Kreativ

ŠTÍTEK: architektura

Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera

Exkluzivní koncert Christiana Löfflera doplní panelová diskuse Arch stage

Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera v sobotu 14. října. Hlavní hvězdou již beznadějně vyprodaného koncertu bude německý komponista a DJ Christian Löffler. Jeho vystoupení s Detect Ensemble však bude předcházet neméně zajímavý program v podobě setkání a diskuse osobností nad fenoménem budovy Rudolfina z pohledu architektury, hudby a umění obecně. Diskutovat budou rapper a výtvarník Vladimir 518, docentka a populizátorka v oblasti architektury Radomíra Sedláková, vedoucí správy a investic Rudolfina Lukáš Duchek a český vizuální umělec Jiří Černický.

Architekt Zdenek Balík přijel do Markvartic, aby představil lidem svou myšlenku designově řešených hospodářských staveb. "Mohou být i hezké a lze je využívat i jinak," říká.

I vodojem může být hezký, říká architekt Balík nominovaný na Cenu architektury

/ROZHOVOR/ Jméno architekta Zdenka Balíka v těchto dnech skloňují nejuznávanější odborné instituce. Je autorem nezvyklého vodojemu u Markvartic na Jičínsku, který svým řešením a výhledem do krajiny Českého ráje učaroval mezinárodní porotě České ceny architektury a vysloužil mu tak letošní nominaci na toto prestižní uznání.

Kino Hvězda a Den architektury.

Kino Hvězda a Den architektury. Lidé si užili zajímavé besedy a akce

Městské kino Hvězda v královském městě Uherské Hradiště se ke Dni architektury připojilo festivalem Film a architektura zajímavými besedami a akcemi. V Uherském Hradišti festival odstartoval 2. října v kině Hvězda komentovanou prohlídkou. Přítomné přivítal ředitel kina pan Josef Korvas s architektem panem Jiřím Vorlem.

Huawei Connect 2023

Konference Huawei Connect 2023 ukázala cestu k inteligentní transformaci

Průmyslový sektor prochází v posledních letech razantní proměnou a jedním z hlavních hnacích motorů jsou chytré technologie. Která řešení jsou pro jednotlivé firmy nejlepší a jak naskočit na vlnu technologického pokroku se mohli dozvědět návštěvníci konference Huawei Connect 2023. Jejím ústředním tématem se letos stala umělá inteligence. Ta je především důležitým nástrojem pro zvládání stávajících a budoucích výzev v průmyslovém podnikání. 

Funkcionalistická budovu elektrárny v Kolíně.

Festival Den architektury se na Kolínsku vydá po stopách Fragnera a Santiniho

/VIDEO/ Přelom léta a podzimu bude opět patřit architektuře. Největší architektonický festival v České republice nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem na více jak 400 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý program pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky a řadu dalších akcí. Na Kolínsku nevyjímaje.

Sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru.

Objev konstrukce! Den architektury zavzpomíná na Ještěd a ukáže skleněný dům

Tento týden začíná 13. ročník festivalu Den architektury. Největší architektonický festival u nás nabídne od pátku 29. září do čtvrtka 5. října na více jak 450 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý festivalový program se uskuteční i v Libereckém kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky nebo program pro děti.

Sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru.

Objev konstrukce! Den architektury zavzpomíná na Ještěd a ukáže skleněný dům

Tento týden začíná 13. ročník festivalu Den architektury. Největší architektonický festival u nás nabídne od pátku 29. září do čtvrtka 5. října na více jak 450 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý festivalový program se uskuteční i v Libereckém kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky nebo program pro děti.

Rondokubistická stavba radiotelegrafní vysílací stanice v Poděbradech.

Týdenní festival Den architektury zavítá také do Nymburka, Poděbrad a Čelákovic

/FOTO, VIDEO/ Přelom léta a podzimu bude opět patřit architektuře. Největší architektonický festival v České republice nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem na více jak 400 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý program pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky a řadu dalších akcí. Na Nymbursku nevyjímaje.

Vladimír Uher - Katedrála Nanebevzetí panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře - Sedlci.

Santini ožije také v Galerii Středočeského kraje, na fotografiích Vladimíra Uhra

/FOTO/ Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře zahájí v sobotu 30. září výstavu fotografií staveb významného architekta Jana Blažeje Santiniho, od jehož úmrtí uběhlo letos 300 let. Jejich autorem je přední český fotograf architektury Vladimír Uher, bez jehož fotografií by se neobešla snad žádná publikace o barokní architektuře v Čechách.

Velká dřevěná panda je herní prvek vyrobený na míru chomutovskému zooparku.

Panda to nebude. Finálové nominace na cenu architektů určily top 50

Obec architektů zveřejnila takzvaný shortlist, výběr padesátky finalistů letošní soutěže Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu 2023. Původně nominovaná herní socha pandy červené v Zooparku Chomutov na něm není. Neuspěly ani další projekty ze severu Čech.

Oko nad rybníkem je nové posezení u Hlubokého rybníku v Litomyšli.

Oko nad rybníkem zabodovalo. Litomyšl sází na architekturu v přírodě

/FOTO, VIDEO/ U Staré plovárny jen kousek od zámku v Litomyšli se objevilo atypické posezení ze dřeva. Oko nad rybníkem. Jde o první prvek v krajině, další vznikne příští rok poblíž židovského hřbitova. Projekt Cíle cest naláká obyvatele města mimo centrum. Odpočívadla a vyhlídky navrhuje pro Litomyšl vždy vítěz České ceny za architekturu.

Z představení projektu Marlo KH v Malíně

Bouřlivá debata v Malíně: projekt místní nepřesvědčil, o věžáky zkrátka nestojí

/FOTO, VIDEO/ Obyvatelé Kutné Hory měli ve čtvrtek 31. srpna vůbec poprvé možnost vidět, jak má vypadat nová rezidenční čtvrť, kterou se v městské části Malín chystá postavit firma Marlo KH. Investor si pro představení projektu zvolil podnik Oslavárna, ten ale místní poměrně rychle zaplnili a tak někteří museli zůstat venku. Zdejší osadní výbor účast odhadl na tři stovky lidí.

Památník tří odbojů v Lošanech.

Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR získal Památník tří odbojů v Lošanech

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Autoři Památníku tří odbojů v Lošanech z ateliéru IXA převzali za tuto stavbu Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR. Památník byl současně mezinárodní porotou nominován mezi 31 děl, která Česká komora architektů zveřejnila na nominačním večeru 8. ročníku České ceny za architekturu pořádaném v úterý 27. června v Domě Radost v Praze.

Možná budoucí podoba parku Soutok – vizualizace řeky.

U soutoku Berounky a Vltavy vznikne obrovský park. Desetkrát větší než Stromovka

/VIDEO, FOTO/ Zásadní proměny v příměstský park prospěšný lidem i přírodě se má dočkat území v Lahovicích při soutoku Berounky a Vltavy. Jak postupovat, poradí Praze i Španělé a Francouzi. Studii příměstského parku Soutok, která představí možnosti, jež by území mohlo nabídnout, totiž vytvoří mezinárodní tým vzešlý z urbanisticko-krajinářské soutěže: zástupci architektonických ateliérů NORMA (z České republiky), EMF (Španělsko/Katalánsko) a PARETO (Francie). Celkem soutěžilo 13 týmů z devíti zemí.

Pardubický kraj dokončil stavební rekonstrukci hlavní budovy národní kulturní památky Winternitzovy automatické mlýny pro budoucí Gočárovu galerii.

Gočárovy mlýny jsou ve finále České ceny za architekturu 2023

Česká komora architektů zveřejnila na nominačním večeru 8. ročníku České ceny za architekturu pořádaném 27. června 2023 v Domě Radost v Praze třicet jedna děl, která mezinárodní porota nominovala do prestižního výběru. Mezi stavbami jsou hned tři z Pardubického kraje: Gočárovy mlýny v Pardubicích, stavba rodinného domu pod Kunětickou horou z Dřítče a nová lávka v Litomyšli.

Moderní nadchod v Litomyšli.

Nová lávka v Litomyšli nad I/35 je ve finále České ceny za architekturu 2023

Česká komora architektů zveřejnila na nominačním večeru 8. ročníku České ceny za architekturu pořádaném 27. června 2023 v Domě Radost v Praze třicet jedna děl, která mezinárodní porota nominovala do prestižního výběru. Mezi stavbami jsou hned tři z Pardubického kraje: Gočárovy mlýny v Pardubicích, stavba rodinného domu pod Kunětickou horou z Dřítče a rovněž nová lávka v Litomyšli.

Výstava.

Orenka ztělesňuje tradici hornictví a krásu nerostného bohatství

Projekt Orenky ztělesňuje tradici hornictví a krásu nerostného bohatství. Mluví jazykem architektury a umožňuje zažít nevídané. Koncept projektu vytvořila dvojice mladých chemických inženýrů ve spolupráci se studenty architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Humpolec chce mít do budoucna novou a lepší tvář s pomocí městského architekta.

Humpolec hledá architekta, chystá nový územní plán

Až do 1. srpna se ještě mohou hlásit uchazeči o pozici architekta města Humpolec na Pelhřimovsku. Podle starostky Aleny Štěrbové potřebuje město odborníka se znalostmi architektury a urbanizmu. „Výběrové řízení zatím není uzavřené, takže zatím nesdělujeme podrobnosti,“ dodala.

Vídeňský zámek Schönbrunn

KVÍZ: Slavné a obdivuhodné stavby Evropy. Uspějí jen ti, co se skutečně vyznají

Dnes něco pro milovníky architektury a mistrů stavařů. Připravili jsme pro vás kvíz, který se věnuje slavným stavbám po celé Evropě. Otestujte se a opět se nezapomeňte poměřit i se svými blízkými, abyste věděli, kdo v kvízu získá lepší skóre. Odhalíte třeba, zda je na snímcích třeba Carcassone či Chrám Vasila Blaženého v Moskvě?