Kreativ

ŠTÍTEK: architektura

Stará radnice byla postavena na místě původní radnice (vyhořelé v roce 1579) v roce 1616 mistrem Benešem Vlachem v renesančním slohu.

Starou radnici otevřou lidem

V sobotu 5. října ve 14 hodin se opět otevřou dveře Staré radnice veřejnosti, tentokrát v rámci Dne architektury.

Vycházka městem

Tip na 5. října: Vycházka městem

30 let po revoluci je pravý čas na malou bilanci. Jak se od revoluce rozvíjejí česká města a jejich okolí? Jaké vzniká bydlení? A jak jsme na tom v Prachaticích? To jsou otázky, které si položí účastníci komentované procházky během Dne architektury, do kterého se v Prachatičtí zapojí již popáté. 

Archeopark Pavlov zve do jindy zavřených prostor

Tip na pátek 4. října: Zajímavosti odhalí na Dni architektury

V pořadí devátý ročník celostátního festivalu Den architektury poodhalí tajemství i zájemcům na Břeclavsku. V pátek v jednu a ve tři hodiny odpoledne se mohou těšit na jindy nepřístupné prostory Archeoparku v Pavlově. Sraz účastníků je u pokladny muzea, nutná je ale rezevace předem.

Devátý ročník celorepublikového festivalu Den architektury se ponese v duchu bilancování toho, co do architektury a veřejného prostoru přinesla porevoluční léta.

Tip na víkend: Vyjížďka při Dni architektury nabídne až 15 zastavení

Devátý ročník celorepublikového festivalu Den architektury se ponese v duchu bilancování toho, co do architektury a veřejného prostoru přinesla porevoluční léta. Letos se v Jablonci opět můžete těšit na cykloprojížďku, jejímž průvodcem bude jablonecký městský architekt David Pavlišta.

Ilustrační foto.

Ke Dni architektury se připojí i města v našem regionu

Je tu devátý ročník celorepublikového festivalu Den architektury. Festival nabízí široké veřejnosti pod vedením architektů, historiků a odborníků nový pohled na architekturu, která nás obklopuje - od moderních, odbornými cenami ověnčených budov přes historické skvosty až po mnohdy opomíjené, ale o to zajímavější, stavby.

Millerův dům v Uničově

Millerův dům na uničovském náměstí je kulturní památkou

Novou kulturní památkou se může pyšnit Uničov. Na seznam zařadilo Ministerstvo kultury Millerův dům na rohu Masarykova náměstí, který je podle památkářů velmi kvalitním příkladem architektury měšťanského domu s výraznými historizujícími architektonickými a řemeslnými prvky z počátku 20. století.

Den architektury. Ilustrační foto.

Den Architektury je letos ve znamení svobody

V pořadí 9. ročník festivalu Den architektury zve na začátku října na prohlídky jindy nepřístupných staveb, urbanistické i historické procházky po známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků, workshopy, představení, přednášky či filmové projekce.

Den architektury. Ilustrační foto.

Tip na víkend: Den architektury

Zveme Vás na 9. ročník celorepublikového festivalu Den architektury, který se ponese v duchu bilancování toho, co do architektury a veřejného prostoru přinesla porevoluční léta.

Den architektury. Ilustrační foto.

Den architektury: proč je bydlení luxus

Po celé zemi se koná v tento čas Týden architektury. V Nymburce si tuto událost připomeneme v sobotu v rámci odpoledne v kině Sokol. Příchozí se mohou těšit na zajímavé přednášky, prezentace, projekce filmů a program pro děti.

Hra Pornografie

Víkendové tipy pro 5. a 6. října

Zajít si do divadla na smyslnou hru, dát si posvícení, dozvědět se něco více o architektuře města anebo si jít zabruslit. To vše a mnohem více můžete podniknout o víkendu 5. a 6. října.

Z Noci sokoloven v Komárově.

Noc sokoloven v Komárově: sešlo se 17 dospělých a 57 dětí

/FOTOGALERIE/ Letos se Noc sokoloven konala v Komárově již potřetí. Poprvé se tak stalo v roce 2015. Ten rok byl zasvěcen sokolské architektuře a díky tomu vznikl také nápad Noci sokoloven. Snahou organizátorů bylo informovat širokou veřejnost o tak výjimečném českém fenoménu, jakým sokolovny jsou.

Jablkobraní ve Vlašimi.

Víkendové tipy od 4. do 6. října

Kulturní víkend na Benešovsku bude ve znamení divadla, architektury i jablkobraní. Přinese pozitivní zážitky všem věkovým kategoriím. 

Petr Pokorný, Českolipský deník

Komentář Petra Pokorného: Potlesk nestačí

Celý semestr věnovali studenti z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci městu na řece Ploučnici. Svým pohledům, představám, vizím, kterými by vylepšili ulice, zákoutí nebo celé čtvrti České Lípy.

Radnice v Šumperku. Ilustrační foto

4. Dny architektury i 14. PechaKucha Night

Filmové projekce, návštěvu radnice, přednášku i procházky nabídnou již 4.Dny architektury, které v Šumperku vypuknou v pátek 4.října. V sobotu večer je navíc okoření již 14. šumperská PechaKucha Night.  

Již devátý ročník festivalu Den architektury bude probíhat ve dnech 1.-7. října v desítkách měst a obcí po celé České republice a na Slovensku.

Městský architekt představí své vize

Již devátý ročník festivalu Den architektury bude probíhat ve dnech 1. až 7. října v desítkách měst a obcí po celé České republice a na Slovensku. Festival nabízí veřejnosti pod vedením architektů, historiků a odborníků nový pohled na architekturu.

V sobotu 13. května 2017 v Sazovicích slavnostně zasvětili nově postavený kostel svatému Václavovi, patronu obce. Hlavním světitelem byl arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

Den architektury představí skvosty Zlínského kraje

Do bezmála stovky měst v České republice a na Slovensku míří letošní Den architektury, který se uskuteční od 1. do 7. října. Návštěvníci se budou moci podívat na jindy nepřístupná místa a poznat známé i neznámé stavby z jiného úhlu pohledu díky poutavému výkladu odborníků.

Vítěz architektonické soutěže pojede do Japonska.

Vítěz architektonické soutěže pojede do Japonska

/FOTOGALERIE/ Sídlištní prostor byl tématem pátého ročníku architektonické soutěže Cena architekta Antonína Raymonda. Autor nejlepšího návrhu revitalizace části kladenského sídliště Kročehlavy poletí do Japonska. Porota už jeho jméno zná. Návrhy jsou k vidění na venkovní výstavě.