Kreativ

ŠTÍTEK: architektura

Historické židovské výklady v Brně.

Festival Den architektury otevře unikátní stavby a pozve na netradiční místa

V pátek 30. září začíná na stovce míst po celé republice i na Slovensku festival Den architektury, který až do 6. října nabídne tři stovky akcí, které budou přístupné zdarma. Festival vedle exkurzí do běžně nepřístupných budov nabízí i architektonické procházky s poutavým výkladem odborníků, nejrůznější přednášky, workshopy nebo akce pro děti. Bohatý program festivalu se odehraje i v Brně a v dalších jihomoravských městech.

Noc vědců proběhne i na Technické univerzitě v Liberci.

Tipy na víkend: Noc vědců, pouť na Liberecké výšině nebo Den architektury

První říjnový víkend nabízí na Liberecku celou řadu zajímavých akcí. Technická univerzita a iQLandia Liberec zvou na Noc vědců, ve Frýdlantu se rozloučí s létem. V Liberci bude koncertovat kapela Traktor a na několika místech se koná Den architektury, který nabídne mimo jiné prohlídky malých vodních elektráren. 

Festival Dny Baťa.

Zážitkový festival Dny Baťa přinese návrat do třicátých let

Zámecká zlatá třicátá s hudbou i tancem, přednášky o baťovské historii i architektuře, ale také workshop vazby knih či expozice Zlínská zrcadla. To vše přinese festival Dny Baťa, který se uskuteční od 12. do 18. září a je součástí oslav 700 let od první písemné zmínky o městě.

Vizualizace možné zástavby parkoviště Osvoboditelů v Lounech

Tak by mohly vypadat Louny. Multiprostor ukáže vize studentů architektury

V Lounech bude už za několik dní k vidění pozoruhodná výstava. Navíc na neméně pozoruhodném místě. V Multiprostoru ukáží studenti architektury své nápady pro přestavbu dnešního parkoviště v ulici Osvoboditelů. A dokonce urbanistickou studii proměny celé východní části centra města včetně autobusového nádraží a Rynečku.

První etapa revitalizace areálu bývalé textilní továrny Vlněna v Brně.

Krása pohledět: tyto stavby z jižní Moravy soutěží o prestižní cenu architektů

Krásné zahrady hradu a zámku, opravená historická trafostanice a vinný sklep nebo úplně nové rodinné domy či modernizované prodejny a výrobní haly. Různorodé projekty právě soutěží v letošním 29. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceně za architekturu. Mezi uchazeči o prestižní ocenění je i 33 projektů z jižní Moravy. Podívejte se na ně.

Hotel Bavor Strakonice.

Den architektury zve za historickými skvosty v Budějovicích, Písku i Volyni

“Nebourej, transformuj!” To je moto letošního festivalu Den architektury, který na přelomu září a října opět otevře veřejnosti historické skvosty, moderní budovy i mimořádné stavby stojící v pozadí pozornosti a láká na objevné výpravy po známých i neznámých místech. Bohatý program je připraven i v Jihočeském kraji. 

Michail Ščigol

Zemřel malíř Michail Ščigol. Svůj život zasvětil umění, rodině a Jičínsku

Ve středu 20. července zemřel Michail Ščigol, jeden z nejuznávanějších malířů současné české výtvarné scény, architekt a podporovatel umění na Jičínsku a v posledních letech také v Praze. Odešel náhle, v nedožitých 77 letech. Rozloučení s osobitým umělcem se uskuteční v neděli 24. července od 15 hodin na Novém židovském hřbitově na Olšanech v Praze.

Do Klíše! Průvodce ústeckou čtvrtí je projekt studentů Filozofické fakulty UJEP.

Do Klíše! Průvodce ústeckou čtvrtí je projekt studentů Filozofické fakulty UJEP

Ovčí vrch, Finské domky, Heimatstil nebo Ervin Katona – co všechno mají tyto pojmy společné? Ústeckou Klíši! Jedná se o vybrané pojmy spojené s architekturou a historií ústecké čtvrti Klíše, o kterých si nově můžete přečíst v architektonicko-historickém průvodci „Do Klíše. Průvodce ústeckou čtvrtí“. Průvodce je výstupem projektu studentů Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Třináct studentů architektury vytvořilo v zaniklé vsi Pelhřimovy 13 zastavení křížové cesty. Oživili úvozovou cestu ztracenou v džungli. 30.6. 2022.

FOTO: Křížová cesta jinak, studenti ji vytvořili v zaniklé obci na Osoblažsku

/FOTOGALERIE/ Existuje jen málo míst bez elektřiny, pitné vody a mobilního signálu. Patří k nim zaniklá obec Pelhřimovy na Osoblažsku. Při poválečném odsunu lidé zmizeli, domy byly zbořeny a stará úvozová cesta se změnila v džungli. Třináct studentů architektury během týdne v Pelhřimovech vytvořilo variace na třináct zastavení křížové cesty. „Modlitba v krajině“ je ústředním tématem letní školy architektury v Pelhřimovech. Už počtvrté zde pořádá worshop fakulta architektury Vysokého učení technického VUT v Brně.

Výstava Michala Škody: Stopy

Škodova díla jsou stopy každodennosti s úmyslem komunikovat

Stopy nás vedou zkratkou ke koncepci reprezentativní výstavy z tvorby jihočeského umělce s mezinárodním renomé Michala Škody. V bilančně-tematickém výběru kreseb a soch z let 2014 – 2021 jsou prezentované některé základní koncepce a schémata jeho dlouholeté umělecké cesty, čímž je otevřená směrem do minulosti i do budoucnosti, informovala Paulina Skavová. Děkujeme. 

David a Tereza Šťastných.

Studenti mapují ústeckou Klíši. V průvodci najdete Ovčí vrch i Finské domky

Ovčí vrch, Finské domky, Heimatstil nebo Ervin Katona – co všechno mají tyto pojmy společné? Ústeckou Klíši! Jedná se o vybrané pojmy spojené s architekturou a historií ústecké čtvrti Klíše, o kterých si nově můžete přečíst v architektonicko-historickém průvodci „Do Klíše. Průvodce ústeckou čtvrtí“. Průvodce je výstupem projektu studentů Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Telegraph Olomouc.

Olomoucký Telegraph je mezi top stavbami České ceny za architekturu

Umělecké centrum Telegraph Olomouc se dostalo mezi 29 nejlepších staveb letošního ročníku prestižní České ceny za architekturu a postupuje do dalšího kola boje o vítězství. Jméno držitele hlavní ceny i ostatních finalistů zveřejní Česká komora architektů v listopadu.

Reprezentativní centrum nedávno otevřelo vinařství Lahofer na Znojemsku. Stavbu navrhlo brněnské studio Chybik+Kristof Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa.

Na jižní Moravu nejenom za vínem, ale i vinařskou architekturou

Při návštěvě vinařství je hlavní věcí většinou samozřejmě víno. Dříve ale, než vám někdo místní víno naleje a vy ho ochutnáte, můžete si všimnout prostředí, ve kterém se zrovna nacházíte. Často se pak jedná o architektonické unikáty, ať už jde o historické sklepy, nebo naopak v poslední době hodně oblíbené moderní vinařské komplexy. V těchto vinařských budovách pak zájemci mohou víno nejenom ochutnat, ale i něco se o něm dozvědět a podívat se třeba na výrobu. To vše pak na jednom místě.

Pohled na dominantu centra Brna, katedrálu Petrov.

Moderní město s kvalitní architekturou. Přečtěte si, jak Češi vnímají Brno

Za moderní a pokrokové město s výbornými možnostmi pro nákupy považují Češi srdce Jihomoravského kraje, tedy Brno. Ve výzkumu z letošního jara jej za univerzitní město označilo na devadesát procent dotazovaných, stejný počet vnímá Brno také jako studnici atraktivních kulturních památek nebo město kvalitní architektury.

Finální malba na zdi, detail i s podpisem

Houbový obraz. Černou na Vysočině zdobí streetartová malba známého umělce

Dříve nenápadná obec Černá v okrese Žďár nad Sázavou se kromě architektonicky zajímavé kaple sv. Antonína Paduánského může od minulého víkendu pyšnit dalším uměleckým unikátem – malíř Dosy Doss alias Jiří Dosoudil z olomoucké skupiny Chaos company vytvořil velkoformátovou nástěnnou malbu na zdi místního dětského hřiště. Padesátimetrový „houbový obraz“ maloval tři dny.

Prostoru vstupní haly Hotelu Continental dominuje spirála zavěšeného schodiště v bruselském stylu.

Festival Open House Brno nabídne prohlídky 80 běžně nepřístupných míst

Zákulisí pěti ikonických brněnských hotelů, cyklo prohlídka překvapivých kvalit socialistického sídliště ve srovnání s tím současným nebo tři pohledy, jak se architektura potkává s hudebním uměním. Architektonický festival Open House Brno nabídne o posledním květnovém víkendu prohlídky nevšedních míst, kam se veřejnost běžně nedostane. Na některé prohlídky je třeba se předem přihlásit, registrace odstartovala včera.

Expozice modelového světa z papíru, kterou zvelebuje její ředitel Pavel Frydrych, je jediná svého druhu a Police nad Metují se tak stala hlavním městem papírových modelů.

FOTO: Papírové modely v muzeu už 10 let kopírují architekturu i vývoj civilizace

/ROZHOVOR/ V těchto dnech je tomu právě deset let, kdy bylo v květnu 2012 v Polici nad Metují slavnostně otevřeno Muzeum papírových modelů. Na mapě muzeí České republiky se objevil nový subjekt, který se stal svatostánkem všech papírových modelářů. Expozice modelového světa z papíru, kterou zvelebuje její ředitel Pavel Frydrych, je jediná svého druhu a Police nad Metují se tak stala hlavním městem papírových modelů.

Vernisáž výstavy vizuální umělkyně a kurátorky Jany Šindelové a architekta a umělce Michala Motyčky.

Záhadná zrcadlová instalace láká do hranické Synagogy

Výstava vizuální umělkyně a kurátorky Jany Šindelové a architekta a umělce Michala Motyčky byla začátkem května zahájena slavnostní vernisáží ve výstavní síni Synagoga v Hranicích. Za snímky velice děkujeme Jiřímu Necidovi.

Jarní Uherský Ostroh.

FOTO: Jarní kontrast s pěknou architekturou v kraji vás dostane

Krása střídající nádheru. Tak to v těchto dnech vypadá v Uherském Ostrohu, městě, které se nachází jedenáct kilometrů jihozápadně od Uherského Hradiště na řece Moravě. Jarní kontrast s pěknou architekturou tohoto města je tam nyní doslova uchvacující. 

Jarní Uherský Ostroh.

FOTO: Jarní kontrast s pěknou architekturou v kraji vás dostane

Krása střídající nádheru. Tak to v těchto dnech vypadá v Uherském Ostrohu, městě, které se nachází jedenáct kilometrů jihozápadně od Uherského Hradiště na řece Moravě. Jarní kontrast s pěknou architekturou tohoto města je tam nyní doslova uchvacující.