali výkupny medu, zjistili několik pochybení

Praha - Veterináři zkontrolovali v uplynulých měsících 79 registrovaných výkupen medu, hlavně v Plzeňském kraji. Zákonným parametrům nevyhověly čtyři vzorky z 30 odebraných. V žádném z nich se ale nenašly zbytky antibiotik, které mělo před časem ve svých medech Včelpo. Kontrola odhalila i jednu neregistrovanou výkupnu.

Martin Hašek, trenér Vlašimi

Fotbalová Vlašim proti Příbrami excelovala

Vlašim – Nejdřív trochu nečekaná prohra, pak ale vysoká výhra nad prvoligovým mužstvem, která mohla být ještě vyšší. Pro fotbalisty Vlašimi byla další přípravná sobota každopádně hodně výživná. Juniorce Slavie podlehli 1:2, Příbram porazili 3:0.

Nalezená koťata.

Tašky s deseti koťaty někdo odložil do kontejneru

Praha /FOTOGALERIE/ - Co jsou to „plasťáčci"? Laskavé označení by napovídalo, že by mohlo jít o nějaké figurky k pomazlení – a ano, zprvu to tak opravdu mohlo být; alespoň na chvilku. Anebo mohl být počátek úplně jiný; kdo ví. Jistý je totiž jen konec: jako „plasťáčky" označují ošetřovatelé ze zvířecího útulku pražské městské policie skupinu koťat, k nimž se kdosi neznámý nezachoval jako k živým bytostem. Právě naopak: nakládal s nimi jako s odpadem. 

Klára Spilková

Spilková zahrála první den na Dýšině tři rány nad par

Plzeňsko - Golfistka Klára Spilková nastoupila navzdory nemoci do turnaje Tipsport Golf Masters a zahrála tři rány nad par. Nejlepší české profesionálce to v prvním kole turnaje Ladies European Tour v Dýšině u Plzně nejspíše bude stačit jen na druhou polovinu výsledkové listiny.

Zahradní nářadí. Ilustrační snímek.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další díl ze seriálu Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Ilustrační foto.

V USA se objevila bakterie odolná vůči nejsilnějším antibiotikům

Washington - Američtí lékaři vůbec poprvé narazili na bakterii, která je odolná i proti nejsilnější antibiotické léčbě. Pacientku se sice podařilo vyléčit, bakterie však podle vědců nesla gen rezistence vůči použitému antibiotiku, uvedla agentura AP. Případ z minulého měsíce popsaný ve čtvrtek v odborném časopise může podle expertů předznamenat konec účinnosti tradičních antibiotik, pokud by se gen rozšířil na další bakterie.

Ilustrační foto

Proč v lékárnách nejsou k mání vaše oblíbené medikamenty?

Prostějov – V poslední době zaznamenali pacienti na Prostějovsku, kteří si jdou vyzvednout předepsané medikamenty, že jim v lékárnách nemohou vyhovět hned, případně jim musí nabídnout podobný preparát pod jiným názvem a od jiného výrobce. „Když neseženu prášky v jedné lékárně, musím jinam. Někdy mi nabídnou jiný se stejným složením, ale já tomu moc nevěřím," postěžovala si Marie Procházková z Čelechovic na Hané.

Ilustrační foto.

Klimatická hrozba: Hnůj krav na antibiotikách obsahuje víc metanu

Londýn - Hnůj krav, které dostávají antibiotika, obsahuje až dvojnásobné množství metanu, než exkrementy skotu, který léky nepožívá. Ve studii zveřejněné v prestižním časopise britské Královské společnosti Proceedings B to uvedl mezinárodní tým vědců. Metan je jedním ze skleníkových plynů a výrazně přispívá ke globálním změnám klimatu.

Ilustrační foto.

Brankář Vízek se stal hvězdou penaltového rozstřelu

Chrudim – Brzy prohrávali, zbraně však nesložili a chvíli po přestávce se jim podařilo vyrovnat na 1:1. Další gól v normální hrací době už nepadl a tak o vítězi zápasu ČFL mezi Chrudimí a Kolínem musely rozhodnout pokutové kopy. A v nich byli lepší hráči Kolína (6:5).

Běh na 2 míle ve Zlíně, květen 2016

Jan Adámek dobral antibiotika a pak vyhrál květnový Běh na 2 míle ve Zlíně

Zlín – Třiatřicetiletý Jan Adámek z Valašského Meziříčí zvítězil v květnovém silničním Běhu na 2 míle ve Zlíně. Adámek dosáhl v pátém podniku sezony, který měřil 3,2 kilometru, času 11:02. Stříbrnou příčku na trati v Přílukách v konkurenci 54 mužů vybojoval zlínský Jan Bezslezina (11:19), třetí místo obsadil časem 11:23 David Vlk z Řetechova.

Z utkání FK Kolín - Táborsko B (3:2).

Černá série skončila. Kolín konečně vyhrál

Kolín /FOTOGALERIE/ – Už se nad nimi pomalu začala stahovat černá mračna. Po středě se ale opět začalo blýskat na lepší časy. Fotbalisté Kolína po předchozích třech porážkách v řadě na domácím hřišti další klopýtnutí nedopustili a ve vloženém kole ČFL porazili Táborsko B 3:2.

Ilustrační foto.

Framykoin se v květnu vrátí do lékáren

Antibiotická mast Framykoin by během května měla být po více než osmiměsíčním výpadku způsobeném nedostatkem jedné látky k jeho výrobě znovu v lékárnách.