Kreativ

ŠTÍTEK: architektura

Jarní Uherský Ostroh.

FOTO: Jarní kontrast s pěknou architekturou v kraji vás dostane

Krása střídající nádheru. Tak to v těchto dnech vypadá v Uherském Ostrohu, městě, které se nachází jedenáct kilometrů jihozápadně od Uherského Hradiště na řece Moravě. Jarní kontrast s pěknou architekturou tohoto města je tam nyní doslova uchvacující. 

Vila Stiassni v Brně.

Tip na výlet: Vila Stiassni zve na výstavy o vztahu architektury a politiky

Přednášková budova v areálu vily Stiassni hostí od 1. dubna do 30. května spojenou dvojici výstav z dílny Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Kurátoři Jindřich Vybíral, Dita Dvořáková a Lenka Kerdová se v nich zaměřili na to, jak architekturu ovlivňovala politika a politická zadání.

Architekt Adam Rujbr je mimo jiné autorem moderní novostavby II. interní kliniky ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Architekt Rujbr chystá v Olomouci další stavby. Budova má pomáhat léčbě, říká

ROZHOVOR/ Je to přesně pět let (únor 2017), kdy ve Fakultní nemocnici Olomouc v sousedství chirurgického komplexu začala vyrůstat budova II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické. Jednalo se o první nemocniční pasivní budovu v České republice, která díky chytrému řešení spotřebovává minimum energie. Pyšnit se může titulem z prestižní ekologické soutěže. Přesněji autor architektonického návrhu, Ing. arch. Adam Rujbr.

Nábřeží řeky Balinky ve Velkém Meziříčí čeká v budoucnu proměna. Studenti architektury navrhli úpravy a budoucí podobu území.

Velkomeziříčské nábřeží čeká zásadní změna. Víme, jak by mohlo vypadat

/FOTO/ Nábřeží řeky Balinky ve Velkém Meziříčí čeká v budoucnu proměna. Studenti Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze navrhli možné úpravy a budoucí podobu území. Vedení radnice doufá, že tímto krokem otevře veřejnou diskusi o tom, jak plochu v blízkosti centra co nejlépe využít.

Úpravna vody ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku, kde mají malou, avšak účinnou vodní elektrárnu i zajímavou architekturu.

Působivá architektura i výroba energie. Beskydy ukrývají úpravnu vody z 60. let

Severozápadně pod známým vrchem Prašivá se nachází malá, avšak účinná vodní elektrárna zajímavá i svou architekturou. Úpravna vody ve Vyšních Lhotách díky přítoku okolo 300 litrů za sekundu z přehrady Morávka a třem turbínám o celkovém výkonu 326 kilowattů vyprodukuje ročně dvakrát tolik „proudu“, než sama využije.

Bydlení v činžáku

Bydlení v činžáku je k nezaplacení. Když se ví, jak na to

Bydlení ve starších činžovních domech má své nepopiratelné kouzlo. Dům na pražské Letné, který ve druhé polovině třicátých let minulého století navrhl architekt a sochař Martin Reiner ve stylu emocionálního funkcionalismu, není výjimkou. Citlivá rekonstrukce jednoho z tamních bytů se obešla bez radikálních stavebních zásahů. Může sloužit za příklad nápaditého navázání na historický kontext.

Studentské bytovky měly vyrůst poblíž Kašparovy ulice v klidné vilové čtvrti mezi plaveckým stadionem a areálem hejčínského gymnázia

Koleje Kašparova odmítli Hejčínští i komise. Gymnázium tam zvažuje internát

Záměr na výstavbu dvou velkých domů s více než stovkou bytů pro studenty odmítají obyvatelé olomoucké městské části Hejčín i nedaleké Kašparovy ulice. Projekt označený jako "koleje Kašparova" má vyrůst na místě současných zahrádek, které jsou vzdálené jen pár desítek metrů od klidné vilové čtvrti. Za nevhodný tento záměr považuje také radniční komise pro architekturu.

Folklorní paleta v Galerii s Andělem.

Osm autorů vystavuje v Galerii s Andělem Folklorní paletu

V době nepříliš přející pořádání výstav výtvarného umění hostí uherskohradišťská Galerie s Andělem (Interier Group) práce osmi autorů, kteří se programově nebo i okrajově inspirují folklorními náměty (včetně krajiny a architektury).

Kostel sv. Anny, obec Vižňov (1724–1727, Kilián Ignác Dientzenhofer).

Architekt: Podobný uzavřený soubor nemá ve středoevropském prostoru obdobu

Broumovsko se po rozhodnutí vlády zařadit Broumovskou skupinu kostelů mezi národní kulturní památky stalo místem, které patří k lokalitám s nejvyšším počtem takto ceněných "pokladů" na obyvatele. Mezi národní kulturní památky patří totiž i benediktinský klášter a dřevěný hřbitovní kostelík Panny Marie. Broumovské skupině kostelů se dlouhé roky věnuje místní historik architektury Petr Staněk, kterého jsme požádali o krátkou exkurzi mezi ceněné svatostánky.

Architekt Milan Podzemný

Zemřel architekt a odbojář Milan Podzemný. Bylo mu 95 let

Ve věku 95 let zemřel letos v lednu architekt a urbanista Milan Podzemný. Působil v oboru užitá architektura, zabýval se historií a teorií architektury, ekologií a archeologií i malbou obrazů. V těžkých letech 2. světové války se aktivně zapojil do protinacistického odboje.

Amalfitánské pobřeží v Itálii se rozkládá od Sorrentského poloostrova až k Salernu

Amalfitánské pobřeží je dostupným skvostem, který Češi neznají

Není v jižní Evropě o moc více kouzelnějších oblastí, než je v tuzemsku docela neznámé Amalfitánské pobřeží. Tato úchvatná krajina v délce přibližně 40 km v italské Kampánii se rozkládá od Sorrentského poloostrova až k městu Salernu. Od roku 1997 je pobřeží součástí světového dědictví UNESCO.

Rozdílné pohledy. Zatímco jedni považují rozevláté stavby za Disneyland, druzí v nich vidí příležitost, jak přilákat do vinařské oblasti nové návštěvníky

Patnáct opilých sklepů, které se vymykají pravidlům architektury

Výlet do Velkých Pavlovic na Břeclavsku potěší nejen milovníky vína. Město, které proslavily meruňky, víno a tradiční lidová kultura. Pokud se rádi kocháte pěkně z výšky, pak určitě navštivte rozhlednu Slunečná, která je vysoká 19 metrů a svým tvarem připomíná vinoucí se révu. Když budete mít štěstí na počasí, tak krom úžasného pohledu na všudypřítomné vinohrady a okolní vesničky uvidíte také vrcholky Alp. Alespoň to tvrdí ti, co je opravdu viděli.

Ročně do Benátek zavítá přibližně 15 milionů turistů

Benátky v náporu turistů. I kvůli nejlepšímu karnevalu

Benátky zná celý svět. Je to město protkané malebnými kanály, které nabízí jedinečnou romantickou atmosféru, úžasné historické paláce, bohatou historii a významné umělecké sbírky. Mnozí je považují za nejkrásnější město na světě. Na své si zde přijmou zamilované páry, milovníci umění, historie i architektury.

Chátrající a dlouho zanedbávaná Arnoldova vila nedaleko brněnského parku Lužánky čeká obnova. Součástí bude revitalizace zahrady, jež dům propojí s nedalekou vilou Löw-Beer.

Arnoldovu vilu v Brně čeká po letech obnova: zahradu propojí s vilou Löw-Beer

Významnou brněnskou kulturní památku z druhé poloviny devatenáctého století se podaří zachránit. Na několikaleté rekonstrukci Arnoldovy vily se shodli zástupci města s vedením Muzea města Brna a zhotoviteli. Vila vznikla v roce 1862 jako druhý dům v nově vzniklé vilové kolonii v Černých Polích v Lužáneckém svahu. Dnes ji Brňané i další milovníci architektury najdou v ulici Drobného.

Vesmírný architekt Tomáš Rousek na akci Czech Space Week 2021 v areálu Virtuplexu.

Vesmírný architekt Tomáš Rousek: Prahu na Měsíci můžeme mít za dvacet let

/ROZHOVOR/ Letošní ročník akce Czech Space Week 2021 obohatil projekt vskutku odvážný. Model lunární základny ve virtuální realitě nazvaný Praha na Měsíci s magistrálou a Václavským náměstím. „Obrovská hodnota je, když se podaří lidi inspirovat,“ řekl jeden z autorů projektu a vesmírný architekt Tomáš Rousek. Model je k vidění v areálu Virtuplex v Horních Počernicích.

Kolonáda Luhačovice

„Tady pramení architektura“. Jedinečný projekt v Luhačovicích již tuto sobotu

„Tady pramení architektura“ je název nového projektu, který připravila luhačovická radnice pro návštěvníky města, turisty i místní obyvatele. Jeho záměrem je představit Luhačovice s větším důrazem na architekturu, budovy a jejich tvůrce a zároveň oslovit jinou cílovou skupinu, která zahrnuje mladší věkovou kategorii, vysokoškoláky a milovníky architektury.

Hrad Helfštýn po náročné rekonstrukci renesančního paláce. Srpen 2020

Triumf mezi českými architekty. Proměna Helfštýna dosáhla na hlavní cenu

Po úspěchu v celorepublikové soutěži Stavba roku si rekonstrukce a obnova renesančního paláce na hradě Helfštýně připsala na své konto další významný triumf. Na slavnostním galavečeru a udílení České ceny za architekturu ve Foru Karlín získali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r hlavní cenu za návrh rekonstrukce paláce.

Rozhledny, nebo posedy? Ve středočeské krajině se nově objevily nepřehlédnutelné designové prvky.

Silo, Křeslo i Lavička s lavičkou. Krajinu doplnily nepřehlédnutelné objekty

/FOTOGALERIE/ Rozhledny, nebo posedy? Ve středočeské krajině se nově objevily nepřehlédnutelné designové prvky: Lavička, Křeslo a Silo. Tak svá díla pojmenovali jejich autoři, studenti ateliéru Hlaváček – Čeněk Fakulty architektury Českého vysokého učení v Praze. Sloužit mají jak myslivcům, tak turistům.

Poslední výstava Zdeňka Šindlara začíná 6. října v Galerii Na Hradě v Hradci Králové.

Architekt by měl umět kreslit. Výstava v Hradci bude moje poslední, říká Šindlar

V šedesátých letech pomáhal znovu vystavět rozbombardovaný Londýn, viděl krásy světa a s láskou kreslil Starou Prahu. Už padesát let ale téměř natrvalo sídlí na Tužíně u Radimi na Jičínsku. Architekt a umělec Zdeněk Šindlar má v rukávu historky, které mu mnozí závidí a někteří nevěří, vypráví je ale s rozumem a pokorou sobě vlastní. Ve svých 82 letech se rozhodl uspořádat další výstavu svých kreseb, tentokrát v Hradci Králové. "Bude ale poslední. Takové moje rozloučení s uměním," říká.

ŠLECHTOVKA - Barokní letohrádek ze 17. století v Královské oboře - Stromovce, bývalá Šlechtova restaurace

PODÍVEJTE SE: Den architektury zpřístupnil Šlechtovku i prostory Autoklubu

Festival Den architektury opět láká až do 7. října na bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí po celé republice. O víkendu se Pražanům naskytla možnost nahlédnout, mimo jiné, také do prostor dvou významných architektonických památek, legendární „Šlechtovky“ ve Stromovce a budovy Autoklubu ČR v Opletalově ulici.

ŠLECHTOVKA - Barokní letohrádek ze 17. století v Královské oboře - Stromovce, bývalá Šlechtova restaurace

PODÍVEJTE SE: Den architektury otevřel slavnou Šlechtovku i prostory Autoklubu

Festival Den architektury opět láká až do 7. října na bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí po celé republice. O víkendu se Pražanům naskytla možnost nahlédnout, mimo jiné, také do prostor dvou významných architektonických památek, legendární „Šlechtovky“ ve Stromovce a budovy Autoklubu ČR v Opletalově ulici.

ŠLECHTOVKA - Barokní letohrádek ze 17. století v Královské oboře - Stromovce, bývalá Šlechtova restaurace

PODÍVEJTE SE: Den architektury otevřel slavnou Šlechtovku i prostory Autoklubu

Festival Den architektury opět láká až do 7. října na bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí po celé republice. O víkendu se Pražanům naskytla možnost nahlédnout, mimo jiné, také do prostor dvou významných architektonických památek, legendární „Šlechtovky“ ve Stromovce a budovy Autoklubu ČR v Opletalově ulici.