Kreativ

ŠTÍTEK: antibiotikum

Ilustrační foto.

Řetězce dostaly tučnou pokutu. Za prodej medu se stopami antibiotik

Blanensko – Téměř šest milionů korun. To je souhrnná výše pokuty, kterou dostali tři obchodní řetězce od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Za to, že prodávaly med společnosti Včelpo, který obsahoval stopy antibiotik. Hlouběji do kapsy tak budou muset sáhnout řetězce Kaufland, Lídl a Globus. Závadný med tam odhalili inspektoři v průběhu kontrolní akce tržní sítě, která trvala od loňského října do prosince. „Našli jsme celkem devětadvacet šarží medů, u kterých laboratorní analýza prokázala přítomnost reziduí antibiotik. Tehdy jsme nařídili jejich neprodlené stažení z prodeje," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto

Prodejcům medu od Včelpa uložila inspekce pokutu 5,9 milionu

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila prodejcům medu od výrobce Včelpo pokutu 5,9 milionu korun. V medu našla rezidua antibiotik. Jde o 29 vzorků, které odebrala loni v posledním čtvrtletí v maloobchodní síti, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Proti pokutě mohou obchodníci podat rozklad. Předsedkyně Českého svazu včelařů, který Včelpo vlastní, Jarmila Machová doufá, že řetězce rozklad podají. Globus ale již avizoval, že tak neučiní.

Ilustrační foto

Výskyt encefalitidy by se mohl letos zvýšit

Více onemocnění encefalitidou nevylučují pro letošní rok jihočeští hygienici. Počet případů onemocnění přenášených klíštětem proti roku 2011, kdy jich bylo 170, tedy nejvíce za poslední léta, loni klesl téměř na třetinu. Ale encefalitida kulminuje v cyklech a po pěti letech může nastat nárůst, řekla Jitka Luňáčková z krajské českobudějovické hygienické stanice.

Fotbalisté Nových Sadů. Ilustrační foto

Zaváhání a prohra. Nové Sady nestačily na Dolní Benešov

Dolní Benešov, Olomouc – Jediná chyba znamenala pro olomouckého divizního nováčka ztrátu bodu. Fotbalisté Nových Sadů hráli vyrovnaný duel v Dolním Benešově, domácí útočník Labuda však ze sporné situace potrestal zaváhání gólmana Kaliny a velice snadno zařídil jediný a rozhodující gól zápasu.

Soňa Liszoková Štěrbová

Zákeřný meningokok může zabít do 24 hodin

Praha - „Štědrý večer jsme si užili s dětmi a s manželem pak ještě poseděli. Hodinu po půlnoci mě vzbudila manželova zimnice, ráno se necítil dobře, nechali jsme ho doma odpočívat a na rodinné vánoční návštěvy jsem odjela s dětmi sama. Když jsme se večer vrátili, manžel už nevnímal a na noze jsem uviděla fleky. Záchranka přijela do 20 minut a hned nasadili nitrožilně antibiotika a zahájili umělou plicní ventilaci," popisuje tragickou událost svého života matka tři dětí Soňa Liszoková Štěrbová. O život jejího manžela, který byl do té doby naprosto zdravý, sportovec a nekuřák, bojovali lékaři ještě tři dny, zachránit se jim ho ale nepodařilo.

Mahindra má problémové řazení. Technici o tom možná ani neví, říká Hanika.

Mahindra má problémové řazení. Technici o tom možná ani neví, říká Hanika

Jerez, Brno /ROZHOVOR/ – V sobotu se postaví na start kvalifikace ve třídě Moto 3 na Velkou cenu Španělska mistrovství světa silničních motocyklů, kde bude bojovat o co nejlepší umístění pro nedělní závod. Dvacetiletému brněnskému jezdci Karlovi Hanikovi však bitvu o nejvyšší příčky ztěžují problémy s motorkou. „Je to náročné, ale nic s tím nenadělám. Pokusím se předvést maximum a uvidíme, na co to bude stačit," prohlásil.

Maskot zdravé školy na ZŠ Horáka v Prostějově

Na prostějovské škole učil medvěd o zelenině a ovoci. Podívejte se

Prostějov – Netradičně začal čtvrtek hned v několika třídách na Základní škole Dr. Horáka v Prostějově. Za dětmi totiž dorazil maskot zdravého ovoce, který obdarovával děti jak ovocem, tak i radami. Školáci se tak dozvěděli něco více o účinku jednotlivých druhů ovoce a zeleniny. A také řešili hádanky, který jim maskot-medvěd dával.

Většina studií se shoduje, že průměrný senior polyká dva až šest léků na předpis a další dva tři volně prodejné.

Lékový ústav stahuje z lékáren přípravek Bioparox

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje z lékáren přípravek Bioparox užívaný k léčbě zánětů sliznice horních cest dýchacích. Obsahuje antibiotikum fusafungin, jemuž bude zrušena registrace. Dnes to sdělila mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková. Přípravek se prodává jako nosní sprej nebo roztok.

Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová.

Češky se vrátily z Číny. Mohl za to štípanec: Hermannové otekl kotník

Praha - Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Markéta Sluková kvůli zdravotním problémům vynechají oba turnaje Světového okruhu v Číně. Do Sia-menu sice odletěly, ale narychlo se vrátily domů, protože Hermannovou ještě v Česku něco štíplo do levého kotníku, který otekl, byl silně bolestivý a dostala horečku. Po léčbě antibiotiky podstoupí nyní další vyšetření.

Milan Valachovič

Fotbalisté Hlučína se střetnou s Kroměříží

/POZVÁNKA/ Moravskoslezská fotbalová liga o víkendu pokračuje dalším kolem, v jehož rámci Hlučín narazí na celek Kroměříže. Výkop sobotního utkání byl stanoven na 15.30. Domácí by na soupeře měli vyrukovat s nejsilnější možnou sestavou.

Ilustrační foto.

Smiřický pivovar vstane z mrtvých

Smiřice - Poslední várku piva ve Smiřicích sládek uvařil několik let po válce, zlatavý mok by se ale do míst nedaleko slavné kaple Zjevení Páně mohl brzy navrátit.

Kobra černá se vyznačuje agresivním chováním, při útoku je velmi rychlá, její jed napadá nervovou soustavu oběti.

V ZOO Dvůr Králové operovali prudce jedovatou kobru černou

Dvůr Králové nad Labem – V Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem dnes operovali kobru černou, která patří k nejjedovatějším africkým hadům. Had měl v tlamě zanícený jedový váček. Více než dvoumetrovou samici kobry zahrada chová od roku 2014 a zoologové se jí při operaci dotkli vůbec poprvé holýma rukama. Manipulace s hadem musela být mimořádně opatrná, protože jeho uštknutí může člověka usmrtit do 30 minut, řekla mluvčí zahrady Simona Jiřičková.

Ilustrační foto.

Vousy mají méně mikrobů než oholená tvář, odhalila studie

Řím – Vousy mohou být hnízdištěm bakterií, ale i oholené tváře mají své slabé stránky. Dokonce se zdá, že na rozdíl od vousáčů mají muži, kteří se denně ráno holí, třikrát větší pravděpodobnost, že na bradě a tvářích hostí bakterii Staphylococcus aureus – jinak řečeno zlatého stafylokoka, který je rezistentní vůči methicilinu. Píše se o tom ve studii zveřejněné na stránkách Journal of Hospital Infection.

Ilustrační foto.

Veterináři zveřejnili seznam vadných medů od Včelpa

Praha - Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila seznam šarží medů od společnosti Včelpo, které obsahovaly zbytky antibiotik. Lidé by podle veterinářů neměli medy jíst. Dlouhodobě zbytky léčiv zvyšují odolnost bakterií vůči antibiotikům, lékům pak snižují účinnost. Samotné snězení nebezpečné není. Ve čtvrtek se medy od firmy, která od veterinářů dostala pokutu za 1,2 milionu korun, likvidovaly v ostravské spalovně. Včelpo vlastní Český svaz včelařů.

Med se zbytky antibiotik začali likvidovat v ostravské spalovně nebezpečných odpadů SITA.

Jak hoří med? Do pece je nabírán i se sklenicemi

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Téměř 18 tun medu, ve kterém byly zjištěny zbytky antibiotik, přivezl ve čtvrtek 3. března dopoledne nákladní vůz ze Skalice nad Svitavou do ostravské spalovny nebezpečných odpadů SITA.

Ilustrační foto

Včelař: Kauza Včelpo je obrovská rána pro svaz, my na tom jen vyděláme

Blanensko – Vyprodáno. Takovou odpověď dostanou na přelomu zimy a jara mnozí, kdo si u včelaře v tuto dobu chtějí koupit med. „Přestože v loňském roce byla jeho snůška nadprůměrná, nyní už většina zásob došla. Já ho doprodal ještě před koncem roku," řekl předseda blanenských včelařů Jiří Drottner. A to i přesto, že med většinou drobní včelaři na Blanensku prodávají přímo lidem. Nabídku hromadného výkupu například Včelpem moc nevyužívají. Příliš se jich proto nedotkne, pokud společnost kvůli případu s pančováním medu jeho výkup omezí.

Ilustrační foto.

Místo k zubaři spěchal k psychiatrovi. Hrozila mu i smrt

Region – Bolest zubu a již značně otékající čelisti byla veliká, ale v případě Petra (který si nepřál zveřejnit celé jméno, pozn. red.) byl strach ze zubaře ještě větší. „Přímo panický," vzpomněl sedmatřicetiletý muž ze Zlína. Ze zoufalství tedy přistoupil k překvapivému kroku. „Strach mě místo do zubařského křesla dohnal k psychiatrovi," přiznal.

Ilustrační foto

Včelpo dostalo pokutu 1,2 milionu korun, potvrdili veterináři

Praha, Obora - Společnost Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařský, dostala za antibiotika v medu pokutu 1,2 milionu Kč. V pátek to na tiskové konferenci potvrdili zástupci Státní veterinární správy (SVS). Jde o rekordní sumu, běžně SVS tak vysoké pokuty nedává. Včelpo se proti pokutě odvolá, řekla ve čtvrtek předsedkyně svazu Jarmila Machová.

Ilustrační foto

Včelpo dostalo pokutu 1,2 milionu korun, potvrdili veterináři

Praha - Společnost Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařský, dostala za antibiotika v medu pokutu 1,2 milionu Kč. Dnes to na tiskové konferenci potvrdili zástupci Státní veterinární správy (SVS). Jde o rekordní sumu, běžně SVS tak vysoké pokuty nedává. Včelpo se proti pokutě odvolá, řekla ve čtvrtek předsedkyně svazu Jarmila Machová.

Ilustrační foto

Čínské děti tloustnou kvůli antibiotikům v jídle

Peking – Používání veterinárních antibiotik při produkci potravin v Číně je značně rozšířené a stopy těchto léků se objevily u 80 procent čínských školáků, kteří podstoupili testy v rámci nové studie univerzity v Šanghaji. Výzkum prováděný u dětí ve věku od osmi do 11 let byl zveřejněn v časopise Environmental International, z něhož citoval zpravodajský server The Times.

Ilustrační foto

Včelpo dostalo od veterinářů za med s antibiotiky pokutu 1,2 milionu korun

Praha - Státní veterinární správa (SVS) udělila firmě Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů, pokutu 1,2 milionu korun za med s antibiotiky. Sdělila to předsedkyně svazu Jarmila Machová a dodala, že firma se proti sankci odvolá. SVS pokutu nepotvrdila, chce o ní hovořit na páteční tiskové konferenci.

Litvínovští strážníci. Ilustrační foto.

Žena kopala do dveří ordinace. Chtěla předepsat léky pro dceru

Litvínov – Agresivně se začala chovat matka, která přišla k dětské lékařce, aby získala recept na antibiotika pro svou dceru. Tu ovšem nechala doma a lékařka tak odmítla léky předepsat. Co ještě řešili litvínovští strážníci v uplynulých dnech?

Ilustrační foto.

Včelpo má novou dozorčí radu složenou z členů předsednictva svazu

Praha - Valná hromada společnosti Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů, dnes zvolila novou dozorčí radu podniku složenou z členů předsednictva svazu. Po jednání to sdělila předsedkyně svazu Jarmila Machová. Vedení včelařů loni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával ukrajinský med s nedovolenými antibiotiky do českého medu. Nyní čeká na výsledky testů, aby mohla začít med znovu prodávat.

Do nemocnice v Českých Budějovicích nesměly kvůli riziku šíření chřipky návštěvy.

Návštěvy nesmí do nemocnice ani za seniory

Českobudějovicko - Stále pod hranicí epidemie se drží výskyt respiračních onemocnění a chřipek v Jihočeském kraji. Těch, kdo marodí, ale opět ve srovnání s předchozím týdnem přibylo a některá zařízení proto sahají k zákazu návštěv.

Na návštěvě v ostravském útulku. Viky, ač se nezdá, umí rozštěkat půl útulku.

O smolaři Foxíkovi a jiné zvířeně aneb Na návštěvě v ostravském útulku

/REPORTÁŽ DENÍKU/ Jak to chodí v útulku? To zjišťovala naše redaktorka společně s fotografem v rámci nového seriálu Deníku Na vlastní kůži v Městském útulku pro nalezené psy v Ostravě-Třebovicích. Hned na úvod, jak sama říká, je pracovníci navlékli jako maškary: do bílých jednorázových hygienických overalů velikosti XL. Veterinář Roman Zedek, který přijíždí na pravidelnou vizitu, jim se smíchem sdělil, že připomínají Teletubbies. Ale když se to musí…

Na návštěvě v ostravském útulku. Viky, ač se nezdá, umí rozštěkat půl útulku.

O smolaři Foxíkovi a jiné zvířeně aneb Na návštěvě v ostravském útulku

/REPORTÁŽ DENÍKU/ Jak to chodí v ostravském útulku? To zjišťovala naše redaktorka společně s fotografem v rámci nového seriálu Deníku Na vlastní kůži v Městském útulku pro nalezené psy v Ostravě-Třebovicích. Hned na úvod, jak sama říká, je pracovníci navlékli jako maškary: do bílých jednorázových hygienických overalů velikosti XL. Veterinář Roman Zedek, který přijíždí na pravidelnou vizitu, jim se smíchem sdělil, že připomínají Teletubbies. Ale když se to musí…

Interiér podniku Včelpo Obora.

Kauza Včelpo: problémový med s antibiotiky skončí ve spalovně

Obora – Loni v listopadu se ukázalo, že společnost Včelpo Obora prodávala med se zbytky antibiotik, který vydávala za český. V Evropské unii se přitom včely antibiotiky vůbec neléčí. Největší aféra v dějinách českého včelařství zatím stále není uzavřená. Policisté zjišťují, jak se do českého dostal med z Ukrajiny, a Včelpo má do pondělí čas na to, aby se vyjádřilo ke zjištěním Státní veterinární správy. Ta firmě hrozí velkými pokutami.

Ilustrační foto.

Krásná pleť: věc genetiky i správné péče

To, jak kvalitní budete mít pleť, je z velké části dáno geneticky. Důležitou roli však hraje i jak se o pokožku staráte. Platí poměrně jednoduché pravidlo – všeho s mírou. Špatné je se o pleť nestarat vůbec, ale škodí i přemíra péče.

Olomoucké házenkářky nestačily na Slavii Praha a prohrály 18:33.   Ivana Salašová (s míčem)

Hororová první půle. Zora na favorita z Prahy neměla

Olomouc – Házenkářky z Olomouce vstupovaly do duelu se Slavií v roli outsidera a s oslabenou sestavou, přesto snaha vzdorovat favoritovi zůstala daleko za očekáváním. V prvním poločase nastřílely Hanačky pouhých šest branek, zato pražské soupeřky se trefily osmnáctkrát. Zlepšený výkon ve druhém poločase už nemohl na jasné porážce Zory nic změnit.

Penízovka sametonohá.

U Dobré Vody rostou penízovky, teplá zima přeje houbařům

Dobrá Voda u Českých Budějovic - Teplá zima přeje houbám, jako je například ucho Jidášovo, penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná. Současné teploty, které přes den stoupají k patnácti stupňům, jim vyhovují, silný mráz jejich růst zastaví, řekl Rudolf Mašek, předseda mykologického klubu, který funguje při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.